Water en lusthoven rond Mechelen

Mechelen · 51 km

Klik hier voor de korte versie van 32 km

Mechelen · 32 km

Klik hier voor de lange versie van 51 km
Antwerpen ·
Leest · Zemst · Eppegem · Elewijt · Hofstade · Muizen · Bonheiden · Sint-Katelijne-Waver ·
Kasteel van Zellaer

De geschiedenis van het waterslot Zellaer gaat wellicht terug tot de 13de eeuw, maar wat je vandaag ziet is niet het originele gebouw. In de loop van de eeuwen werd het kasteel herhaaldelijk verbouwd en ondanks het robuuste karakter - met ophaalbrug, donjon, kantelen en schietgaten - dateert het huidige gebouw 'pas' van 1885. De gevelstenen zijn afkomstig van de afbraak van de stadsomwalling van Vilvoorde. Het kasteelpark (18,5 ha) omvat wel nog heel wat historische elementen, zoals een grachtenstructuur, een vijver en dreven die centraal samenkomen in een ster. Kempens Landschap en de gemeente Bonheiden werken momenteel aan een geïntegreerd natuur- en erfgoedbeheerplan, met als doel het domein een publieke functie te geven.

Website
www.foyer-zellaer.net
Het Steen
Wil je even letterlijk in schilderachtige sferen vertoeven, dan is een bezoekje aan het Steen beslist de moeite waard. Het Steen is een renaissancekasteel in een omgracht domein. Pieter Paul Rubens kocht het aan in 1635 voor zijn tweede vrouw, Helena Fourment, en verbleef er de laatste jaren van zijn leven. Hij ontving er collega-schilders en schilderde er landschappen en volkstaferelen. Het Steen is sinds 1948 een beschermd monument.
Telefoonnummer
Openingsuren
Het kasteel kan niet bezocht worden.
Website
http://www.zemst.be
Planckendael
Reis de hele dierenwereld rond in één dag! In Planckendael hop je van het ene continent naar het andere. Van de Indische leeuwen in Azië ren je in geen tijd naar de schattige koala’s en de jumpende kangoeroes in Oceanië. Lunchen kun je met uitzicht op klepperende ooievaars en vissende pelikanen in Europa. Weer op krachten gekomen? Rep je dan naar Afrika en Amerika op zoek naar nog meer exotische bewoners... In de indrukwekkende Indische-olifantentempel trompetteren bovendien nu ook Kai-Mook en haar familie! Heb je nog energie over? Spring dan op het vlot of in de kano en hang de acrobaat uit op 'Wandelen door bomen' op 14 meter hoogte boven de grond. En vergeet vooral niet tussen de pinguïns te wandelen. De zwarte smokings van de pinguïns en de roze tutu’s van de flamingo’s schitteren in het gloednieuwe continent Amerika. De website van Planckendael is een echte aanrader. Je vindt er heel wat informatie over de verschillende diersoorten. Planckendael biedt aparte programma's aan voor groepen, scholen en bedrijven. Kinderen kunnen er op een heel speciale manier hun verjaardag vieren!
Telefoonnummer
015 41 49 21
Openingsuren
Dagelijks vanaf 10 u., sluitingsuur afhankelijk van het seizoen. Zie website.
Website
http://www.planckendael.be
Mechels Broek
Met een vogelkijkhut, een uitkijktoren en een bezoekerscentrum valt er in het Mechels Broek heel wat te beleven. Het Mechels Broek in Muizen is een open en nat moerasgebied. Vroeger was dit het natuurlijke overstromingsgebied van de Dijle. Natuurpunt beheert hier ruim 100 ha natte graslanden met sloten, bomputten, knotwilgen en houtkanten. Centraal in het gebied ligt een grote waterplas, een paradijs voor watervogels. Kinderen tussen 5 en 11 jaar kunnen in het bezoekerscentrum een 'broekzakje' lenen voor een leuke doewandeling. Het best vertrekken voor 15 u, want al het materiaal moet terug tegen 17.30 u.
Telefoonnummer
015 43 61 09
Website
http://www.mechelsrivierengebied.be
Midzeelhoeve

In deze pannenkoekenbistro heb je keuze uit maar liefst 150 verschillende zoete en hartige pannenkoeken. Dit erkende fietscafé, met oplaadpunt voor elektrische fietsen, werd in 2013 uitgeroepen tot meest kind- en fietsvriendelijke horecazaak. De kleinsten kunnen zich uitleven in een buitenspeeltuin en een binnenspeelkamer.

Telefoonnummer
0499 76 71 08
Website
http://www.midzeelhoeve.be
Eglegemvijver

De Eglegemvijver, genoemd naar een nabijgelegen hoeve, werd in de jaren 1960 gegraven om de nabijgelegen snelweg E19 tussen Antwerpen en Brussel aan te leggen. De waterplas heeft een oppervlakte van 36 ha. Op het meer kan men hengelen, zeilen en windsurfen; gemotoriseerde watersporten zijn net als zwemmen niet toegelaten.

Telefoonnummer
Kasteel van Zellaer

De geschiedenis van het waterslot Zellaer gaat wellicht terug tot de 13de eeuw, maar wat je vandaag ziet is niet het originele gebouw. In de loop van de eeuwen werd het kasteel herhaaldelijk verbouwd en ondanks het robuuste karakter - met ophaalbrug, donjon, kantelen en schietgaten - dateert het huidige gebouw 'pas' van 1885. De gevelstenen zijn afkomstig van de afbraak van de stadsomwalling van Vilvoorde. Het kasteelpark (18,5 ha) omvat wel nog heel wat historische elementen, zoals een grachtenstructuur, een vijver en dreven die centraal samenkomen in een ster. Kempens Landschap en de gemeente Bonheiden werken momenteel aan een geïntegreerd natuur- en erfgoedbeheerplan, met als doel het domein een publieke functie te geven.

Website
www.foyer-zellaer.net
't Grom

't Grom is het eerste doemuseum in Vlaanderen rond groenten en tuinbouwerfgoed. In het Groentemuseum, gelegen op een 18de-eeuws boerderijterrein, ontdek je niet alleen allerlei tuinbouwmateriaal, je daalt er ook letterlijk af in de aarde, ontdekt hoe groenten groeien en ontmoet er de belagers van de planten. Je kunt er sprookjes beluisteren, spreuken ontcijferen en alles te weten komen over de herkomst van groenten. In het tweede deel leer je over gezonde voeding en onze eetcultuur. In de bewaartunnel ervaar je hoe het voelt om verpakt, bevroren, ingeblikt of gepekeld te worden en kun je achterhalen welke zintuigen je smaak bepalen. In de prachtige tuinen kun je de typische serres uit de streek ontdekken, allerlei groenten, de 'beddencultuur', enkele historische moestuinen, een meteostation, een insectenhotel en een bijenhal. In de ontvangstruimte is de toeristische infobalie van de gemeente ondergebracht. De heemkundige kring Erf en Heem vzw verzorgt regelmatig tijdelijke tentoonstellingen in de pandgangen van het museum. Het museum beschikt ook over de digitale module 'Landschap in beweging', waar je vrij kunt navigeren door prachtig oud beeldmateriaal.

Telefoonnummer
015 31 50 55
Website
http://www.tgrom.be
Sportimonium

Het Sportimonium, internationaal erkend als Olympic Museum, is waarschijnlijk het sportiefste museum van het land. Het museum is ondergebracht in het als monument beschermde strandgebouw op het Blosodomein. Het verhaal van de sport wordt verteld aan de hand van talrijke objecten, affiches, foto's, radio- en tv-fragmenten, en in de Olympische Passage kom je alles te weten over het ontstaan van de Olympische Spelen en de Spelen van 1920 in Antwerpen. In het sportlaboratorium kom je via de interactieve opstelling Meten met Atleten te weten waar jouw atletische capaciteiten liggen en in de volkssporttuin kun je een heleboel bekende en onbekende volkssporten uitproberen.

Telefoonnummer
015 61 82 22
Openingsuren

Van maandag tot vrijdag van 10 tot 17 u., zon- en feestdagen van 11 tot 17 u.

Website
https://www.sportimonium.be
Parkdomein Tivoli

Corneel Scheppers, een telg uit een bekend Mechels brouwersgeslacht, was de oorspronkelijke eigenaar van parkdomein Tivoli. In 1792 reisde hij naar Rome, waar hij het nabijgelegen stadje Tivoli met zijn vijvers en fonteinen bezocht. Na zijn Italiëreis liet Scheppers in 1802 een kasteel bouwen met ringgracht, vijver en bijgebouwen, helemaal naar Italiaans model. Hij gebruikte zijn Tivolikasteel als buitenverblijf. In 1904 onderging het kasteel een grondige facelift, waarbij een toren werd toegevoegd. Ook de gevels werden grondig onder handen genomen. In 1978 kocht stad Mechelen het 21 ha grote domein op en richtte er een paar jaar later onder meer een kinderboerderij in. Het Engelse landschapspark is open voor het publiek. Zo kan iedereen genieten van de mooie kronkelpaden en waterpartijen. Aan de achterzijde van het kasteel is een orangerie aangebouwd, die nu als horecazaak wordt geëxploiteerd.

Brasserie Kasteel Tivoli

Aan de achterzijde van het Tivolikasteel kun je gezellig genieten en meteen ook de innerlijke mens versterken. De orangerie is netjes en zonder stijlbreuk aan het kasteel aangebouwd. Sinds enkele jaren heeft de stad Mechelen de uitbating van de brasserie in privéhanden gegeven. De stijlvolle vertrekken van het kasteel zelf worden door de stad verhuurd voor seminaries, bedrijfsvergaderingen en allerlei feesten: babyborrels, communie- en huwelijksfeesten ... Verder huist er ook nog een restaurant. Wie zich een idee wil vormen van het interieur van Tivoli kan even de monumentale trap oplopen en even binnenkijken in de luxueus aangeklede kamers.

Telefoonnummer
015 70 91 60
Website
https://www.kasteeltivoli.be
Kasteel van Relegem

Het kasteel van Relegem stamt uit de 14de eeuw en had aanvankelijk de allure van een militaire burcht: met een meestertoren en rond het binnenplein een hoge muur met kantelen. Het was een belangrijke post tussen de heerlijkheden van Mechelen, Grimbergen en Rumst. In de middeleeuwen kwam het goed in het bezit van de familie Berthout, en vanaf 1450 ging het over in handen van de familie Carondelet. In april 1676 was Constantijn Huygens jr. er gelegerd met het Staatse leger. Hij maakte in zijn persoonlijk dagboek een tekening van het waterslot. Toen het Franse leger in 1747 de Nederlanden binnenviel, was het kasteel van Relegem helemaal in verval. Het werd niet veel later verbouwd, in opdracht van graaf de Baillet; hierbij verloor het slot wel zijn aanzicht als vesting. Vandaag is het kasteel in het bezit van de familie t'Kint de Roodenbeke.

Linterpoortkasteel

Het Linterpoortkasteel werd in 1775 gebouwd door baron van Volden. Binnen het domein staan enkele monumentale beuken uit de eerste helft van de 19de eeuw. Ze hebben een omtrek tussen 4 en 5 meter. Na het overlijden van Charlotte van Volden in 1878 werd Linterpoort geërfd door graaf August d'Ursel.

Kasteel Impel

In oorsprong was het domein aan de Motstraat een middeleeuwse motte (versterkte heuvel) die toebehoorde aan de familie van Eppenghem. In de 18de eeuw werd bij Kasteel Impel een 300 meter lang kanaal aangelegd en een eilandtuin. Het huidige classicistische landhuis kwam in 1783 tot stand. Het park (5,5 ha) telt enkele merkwaardige bomen en werd tussen 1812 en 1820 verengelst tot een romantische parktuin die de indruk moest wekken van een breed rivierlandschap.

Kasteel van Schiplaken

Het eerste kasteel van Schiplaken dateerde uit de 16de eeuw en was gebouwd rond een middeleeuwse donjon. Het kasteel was ommuurd en omgeven door water. Het bevatte een hoofdgebouw met trapgevels, een hoofdtoren, een vierkante en een ronde hoektoren. Een gravure uit de eerste helft van de 17de eeuw van de hand van Lucas Vorsterman toont de pracht van dit kasteel dat te midden van tuinen en landerijen lag. Het kasteel van Schiplaken werd tot driemaal toe vernield en heropgebouwd met recuperatiemateriaal. De laatste keer, in 1914, werd het door de Duitse bezetter in brand gestoken. Het huidige kasteel verrees in 1920 uit zijn as. Maar een aantal dienstgebouwen, in een soort U-vorm ingeplant, stamt uit de 18de-19de eeuw. De fraaie tuinen en weelderige landerijen van Vorstermans gravure hebben ondertussen plaatsgemaakt voor weilanden en dennenbossen.

Fort van Sint-Katelijne-Waver / Fort Midzelen

Om weerstand te kunnen bieden aan de moderne belegeringsartillerie, legde het Belgisch leger vanaf 1906 een fortengordel aan rond Antwerpen. De bouw van Fort Midzelen duurde zes jaar. Bij het begin van de Eerste Wereldoorlog werd het fort, dat tot 500 manschappen kon herbergen, helemaal in puin geschoten door de Duitsers. Een opslagplaats voor munitie ontplofte en er vielen 60 doden.

Kasteel Zorgvliet

Het neoclassicistische kasteel Zorgvliet dateert van 1860 en is genoemd naar de gelijknamige beek die door het domein kabbelt. Voordien stond hier een soort herenboerderij want op de stafkaart Vandermaelen (1846) was er al sprake van een 'Château Zorgvliet'. Het kasteeldomein omvat naast een koetshuis en een conciërgewoning een mooie ronde vijver en een opmerkelijke boomgaard. De bekendste bewoners van Kasteel Zorgvliet in de 20ste eeuw waren de gebroeders Bollekens, pionier-vliegtuig bouwers uit Antwerpen.

Toon meer (+)Toon minder (-)

In de ruime regio rond Mechelen vind je heel wat kastelen. Op deze tocht, waar je grenshopt tussen het Antwerpse Sint-Katelijne-Waver en het Vlaams-Brabantse Elewijt, fiets je voorbij maar liefst acht lusthoven. De Zenne, de Dijle en de Leuvense Vaart zorgen ervoor dat er aan water geen gebrek is. Deze waterlopen monden uit in de Rupel ten noorden van Mechelen. De route wipt even over de provinciegrens in Vlaams-Brabant en neemt ook een stukje mee van het prachtige Antwerpse Klein-Brabant.

Praktische info

Afstand51 km