Kastelen spotten in waterland

Herk-de-Stad · 53 km

Klik hier voor de korte versie van 44 km

Herk-de-Stad · 44 km

Klik hier voor de lange versie van 53 km
Limburg ·
Halen · Linkhout · Schulen · Stokrooie · Kuringen · Stevoort · Berbroek · Herk-De-Stad ·
Sint-Gertrudiskerk
Deze in hoofdzaak gotische Sint-Gertrudiskerk vind je dicht bij het Prinsenhof in Kuringen, een deelgemeente van Hasselt. Het kerkje staat binnen een ommuurd kerkhof. In de Sint-Gertrudiskerk worden enkele mooie beelden, waaronder een 13de-eeuws Gertrudisbeeld, bewaard. De patroonheilige maakte van de kerk een bekend bedevaartsoord als 'verdedigingsheilige' tegen ratten en muizen.
Telefoonnummer
011 23 95 40
Bolderberg

Wil je genieten van een prachtig panorama op de Limburgse Zuiderkempen, dan moet je de 60 meter hoge Bolderberg in Heusden-Zolder op. De Bolderberg is een langwerpige, met eiken, beuken en grove dennen beboste getuigenheuvel. Je hebt er in het noorden uitzicht op de vijvers van Terlaemen met op de achtergrond de witte muren van het kasteel van Terlaemen (1750). Op de hoogste top staat de Kluis van Bolderberg met de kapel van Onze-Lieve-Vrouw van Loreto (1673), die een getrouwe kopie zou zijn van het heilige huis van Nazareth. Kapel en kluis (bewoond van 1801 tot 1954) werden geplunderd door vandalen, maar werden in 2004-2005 gerestaureerd en zijn opnieuw bewoond. De Bolderberg maakt, samen met de domein Vogelsanck en Terlaemen, deel uit van het gebied De Wijers met zijn 1001 vijvers, heidelandschappen en beekvalleien. Dit 'wetland' is voor veel dier- en plantsoorten een laatste toevluchtsoord.

Telefoonnummer
011 53 02 50
Website
https://limburgs-landschap.be/bolderberg
't Vloot

Het alleenstaande gebouw aan het Schulensmeer doet sterk denken aan een boot. 't Vloot is genoemd naar een afwateringsgracht in het natuurgebied. Het doet niet alleen dienst als uitvalsbasis voor zeilers, surfers en kajakkers, maar ook als cafetaria voor passerende fietsers en wandelaars. Je kunt er zelfs een driegangenmenu bestellen. Vanaf het zonneterras heb je een ongehinderd uitzicht op de grillige vormen van het meer. Bovendien heeft Natuurpunt er een bezoekerscentrum ingericht waar je meer te weten komt over de fauna en flora in en rond het meer. In de vochtige graslanden groeien meer dan 400 soorten grassen en bloemen, en de oevers staan vol wilgen en rietkragen. En met wat geluk krijg je de zeldzame waterspitsmuis te zien.

Telefoonnummer
013 30 64 74
Openingsuren

Van 9 u tot 1 uur na zonsondergang. Van 1 november tot 31 maart alleen tijdens het weekend.

Website
http://www.tvloot.be
Brasserie Olmenhof

Deze brasserie is gevestigd in het voormalig koetshuis van kasteel de Pierpont. Het terras van Olmenhof is een gedroomde plek voor een pitstop. Je kijkt uit op het grote park met het langgerekte vijverlint omzoomd door bomen. De brasserie serveert traditionele gerechten zoals konijn op grootmoeders wijze.

Telefoonnummer
013 55 18 61
Website
http://www.brasserie-olmenhof.be
Kasteel het Loye

Het kasteel dateert oorspronkelijk van 1429. In de loop van de eeuwen maakte de burcht de overgang mee naar woonkasteel. Het staat op de Demeroever, maar je kunt de gebouwen alleen vanaf de fietsweg bekijken. Het is immers privébezit en dus kun je de 400 m lange toegangsdreef niet in. Het omringende kasteeldomein van ruim 300 ha is een waardevol natuurgebied.

Telefoonnummer
Openingsuren

Het gebouw kan niet bezocht worden.

Stedelijk domein Olmenhof-Harlaz
In dit prachtige Engels park (12 ha groot) met een unieke verzameling bomen zijn behalve het kasteel de Pierpont ook een speeltuin, een dierenpark, een minigolfterrein, visvijvers en verschillende wandelpaden aangelegd. In het kasteel zijn de stedelijke diensten en de VVV ondergebracht; het koetshuis doet dienst als taverne. Verder vind je er ook het monument van priester-astronoom Govaert Wendelen. Half juli wordt het domein ingenomen door muziekliefhebbers tijdens het festival Rock Herk.
Telefoonnummer
013 55 38 11
Openingsuren
Van zonsopgang tot zonsondergang.
Website
http://www.herk-de-stad.be
Abdijsite Herkenrode

Na een grondige restauratie straalt de 100 ha grote abdijsite van Herkenrode vandaag weer als vanouds. In het belevingscentrum ontdek je de geschiedenis van de abdij op een chronologisch parcours: een geschiedenis van 600 jaar vrouwen op Herkenrode, in voor- en tegenspoed. De abdis fluistert je via de audiogids de boeiendste verhalen in het oor. Het oude koetshuis is nu een abdijwinkel met boeken, streekproducten, kruidengeschenken en abdijbier. De abdijsite heeft ook een hedendaagse kruidentuin van 2 ha. Je ontdekt er het verhaal van kruiden en de manier waarop mensen van alle tijden en culturen kruiden in hun leven gebruiken.

Telefoonnummer
011 23 96 70
Website
http://www.abdijsiteherkenrode.be
Brasserie De Pits

Brasserie De Pits ligt vlak bij het racecircuit van Zolder. Het terras van de brasserie kijkt uit op de plek waar de bolides halt houden voor een tankbeurt of bandenwissel. In de achtergrond zie je het Albertkanaal. Binnen heeft dit fietscafé een strakke maar hippe zwart-witte aankleding gekregen. Je kunt er een La Chouffe (8%) van het vat drinken of een van de vier trappistenbieren (Orval, Chimay, Westmalle en Rochefort), een Kriek Bellevue of een Hoegaarden rosé van de kaart. Ook een kannetje thee met verse munt is mogelijk. Kleine snacks en grote gerechten zijn er in overvloed.

Telefoonnummer
011 85 82 80
Schulensmeer

Het 1000 ha uitgestrekte meer ligt in het moerassige Schulensbroek. De plas is ontstaan door zandwinning voor de aanleg van de E314 eind jaren 1970. Ondertussen kon de natuur er ongestoord haar gang gaan en is het broek uitgegroeid tot een waardevolle biotoop voor planten en dieren, vooral watervogels. Stille recreatie gaat hier hand in hand met natuurbehoud. Het Schulensmeer is een paradijs voor watersporters.

Kasteel de Pierpont

Kasteel de Pierpont is een laatclassicistisch landhuis uit de 19de eeuw. Het werd gebouwd in 1813 door boomkweker Joannes Hermans (1772-1856) en is omringd door een unieke verzameling exotische bomen. Door huwelijk kwam het domein in handen van Joseph de Pierpont. Op het schiereiland tussen de oude en nieuwe vijver staat een monument ter ere van Govaert Wendelen (1580-1667), priester en astronoom. Het domein werd door de gemeente aangekocht en gerestaureerd. In een deel van het kasteel werd het administratief centrum van Herk-de-Stad ondergebracht. Ook het koetshuis werd gerestaureerd; het biedt nu onderdak aan brasserie Olmenhof. Het park is vrij te bezoeken.

Domein Bovy

Toen de witheren van Averbode in 1154 hun hoeve bouwden, konden ze niet vermoeden dat het er zoveel jaren later zou krioelen van kinderen en jonge gezinnen. Domein Bovy - genoemd naar de eigenaars die het landgoed van 1849 tot 1972 in handen hadden - is nu een recreatiepark van 34 ha. Er is ook een brasserie.

Telefoonnummer
011 80 80 88
Vijvers van Terlaemen

Turfstekers diepten de vennen van Terlaemen uit tot grote vijvers - goed voor 50 ha wateroppervlak, wat een derde is van het beschermde natuurgebied Terlaemen. In de twintig vijvers, die deel uitmaken van de Wijers, het voormalige vijvergebied Midden-Limburg, wordt vis gekweekt. Het kasteel in het domein is privé-eigendom en niet toegankelijk voor het publiek.

Kasteel Gasterbos / Kasteel van Schulen

Kasteel Gasterbos is een beschermd monument. Het kasteel werd gebouwd in 1889-1890 en ligt in een mooi park, dat werd aangelegd in functie van de jacht.

Watermolen Halen

Deze voormalige watermolen op de Gete uit de 17de eeuw onderging verschillende opknapbeurten. Het complex omvat een molenaarshuis, een molenhuis en dienstgebouwen, versierd met fraaie trapgevels. Het binnenwerk van de molen werd in de huidige woonruimten geïntegreerd. De watermolen van Halen werd omstreeks 1910 verbouwd tot turbinemolen.

Lavendelhoeve

Limburg Lavendel vzw werd opgestart in 2001 door enkele cursisten in de opleiding tot herborist. Ze vonden onderdak in een voormalige hoeve van 4 ha, grenzend aan het domein van Herkenrode. Het is een uniek stukje Provence in Limburg. Er zijn natuurlijk de lavendelvelden, maar ook andere tuinen. Je kunt er verpozen bij een hapje en een drankje.

Telefoonnummer
011 25 22 48
Website
http://www.limburglavendel.be
Prinsenhof

Alleen de middeleeuws uitziende toren en de slotgracht verwijzen nog naar de waterburcht die hier ooit stond. Destijds was het kasteel de residentie van de graven van Loon en later van enkele prins-bisschoppen van Luik. In de 17de eeuw verwoestten Franse soldaten de kasteel torens. Geneesheer Antoon Bamps kocht het Prinsenhof begin 19de eeuw en verbouwde een deel van de ruïne tot zomerhuis. Provinciegouverneur Hubert Verwilghen woonde er vanaf 1950. De stad Hasselt kocht het domein in 1984 aan en bracht er enkele gemeentelijke diensten in onder.

Mariaburcht

De geschiedenis van de Mariaburcht gaat terug tot 1364. Het huidige aanzicht dateert van 1769. In 1922 stond het kasteel te koop. Het provinciebestuur vond dit een ideale gelegenheid om een huishoudschool op te richten, die bestuurd zou worden door de zusters van Berlaar. In 1925 nam deze kloosterorde het complex over en vormde de school om tot een instelling voor algemeen secundair onderwijs.

Elsartmolen

In 1237 werd al melding gemaakt van een korenmolen op de Herk. Het huidige molenhuis is 19de-eeuws, maar heeft een oudere kern. Het molenaarshuis werd in 1926 opgetrokken en het sluiswerk stamt uit 1930. De molen heeft een metalen onderslagrad; het is - net als het binnenwerk - nog intact. Gemalen wordt er niet meer, maar iets drinken kan er wel.

Telefoonnummer
011 31 30 91
Toon meer (+)Toon minder (-)

Deze fietsroute blijft voortdurend in de laagten van de Demer en zijn zijrivieren Gete en Herk. De kastelen in de regio - Landwijck, Loye, Herkenrode, Prinsenhof en Mariaburcht - maken dankbaar gebruik van deze waterlopen voor hun tuinen en grachten. Let zeker ook op de paar prachtige watermolens die je onderweg voorbijfietst. Een bijzondere 'water'-ervaring is de doortocht langs het Schulensmeer en zijn broekgebieden. Verder kom je nog voorbij de voormalige abdij van Herkenrode, ideaal om een tussenstop te maken.

Praktische info

Afstand53 km