Het glooiende land van de Rode Ridder

Sint-Pieters-Rode · 43 km

Klik hier voor de korte versie van 28 km

Sint-Pieters-Rode · 28 km

Klik hier voor de lange versie van 43 km
Vlaams-Brabant ·
Sint-Pieters-Rode · Kortrijk-Dutsel · Linden · Pellenberg · Lovenjoel · Korbeek-Lo · Neervelp · Vertrijk · Roosbeek · Kerkom · Boutersem · Lubbeek ·
Domein Hottat

De straatnaam herinnert aan de vroegere naam van dit kasteeldomein: 'Hof ter Biest'. Het is niet minder dan 80 ha groot en daardoor wordt het kasteel aan het oog onttrokken. Kasteel Hottat behoorde begin 20ste eeuw toe aan de familie Dieudonné. De baron onderhield goede banden met het koningshuis en in de begindagen van de Eerste Wereldoorlog, van 5 tot 19 augustus 1914, deed het kasteel dan ook dienst als hoofdkwartier van koning Albert I. Enkele dagen later werd het kasteel door de Duitsers plat gebrand. De baron liet het kasteel in de jaren 1920 heropbouwen. Het park herbergt een verzameling oude, zeldzame boomsoorten zoals mammoetbomen, een treurhoningboom, een laag vertakte varenbeuk en een bijzonder zeldzame hazelaar.

Gempemolen

De Gempemolen is een watermolen op de Molenbeek. Het klooster van Gempe verplaatste in het begin van de 17e eeuw de loop van de beek met 600 m om het verval - en dus het vermogen - aan de molen te vergroten. Na recente renovatie is het nu een sfeervolle brasserie, met streekproducten en een ‘overgrootmoederskeuken’ van chef Hans Meus (broer van tv-kok Jeroen). Behalve Vlaamse wijnen schenkt de waard ook zelfgestookte ‘chic’eau de vie’  een digestief op basis van grondwitloof - en het ambachtelijke bier Tiense Kweiker.

Telefoonnummer
016 48 73 07
Website
https://www.gempemolen.be
Brasserie Het Wagenhuis

Naast het kasteel van Horst staat een monumentaal koetshuis dat in de jaren 1990 gerestaureerd werd. In een deel van het langwerpige gebouw zijn een bezoekerscentrum en een streekproductenwinkel ondergebracht. Het andere deel werd omgetoverd tot café-restaurant. Vanaf het Wagenhuisterras kijk je ongehinderd uit op het waterslot en de kasteelvijver. Binnen kom je ongetwijfeld onder de indruk van de indrukwekkende en alom beheersende dakconstructie die de grote gelagzaal overspant. Ondanks het formaat van de ruimte is het er gezellig zitten. Het Wagenhuis is niet alleen bekend voor de heerlijke versgebakken pannenkoeken, maar ook voor de zeven bieren die er van het vat worden geschonken. De brasserie heeft zelfs een eigen huisbier, het Horstbier (6,5%): een gerstenat van lage gisting met een diepgele kleur.

Telefoonnummer
016 62 35 84
Website
http://www.hetwagenhuis.be
Kasteel van Horst

Het Kasteel van Horst is een middeleeuwse waterburcht, gelegen in een groene omgeving met canadabossen en vijvers die gevoed worden door de Winge. De donjon is 22 meter hoog en werd eind 14de eeuw opgetrokken. De hoogste verdieping met kantelen en weergang kwam er na 1489. De laatste eigenares Marie-Anne van den Tympel bewoonde het waterslot tot einde 17de eeuw. Zij liet ook de stallingen en het wagenhuis optrekken. De overige gebouwen, gegroepeerd rond een vijfhoekige binnenplaats, zijn 18de-eeuws. De waterburcht van Horst is de thuishaven van Johan, de Rode Ridder. Dat is niet de verdienste van zijn geestelijke vader Willy Vandersteen. Pas vanaf album 131, De Rode Ridder en de heren van Rode, kreeg Johan hier onderdak. Toen werden de strips al enige tijd geschreven en, iets wulpser, getekend door Karel Biddeloo, die dat deed tot aan zijn dood in 2004. Het kasteel is momenteel gesloten voor restauratie.

Telefoonnummer
016 62 33 45
Openingsuren

Van begin april tot 30 juni en van 1 september tot 31 oktober: woensdag van 14 tot 17 u., zaterdag, zon- en feestdagen van 10 tot 17 u.; juli, augustus, krokusvakantie, paasvakantie en herfstvakantie: van woensdag tot zondag en op feestdagen van 10 tot 17 u.

Website
http://www.kasteelvanhorst.be
Kasteel van Kwabeek
Het 18de-eeuwse kasteel van Kwabeek heeft een park en een kasteelboerderij met middeleeuwse woontoren. Het kasteelpark Kwabeek is centraal gelegen, in de vallei van de Velpe waar nog andere kasteelparken aanwezig zijn. Ze vormen met weiden, hooilanden, vijvers, broekbossen en populieraanplantingen het typische beeld van de valleigebieden. Het kasteel doet dienst als gemeentehuis. De bijgebouwen van het kasteel zijn in privéhanden. Het omringende domein is een bezoek waard. Zo zijn er verschillende types tuinen waaronder een Franse baroktuin, een Engelse tuin en een rozen- en kruidentuin. Kinderen kunnen zich uitleven in de speeltuin, aangelegd in de boomgaard. Op het domein staat ook de dikste boom van België, een meerstammige plataan.
Telefoonnummer
016 72 10 71
Openingsuren
Kasteel (gemeentehuis): alle werkdagen van 9 tot 12 u. Kasteelpark: dagelijks van zonsopgang tot zonsondergang.
Troostembergbos
Het Troostembergbos (57 ha) is een prachtig wandelbos waarin enkele mooie beukendreven werden aangelegd. Het strekt zich uit over de heuvelruggen van de Bensberg en is sinds 1981 eigendom van het Vlaams Gewest. Je vindt hier een wandelcircuit van 5,3 km lang, gezellige picknicktafels, een schuilhut en een speelweide. Ruiters worden niet toegelaten; fietsen mag alleen waar wandelaars niet gehinderd worden.
Telefoonnummer
016 66 63 00
Website
http://www.natuurenbos.be
Het Bed van Napoleon

De overlevering wil dat niemand minder dan keizer Napoleon Bonaparte hier ooit de nacht doorbracht. Op de terugweg van een inspectieronde in mei 1810 verdwaalden Napoleon en zijn klein gevolg. Verkleumd en hongerig klopte het gezelschap aan bij de afgelegen hoeve van Jef Tiet. De keizerlijke appetijt bleek verder te reiken dan het bord want ook de boerendochter Eliane viel in de smaak. Hoe dat verhaal verder afloopt, lees je in geuren en kleuren op de kaart van de huidige bistro-brasserie.

Telefoonnummer
016 62 07 04
Openingsuren

Van woensdag tot zaterdag van 12 tot 23 u.; zondag van 12 tot 22 u.

Website
http://www.bedvannapoleon.be
Pastorie

In de pastorie van Roosbeek is vandaag een huisartsenpraktijk ondergebracht. De echte parel ligt echter achter het huis. Daar is de historische pastorietuin vrij toegankelijk voor het publiek. De 55 are grote tuin is onderverdeeld in een moestuin, een boomgaard en een lusttuin. Wandel er gerust even rond.

Telefoonnummer
Pastorie

Deze beschermde pastoorswoning, op een steenworp van de kerk, dateert van 1752 en hing af van de norbertijnenabdij van Park (in Heverlee). Het gebouw is opgetrokken met bak- en kalkstenen en telt twee bouwlagen onder een leien schilddak. De voor- en achtergevel van het pand zijn identiek. Neem even de tijd om het wapenschild boven de voordeur te bewonderen. Het is van abt Alexander Slootmans (1730-1756). Op een bandrol prijkt de wapenspreuk van de abt: 'Confortavit se(ras) portarum' (Hij versterkte de sloten van zijn deuren), een zinspeling op zijn familienaam. In de pastorietuin staan een aantal interessante, oude bomen. Toen de Pastoriestraat verbreed werd, zijn de oorspronkelijke gracht en tuinmuur verdwenen.

Telefoonnummer
Kapel van Onze-Lieve-Vrouw van Lubbeek

Het loont de moeite om even halt te houden bij een Onze-Lieve-Vrouwekapel die, na Scherpenheuvel en Halle, de belangrijkste bedevaartplaats van Vlaams-Brabant is. Volgens een middeleeuwse legende stierven twee dochters van de heer van Kraaiwinkel op dezelfde dag. Toen hun lijkkisten naar de kerk werden gedragen, brak er een hevig onweer los. Na geschuild te hebben onder een eik, wilde de lijkstoet verder, maar niemand kon de kisten verplaatsen. De meisjes werden dan maar ter plaatse begraven en op hun graf werd een kapel gebouwd. De oorspronkelijke kapel werd afgebroken door de kasteelheer van het nabijgelegen Kasteel 't Serclaes. Zijn opvolger bouwde in 1890 het huidige neogotische bedehuis. Acht medaillons in glasramen vertellen de legende en de geschiedenis van de kapel. Binnen hangen tientallen ex voto's.

Kasteel Beauffort / Wit Kasteel

De geschiedenis van het 'Wit Kasteel' gaat terug tot 1661 toen het na verwoesting door de Spanjaarden volledig heropgebouwd werd. Het domein kwam in de jaren 1830 in handen van de adellijke familie de Beaufort. Emmanuel­Leopold de Beaufort was een graaf uit het Franse Metz die in het leger van koning Leopold I kwam dienen. De familie liet zich tot Belg naturaliseren. Kasteel Beaufort kreeg rond 1870 zijn huidige neoclassicistische uitzicht. In 2013 kocht ondernemer Urbain Vandeurzen het toen verloederde kasteel. Hij liet het volledig opknappen. Het is zijn ambitie om van het Wit Kasteel een groot wijndomein te maken, het tweede grootste van het land na het Limburgse Genoels-Elderen. OP het niet-toegankelijke domein staan heel wat monumentale bomen, twee kasteelhoeves en een mooie hovernierswoning. Het domein is sinds 2010 als monument beschermd.

Telefoonnummer
016 88 82 86
Website
https://www.wijnkasteel-vandeurzen.be
Hoeve Katspoel

Rondom een rechthoekig binnenhof staan de woon- en dienst gebouwen van Hoeve Katspoel. Het boerenhuis dateert van 1767. In een poortgebouw is een duiventil voorzien, wat duidt op de rijkdom van zijn vroegere bewoners. De stalvleugel is voorzien van rondboogdeuren.

Witsmolen

Deze voormalige windmolen is genoemd naar Louis Wits, die de stenen grondzeiler bouwde in 1894. Louis' afstammelingen zijn nog altijd eigenaar van de molen, al staat enkel de romp nog overeind. De Witsmolen heeft graan gemalen tot WO II. Het monument is niet langer toegankelijk wegens instortingsgevaar.

Kasteel 't Serclaes / de Biolley

De naam ’t Serclaes trad voor het eerst op de voorgrond met Everard ’t Serclaes, die in 1356 de stad Brussel heroverde op graaf Lodewijk van Male tijdens de Brabantse Successieoorlog. Wie wrijft over het beeld van Everard, vlak bij de Brusselse Grote Markt, zou een jaar geluk in de liefde kennen. Het kasteel werd gebouwd aan het einde van de 18de eeuw als buitenverblijf voor de Leuvense Sint-Geertrui-abdij. Het Lubbeekse kasteel met classicistische inslag kwam daarna in het bezit van de grafelijke familie ’t Serclaes de Wommersom. Nog later ging het over aan de burggrafelijke familie de Biolley. De privékapel in de zijvleugel werd in 1882 toegevoegd. De stallingen werden verbouwd tot koetshuis. Rond het kasteel ligt een bebost gebied van 20 ha met vijver.

Kasteel van Cleerbeek

Het kasteel van Cleerbeek met omliggend domein van 50 ha is al 250 jaar eigendom van de familie de Troostembergh. Het complex is evenwel 15de-eeuws en deed aanvankelijk ook dienst als gerechtshof. Charles de Troostembergh kreeg in 1956 de titel van baron, overdraagbaar aan de eerstgeborene. Charles schonk in 1991 het goed aan zijn drie zonen die het grondig renoveerden. Ook de siertuin en het park kregen een grondige facelift. De monumentale bomen, met onder andere waardevolle taxusbomen, kregen de nodige verzorging en de moestuin werd heraangelegd. Het niet-toegankelijke kasteel wordt nog altijd door Amaury de Troostembergh bewoond. Het uitgestrekte wandelbos is naar de familie genoemd.

Toon meer (+)Toon minder (-)

Het glooiende landschap van het Hageland tussen Leuven en Diest werd al in de middeleeuwen treffend bezongen: 'Hier sijn lochtighe heuvelen ende noch lochtigher bergheen, geen steyl opschietende rotsen maer sachte glooyinghen die ghij met een beetje oefening sonder vermoeyenissen bestijght'. De kastelen in de regio liggen in de valleien van Velpe, Winge en hun talrijke zijbeken. Deze tocht gaat niet toevallig van start bij de met vijvers en bossen omgeven burcht van stripheld de Rode Ridder. Bij het kasteel van Horst dus, in Sint-Pieters-Rode.

Praktische info

Afstand43 km