In een decor van overweldigend groen

Brasschaat · 54 km

Klik hier voor de korte versie van 30 km

Brasschaat · 30 km

Klik hier voor de lange versie van 54 km
Antwerpen ·
Brasschaat · Kapellen · Stabroek · Kalmthout ·
Klein Schietveld

Militaire activiteiten zijn er sinds 2006 niet meer op het domein Klein Schietveld. Waar eind 19e eeuw nog zwaar geschut de sterkte van betonsoorten voor bunkers en forten testten, en de Duitsers tijdens de Tweede Wereldoorlog een krijgsgevangenenkamp oprichtten, heerst nu alleen nog rust. Net zoals in de elf andere militaire domeinen van Vlaanderen is er hard gewerkt aan het herstel van een natuurlijk evenwicht met het oog op meer biodiversiteit.

Park van Brasschaat

Brasschaat is rijk aan bossen en parken. De verschillende mooie parkdomeinen liggen dicht bij elkaar. Een ervan is het 147 ha grote park van Brasschaat. Je kunt er volop zonnen, spelen, wandelen, genieten van de rozen, de rododendrons, de azalea's en de herten. Wie sportief is kan er roeien, minigolfen, tennissen en tal van andere sporten beoefenen. Er is ook een hapje en een drankje te krijgen in het boothuisje of je kunt zelf je picknick meebrengen. Bezienswaardigheden zijn het 19de-eeuws kasteel, het voormalige jachtpaviljoen en een Italiaanse obelisk uit 1884. Vlakbij ligt domein Peerdsbos.

Telefoonnummer
03 650 03 01
Brasserie 't Koetshuis

Brasserie ’t Koetshuis ligt in de schaduw van het fraaie kasteel van Stabroek.De keuken van ’t Koetshuis is zowel gericht op fietsers en wandelaars die met iets klein lekker snel terug op krachten willen komen of met een smakelijk biertje willen bijtanken, als op lekkerbekken die uitgebreid willen tafelen. ’t Koetshuis over een rustig en ruim terras.

Telefoonnummer
03 605 84 85
Website
www.brasserie-tkoetshuis.be
Kasteel Ravenhof
Als we Kasteel Ravenhof (17de eeuw) ronduit indrukwekkend noemen, dan is daar geen woord van overdreven. Dit is de voormalige residentie van de legendarische drukkersfamilie Moretus-Plantin, die sinds 1978 is omgevormd tot een cultuurcentrum waar het leven werkelijk nooit stilstaat! Heel wat socioculturele verenigingen hebben hier onderdak gevonden, er is een galerie waar exposities van beeldende kunst worden gehouden, en er worden geregeld concerten en toneelvoorstellingen georganiseerd. Ieder jaar vindt hier het laatste volledige weekend van juni het Stabroeks Wagenspelfestival plaats (gratis tweedaags festival van straattheater). In het weekend van 1 november is er elk jaar de Groepstentoonstelling, een expositie van beeldende kunst waaraan telkens een zestigtal amateurkunstenaars uit Nederland en België deelnemen.
Telefoonnummer
03 210 11 75
Openingsuren
Open tijdens culturele activiteiten.
Luchtafweerkanon

De geschiedenis van Kalmthout is onlosmakelijk verbonden met de twee wereldoorlogen. Dit originele 90 mm-luchtafweerkanon werd tijdens de Tweede Wereldoorlog gebruikt door de geallieerde troepen. Als onderdeel van de afweergordel werd het ingezet in de strijd tegen de Duitse V-bommen die de haven van Antwerpen bestookten.

Telefoonnummer
Natuureducatief centrum De Vroente

Het natuureducatief centrum De Vroente ligt aan de hoofdingang van de Kalmthoutse Heide. Scholen, jeugdgroepen en verenigingen kunnen er terecht voor allerlei natuuractiviteiten en gegidste wandelingen. Zelfwerkzaamheid staat centraal. Voor losse bezoekers zijn er verschillende natuurtentoonstellingen met eveneens heel wat doe-activiteiten.

Telefoonnummer
03 620 18 30
Openingsuren

Alle werkdagen van 9 tot 17 u.; weekends en feestdagen van 14 tot 17 u.

Website
http://www.devroente.be
Provinciaal Suske en Wiske-Kindermuseum

Dit museum, een initiatief van de provincie Antwerpen in samenwerking met Studio Vandersteen, is gevestigd in de verbouwde villa van Willy Vandersteen. Hier leren kinderen van 8 tot 12 jaar hoe een stripverhaal totstandkomt en gaan ze zelf creatief aan het werk. Er is ook een galerij waar werken van kinderen geëxposeerd worden.

Telefoonnummer
03 666 64 85
Openingsuren

Gezinnen kunnen het museum bezoeken tijdens de maandelijkse familiedag. Groepen kunnen het hele jaar door op weekdagen na afspraak in het museum terecht.

Website
http://www.provant.be/suske&wiske
Gunfire-museum

(Openlucht)museum met tanks en artilleriematerieel, vlak naast het vliegveld. Zowel buiten als in de grote loodsen krijg je een overzicht van alle veld­, luchtdoel­ en loopgravengeschut sinds 1830. Een bezoek duurt ongeveer een uur.

Telefoonnummer
0473 44 64 47
Website
http://www.gunfire-museum.be
Kasteel van Brasschaat

De geschiedenis van het kasteel van Brasschaat gaat terug tot de 18de eeuw. Toen werd de Helhoeve omgebouwd tot een 'hof van plaisantie', meteen de eerste keer dat er sprake was ven het 'kasteel van Brasschaat'. Toen Armand Reusens, eigenaar van het domein, in 1872 burgemeester van Brasschaat wr, liet hij een volledig nieuw kasteel bouwen in rode baksteen en witte zandsteen. De bouw van het ksteel dat een grondoppervlakte van 1400m² heeft, sleepte aan tot 1897. In 1949 werden kasteel en park (170 ha) aangekocht door de gemeente Brasschaat. Sinds 1978 staat het Agentschap voor Natuur en Bos in voor het beheer van een groot deel van het domein. Het kasteel werd opgebouwd tot hotel-restaurant. Het achterterras met trappen die tot aan de vijver reikten, werd in 1989 vervangen door een grote feestzaal met daarbovenop een terras.

Website
https://www.kasteelvanbrasschaat.be
Kapel Onze-Lieve-Vrouw van de Heuvels

De Kapel Onze-Lieve-Vrouw van de Heuvels, ook wel polderkapel genoemd, werd in1939 gebouwd. Het is een eenvoudig witgeschilderd bakstenen gebouw onder pannen zadeldak. De kapel wordt gebruikt voor culturele activiteiten.

Toon meer (+)Toon minder (-)

Vijftien jaar geleden werd Brasschaat door de Verenigde Naties bekroond met een LivCom Award van ‘leefbaarste gemeente tot 75.000 inwoners ter wereld’, maar ook vandaag nog is het genieten van het groene en aangename karakter van deze gemeente. Hetzelfde kan gezegd worden van buurgemeenten Kapellen en Kalmthout. De plattelandsdorpen van weleer, met schrale heidegronden en arme keuterboeren, zijn uitgegroeid tot residentiële buurten met statige dreven, kasteelparken en exclusieve, bosrijke villawijken. Tijdens deze tocht fiets je ook door natuurgebieden als De Inslag, het Moretiusbos en de Kalmthoutse Heide. Kortom, dit wordt een ritje door een decor van overweldigend groen. Al start je wel tegen een kaki achtergrond.

Wens je meer informatie over deze route (Roadbook, gpx-bestanden en praktische info)?

Al deze informatie vind je in de volgende gids:

Groot Fietsboek Vlaanderen (Langs de tofste terrassen)

Geniet ook van daguitstappen met Knooppunter

Deze fietsbijbel bundelt de mooiste knooppuntenfietsroutes in Vlaanderen. Bij elke tocht hoort een roadbook. Het biedt je alle informatie in de meeste compacte vorm: de startplaats, alle fietsknooppunten die je moet volgen op een rijtje, de afstand tussen die knooppunten en de situering van de bezienswaardigheden en horecazaken onderweg.


Alle roadbooks kun je, na registratie, gratis downloaden via deze website.

Voor de eerste keer bevat het Groot Fietsboek Vlaanderen tien XL-tochten. Met een gemiddelde lengte van 75 kilometer zijn deze routes bedoeld voor wie er een hele dag op uit wil trekken. Op deze manier worden niet alleen de iets sportievere fietsers, maar ook de e-bike adepten bediend.

€27,99

Heb je deze gids al ?

Na aankoop kun je jouw Knooppuntergids op deze website registreren. Zo krijg je toegang tot de meest actuele versie van de routes uit je gids en alle extra informatie en mogelijkheden. Je kunt je gids activeren met de persoonlijke unieke code die je vooraan in je boek terugvindt.