Pure schoonheid in de Netevalleien

Herentals · 41 km

Klik hier voor de korte versie van 33 km

Herentals · 33 km

Klik hier voor de lange versie van 41 km
Antwerpen ·
Bouwel · Grobbendonk · Vorselaar · Herentals ·
Watermolen

Deze watermolen is een van de mooiste slagmolens van de Kempen; hij staat op de samenvloeiing van de Kleine Nete en de Aa. De molengebouwen staan op beide oevers van de rivier. Hij draait nog steeds dagelijks op de kracht van water: er wordt haver en gerst voor paarden geplet. De watermolen behoorde in de 13de eeuw toe aan de heren van Grobbendonk. In 1268 brandde hij af. In 1597 werd hij opnieuw totaal verwoest en in 1919 werd hij nogmaals door brand geteisterd. In 1921 werd hij helemaal vernieuwd. De watermolen en het schilderachtige natuurkader zijn sinds 1962 beschermd. Het gebouw is dringend aan restauratie toe.

Telefoonnummer
014 51 10 73
Openingsuren

De laatste zondag van augustus van 14 tot 17 u.

Begijnhof Herentals

Het Herentalse Begijnhof is een van de oudste van het vroegere hertogdom Brabant en van de Kempen, zo woonden er in 1470 ruim 300 begijnen. Het Begijnhof wordt ontsloten via twee als monument beschermde poorten. Het Begijnenkerkje uit 1614 heeft een gezellig tuintje en ligt ongeveer in het midden van de enclave, tegenover een reeks pittoreske 17de-eeuwse huizen. Door de kerkdreef heb je een open blik op het Fundatiehuis, het oudste huis van dit Begijnhof. Het Begijnhofmuseum werd ondergebracht in een ander merkwaardig gebouw, het oorspronkelijke Convent, ook Infirmerie genoemd. Het gebouw dateert uit 1715 en werd nagenoeg authentiek bewaard. Je ziet er de woonvertrekken en een verzameling 19de-eeuwse kant in diverse patronen, apotheekpotten, stroopkannen en zilverwerk dat afkomstig is uit het kerkje.

Telefoonnummer
014 21 90 88
Openingsuren

Kerk: van mei tot september, van vrijdag tot zondag van 14 tot 17 u.

Lakenhal
Net zoals in alle Vlaamse lakenhallen werd ook hier in de middeleeuwen lakens en wol gestapeld en verhandeld. Vanaf 1430 werd dit pareltje van Brabantse gotiek het stadhuis van Herentals. Bij de brandramp van 1512 werd het gebouw grotendeels vernield. In 1534 werd het heropgebouwd met Lediaanse zandsteen. Het achthoekige, spitse belfort werd toen in rode (Oevelse) baksteen opgetrokken. De hoogte van de toren, zonder bliksemafweerder, bedraagt circa 35 meter. In de loop der eeuwen werd de Lakenhal herhaaldelijk hersteld. Zonder opmerkenswaardige veranderingen werd het in 1880 gerestaureerd. In 1541-1551 werd in de belforttoren een licht klokkenspel opgehangen. Het totale gewicht van de huidige beiaard, die nochtans vier octaven telt, bedraagt 'slechts' 3678 kg. De huidige beiaard werd in 1965 ingewijd; hij bestaat uit vijftig klokken die gedeeltelijk afkomstig zijn van oude klokkenspelen. Nu heeft de Lakenhal voornamelijk een socioculturele functie. Er zijn optredens en tentoonstellingen. De stad gebruikt de Lakenhal ook voor officiële ontvangsten en huwelijken.
Telefoonnummer
014 21 90 88
Openingsuren
Uitsluitend tijdens optredens en tentoonstellingen. Voor de kalender: raadpleeg de website van de stad.
Website
http://www.herentals.be
Bouwelhoeve

In de Bouwelhoeve vindt iedereen wel iets lekkers. Zo presenteert het IJsbieke, in de vroegere schaapskooi, zelfgemaakt schepijs, gemaakt met hoevemelk. Op het grote tuinterras van 't Schuur kun je dan weer genieten van kleine of grote maaltijden, of een fris drankje. Er is ook een grote speeltuin voor de kinderen.

Telefoonnummer
0475 46 06 38
Openingsuren

Van dinsdag tot zondag van 11.30 tot 20.30 u.

Website
http://www.bouwelhoeve.be
Hogewegmolen

In het gehucht Schravenhage, Noorderwijk, staat de Hogewegmolen. Deze houten korenwindmolen is sinds 1961 een beschermd monument. Hij bleef in dienst tot in 1960, toen de laatste molenaar Fons De Ceuster overleed. Oorspronkelijk, in de tweede helft van de 18de eeuw, stond de molen in Antwerpen-Dam. In 1841 werd hij heropgebouwd in Noorderwijk. In 1983 werden de wieken vervangen. De molen is maalvaardig.

Telefoonnummer
03 366 45 39
Openingsuren

Enkel na afspraak.

Website
http://www.hogewegmolen.be
Kasteel de Borrekens

Het betoverende kasteel de Borrekens voert je zo terug naar de middeleeuwen. Omstreeks 1270 werd het gebouwd door de ridders van Rotselaar. In de 17de eeuw werden grote verbouwingen uitgevoerd; zo werd het omringd met stenen wallen. In de 18de eeuw verdwenen de muren en het poortgebouw van de hoofdburcht en werd een complex van bijgebouwen in barokke stijl aan het complex toegevoegd. De hoektorens bleven gespaard en zorgen nu voor de bijzondere uitstraling van de waterburcht. Dit indrukwekkende kasteel is volledig gerestaureerd en ligt in een rustgevende en bosrijke omgeving.

Telefoonnummer
Openingsuren

Het kasteel kan niet bezocht worden, het domein is vrij toegankelijk.

Netepark
Het recreatiedomein Netepark ligt net buiten het centrum van Herentals, op 10 minuten wandelen van het station. Je kunt er terecht voor een heerlijk ontspannend geur- of stoombad. Voorts zijn er nog tal van andere binnen- en buitenzwembaden, een plezier voor waterratjes dus. Wie liever op het droge blijft, kan terecht in de speeltuin, op de trampolines, bij de minigolf, bij de petanque, op het fietscrossparcours enzovoort. Tarieven en openingstijden vind je op de website www.netepark.be.
Telefoonnummer
014 85 97 10
Openingsuren
Het domein is het hele jaar dagelijks open vanaf 9 u.; openluchtzwembaden in juli en augustus; BMX-parcours, petanque, tafeltennis van 1 mei tot 31 augustus van 9 tot 21 u., in september van 9 tot 16.30 u. (weekends tot 20 u.).
Website
http://www.netepark.be
Hidrodoe
Aan het Netepark in Herentals vind je Hidrodoe, een interactief watercentrum voor jong en oud. In de Waterwereld experimenteer je volop met water, in de Watermaker ontdek je waar het kraantjeswater vandaan komt. In een spannende 4D-film beleef je de drinkwaterproductie alsof je zelf een druppel bent. Ook buiten duik je de waterwereld in: in de Watertuin kun je zelf aan de slag en allerlei proeven doen, o.m. met de waterparaplu, de springfontein en het pompenspel. In het Watercafé proef je gratis water en kun je aan de vijver je picknick verorberen. In de Waterwinkel vind je originele watersouvenirs, leuke hebbedingetjes, interessante boeken en experimenten voor thuis. Voor klein en groot, voor elk budget. Je vindt er ook lessenpakketten over water. De Waterwinkel is vrij toegankelijk. Alle informatie over dit waterdoecentrum vind je op de website.
Telefoonnummer
014 44 26 44
Openingsuren
Maandag, dinsdag, donderdag, vrijdag en zondag van 9.30 tot 17 u. (laatste toegang 1 uur voor sluitingstijd).
Website
http://www.hidrodoe.be
Schandpaal
Een schandpaal: we hebben er allemaal al over gehoord en kennen nog steeds het spreekwoord 'iemand aan de schandpaal nagelen', maar weinigen weten hoe zo'n ding er écht uitziet. In Vorselaar kun je daar verandering in brengen. Op het driehoekige marktplein, dat wijst op de Frankische oorsprong van Vorselaar, staat een schandpaal of kaak in blauwe hardsteen, opgericht in 1759.
Telefoonnummer
Openingsuren
Doorlopend te bekijken.
Kasteel Bouwelhof

De geschiedenis van het Bouwelhof gaat terug tot de 15de eeuw. In de 16de eeuw werd het omgevormd tot een met water omgeven versterkte hoeve (een fort). Het huidige neoclassistische kasteel werd gebouwd rond 1820. Het park is aangelegd als een Engelse landschapstuin en bevat nog steeds zeldzame geïmporteerde boomsoorten. In het park bevindt zich ook nog een ijskelder uit de 19de eeuw. Het kasteeldomein werd beschermd als landschap in 1980. Het kasteel, de dienstgebouwen en de ijskelder werden als monument beschermd in 1994.

Telefoonnummer
Openingsuren

Het kasteel kan niet bezocht worden.

Natuurgebied 't Schupleer

Het Schupleer is een natuurlijk overstromingsgebied, waar in natte winters grote delen broekbos en weiland blank komen te staan. De Kleine Nete, de Aa en talrijke beken en grachten kronkelen door het gebied, dat een uitzonderlijke natuurwaarde heeft. Het landschap bestaat uit natte wei- en hooilanden, broekbossen en enkele mooie rietkragen. Aan de zuidkant liggen hogergelegen gronden (donken) met eikenbosjes. In het gebied groeien ook enkele zeldzame planten: waterdrieblad, veenpluis, moerasviooltje, wateraardbei, dotterbloem, slangenwortel, ... Er is ook een zeer gevarieerde vogelpopulatie: ijsvogel, kleine karekiet, spotvogel, bosrietzanger, zwarte specht en torenvalk, buizerd, boomvalk, wespendief, havik en vier soorten uilen, hout- en watersnip, pijlstaart, grote zaagbek, rode wouw, grote zilverreiger, wilde zwaan en soms zelfs een ooievaar.

Telefoonnummer
014 71 34 61
Openingsuren

Van zonsopgang tot zonsondergang.

De Paepekelders

Onder aan de toeristentoren bedient café De Paepekelders de dorstige bezoekers. De uitbater is meteen ook de torenwachter; de trap bevindt zich immers in zijn zaak. Er worden Stella, Leffe blond en Leffe bruin getapt. Het assortiment flesbieren is beperkt; al vind je er wel het plaatselijke Hopschepperbier (7%). Dit amberkleurige biertje van hoge gisting is een brouwsel van enkele vrienden van de uitbater uit Herentals.

Website
http://toeristentoren.be
Toeristentoren

De houten toeristentoren staat er sinds 1958, maar diende na een spechtenplaag, houtrot en een blikseminslag al verschillende keren te worden heropgebouwd. De toeristentoren priemt 24 meter boven op een beboste heuvel uit en is meteen het hoogste punt van de langgerekte Kempense Heuvelrug. De omgeving is een drukbezochte wandelbestemming en kinderen kunnen zich uitleven in de zandduinen.

Website
http://toeristentoren.be
Domein en Kasteel Le Paige

Remi Le Paige, zoon van een vooraanstaande familie, liet in 1892 een fraai landhuis bouwen. Dit 'lusthof' verenigt diverse bouwstijlen tot een harmonisch geheel. Het maakt tegenwoordig deel uit van Cultuurcentrum Schaliken en wordt gebruikt voor tentoonstellingen. In de kasteeltuin staan zeldzame exotische bomen en je kunt er een 'groene' openluchtkerk bewonderen.

Website
http://www.herentals.be/domein-le-paige
De Hut

Bij het park aan de Netebrug staat een grote houten chalet waar je kajaks, Canadese kano's en fietsen kunt huren. Het is de thuishaven van bvba De Waterral, genoemd naar de schuwe watervogel. Er worden eenvoudige snacks (hamburger of spaghetti) geserveerd, maar hier mag je ook je eigen picknick aanspreken mits je een drankje bestelt. Een uitgebreide koude lunch behoort eveneens tot de mogelijkheden. Bij zomerse temperaturen steken de uitbaters de barbecue aan. De drankenkaart vermeldt het plaatselijke bier Hopbrouwer (7%). Of je drinkt er een Kriek Mystic, Tongerlo blond of Tongerlo bruin van het vat. Vanaf je terrastafel op het gras zie je hoe de kano's vertrekken voor een afvaart van de Nete. Bij tropische hitte kun je gewoon je voeten in het Netewater steken.

Telefoonnummer
014 21 22 75
Website
http://www.dewaterral.be/de-hut
Sluis 10

Bij Sluis 10 steek je het kanaal Bocholt-Herentals over.

Kasteel van Grobbendonk

Wat nu het 'Kasteel van Grobbendonk' wordt genoemd is eigenlijk het voormalige 'neerhof' van het kasteel uit de 16de eeuw. Het originele kasteeldomein werd gevormd door een waterburcht (het opperhof) en een U-vormig hoevecomplex (het neerhof) en stond op een verdedigbare plaats genaamd 'Grobbendonk', wat zoveel betekent als: 'verheven plaats tussen twee waterlopen'. Eind 15de eeuw werd de versterkte burcht omgebouwd tot een fraai kasteel in Vlaamse renaissancestijl. Dat werd evenwel door Spaanse troepen helemaal vernield. Tegen het begin van de 19de eeuw was er van het oorspronkelijke opperhof geen spoor meer te bekennen. Via vererving kwam het domein in 1617 in handen van de familie d'Ursel die het neerhof tot op vandaag als hoeve verpacht. Het U-vormige complex in traditionele bak- en zandsteenstijl wordt gedomineerd door een imposant poortgebouw en de ronde hoektorens.

Pastorie Vorselaar

In de schaduw van de Vorselaarse parochiekerk én van de kasteeldreef staat een classicistisch gebouw met gedeeltelijk ommuurde tuin. Het is de pastorie uit 1785. Het huidige uitzicht kreeg de pastoorswoning door de laatste restauratie in 1994. De pastorie ligt aan het einde van de statige dreef die naar Kasteel de Borrekens leidt. De kerkdreef verbond symbolisch de twee machtscentra van destijds: enerzijds het kasteel van de heer van het dorp, anderzijds de kerk en de pastoorswoning. De pastorie en haar omgeving is al sinds 1984 als monument en dorpsgezicht beschermd. Let op het stormklokje op de nok van het dak en op het houten dakvenster waarlangs de pastoor het graan kon binnenhalen dat hij als tiendbelasting ontving.

Toon meer (+)Toon minder (-)

Herentals ligt aan de laatste westelijke uitloper van de Kempische Heuvelrug, de enige heuvel op deze tocht. Op het hoogste punt heb je een fantastisch uitzicht vanaf de Toeristentoren. Door Herentals stroomt de Kleine Nete. Je fietst zo meteen meermaals langs deze waterweg en dat geldt ook voor 'grote broer', de Grote Nete. Op de Neteoever bouwde de molenaar van Grobbendonk zijn onderkomen. De groene, ongeschonden vallei waardoor de Kleine Nete zich een weg baant, is werkelijk een lust voor het oog.

Praktische info

Afstand41 km