Toeren rond Belgiës oudste

Riemst · 43 km

Klik hier voor de korte versie van 33 km
Oost-Vlaanderen ·
Elst · Mal · Nerem · Tongeren · Koninksem · Piringen · Kolmont · Haren · Jesseren · Gors-Opleeuw · Overrepen · Neerrepen · Sint-Huibrechts-Hern · Riksingen · 's Herenelderen · Genoelselderen · Millen ·
De Pastorie

Naast de parochiekerk van Gors werd de voormalige pastoorswoning omgevormd tot B&B en herberg. Het terras baadt in een dorpse rust. Dit is een heerlijke plek om een pauze in te lassen. In De Pastorie worden alle gerechten bereid met streekproducten en met groenten uit eigen tuin. (H)eerlijke schotels, met liefde bereid.

Telefoonnummer
012 74 77 94
Website
http://www.depastorie.be
Kasteel Rosmeulen / Kasteel De Bijs

Wat oorspronkelijk Kasteel De Bijs heette, staat nu bekend als Kasteel Rosmeulen. De naam 'Rosmeulen' verwijst naar de naam van de directeur van de voormalige chocoladefabriek die het landhuis als directeurswoning gebruikte. De chocoladefabriek lag aan de overkant van de straat. Het kasteel vertoont kenmerken van de jugendstil en neorococo. De gevels vertonen een grote verscheidenheid aan bouwkundige ornamenten, zoals een erker, een zuilenrij, balkonnetjes, risalieten en een ronde hoektoren die bekroond wordt door een koepeldak. De bedrijfsleider die het landhuis in 1913 liet optrekken, gaf het de welluidende naam 'La Brise'. Kasteel Rosmeulen ligt midden in een park met vijver, dat kan worden afgesloten met een smeedijzeren hek dat tussen 2 hardstenen pijlers is opgehangen.

Telefoonnummer
Openingsuren

Het kasteel kan niet bezocht worden.

Sint-Stefanuskerk

De blikvanger van deze kerk is binnenin te vinden: kijk omhoog naar de prachtige en waardevolle renaissanceglasramen en duizel! De huidige Sint-Stefanuskerk van 's-Herenelderen dateert uit de 15de eeuw. Omstreeks 1900 werd ze in neogotische stijl gerestaureerd, en het eindresultaat mag er beslist zijn! Het meubilair van de kerk is grotendeels uitgevoerd in neogotische stijl. In de kerk bevinden zich ook enkele graven van de voormalige kasteelheren en een Antwerps retabel uit de 16de eeuw.

Telefoonnummer
0477 51 43 21
Openingsuren

De kerk kan enkel bezocht worden na telefonische afspraak.

Brasserie & Museum De Waterburcht

Eetcafé De Waterburcht was ooit een vestingwerk dat teruggaat tot de 14de eeuw. Later, in de 19de eeuw, trad het verval in, maar dankzij de gemeente Riemst werd het domein in de jaren zeventig grondig gerestaureerd. Het eetcafé dat je er nu o.a. ontdekt, groeide er inmiddels uit tot een echte publiekstrekker. Je geniet hier van typische streekgerechten zoals kaaskroketten en bereidingen met champignons. De keuken is geopend van 12 tot 20.30 u. Fraai interieur waar je zeker eens de bierspecialiteit van het huis moet proeven, het donkere Grottenbier dat 6,5% alcoholgehalte heeft. Dit bier van hoge gisting hergist op fles en werd zeer geprezen door de vermaarde bierspecialist Michael Jackson. Liever geen biertje? Proef dan eens een Riemster Dröpke, een vlierbloesemjenever, typisch voor de streek. Bij het domein hoort ook een bezoekerscentrum/museum waar je o.a. meer verneemt over de Euregio en het leven van de adel eertijds op het platteland. Er is ook fietsverhuur.

Telefoonnummer
012 45 86 42
Openingsuren

Van donderdag tot maandag van 11.30 u. tot 21.30 u.

Website
http://www.dewaterburcht.eu
Kasteel van Opleeuw

De naam van dit domein is ontleend aan de eerste familie die het oorspronkelijke renaissancekasteel van Opleeuw bewoonde: van eind 13de eeuw tot 1469. Daarna kende het goed meerdere eigenaars. In 1744 werd het kasteel ingrijpend verbouwd, waardoor het de vorm kreeg van een centraal gebouw met twee korte zijvleugels. De eigenaar liet de bestaande Franse tuin ook omvormen tot een tuin in Engelse landschapsstijl. In 1874 werd het classicistische kasteel afgebroken en vervangen door het huidige, veel kleinere, neo-barokke landhuis. In dit nieuwe kasteeltje werden wel enkele elementen uit het oude verwerkt: een paar wapenschilden van smeedijzer en hardsteen uit 1744. Naast het kasteel staan twee dienstgebouwen, restanten van de vroegere kasteelboerderij, en een koetshuis. Kasteel en park zijn ondertussen beschermd.

Kasteel de Renesse / Kasteel van 's Herenelderen

Het kasteel van 's-Herenelderen was de residentie van de heren van Elderen. Het behoorde tussen de 13de eeuw en 1501 toe aan de familie Van Hamal. Sindsdien is de familie de Renesse eigenaar. Dit prachtige waterkasteel bestaat uit een U-vormig hoofdgebouw omgeven door een gracht. Aan de Sint-Stefanusstraat staat de langgerekte kasteelhoeve met twee opmerkelijke hoektorens. Het hoofdgebouw vertoont elementen uit verschillende stijlperioden. Het oudste gedeelte, in de noordwesthoek, wordt gevormd door het mergelstenen herenhuis dat stamt uit de 16de eeuw en in laatgotische stijl werd opgetrokken. Het kasteel is omgeven door een park in landschapsstijl met een vijver. Via de fraaie inrijpoort van de kasteelhoeve, waarboven het wapenschild van de Renesse-Arckel (1610-1627) prijkt, kun je even binnengluren naar het binnenplein dat de boerderij van het kasteel scheidt.

Telefoonnummer
Openingsuren

Het kasteel kan niet bezocht worden.

Wijnkasteel Genoels-Elderen

In 1991 knoopte de familie van Rennes opnieuw aan met de oude traditie van wijnbouwen en plantte 2350 wijnstokken aan. Met zijn 22 ha is Genoels-Elderen ondertussen de grootste wijngaard van België. Goed voor 110.000 flessen per jaar. Struin zeker eens door het park rond het kasteel. Er is een prachtig arboretum met zeldzame bomen en een rozentuin met bijna duizend rozenstruiken in 24 verschillende soorten en kleuren. Je kunt een bezoek brengen aan het oude koetshuis met ultramoderne druivenpers, de stokerij van het Limburgs Levenswater en de eeuwenoude en nieuwe wijnkelders.

Telefoonnummer
012 39 13 49
Website
http://www.wijnkasteel.com
De Kevie
Dit park van 200 ha groot herbergt bijzondere fauna en flora en verrassende bewegwijzerde wandelroutes. De vegetatie is zeer divers; er zijn zowel hooilanden, moerassen als venige gebieden. De Kevie is door haar waardevolle flora en fauna en ligging in de Jekervallei een van de belangrijkste natuurgebieden van Haspengouw. Meer dan 300 plantensoorten komen er voor, waaronder orchideeën, waterviolier en pijlkruid. Onder de diersoorten vermelden we broedvogels, en verscheidene vis- en amfibieënsoorten. De Kevie is een van de drie onderdelen van het Landschapspark van de Oostelijke Jeker. De beide andere omvatten vooral rietmoerassen en staan bekend onder de namen Groot Meers en Hardel. In het gebied zijn verschillende wandelingen mogelijk (brochure te verkrijgen bij Toerisme Tongeren).
Telefoonnummer
012 23 53 60
Openingsuren
Dagelijks van zonsopgang tot zonsondergang.
Website
http://www.kevie.be
Begijnhofmuseum Beghina
Het museum is ondergebracht in een authentieke begijnenwoning uit 1660 en geeft een beeld van de vervlogen wereld van de begijnen. De begijnen zijn weliswaar verdwenen, maar hun leven in de Lage Landen wordt toegelicht aan de hand van thematentoonstellingen, authentieke objecten en levensecht beeld-, film- en tekstmateriaal. Als afsluiter kun je genieten van een begijnenbiertje in de woonkelder.
Telefoonnummer
012 21 32 59
Openingsuren
Van dinsdag tot zondag van 10 tot 12.30 u. en van 13.30 tot 17 u.
Website
http://www.begijnhofmuseumtongeren.be
Kasteel van Gors

Het classicistisch kasteel van Gors is gebouwd op de grondvesten van een waterslot uit de 17de eeuw. Het kasteel was eeuwenlang de woonplaats van de heren van Gorsleeuw. Rond 1820 werd het door baron de Copis in empirestijl verbouwd. De vooruitspringende zuilenportiek is bekroond met een leien koepel. De arduinen zuilen rusten op vierkante sokkels en zijn afgeboord met Ionische kapitelen. Twee rustende leeuwen bewaken de toegangspoort. In het kasteelpark bevindt zich een ijskelder waar blokken ijs die in de winter uit de vijver waren gehakt, werden opgeslagen om ze 's zomers te gebruiken om dranken en diverse bereidingen te koelen. De kasteelhoeve werd in 1965 afgebroken.

Beeld de Kattevilder

Bij de kerk van Millen staat een grappig beeld van de bebaarde Kattevilder, symbool van de plaatselijke carnavalsvereniging. Onder het beeld hangt een spotdicht in het plaatselijke dialect: Millen, waar ze de katten villen, de honden sparen en de oude paarden de nek afrijden. Een verwijzing naar het noeste landbouwleven waar 'nuttige' dieren als honden en paarden maximaal moesten renderen en katten overbodig waren.

Sint-Servatiuskerk

Van de oorspronkelijke Sint-Servatiuskerk in Rijn-Maaslandse stijl uit de 12de eeuw zijn alleen de toren en de onderbouw van het koor bewaard. In de tweede helft van de 19de eeuw werd de kerk gerestaureerd in neo-romaanse stijl. Op het ommuurde kerkhof vind je grafkruisen uit de 17de eeuw.

Kasteel Scherpenberg

Kasteel Scherpenberg werd eind de 16de eeuw gebouwd op de plaats waar voorheen een burcht stond. Het is vernoemd naar de eerste adellijke familie die het kasteel bewoonde: Scarpenbergh. Voor het kasteel prijkt een mooi poortgebouw met tweeënhalve bouwlagen. Het wolfsdak is bedekt met leien. Opvallend zijn de spekbanden en de kroonlijst uit mergelsteen. Bijzonder aan dit poortgebouw is dat de rondboogpoort voorzien is van een rechthoekige omlijsting in kalksteen. Centraal boven de poort zijn een chronogram uit 1697 en de wapens van de families Vaes en Schroots gehouwen. Ten oosten van het poortgebouw heb je nog een 17de-eeuwse woonhuis dat in de 19de eeuw aanpassingen onderging.

Toon meer (+)Toon minder (-)

Er is een duidelijk verschil in het landschap tussen Vochtig- en Droog-Haspengouw. Ten oosten van Tongeren, Droog-Haspengouw, strekken graanvelden zich uit zover het oog reikt. In Vochtig-Haspengouw, ten westen van Tongeren, passeer je de ene laagstamboomgaard na de andere. In een langgerekte ovale boog fiets je rond de oudste stad van België. De 16 kleine en goed afgeschermde dorpjes rond Tongeren herbergen vaak een verrassend kasteel op hun grondgebied.

Praktische info

Afstand43 km