Het rijke land van de Duitse Ridderorde

Rijkhoven (Bilzen) · 45 km

Klik hier voor de korte versie van 28 km

Rijkhoven (Bilzen) · 28 km

Klik hier voor de lange versie van 45 km
Limburg ·
Martenslinde · Waltwilder · Hoelbeek · Beverst · Wintershoven · Guigoven · Vliermaal · Schalkhoven · Sint-Huibrechts-Hern · Werm · Hoeselt · Rijkhoven ·
Brasserie 't Gasthuis

In het 17de-eeuwse gasthuis van Landcommanderij Alden Biesen is een nostalgisch eetcafé geïnstalleerd met lokale bieren en een kaart vol klassiekers uit onze culinaire geschiedenis.

Telefoonnummer
089 65 03 86
Website
http://www.tgasthuis.be
Apostelhuis

Je moet hier zeker binnengaan. Het is een wandel- en fietsvriendelijk café. Je kan er terecht voor een pint of ander drankje, een kleine vlugge hap of zelfs uitgebreider tafelen. Je kan hier ook fietsen huren!

Telefoonnummer
089 25 52 60
Openingsuren

Van donderdag tot maandag vanaf 11 u.

Website
http://www.apostelhuis.eu
Brasserie & Eetcafé Oud Corteshem

Op het eerste gezicht is deze horecazaak niet zo best gelegen: aan de drukke N76 Genk-Borgloon. Op het straatterras zit je wel afgeschermd achter glaspanelen, het tuinterras daarentegen oogt intiemer. De zaak heeft een heel uitgebreide menukaart met uitgelezen wijnen. Ook de bierkeuze is groot, met Grimbergen blond en Kriek Boon van 't vat.

Telefoonnummer
011 37 70 08
Openingsuren

Van dinsdag tot vrijdag vanaf 11 u.; zaterdag en zondag vanaf 10 u.

Website
http://www.oudcorteshem.be
Kasteel Groenendaal

Achter een prachtige waterpartij, een overblijfsel van de brede slotgrachten uit het begin van de 18e eeuw, ligt het landelijke kasteel Groenendaal. Het domeinbos Groenendaal dat erbij hoorde, wordt nu beheerd door het Agentschap voor Natuur en Bos, dat er een wandelpad van 4 km in aanlegde. Het kasteel zelf is nog steeds door het groen van het Engels park omgeven. Oorspronkelijk heette het goed Croonendael of Croenendael. De classicistische vorm van het gebouw, die bekendstaat als Maasstijl, dateert van de 18e eeuw. Het kasteel is nog steeds privébezit.

Jonckholt

Het mooie aan de ruïne van Jonckholt is dat archeologen elk stuk van de geschiedenis van deze vroegmiddeleeuwse burcht een plaats hebben gegeven. Je ziet er aanduidingen van de paalgaten van de eerste houten hoeve met gracht en toegangsbrug. Op de funderingen daarvan komt in de 14e eeuw een versterkte stenen burcht met militaire functie, verschanst achter een dubbele slotgracht. Als bescherming tegen de nieuwerwetse projectielen die worden afgevuurd na de opkomst van het buskruit, legt men een aarden wal aan zodat de stenen muur niet kan doorboord worden. In het midden van de 16e eeuw staat het fort leeg, waarna het bouwmateriaal netjes werd gerecupereerd voor de bouw van het nieuwe kasteel van Groenendaal.

Sint-Pietersbandenkerk

In de kleine dorpskom staat de eenvoudige, romaanse kerk van Sint-Pietersbanden. Het 11de-eeuwse bedehuis uit silexblokken ziet er onverwoestbaar uit, mede door een grondige restauratie in 1891. Het eenbeukige schip is nauwelijks breder dan de toren zelf. Op het kerkhof vind je nog grafstenen uit lang vervlogen tijden.

Landcommanderij Alden Biesen

In 1220 schonken de graaf van Loon en de abdis van Munsterbilzen een bedevaartkapel met gronden aan de Duitse ridderorde, die het Alden Biesen noemde. De abdij groeide uit tot een rijke landcommanderij waaronder zo’n twaalf commanderijen ressorteerden. Van de oorspronkelijke gebouwen blijft evenwel niets over.
Het huidige waterkasteel met voorburcht dateert uit de 16de eeuw. Aan het eind van de 17de eeuw werd het kasteel ingericht als lustslot met geometrische tuinen, oranjerieën en dreven. Het Engelse landschapspark werd in 1785 aangelegd. Vandaag is Alden Biesen een cultureel en vormingscentrum van de Vlaamse Gemeenschap, die het aankocht in 1971. Je kunt vrij wandelen tussen het complex van schuren, stallen en koetshuizen.

Telefoonnummer
089 51 93 93
Openingsuren

Onthaalcentrum en Franse tuin: van 1 april tot 30 september: werkdagen van 9 tot 17 u., zaterdag, zon- en feestdagen van 10 tot 17 u.; van 1 oktober tot 31 maart: werkdagen van 10 tot 17 u., zaterdag, zon- en feestdagen van 10 tot 16 u. Kasteel: enkel tijdens tentoonstellingen of voor groepen met gids. Engelse tuin: vrij te bezoeken van Pasen tot november.

Website
http://www.alden-biesen.be
Sint-Stefanuskerk

Op het ruime dorpsplein van Hoeselt is het aangenaam toeven. Daar spiegelt de Sint-Stefanuskerk zich in de moderne venstergevel van het gemeentehuis. Het kerkschip in rode kleur doet de toren goed uit de verf komen. Hij werd rond 1250 opgetrokken met zandmergelsteen en versierd met een spits in Oostenrijkse barokstijl (1769).

Openingsuren

Van maandag tot vrijdag van 8.30 tot 18-19 u., zondag van 7.30 tot 11.30 u.

Waterkasteel van Schalkhoven

Dit kasteel dateert van 1588. In 1770 werd het classicistisch verbouwd. Het geheel bestaat uit een compact herenhuis geflankeerd door torentjes. Het kasteel werd eind 18de eeuw aangepast volgens de Lodewijk XVI-stijl, waarbij een strenge symmetrie werd doorgevoerd. Achter het kasteel staat een 16de-eeuwse U-vormige hoeve, die eveneens in de 18de eeuw grondig onder handen werd genomen. Deze boerderij omvat schuren, stallingen en een woonhuis. In de 19de eeuw werd een landschapspark aangelegd met solitaire bomen en een vijver.

Telefoonnummer
089 51 03 35
Openingsuren

Het kasteel kan niet bezocht worden.

Website
http://www.hoeselt.be
Jeugdkapel

Naast een donkere holle weg bouwden de Hoeseltse jeugdbewegingen in 1938 deze kapel, onder leiding van kapelaan Vliegen. In de achtergevel werd een veldkruis ingemetseld, dat even verderop, met nog andere kruisen, in het Biesenveld stond en herinnert aan een moorddadige vechtpartij uit de 16de eeuw.

Rentmeesterij Alden Biesen

De voormalige rentmeesterswoning van het kasteeldomein van Alden Biesen is een imposante herenhoeve, die dateert uit de 17de eeuw en is opgetrokken in Maaslandse stijl. Typisch voor deze bouwwijze is het gebruik van blauwe steen rond vensters en deuren. Baksteenlagen wisselen af met lijnen van zandmergelsteen.

Kasteel de Fauconval

Het neoclassicistische Kasteel de Fauconval werd in 1860 gebouwd voor de familie Rubens-Du Vivier en kwam later in handen van de familie De Bernard de Fauconval. De laatste verbouwing dateert van 1900. In 1965 werd het aangekocht door de gemeente. In 2000 werd het kasteelcomplex gesloten wegens te bouwvallig. Na een restauratie van 9 jaar nam het Regionaal Landschap Haspengouw en Voeren zijn intrek in het kasteel. Een regionaal landschap is een samenwerkingsverband tussen overheden, natuurverenigingen, landbouworganisaties, wildbeheereenheden en toeristische verenigingen. Zij willen het unieke landschap van Zuid-Limburg voor het nageslacht bewaren. Je kunt in het park van Fauconval vrij wandelen. Bekijk zeker de zeldzame bomen die er groeien: een rode beuk, een blauwe ceder, een Japanse notenboom, een gingko biloba, een trompetboom en een zeer grote mammoetboom uit Californië.

Kapel Geheim Leger / Weerstandskapel

Deze kapel van het Geheim Leger werd in 1947 gebouwd ter nagedachtenis van de verzetsstrijders die op deze plek in het Munsterbos verzamelden om sabotageacties tegen de Duitsers te beramen. Op de marmeren zuilen naast de kapel staan de namen gegrift van 54 weerstanders die hun leven lieten tijdens verzetsacties.

Kasteel Schoonbeek

Kasteel Schoonbeek ligt mooi ingebed in de Demervallei. Het evolueerde van versterkt huis naar kasteelhoeve met slotgracht. Het U-vormige complex met kenmerken van Maaslandse renaissance werd opgetrokken uit rode bakstenen met kroonlijsten, speklagen en raamkozijnen in mergelzandsteen. Omstreeks 1333 wordt Daniël de Scoenbeke vermeld als eerste eigenaar van het waterkasteel, vandaar ook de naam. Schoonbeek werd nagenoeg volledig herbouwd in de 17de eeuw en kende sindsdien heel wat eigenaars. De bekendste onder hen waren de telgen uit de familie de Renesse, met o.a. graaf Theodore de Renesse (1854–1927): burgemeester van Beverst en gouverneur van de provincie Limburg. Sinds 1991 bewoont Thierry de Hemricourt de Grunne Kasteel Schoonbeek. Het is niet toegankelijk voor het publiek.

Kasteel van Hardelingen

Dit landhuis uit het midden van de 19de eeuw soest in een uitgestrekt Engels park met grasvlakten en solitaire bomen. De geschiedenis van dit domein gaat terug tot 1215, toen het Luikse Sint-Lambertuskapittel het goed schonk aan het kapittel van Tongeren. Na de Franse Revolutie was het uit met de wereldlijke macht van deze 'religieuze' domeinhoeve. Het goed kwam in bezit van de familie de Schaetzen van Brienen uit Tongeren. In 1927 werd het centrale gedeelte van het herenhuis uitgebreid met een haakse vleugel en een vierkante toren. Een telg uit deze adellijke familie werd missionaris in Congo. In 1950 werd 'pater Pierre' nog uitgebreid gevierd met een eremis in de parochiekerk van Hardelingen en groot feest op het kasteel.

Toon meer (+)Toon minder (-)

De commanderij van Alden Biesen is dé trots van de Vlaamse Gemeenschap. In tegenstelling tot de vijf andere kastelen langs deze route leent de kloosterburcht van de Duitse Orde zich perfect voor een uitgebreid bezoek. In het eerste deel van de route fiets je door de brede vallei van de Demer, die voor het nodige water voor het waterkasteel van Schoonbeek in Beverst zorgt. Daarna volgen al snel de eerste heuvels van Haspengouw. Voorbij Kortessem fiets je naar tot de verbeelding sprekende dorpen als Wintershoven en Vliermaal.

Praktische info

Afstand45 km