In het land van geuze en Nero

Huizingen · 47 km

Vlaams-Brabant ·
Rhode-Saint-Genèse · Hoeilaart · Linkebeek · Beersel · Huizingen · Lot ·
Nerocafé
De laatste tram op de lijn Groenendaal-Hoeilaart-Overijse vertrok in 1958 aan het Hoeilaartse station. Het sloot daarna de deuren, maar stripfiguur Nero redde het van de sloophamer en ging er in 1990 wonen nadat hij het pand kraakte in het album 'De Verschrikkelijke Tweeling'. Een levensgroot bronzen standbeeld voor de deur brengt er trouwens hulde aan Nero, wiens geestelijke vader Marc Sleen op nauwelijks een steenworp van de brasserie woont. Het tramhuisje werd eveneens als industrieel erfgoed gerestaureerd. Binnenin zie je nog het tramloket en je ontdekt ook de originele vloer. Een permanente expo maakt je bovendien wegwijs met de avonturen van Nero en zijn kompanen. Talloze werken van Marc Sleen kun je hier bewonderen, waaronder tal van exclusieve tekeningen en taferelen uit de Nero-reeks. De brasserie opende in 2000 de deuren. Uitbaters Dimitri en Jacqueline bieden er tal van biersoorten aan en je kunt er terecht voor een snelle hap, een gastronomisch diner en natuurlijk voor een unieke en beroemde Nerowafel.
Telefoonnummer
02 657 33 45
Openingsuren
Van dinsdag tot donderdag van 11 tot 23 u., vrijdag en zaterdag tot 0.30 u.
Website
http://www.nerocafe.be
Brouwerij Drie Fonteinen

In 1883 bouwde Jacobus Vanderlinden een herberg-geuzestekerij in Beersel. In 1953 kocht het echtpaar De Belder de zaak. Het ambacht en de traditie van het steken van lambiek tot oude geuze werd door vader De Belder doorgegeven aan zijn zoon Armand. De andere zoon, Guido, baat het restaurant uit met authentieke streekgerechten op basis van oude geuze en oude kriek. In mei 2009 werd door een defecte thermostaat bijna de hele voorraad geuze vernietigd. Pas in 2012 kwam er een nieuwe brouwinstallatie in Beersel.

Telefoonnummer
02 306 71 03
Website
http://www.3fonteinen.be
Restaurant 3 Fonteinen

Brouwerij Drie Fonteinen is een traditiionele geuzebrouwerij. In het bijhorende restaurant worden gerechten met het streekbier bereid.

Telefoonnummer
02 331 06 52
Kasteel van Beersel

Dit kasteel met zijn drie machtige ronde torens speelt de hoofdrol in het Suske en Wiske-album 'De Schat van Beersel'. Ben je een fan van deze twee helden, dan moet je deze burcht zeker een bezoek brengen! Het laatste weekend van juni vinden er elk jaar de kasteelfeesten plaats. Je kunt er kijken naar middeleeuwse steekspelen, een middeleeuws dorp, vuurwerk, muziek, streekproducten enzovoort. Het kasteel is een goed bewaarde 14de-eeuwse waterburcht, die nog authentiek middeleeuws is. Sinds 2007 is een restauratie en archeologisch onderzoek aan de gang. De resultaten kun je bekijken in het bezoekerscentrum dat tijdelijk is ondergebracht in het kasteel.

Telefoonnummer
02 359 16 46
Website
http://www.visitbeersel.be/kasteel-van-beersel
Priorijhoeve van Zevenborren

In de 14de eeuw vestigden augustijnen zich in Zevenborren, een gebied met diverse bronnen. Van de voormalige augustijnerpriorij van Zevenborren bleven alleen de boerderij, de watermolen en de vijvers bewaard.

Telefoonnummer
Openingsuren

Het gebouw kan niet bezocht worden.

Bosmuseum Jan van Ruusbroec
Het bosmuseum Jan van Ruusbroec is gelegen in het grootste loofbos van Vlaanderen, het Zoniënwoud, zonder twijfel een ideaal vertrekpunt voor wandelingen en fietstochten. Je maakt er kennis met de leefwereld van het bos en zijn bewoners, de principes van het bosbeheer en de geschiedenis van het Zoniënwoud. Het bosmuseum is ondergebracht in een mooie, oude vierkantshoeve uit 1777-1782, een van de weinige bewaard gebleven gebouwen van de oude priorij van Groenendaal. Het museum dankt zijn naam aan de eerste bewoner van deze priorij: de mysticus Jan van Ruusbroec.
Telefoonnummer
02 658 24 60
Website
http://www.bosmuseum.be
Provinciedomein Huizingen

Een domein waar je je volop kunt uitleven. Voor de allerkleinsten is er een speel- en klauterparadijs, voor groot en klein een openluchtzwembad, verschillende sportterreinen, een roei- en visvijver. Liefhebbers van planten en bomen kunnen een bezoek brengen aan het arboretum met loof- en naaldboomsoorten, narcissen, azalea's en hyacinten, mooi om te zien in het voorjaar! In de oosters geïnspireerde rotstuin zijn meer dan 1200 kleurrijke planten te bewonderen. Het domein is ook aangepast aan slechtzienden: er zijn braillebordjes, praatpalen en heerlijke bloemengeuren. Van al dit moois geniet je in een schitterend domein met zijn 19de-eeuwse kasteel van Huizingen, waarin nu een restaurant en feestzalen ondergebracht zijn.

Telefoonnummer
02 383 00 20
Website
http://www.beersel.be
Café In de Welkom

Lisa, de 89-jarige weduwe van de laatste Dworpse burgemeester Michel Wouters, staat al meer dan 60 jaar achter de toog van In de Welkom. Ze maakt sinds 1938 als het ware deel uit van het interieur ... In 2015 werd In de Welkom, met 58% van de stemmen, uitgeroepen tot het beste café van fusiegemeente Beersel. De geuze is er afkomstig van de nabijgelegen brouwerij Hanssens.

Telefoonnummer
02 358 50 08
Watermolen van Zevenborren

Deze molen zou in 1402 opgericht zijn als bijgebouw van de gelijknamige augustijnerpriorij. De priorij werd in 1784 opgeheven tijdens de Franse Revolutie. In het gerestaureerde molenaarshuis is het houten maalwerk intact gebleven. Het waterrad werd na WO II vervangen door een turbine, maar die heeft nooit goed gewerkt doordat de bladeren van de vele bomen in de buurt geregeld voor verstoppingen zorgden ... Sinds begin jaren 1980 is de watermolen beschermd als monument. De molen en de uit de 19de eeuw daterende bijgebouwen zijn evenwel niet toegankelijk. Het herenhuis deed ooit nog dienst als restaurant.

Kasteeldomein van Revelingen

Kasteel Revelingen ligt verscholen achter een brede bomenkraag. Je kunt wel de Sint-Gertrudishoeve en zijn bijgebouwen in hun volle glorie bewonderen. Ze maken alle deel uit van het kasteeldomein. In 1844 noteerde het kadaster de aanleg van een dreef, de bouw van een maison de campagne en een pachthof. De hoeve werd in 1874 uitgebreid met een langsschuur, een oranjerie en een ommuurde moestuin met serres. Het eerste landhuis uit 1844 werd in de daaropvolgende decennia uitgebreid wat in 1893 uiteindelijk resulteerde in een eclectisch kasteel met een combinatie van zadel-, tent en schilddaken. Het geheel oogt neoclassicistisch.

Hof Te Landsrode

Het hoevedomein Te Landsrode bestaat al sinds 1210. Het was de hertog van Brabant die toen 50 bunder land aan de Abdij van Ter Kameren schonk. Het geheel van drie gebouwen werd in 1739 in halfopen configuratie opgetrokken rond een erf.

Kasteel van Hoeilaart

Op deze plaats stond vroeger het 15de-­eeuwse kasteel van de heerlijkheid Terheide. Dit landgoed werd in 1820 aangekocht door baron Jozef de Man d’Hobruge, burgemeester van Hoeilaart van 1823 tot 1854. Zijn zoon, baron Jean de Man d’Attenrode, was eveneens burgemeester van Hoeilaart: van 1854 tot 1878. Jean liet in het begin van de jaren 1850 het middeleeuwse kasteel afbreken en vervangen door het huidige. Architect Jozef Claes ontwierp het Hoeilaartse kasteel in neotudorstijl. In de jaren 1990 werd het kasteel gerenoveerd: werken die vooral door het gemeentepersoneel werden uitgevoerd. Tegenwoordig huist de gemeentelijke administratie in het kasteel van Hoeilaart. Iedereen kan vrij rondwandelen in het domein.

Voormalige woning Herman Teirlinck

Het laatste huis van de doodlopende straat is dat van de gevierde toneelschrijver Herman Teirlinck (1879-1967) auteur van onder andere Maria Spermalie bracht hier de laatste 31 jaar van zijn leven door. De woning werd in 1935 gebouwd, vermoedelijk naar plannen die Teirlinck zelf tekende. Tot voor enkele jaren was hier een museum ingericht. Tegenwoordig is de woning niet meer toegankelijk. Vanaf de tuin heb je een mooi uitzicht op de Zennevallei. Teirlinck begaf zich graag in het prachtige authentieke landschap in en rond Beersel. De regio wordt dan ook vaak ‘Land van Teirlinck’ genoemd. Een mooi eerbetoon aan de man die Studio Herman Teirlinck voor toneelopleiding oprichtte en die ooit privéleraar Nederlands was voor koning Boudewijn en diens vader Leopold III.

Kasteel Groenendaal

Het kasteel werd in 1783 gebouwd op de site van de voormalige priorij van Groenendaal, als een wagenhuis met personeelsverblijf. Later werd de gemeentelijke groenadministratie er gehuisvest. Midden 20ste eeuw werd het kasteel geëxploiteerd als hotel/restaurant Château de Groenendael. Het gebouw werd in 1998 beschermd als monument. Na een grondige restauratie (2004-2009) werd de verdieping ingericht als kantoorruimte. Nu huizen hier diensten die instaan voor het beheer van het Zoniënwoud, zoals de woudmeester, de houtvesterij, het Educatief Bosbouwcentrum Groenendaal en Inverde, het Forum voor Groenexpertise voor de Vlaamse Gemeenschap. Rond het - niet toegankelijke - kasteel liggen verschillende vijvers.

Toon meer (+)Toon minder (-)

Twee totaal verschillende landschappen domineren deze tocht. Je vertrekt in het meest oostelijke deel van het Pajottenland met zijn grillige heuvellandschap, oude kasseiwegen én bijzondere smaakmaker: geuze. Dat typische bier van natuurlijke gisting kun je proeven in Beersel, Alsemberg of Sint-Genesius-Rode. Langs de taalgrens duik je onder in het schaduwlandschap van het Zoniënwoud. Hoeilaart is niet alleen het bekende glazen dorp waar de tafeldruif rijpt maar ook de plek waar stripheld Nero een standbeeld kreeg.

Praktische info

Afstand47 km