Panoramatocht door sprookjeslandschap

Sint-Pieters-Voeren · 54 km

Klik hier voor de korte versie van 42 km

Sint-Pieters-Voeren · 42 km

Klik hier voor de lange versie van 54 km
Limburg ·
Fouron-Saint-Pierre · Fouron-Le-Comte · Mouland · Lixhe · Lanaye · Fourons · Teuven · Remersdaal · Fouron-Saint-Martin ·
Herberg Moeder de Gans

Bij het betreden van deze oude 'herberg' uit 1740 valt meteen de grootschaligheid op. Het is in de loop van de jaren een populaire stop voor wandelaars en fietsers geworden. Het bier stroomt rijkelijk uit een van de twaalf tapkranen. Op de uitgebreide bierkaart staan ook eigen brouwsels en je kunt er lekker eten. Alles wordt vers bereid met biologische producten van boeren en ambachtslieden uit de streek.

Telefoonnummer
04 381 22 85
Openingsuren

Van dinsdag tot zondag vanaf 11 u.

Website
http://www.moederdegans.be
Café Modern

Het bleek een lumineus idee te zijn om het oude dorpsschooltje van Teuven een nieuwe bestemming te geven. Het gebouw werd omgetoverd in een café, restaurant en feestzaal in fifties- en sixtiesstijl. Aan de hand van vintagespullen werden de vijftiger en zestiger jaren weer tot leven gebracht. Dé blikvanger is het Decap-dansorgel dat op verzoek retrodeuntjes laat horen. De oude speelplaats is nu het zomerterras en in het achterste klaslokaal vind je het restaurant. Er zijn maar liefst elf bieren van de tap, van een kriek Mort Subite (4%) tot een sterke Maredsous Tripel (10%). Bij de flesbieren zit een blond bier (6%) uit de nabijgelegen abdij van Val-Dieu (Land van Herve), het enige Belgische abdijbier dat nog in de abdij zelf wordt gebrouwen. Op de kaart staan ook twee Fassbrausebieren (0%): met vlierbloesem en rabarber.

Telefoonnummer
04 381 30 53
Openingsuren

Van maandag tot vrijdag van 11 tot 22 u., zaterdag en zondag van 10 tot 22 u.

Website
http://www.cafemodern.be
Forellenkwekerij

Uit enkele bronnen in een komvormig dal even ten zuiden van de commanderij ontstaat de Voer. In het kasteelpark staat het brongebouwtje uit 1633 en door de waterpoort stroomt tot 4000 liter water per minuut, afkomstig van het verderop gelegen brongebied. In de laagte naast het kasteel werden viskweekvijvers aangelegd, oorspronkelijk alleen voor de commandeur en zijn gasten, vanaf 1885 ook voor de verkoop. Het onbezoedelde en snelstromende bronwater van de Voer is een gedroomd voordeel voor de kweek van de regenboogforel en in mindere mate de rivierforel. Jaarlijks worden er via kunstmatige bevruchting, een methode uit 1775, meer dan 100.000 forellen gekweekt in 14 vijvers. Naast het water vind je een terras waar je forel kunt proeven, net zoals allerlei kleine hapjes, ijs en pannenkoeken. Het bier van het vat is La Loë (5,2%), een troebel witbier genoemd naar een vroegere commandeur.

Telefoonnummer
04 381 14 30
Website
https://commanderie7.com
Kasteel van Mheer

In de 14de eeuw stond in het dorpscentrum al een burcht. In de eeuwen daarna heeft het gebouw tal van uitbreidingen en veranderingen ondergaan. Van L-vormige woonburcht groeide het uit tot een U-vormig wooncomplex met twee bouwlagen. Langs een stenen brug over een droge slotgracht en dan door een overwelfde poort kom je op de binnenhof. Rond de ingesloten binnenhof prijkt het woonhuis van de adellijke familie De Loë, die het sinds 1668 in bezit heeft. De jongste telg van dit geslacht heeft er zijn vaste woonst. Opvallend aan het woonhuis is de middeleeuws aandoende toren en de pseudo-laatgotische voorgevel uit 1927. De 17de-eeuwse kasteelhoeve beslaat de drie overige vleugels rond het binnenplein.

Telefoonnummer
Website
http://www.kasteelmheer.nl
Kasteel van Eijsden

Het kasteel van Eijsden werd in 1636 aan de oevers van de Maas gebouwd. Het werd in de periode 1881-1886 gerestaureerd. De Maaslandse renaissancestijl bleef behouden, met gevels rijkelijk voorzien van speklagen (afwisseling van mergelsteenbanden met rode bakstenen), raamomlijstingen in Naamse steen en een kroonlijst van mergelsteen. Het park, rond 1900 aangelegd door de beroemde Franse tuinarchitect Achille Duchêne, is vrij toegankelijk en grenst aan de Maas. Aan de noordkant ontdek je er onder meer een 18de-eeuwse ijskelder. Toen koning Boudewijn zich in april 1990 in een 'feitelijke onmogelijkheid bevond om te regeren' omdat hij de abortuswet niet wilde ondertekenen en daardoor voor 36 uur uit zijn functie werd ontheven, kwam hij die tijd bezinnen in dit Maaskasteel. Het gebouw behoort tot de top 100 van de Nederlandse Unescomonumenten.

Commanderij van de Duitse Orde

De Commanderij van Sint-Pieters-Voeren - een machtig kasteelcomplex in Maaslandse renaissancestijl, omgeven door een ringgracht en vijvers - behoorde tot de Duitse Ridderorde, een van de orden die kruistochten organiseerden naar Jeruzalem. Plaatselijk heer Daniël van Voeren schonk zijn domein in 1220 aan de Duitse Ridderorde. Na de Franse Revolutie werd de orde opgeheven, waarna het domein verkocht werd. Het is sinds 2006 in handen van de Vlaming Eric Rochtus. Hij heeft de gebouwen gedeeltelijk ingericht als buitenverblijf voor zijn gezin en deels als gastenverblijf. Het rechthoekige complex heeft sinds de bouw begin 17de eeuw zijn huidige uitzicht grotendeels bewaard; de hoektoren met helmdak dateert van 1900.

Telefoonnummer
Openingsuren

De Commanderij zelf is niet toegankelijk. Alleen de visvijvers zijn tijdens het weekend toegankelijk.

Kasteel van Obsinnich - Castel Notre-Dame

In een bosrijk kasteelpark van 600 ha weerspiegelt dit kasteel zich in een grote vijver naast de Gulp. Het huidige uitzicht dateert van rond 1870, toen baron de Fürstenberg het ingrijpend liet verbouwen. Sinds 1961 behoort het toe aan een vzw van het bis- dom Luik, die er vakantieverblijven en bezinningsweekends voor groepen organiseert.

Telefoonnummer
04 381 12 89
Website
http://www.castelnotredame.be
Remersdaal

Het piepkleine Remersdaal ligt echt in een dal en wordt beheerst door zijn Sint-Heribertuskerk.

Voet- en fietsveer 'Cramignon'

Het voet- en fietsveer ‘Cramignon’ vaart tussen Eijsden en Lanaye. Het pontje vaart van pasen tot en met 31 oktober. Als het overzetbootje niet vaart, fiets je via de stuwdam van Lixhe naar de andere oever.

Eetcafé Aon’t bat

Beide terrassen van Eetcafé Aon't Bat, gelegen aan het voet- en fietsveer, bieden een prachtig uitzicht op de Maas en z'n natuurschoon. Je kan hier terecht voor kleine en grote gerechten, maar ook ijscoupes en wafels. Er is een oplaadpunt voor elektrische fietsen.

Telefoonnummer
0031 43 409 82 35
Website
https://www.aontbat.nl
Auberge 't Koffer

Auberge 't Koffer kan bogen op de titel van 'meest zuidelijk gelegen café van Nederland'. De taverne ligt vlak bij de grens met Voeren. 't Koffer heeft geen vaste kaart: de hapjes variëren van week tot week. Vraag gewoon wat de creatieve kok in petto heeft: van tapas tot quiche, van pasta tot soep van de dag. Alle bereidingen zijn heel smakelijk. Maar je kunt hier ook gewoon aanschuiven voor een espresso, cappuccino, gewone koffie of  thee. Op de uitgebreide drankenkaart vind je eveneens een ruim aanbod binnen- en buitenlandse speciaalbieren en de zes bieren van de tap wisselen geregeld. Het huisbier is Gulpener Pilsner (5%), maar het paradepaardje van de Gulpense brouwerij is Château Neubourg, een blond bier van 5,5% dat uitgeroepen is tot de beste pils van Nederland.

Telefoonnummer
+31 43 409 11 66
Website
http://www.hetkoffer.nl
Manoir de la Tour

In 1731 bouwde Jean-Remacle de la Tour, burgemeester van Luik, aan de oever van de Maas dit lustkasteel met aanhorigheden. Hij doopte zijn zomerverblijf Le Manoir de la Tour. Door huwelijk kwam het in handen van Joseph de Coune. Diens enige dochter, Gabrielle, woonde tot 1999 in het kasteel. Bij testament ging het landhuis over aan de Koning Boudewijnstichting. In samenwerking met vzw Abbeyfield Belgium restaureerde de stichting het kasteel, de vroegere paardenstallen en het koetshuis en richtte er negen appartementen voor actieve senioren in. Opmerkelijk is de introductie van gemeenschappelijke ruimten, een washok en de tuin. Het is met de financiële steun van het Waals Gewest een geslaagde restauratie geworden met respect voor het verleden.

Kasteel Oost

Kasteel Oost was in oorsprong een door grachten omgeven woontoren. Het was de zetel van een heerlijkheid onder het gezag van hertogdom Daelhem. Deze oude woontoren vormt de kern van het huidige herenhuis. Het oudste muurwerk dat tot op heden in een van de zijgevels zichtbaar is, bestaat uit breuksteen en dateert vermoedelijk uit de 12de of 13de eeuw. De woontoren werd in 1548 uit mergelsteen opgetrokken en ingepast in een verbouwing. De ingang werd hierbij verplaatst naar een nieuw gebouwde achtkantige traptoren, die eveneens bewaard is gebleven in het huidige landhuis. In de jaren 1950 van de vorige eeuw werd het goed zo ingrijpend verbouwd dat van de oorspronkelijke structuur amper wat is overgebleven. Bij die laatste facelift kreeg het kasteel zijn huidige aanzicht.

Kasteel Rijckholt

De geschiedenis van kasteel Rijckholt is nauw verbonden met de gelijknamige heerlijkheid en de heren van Gronsveld. Het was deze familie die in de 14de eeuw de grote vierkante toren liet bouwen als zetel voor de heerlijkheid Rijckholt. De hoofdvleugel stamt uit het eind van de 17de eeuw en werd gebouwd door de familie de Bounam, toen die in 1682 het kasteel in bezit kreeg. Tegenwoordig biedt het kasteel plaats aan de regionale dienst Geestelijke Gezondheidszorg Virenze. Bij het kasteel horen nog een koetshuis en een jachthuis. In het koetshuis is een party- en congrescentrum actief. Het kasteel is beschermd als rijksmonument.

Kasteel van Teuven / Hof de Draeck

Het kasteel is ook bekend als 'De Hoef' en 'De Hoof'. Het kasteel is U-vormig met een hoektoren aan de westkant. De open zijde van het kasteel is gericht naar de zuidoostelijk gelegen kasteelhoeve. Het kasteel en de heerlijkheid Teuven hebben door de tijd verschillende eigenaren gekend, waaronder Mathilion (1370) en de families van Gronsveld, van Brempt (15de eeuw) en Draeck (begin 17de eeuw). Het huidige kasteel dateert uit het midden van de 17de eeuw, toen het de oorspronkelijke residentie op deze plaats van de heren van Teuven verving. Tot 1864 was het kasteel door grachten omringd. Sinds 1985 werd het eigendom van de Vlaamse Gemeenschap en wordt het geëxploiteerd als hotel-restaurant.

Toon meer (+)Toon minder (-)

De Voerstreek is het buitenbeentje van de provincie Limburg en ligt geprangd tussen Nederlands-Limburg en Wallonië. Onderweg steek je maar liefst vijf keer een grens over. Zijn bijzonder geboetseerde heuvellandschap trekt vele wandel- en fietstoeristen aan, die na elke - lastige - klim beloond worden met een prachtig panorama. De zes Voerdorpen lijken hun verleden in alle rust te koesteren. Het zuiden van Nederlands-Limburg hoeft niet onder te doen in natuurpracht en dorpsschoon. Ook hier waait de rust je zo tegemoet.

Praktische info

Afstand54 km