Groene kastelentocht in hart van België

Zaventem · 47 km

Klik hier voor de korte versie van 34 km

Zaventem · 34 km

Klik hier voor de lange versie van 47 km
Vlaams-Brabant ·
Sterrebeek · Erps-Kwerps · Nederokkerzeel · Steenokkerzeel · Perk · Melsbroek · Peutie · Machelen · Diegem · Zaventem · Kraainem ·
Kasteel van Ham

Eind 15de eeuw werd het kasteel herbouwd als een waterslot met imposante torens, naar het voorbeeld van het kasteel van Laarne in Oost-Vlaanderen. In WO II werd het kasteeldak verwijderd. Omwille van de nabijheid van de luchthaven werd het nooit teruggeplaatst. Ondertussen zijn er in het kasteel assistentiewoningen ingericht.

Telefoonnummer
02 758 15 11
Brasserie Mariadal

Het Mariadalcomplex is een groot park met vijvers in het centrum van Zaventem. Het kasteel werd in de 19de eeuw gebouwd, op de plaats waar gedurende eeuwen een pachthof stond. In het golvende park staan enkele merkwaardige bomen. De brasserie ligt aan de oostkant van het gemeentelijk domein. Er is een speeltuin.

Telefoonnummer
02 720 59 30
Openingsuren

Dagelijks van 11.30 tot 22 u.

Website
http://www.brasseriemariadal.be
Kasteel van Sterrebeek
Dit fraaie rococogebouw uit 1761 is een ontwerp van Jean-Jerome Servandoni. Het is gebouwd op een rechthoekig eiland, te midden van een symmetrische vijver. In het kasteelpark vind je een oranjerie, een Franse tuin met geometrische waterpartijen en fonteinen, een Engelse tuin, een paviljoen en een tempel van Minerva.
Telefoonnummer
02 720 18 56
Openingsuren
Het gebouw kan niet bezocht worden. Het park is enkel toegankelijk tijdens de Sterrebeekse Parkfeesten (laatste zondag van juni).
Dorpsplein van Erps
Er is heel wat te zien op het dorpsplein van Erps. Het grondig gerestaureerde plein telt enkele mooie historische monumenten. Zo is er het gemeentehuis van 1872 en de Sint-Amanduskerk met in haar interieur twee opvallende schilderijen van de Aarschotse, 18de-eeuwse schilder P. J. Verhaghen. Vlakbij ligt de pastorie, de directeurswoning van het klooster en het klooster van de dienstmaagden van Maria. Lekker tafelen kan in het befaamde restaurant Roden Scilt. Tot slot zie je er nog het huis De Zwaan, De Vier Heemskinderen (17de eeuw) en de oude boerderij Ackermans.
Telefoonnummer
Website
http://www.kortenberg.be
Kasteel van Ribaucourt

Wat in de 12de eeuw begon als een houten donjon is sinds de 17de eeuw uitgegroeid tot een imposant (privé)waterslot. De adellijke familie de Ribaucourt kreeg het domein pas in 1833 in handen en bleef er wonen tot 2007.

Telefoonnummer
Hof te Montenaken / Kasteel de Merode

Het kasteel is een classicistisch gebouw in Lodewijk XVI-stijl. Er zijn twee zijpaviljoenen. Het linker bevat stallen, koetsen en een kapel. Het rechterpaviljoen omvat de woning voor de erfprins en die van de rentmeester. Prins Félix de Mérode (1791-1857) werd na de Revolutie van 1830 lid van het Voorlopig Bewind. Hij werd ook gepolst om de eerste koning van België te worden. Tijdens de Tweede Wereldoorlog nam veldmaarschalk Montgomery tot tweemaal toe zijn intrek in dit kasteel.

Villa Wielemans / Les Mélèzes

Gustave Wielemans kocht in 1910 een herenhuis in de Dalemstraat en liet het omvormen tot een eclectische villa met toren en stallen. De villa werd 'Les Mélèzes', de Lorken, gedoopt. Tijdens WO I werd het huis door de Duitsers bezet. In het park vind je een libanonceder uit 1898, een ginkgo en een sequoia van meer dan 6 meter dik.

Boones Hof / Wijnegemhof

In de middeleeuwen was deze statige hof eigendom van de heren van Wijnegem. Daarna werd het goed bewoond door verschillende adellijke families: de ridders van Diegem, de familie 't Serclaes en de burggraven van der Noot. In 1764 werd de 'gesloten' hoeve uitgebreid met nieuwe vleugels in regencestijl en een mooi poortgebouw met gebogen schilddak. Boven de toegangspoort herken je een wapenschild met vijf oesterschelpen: het is dat van de familie van der Noot. Het nieuwe complex in L-vorm was met grachten omringd en had meer weg van een lusthof dan van een boerderij. Begin 19de eeuw werd de hoeve gepacht door Johannes Boon. De lokale bevolking heeft het nog altijd over 'Boones Hof'. Midden 19de eeuw werd de boerderij eigendom van graaf Jacques André Coghen, de eerste Belgische minister van Financiën. Eind 19de eeuw ging het landgoed over aan de familie de Merode.

Laathof / Villa Rosierbois

Tijdens het ancien régime was het Laathof van Groenendaal een pachthof van de gelijknamige priorij. In 1872 brandde het af. Theresia De Ridder, echtgenote van eigenaar Michel Mainy, maakte er een buitenverblijf van. Villa Rosierbois was geboren. In de 20ste eeuw kwam het in handen van de familie Dubois.

Hof ter Brugge

De kasteelgebouwen van Hof ter Brugge zijn vanaf de Oude Baan niet zichtbaar. Deze oorspronkelijke waterburcht ligt op de grens van Erps en Kwerps. De huidige gebouwen stammen uit de 17de eeuw en zijn laag gehouden. De poorttoren verderop langs de weg is 18de­eeuws in een stijl die verwant is met het Franse classicisme: baksteen en zandsteen wisselen elkaar evenwichtig af. De wapenschilden de Plaines en Rombouts werden aangebracht boven de ingangspoort die eveneens dienstdeed als een duiventoren. Het U-vormige complex was oorspronkelijk volledig met een gracht omringd, maar die werd in de 19de eeuw grotendeels gedempt. Het complex is in de streek bekend als het 'rattenkasteel' uit het gelijknamige Nero-album van Marc Sleen.

Toon meer (+)Toon minder (-)

Moeilijk te geloven dat je vlak bij de Ring rond Brussel en de Nationale Luchthaven in Zaventem toch van de stilte kunt genieten. Slimme fietswegen loodsen je door het prachtige platteland rond de Belgische hoofdstad. In Sterrebeek, Tervuren en Kortenberg ontvluchten politici en zakenlui de Brusselse stress. Hun optrekjes zijn echt pareltjes. In Brabants Haspengouw lonken de eerste heuvels. Onderweg passeer je heel wat natuurrijke plekjes om even op adem te komen.

Praktische info

Afstand47 km