Van Nete naar Nekker

Antwerpen ·
Lier · Duffel · Walem · Bonheiden · Sint-Katelijne-Waver ·
Brasserie 't Oud Lier

Gezellige brasserie aan de Nete. Je kunt hier terecht voor een lekker hapje en een verfrissend drankje.

Telefoonnummer
0483 36 27 21
Website
http://www.toudlier.be
Kasteel van Zellaer

De geschiedenis van het waterslot Zellaer gaat wellicht terug tot de 13de eeuw, maar wat je vandaag ziet is niet het originele gebouw. In de loop van de eeuwen werd het kasteel herhaaldelijk verbouwd en ondanks het robuuste karakter - met ophaalbrug, donjon, kantelen en schietgaten - dateert het huidige gebouw 'pas' van 1885. De gevelstenen zijn afkomstig van de afbraak van de stadsomwalling van Vilvoorde. Het kasteelpark (18,5 ha) omvat wel nog heel wat historische elementen, zoals een grachtenstructuur, een vijver en dreven die centraal samenkomen in een ster. Kempens Landschap en de gemeente Bonheiden werken momenteel aan een geïntegreerd natuur- en erfgoedbeheerplan, met als doel het domein een publieke functie te geven.

Website
www.foyer-zellaer.net
Fietscafé De Schuur

Heerlijk uitrusten doe je in het fietscafé De Schuur op het domein Roosendael.

Telefoonnummer
015 29 41 30
Website
http://www.roosendael.be
Zimmertoren

Een bezienswaardigheid die je niet mag missen is de bekende Zimmertoren op het Zimmerplein, die als Sint-Corneliustoren ooit deel uitmaakte van de 14de-eeuwse stadsomwalling. Het uurwerk op de buitengevel van de toren heeft maar liefst dertien wijzerplaten. Het complexe aandrijfmechanisme van het uurwerk kun je bezichtigen. De toren biedt ook onderdak aan de astronomische studio (met werkend planetarium) van de Lierse uitvinder en horlogemaker Louis Zimmer (1888-1970). Loop ook even door naar het oude atelier van de klokkenmaker in een gebouw naast de toren en bewonder zijn levenswerk, de 4,5 meter hoge wonderklok. Hij bouwde hem voor de wereldtentoonstelling in Brussel in 1935.

Telefoonnummer
03 800 03 95
Openingsuren

Van dinsdag tot zondag van 10 tot 12 u. en van 13 tot 17 u.

Website
http://www.zimmertoren.be
Begijnhof van Lier

Het begijnhof van Lier werd opgericht in 1258 en is daarmee een van de oudste van Vlaanderen. Het is sinds 1999 door de Unesco erkend als werelderfgoed. Bezoek de huidige gebouwen die grotendeels dateren uit de 17de en de 18de eeuw. Je proeft er nog de sfeer van vroeger toen rond 1400 een driehonderdtal begijnen het begijnhof bevolkten. Na de Franse Revolutie liep hun aantal sterk terug; het laatste Lierse begijntje stierf in 1994. Als je de monumentale begijnhofpoort uit 1690 binnenstapt, begin je aan een indrukwekkende reis door de tijd in een labyrint van elf stille met kasseien geplaveide straatjes met 162 schilderachtige huisjes. Laat je gedachten even wegdwalen bij de oude kruisweg, waarvan de staties over het hele begijnhof verspreid liggen. De begijnhofkerk, toegewijd aan Sint-Margareta, mag je niet overslaan, want je vindt er een rijk barokinterieur en een monumentaal orgel.

Telefoonnummer
Schapenkoppenmonument

'Lier, Plezier op kop' én het logo van een schapenkop zijn het nieuwe uithangbord van de stad Lier. Daarmee is ook een link gelegd naar de bijnaam van de Lierenaars: de 'schapenkoppen'. Volgens de legende kregen de inwoners van Lier in de 14de eeuw deze bijnaam van hertog Jan II, de hertog van Brabant en Limburg. Als dank voor hun strijd tegen de Mechelaars mochten ze kiezen tussen een universiteit of het stapelrecht op vee. Ze kozen het laatste en kregen prompt de bijnaam 'schapenkoppen'. De universiteit ging uiteindelijk naar Leuven. Hiermee kreeg Leuven in 1425 de eerste universiteit in de Lage Landen. Het Schapenkoppenmonument, een werk van de Lierse kunstenaar Bertro, in de Schapenkoppenstraat, is een verwijzing naar de legende.

Telefoonnummer
Openingsuren

Doorlopend te bekijken.

Hof van Ringen

Naast het jaagpad staat het Hof van Ringen te pronken in een groene omgeving. Dit mooie kasteeltje met enkele imposante Dorische zuilen werd in de 19de eeuw gebouwd door de familie Berckmans-Van den Brande. Na WO I bleef het zwaar gehavend achter. Ondertussen is het wel bijzonder fraai gerestaureerd. De huidige bewoner is de Antwerpse modeontwerper Dries Van Noten.

Telefoonnummer
Abdijsite Roosendael

De naam Roosendael verwijst naar de cisterciënzerinnenabdij die hier vermoedelijk in 1221 werd opgericht door de dochters van Gillis Berthout, heer van Berlaar. Vandaag kun je je nog moeilijk een beeld vormen van het indrukwekkende complex rond de prachtige barokkerk. De abdij werd in de 16de eeuw herhaaldelijk geplunderd en vernield, van de oorspronkelijke gebouwen blijft weinig over. Het indrukwekkende poorthuis is het best bewaarde deel. Ook het pesthuis, het koetshuis en een ijskelder bleven bestaan. De abdij werd grotendeels gesloopt om het bouwmateriaal te kunnen verkopen.

Telefoonnummer
015 29 41 30
Provinciaal sport- en recreatiecentrum De Nekker

De Nekkertjes in Mechelen zijn een legende: wie na een avondje stappen in de stad de weg terug zocht over de Dijle, belandde wel eens in het water. De schuldigen? De nekkerduiveltjes die de Dijle bewoonden. Zij gaven hun naam aan dit grote sport- en recreatiecentrum aan de Dijle. Water staat hier centraat: er is een water- en zandspeelplaats, een grote zwemvijver, een zandstrand en diverse picknickruimtes. Ook vind je op het domein een superleuke binnenspeeltuin Nekki voor kinderen van 0 tot 12 jaar. Tijdens het jaar zijn er allerlei leuke activiteiten te beleven, hou dus zeker de kalender goed in de gaten! Ook vind je op het domein een sportverblijf, vergaderruimtes, een restaurant, trekkershutten en zelfs een binnenzwembad! Tijdens het zomerseizoen van 31 maart tot en met 30 september moet iedereen in het bezit zijn van een geldige identiteitskaart om toegang te verkrijgen tot het domein.

Telefoonnummer
015 55 70 05
Website
http://www.denekker.be
Nekkerhal

Het is al 'Nekker' wat de klok slaat, rond de Nekkerhal. De wijk ten oosten van Mechelen heet 'Nekkerspoel', het provinciaal sport- en recreatiedomein aan de overkant van de N15 gewoon 'De Nekker'. De naam verwijst naar de kwelduivel die in de duistere middeleeuwen bewoners van de moerassige wijk aan de Dijle in het water deed sukkelen. In de Nekkerhal worden jaarlijks verschillende grote evenementen gorganiseerd.

Zuster Agnes

Vlakbij de Zimmertoren in Lier kan je bij Zuster Agnes genieten van de smaakvolle dingen in ‘t leven. In deze trendy brasserie, gevestigd in een authentiek herenhuis, kan je terecht van ‘s middags tot ‘s avonds voor een (snelle) lunch, of een verleidelijke namiddag-koffie.

Telefoonnummer
03 288 94 73
Website
https://www.zusteragnes.be
De Fortuin

De Fortuin is een historisch pand, gebouwd in 1672. Het is sinds 1980 een beschermd monument. Met de steun van de provincie Antwerpen kocht de stad Lier het pand in 1911. Het werd vooral gebruikt als magazijn. Na de Tweede Wereldoorlog stond het gebouw leeg en wat te verkommeren. In 1962-1965 werd het grondig gerestaureerd. Het werd door de stad in pacht gegeven voor het uitbaten van een horecazaak (met een drijvend terras op de Nete). Na jaren leegstand besliste de stad in 2012 om het pand te verkopen. Na renovatiewerken ging het in 2016 opnieuw open als restaurant. Nu (2020) is de benedenverdieping leegstaand (geen restaurant meer) en de verdiepingen zijn 2 woningen.

Samenvloeiing Grote en Kleine Nete

Timmermans omschreef deze samenvloeiing als een zilveren knoop, '... waar plots het spekbuikige, overvloedhoornige Brabant zich scheidt van 't mijmerend, magere Kempenland.'

Netebrug

De Netebrug verbindt Duffel-Oost met het centrum van Duffel-West.

Binnennete

Vanop de Sint-Jansbrug heb je een mooi uitzicht op de Binnennete, een afgesloten stuk rivier van de Kleine Nete daar waar deze door de binnenstad loopt. Je kan hier een rondvaart maken in een oude palingschuit.

Stadspark

Het stadspark is een oase van rust in het centrum van de stad. Je kan er kuieren langs de vijver met witte voetgangersbruggen en genieten van een picknick op het grasveld. Je vindt hier een grote variëteit aan bomen en struiken. Midden in het groen van het stadspark staat een beeld van de kunstsmid Louis van Boeckel. In het park is er ook een avontuurlijke speeltuin.

Toon meer (+)Toon minder (-)

Tijdens deze tocht fiets je stroomafwaarts langs de Nete, richting Walem en vervolgens zuidwaarts tot vlak bij het Mechelse recreatiedomein De Nekker. Op de terugweg flaneer je van Kasteel Zellaer naar het fort van Koningshooikt, om zo weer in 'Lierke Plezierke' te belanden ... en er allicht nog even te blijven hangen. In de stad van Felix Timmermans is zijn bekendste romanpersonage echt overal aanwezig. Zijn naam werd trouwens een Vlaamse standaarduitdrukking: een 'pallieter' is iemand die het er graag van neemt, een smulpaap en levensgenieter. En genieten, dat kun je in Lier op zowat alle pleinen en in alle straten - weinig steden hebben zoveel cafés en terrassen. Als toemaatje zijn er nog de vele historische gebouwen op de Grote Markt, het Zimmerplein en het begijnhof, dat op de lijst van Unesco-werelderfgoed prijkt.

Wens je meer informatie over deze route (Roadbook, gpx-bestanden en praktische info)?

Al deze informatie vind je in de volgende gids:

Groot Fietsboek Vlaanderen (Langs de tofste terrassen)

Geniet ook van daguitstappen met Knooppunter

Deze fietsbijbel bundelt de mooiste knooppuntenfietsroutes in Vlaanderen. Bij elke tocht hoort een roadbook. Het biedt je alle informatie in de meeste compacte vorm: de startplaats, alle fietsknooppunten die je moet volgen op een rijtje, de afstand tussen die knooppunten en de situering van de bezienswaardigheden en horecazaken onderweg.


Alle roadbooks kun je, na registratie, gratis downloaden via deze website.

Voor de eerste keer bevat het Groot Fietsboek Vlaanderen tien XL-tochten. Met een gemiddelde lengte van 75 kilometer zijn deze routes bedoeld voor wie er een hele dag op uit wil trekken. Op deze manier worden niet alleen de iets sportievere fietsers, maar ook de e-bike adepten bediend.

€27,99

Al deze informatie vind je in de volgende gids:

Groot Fietsboek België (actie Knack, Libelle, De Zondag en Plus Magazine)

Actietitel voor de lezers van Knack, Libelle, De Zondag en Plus Magazine

Fietsen is genieten. Dat weten we bij Knooppunter als geen ander. Onderweg wil je als fietser best wel wat zien. En daar speelt dit Groot Fietsboek België helemaal op in. Voor deze Knooppunter-fietsgids selecteerden Patrick Cornillie en Kristien Hansebout de mooiste rondritten: 50 kant-en-klare routes langs fietsknooppunten en - in Wallonië - ook over 'trage' RAVeL-paden, telkens met een lang en een kort parcours. 

Met deze fietsgids als bron van inspiratie én de gebruiksklare Knooppunter-roadbooks op het stuur wordt elke fietstocht gewoonweg dubbel genieten.

ACTIE

Heb je deze gids al ?

Na aankoop kun je jouw Knooppuntergids op deze website registreren. Zo krijg je toegang tot de meest actuele versie van de routes uit je gids en alle extra informatie en mogelijkheden. Je kunt je gids activeren met de persoonlijke unieke code die je vooraan in je boek terugvindt.