De groene kant van de metropool

Deurne · 43 km

Klik hier voor de korte versie van 22 km
Antwerpen ·
Deurne · Schoten · Sint-Job-In-'t-Goor · Schilde · Oelegem · Wijnegem ·
Antitankkanaal

Een duik in de geschiedenis: in het eerste kwart van de 20ste eeuw was Antwerpen omringd door een dubbele fortengordel. In de jaren dertig werden de forten van de buitenste gordel, op ongeveer 20 km van de havenstad, met elkaar verbonden door een 33 km lang antitankkanaal, van Oelegem naar Zandvliet. De 30 meter brede gracht werd voorzien van een groot aantal bunkers, sluizen, duikers en bruggen. De Duitse aanval in 1940 gebeurde zo snel en was zo goed voorbereid, dat het verdedigingssysteem praktisch geen enkel nut had. Het kanaal zonk weg in een jarenlange verwaarlozing en vervuiling. In de jaren zeventig dacht men eraan om er een duwvaartkanaal van te maken tussen de Antwerpse haven en het Albertkanaal, maar dat ging niet door. Uiteindelijk werd het kanaal, dankzij de verenigingen voor natuurstudie en vooral dankzij de wandelaars, als landschap beschermd om zijn grote landschappelijke en militair-historische waarde. Het is uitgegroeid tot een unieke biotoop met een zeer hoge waterkwaliteit en het herbergt tal van zeldzame planten en dieren.

Telefoonnummer
Brasserie MaNo

Gezellige brasserie met ruim tuinterras en een omheinde speeltuin. Je kan hier terecht voor een heerlijke snack, een frisse salade, een pasta of een wokgerechtje. Ook de ijsjes en pannenkoeken zijn niet te versmaden.

Telefoonnummer
03 385 39 66
Website
http://www.brasseriemano.be
Fort van Oelegem

Het 3 miljoen goudfranken kostende fort van Oelegem bewijst zijn nut meer voor vleermuizen en vissers dan dat het ooit een militaire rol van betekenis heeft gespeeld. Gebouwd aan het begin van de 20e eeuw was het al dadelijk voorbijgestreefd omdat de constructie in ongewapend beton geen enkele weerstand kon bieden tegen het kaliber granaten dat de Duitsers in de Eerste Wereldoorlog gebruikten. Ook de extra verdedigingslinie in de vorm van een 40 tot 50 m brede antitankgracht in het interbellum was een maat voor niets. Hier werd niet echt strijd geleverd: welgeteld één militair sneuvelde er in 100 jaar. Natuur2000 huurt de plek nu van een private eigenaar en zorgt ervoor dat er een duizendtal vleermuizen rustig kunnen overwinteren. Een van de soorten vliegende zoogdieren is de franjestaart, een bedreigde soort.

Website
http://www.fortoelegem.be
Antitankgracht / Fort van 's Gravenwezel

De Antitankgracht is een kunstmatige waterloop rond Antwerpen. Deze 33 km lange en ongeveer 6 m brede gracht verbindt de Schelde vanaf Berendrecht met het Albertkanaal in Oelegem. Hij werd aangelegd aan het eind van de jaren 1930, met de Tweede Wereldoorlog in het verschiet, en moest de stad en haar haven beschermen tegen de Duitse tanks en ander rollend materieel. De gracht werd gevuld met water uit het Kanaal Dessel-Schoten en was rijkelijk voorzien van geschutsbunkers, waarvan je momenteel op veel plaatsen restanten terugvindt. Vandaag is de Antitankgracht uitgegroeid tot een prachtig groen lint tussen heel wat kleinere natuur- en bosgebieden.

Kasteel Sterckshof

Kasteel Sterckshof gaat terug tot een 13de-eeuwse versterkte hoeve die 'Hooftbunder' heette. De huidige benaming verwijst naar Gerard Sterck (1505-1564), koopman, bankier en geheim raadsman van keizer Karel V, die eht in 1524 kocht. Sterck verbouwde het kasteel tot een riant buitengoed. In latere eeuwen raakte het echter volledig in verval. Eind de 18de eeuw koopt bankier Jan Baptist Cogels het goed om het toe te voegen aan zijn domein Ter Rivieren. In 1921 koopt het Antwerpse provinciebestuur Ter Rivieren - met inbegrip van het Sterckshof waarvan er op dat ogenblik nog slechts een stuk benedenverdieping, een toren, de toeganspoort en een handvol bijgebouwen overeind staan. In 1930 verrees een nieuw kasteel, naar tekeningen van architect Van der Gucht. Hij baseerde zich op oude afbeeldingen en archeologische vondsten voor zijn ontwerp. Tot 2013 was hier een zilvermuseum in ondergebracht.

Telefoonnummer
03 360 52 52
Openingsuren

Van dinsdag tot zondag van 10 tot 17.30 u.; open op paasmaandag en pinkstermaandag.

Website
http://www.zilvermuseum.be
Provinciaal domein Rivierenhof
Je ziet er Antwerpse gezinnen die bij mooi weer het groen opzoeken, maar ook voor toeristen is dit een verademing buiten de stad. Je kunt er heerlijk wandelen, minigolf spelen en de kinderen laten ravotten op de speelpleinen. Er zijn voorts een kinderboerderij, verhalen in het sprookjeshuis, themawandelingen en een prachtige rozentuin. In de zomermaanden is er muziek, film en dans in het openluchttheater. Het programma vind je vanaf maart-april op de website van het Openluchttheater (OLT).
Telefoonnummer
03 360 52 00
Website
http://www.rivierenhof.be
Bar Stark

Bar Stark ligt in de tuin van Kasteel Sterckshof. De kasteeltuin achteraan is voor iedereen vrij toegankelijk.

Taverne / Kasteel Rivierenhof

Midden in het Rivierenhofpark ligt Taverne Ter Rivierenhof. 's Zomers zoek je een plek op het gezellige terras dat uitkijkt over de grote vijver en de fraaie plantsoenen van het parkdomein. Hier kun je terecht voor een drankje of een snelle lunch, maar ook voor een hoogstaand viergangenmenu met seizoensgebonden heerlijkheden.

Telefoonnummer
03 324 30 31
Albertkanaal

Het 130 km lange Albertkanaal tussen Antwerpen en Luik overbrugt met 6 sluizen een hoogteverschil van 56 meter. Het kanaal werd net voor WO II opengesteld en is nu de drukst bevaren waterweg in Vlaanderen. Door enkele verbredingen werd het kanaal geschikt voor vrachtschepen tot 3000 ton. Momenteel zijn er opnieuw aanpassingswerken met de bedoeling het Albertkanaal geschikt te maken voor duwvaarten tot 10.000 ton. Om nog meer containers te kunnen vervoeren, moeten alle bruggen verhoogd worden tot de Europese norm van 9,10 m vrije doorvaart.

Toon meer (+)Toon minder (-)

Provinciaal groendomein Rivierenhof is de grootste groene long van de metropool Antwerpen. Het vormt tegelijk ook de toegangspoort naar de 'Groene Zes' of het bosrijke gebied dat zich noordoostelijk van ’t Stad uitstrekt over Brasschaat, Brecht, Kapellen, Schilde, Schoten en Zoersel. Tijdens deze tocht ga je op ontdekking door enkele van deze uitgesproken groene randgemeenten. Het Kanaal Dessel-Schoten en de Antwerpse Antitankgracht wijzen je daarbij de weg. Die laatste loodst je niet alleen naar relicten van de oude fortengordel, maar vooral ook door uitgestrekte gebieden met ongerepte natuur. Daar fiets je grotendeels op onverharde paden, maar dat is maar een klein ongemak - je geniet er des te meer van het buitenleven.

Wens je meer informatie over deze route (Roadbook, gpx-bestanden en praktische info)?

Al deze informatie vind je in de volgende gids:

Groot Fietsboek Vlaanderen (Langs de tofste terrassen)

Geniet ook van daguitstappen met Knooppunter

Deze fietsbijbel bundelt de mooiste knooppuntenfietsroutes in Vlaanderen. Bij elke tocht hoort een roadbook. Het biedt je alle informatie in de meeste compacte vorm: de startplaats, alle fietsknooppunten die je moet volgen op een rijtje, de afstand tussen die knooppunten en de situering van de bezienswaardigheden en horecazaken onderweg.


Alle roadbooks kun je, na registratie, gratis downloaden via deze website.

Voor de eerste keer bevat het Groot Fietsboek Vlaanderen tien XL-tochten. Met een gemiddelde lengte van 75 kilometer zijn deze routes bedoeld voor wie er een hele dag op uit wil trekken. Op deze manier worden niet alleen de iets sportievere fietsers, maar ook de e-bike adepten bediend.

€27,99

Heb je deze gids al ?

Na aankoop kun je jouw Knooppuntergids op deze website registreren. Zo krijg je toegang tot de meest actuele versie van de routes uit je gids en alle extra informatie en mogelijkheden. Je kunt je gids activeren met de persoonlijke unieke code die je vooraan in je boek terugvindt.