Kastelen kijken in Haspengouw

Heverlee · 46 km

Klik hier voor de korte versie van 26 km

Heverlee · 26 km

Klik hier voor de lange versie van 46 km
Vlaams-Brabant ·
Bertem · Leefdaal · Vossem · Tervuren · Duisburg · Huldenberg · Loonbeek · Neerijse · Korbeek-Dijle · Oud-Heverlee · Heverlee ·
Bistro Mille

In 1952 begonnen als bootjeshuis aan de Sint­-Hubertusvijver van de Warande, is Bistro Mille uitgegroeid tot een bij wandelaars en fietsers gesmaakte horecazaak. Op het ruime terras kies je uit een uitgebreid aanbod aan spijs en drank. En de bootjes liggen nog altijd klaar om de uitgestrekte vijvers te verkennen

Telefoonnummer
02 309 52 86
Kasteel van Huldenberg
Aan de ingang van dit mooie kasteeldomein zie je een gedenkplaat. Die herinnert aan de Hoeilaartse tuinman Felix Sohie die in de serres van het kasteel begon te experimenteren met de druiventeelt onder glas. Het oorspronkelijke kasteel van Huldenberg werd gebouwd in 1811 in empirestijl. In de jaren 1926-1927 werd het geheel verbouwd in neorenaissancestijl. Het kasteel is bewoond, maar niet toegankelijk voor het publiek.
Telefoonnummer
Openingsuren
Het kasteel kan niet bezocht worden.
Zoete Waters

De Zoete Waters in Oud-Heverlee zijn een oase van rust, op een steenworp van de historische stadskern van Leuven. Deze vijvers, die dateren uit de 16de eeuw, liggen in de bronrijke en moerassige vallei van de Vaalbeek, geprangd tussen Heverleebos en het Meerdaalwoud. Je kunt er heerlijk wandelen of een roeibootje huren. De aanleg van de dammen en de vijvers diende hoogstwaarschijnlijk om greep te krijgen op het water.

Telefoonnummer
016 38 88 30
Openingsuren

Van de paasvakantie tot de herfstvakantie, dagelijks van 10 tot 18 u. In juli en augustus tot 20 u.

Website
http://www.oud-heverlee.be
Sint-Veronakapel

De Sint-Veronakapel is een van de vier romaanse kerkjes in de Voervallei. Kenmerkend voor alle vier is de eenheid van stijl. Als je deze kapel, vroeger een kerk, vergelijkt met die van Bertem, vallen de gelijkenissen meteen op. Alleen is de kapel kleiner en minder regelmatig gebouwd. Dit was het eerste en oudste parochiekerkje van de streek. Volgens de legende zou de heilige Verona, de dochter van Lodewijk de Duitser, hier begraven liggen.

Telefoonnummer
AfricaMuseum

Na een jarenlange restauratie is het vernieuwde AfricaMuseum een bezoek zeker waard. Het museum schetst een beeld van het hedendaagse, ontvoogde Afrika in een gebouw met een koloniaal verleden. Via de ondergrondse gang kom je in de kelders van het oude koninklijke museum. Er is een permanente tentoonstelling. Op de benedenverdieping vind je vijf thematentoonstellingen, voornamelijk opgebouwd rond Centraal-Afrika en met respect voor de ontvoogding van Afrika. Het verhaal van het museum begint bij de wereldtentoonstelling van 1897 in Brussel. Koning Leopold II organiseerde een koloniale tentoonstelling in het Koloniënpaleis. Dit gebouw barstte al snel uit zijn voegen. Een nieuw Congomuseum moest soelaas bieden. De koning overleed voor de werken voltooid waren. Het was zijn zoon  Albert I die het museum op 30 april 1910 plechtig opende.

Telefoonnummer
02 769 52 11
Website
http://www.africamuseum.be
Domeinbos Heverleebos

Het oeroude Heverleebos (590 ha) ligt pal ten zuiden van Leuven, aan de oostkant van de Dijlevallei, in het overgangsgebied tussen de Brabantse Leemstreek en het Hageland, op het grondgebied van Oud-Heverlee, Heverlee en Vaalbeek. Het maakt deel uit van een boscomplex van circa 3000 ha (Meerdaalwoud, Egenhovenbos en gemeentebossen). In de Tweede Wereldoorlog werd het Heverleebos grotendeels kaalgekapt, maar daarna gelukkig opnieuw aangeplant met naaldbomen op de zandige en loofboomsoorten op de leembodems. Er zijn speelweiden en parkeerplaatsen en mooie dreven waar je heerlijk kunt wandelen. Het arboretum van Heverleebos is zeker een bezoekje waard. Hier kun je kennismaken met meer dan 300 verschillende boom- en struiksoorten. De rechthoekige percelen tussen de dreven worden 'omheiningen' genoemd. Ze kregen in de volksmond vaak kleurige benamingen zoals Jong Everzwijn, Maagd, Dronkaards, Koeigat, Kneuters, Dageraad, Negers, Keffers, Celestijnen, Paus en dergelijke. Nog meer mooie namen: plaatselijk komen lelietje-van-dalen, bosanemoon en slanke sleutelbloem massaal voor. Op de meer zandige bodems bestaat de kruidlaag uit pijpenstrootje, struikheide en blauwe bosbes. Van alle dieren vallen de vogels het meeste op. Bij de zoogdieren dienen ree, konijn, vos, wezel, bunzing en bosmuizen vermeld.

Telefoonnummer
016 66 63 00
Website
http://www.heverleebos.be
De Oude Kantien

Gezellige familiebrasserie in de kern van Heverlee, vlakbij het Arenbergkasteel. Je kan hier terecht voor zowel een snelle snack als een uitgebreid diner. Terwijl je rustig je keuze maakt, genieten je kids van de speelhoek. In de zomer kan je op het terras proeven van een lokaal gebrouwen biertje of een overheerlijke salade.

Telefoonnummer
016 50 95 10
Website
https://www.lodge-hotels.be/nl/brasseries/b/de-oude-kantien-heverlee
Zoete Waters

De Zoete Waters in Oud-Heverlee zijn een oase van rust, op een steenworp van de historische stadskern van Leuven. Deze vijvers, die dateren uit de 16de eeuw, liggen in de bronrijke en moerassige vallei van de Vaalbeek, geprangd tussen Heverleebos en het Meerdaalwoud. Je kunt er heerlijk wandelen of een roeibootje huren. De aanleg van de dammen en de vijvers diende hoogstwaarschijnlijk om greep te krijgen op het water.

Telefoonnummer
016 38 88 30
Openingsuren

Van de paasvakantie tot de herfstvakantie, dagelijks van 10 tot 18 u. In juli en augustus tot 20 u.

Website
http://www.oud-heverlee.be
Park van Tervuren

Tervuren is zonder meer rijk aan natuurmonumenten. Een daarvan is de Warande of het park van Tervuren, een plek waar je geschiedenis en natuur hand in hand ziet gaan: ooit was dit het jachtgebied van de hertogen van Brabant. Het enige restant van de omwalling van het park is de 17de-eeuwse Leuvensepoort. Het noordelijke gedeelte van het park is een fraaie Franse tuin met beelden, kleurrijke bloembedden en tal van vijvers. Centraal ligt een beboste heuvelrug. Aan de zuidelijke kant van de heuvel bevindt zich een natuurlijker parkgedeelte. In het park staat ook de barokke Sint-Hubertuskapel.

Telefoonnummer
02 76 20 81
Openingsuren

Van zonsopgang tot zonsondergang.

Website
http://www.natuurenbos.be/nl-BE/Domeinen/Vlaams-Brabant/Park_van_Tervuren.aspx
Arenbergkasteel

De Duitse hertogelijke familie van Arenberg bewoonde dit kasteel tot WO I. Vandaar de Duitse adelaars. Daarna groeide het kasteel uit tot centrum van de ingenieursfaculteit en de faculteit exacte wetenschappen van de KU Leuven.

Telefoonnummer
016 32 40 07
Openingsuren

Het kasteel is enkel toegankelijk voor groepen na afspraak.

Website
http://www.kuleuven.be/lokalen
Kasteel van Leefdaal

De ronde torentjes, de vijver, de watermolen en de bosrijke omgeving geven het kasteel van Leefdaal een sprookjesachtige gloed. Enkele schapen grazen er in alle rust. Er zou ooit een slotgracht gelegen hebben met een ophaalbrug tussen de twee torens. Met wat verbeelding zie je er de ridders en jonkvrouwen flaneren. Het kasteel is nu eigendom van graaf de Liedekerke. Het kasteel kan niet bezocht worden.

Pastorie Bertem

Het huidige uitzicht van de pastorie van Bertem, in Lodewijk XVI­stijl, dateert van 1770. Dankzij de mooie tuin krijgt de pastorij de allures van een landhuis. Het is dan ook meer dan terecht dat het hele complex met wagenhuis, poortgebouw, tuinmuur en gracht sinds 1993 beschermd is. Het gebouw doet nu dienst als erfgoedhuis en toeristisch ontmoetingscentrum.

Hof van Schollenberg / Les Marronniers

Op deze plaats stond eeuwenlang het prestigieuze Hof van Schollenberg. De huidige herenwoning werd omstreeks 1850 gebouwd door dokter Franz Tielemans in zuivere Lodewijk XVI-stijl. De bijgebouwen met het koetshuis zijn typisch voor de tijd van de opkomende burgerij. Rond 1900 wilden de erfgenamen Tielemans een luciferfabriek in de gebouwen installeren. Het project werd gelukkig door graaf de Liedekerke, van het naburige kasteel, verhinderd. Meteen redde de Liedekerke het kasteel en zijn fraaie omgeving van de ondergang. Uiteindelijk kwam het hele Schollenbergdomein in handen van deze adellijke buurman. Hij restaureerde het kasteel en stelde het ter beschikking van Franstalige vrienden die het kasteel al snel bedachten met namen als 'Château des Olmes' en 'Les Marronniers'.

Margijsbos

Dit historische bos op de oostelijke flank van het IJsedal, tussen Huldenberg en Loonbeek, stond al als groene long ingetekend op de Ferrariskaart van 1772. In het Margijsbos kwam de legendarische Zuid-Nederlandse verzetsstrijder Charles de Loupoigne (1761-1799) aan zijn einde toen hij werd gedood door Franse troepen. In het voorjaar kleuren de hellingen van het Margijsbos blauw dankzij de boshyacinten.

Kasteel van der Vorst

Het destijds omgrachte en ommuurde kasteeldomein Van der Vorst - onzichtbaar vanaf de weg - staat aan de voet van de zuidoostelijke, beboste helling van het IJsedal; in een bocht vlak naast de IJse in de gemeente Loonbeek. Een monumentale poort leidt naar een ruim binnenplein omsloten door het eigenlijke kasteel en bijgebouwen. Het geheel vormt een mooi voorbeeld van een feodaal kasteeldomein met kapel en watermolen. Het kasteel is sinds 1999 beschermd, maar niet toegankelijk.

Toon meer (+)Toon minder (-)

Ten zuiden van Heverlee duiken de eerste heuvels van het vruchtbare Brabants-Haspengouw op. Eerst volg je de flanken van de Voervallei tot de vijvers en het prachtige Afrikamuseum van Tervuren. Via de laatste uitlopers van het Zoniënwoud en de vervallen druivenserres van Duisburg fiets je naar de vallei van de IJse, om uit te komen bij de Dijle in Oud-Heverlee. Daar maak je kennis met Heverleebos, dat lange tijd eigendom was van de adellijke familie van Arenberg. Het is trouwens bij het kasteel van Arenberg dat je deze fietslus sluit.

Praktische info

Afstand46 km