Kastelen in de bucolische Netevallei

Antwerpen ·
Emblem · Viersel · Voort · Nijlen · Bouwel · Bevel · Gestel ·
Rameyenhof

Een van de mooiste plekjes in Berlaar is het waterkasteel het Rameyenhof. Dit prachtige kasteel dateert van de 13de-14de eeuw en heeft een bijbehorende kasteelboerderij. Het werd vermoedelijk gebouwd als 'steen' (een soort burcht) door de familie Berthout die vele gebieden en heerlijkheden in de Kempen bezat. Aan de brede gracht rondom zie je dat het een verdedigend karakter had. In 1643 kwam het Rameyenhof in handen van Nicolaas Rubens, de tweede zoon van de grote schilder. In de kapel ligt een mooie Antwerpse majolicavloer uit de 16de eeuw. In de Rameyenstraat zijn sinds 1992 twee boerderijen en het kasteel, de omgeving van het kasteel, het neerhof en de dorpskern beschermd. Het kasteel is privé-eigendom en kan niet bezocht worden.

Telefoonnummer
Openingsuren

Het gebouw kan niet bezocht worden.

Kruiskensberg
Laten we eerst beginnen met een verhaal: waar komt de mooie naam Kruiskensberg voor dit bedevaartsoord vandaan? Een oude tekst vertelt dat een erg zieke herder er omstreeks 1260 van een bron dronk en plots genezen was. Toen dat bekend raakte, werd er een houten kruis opgericht en de bedevaarders stroomden toe. In de 17de eeuw werden vijf putjes gegraven als symbool voor de vijf wonden van Christus. In de 19de eeuw werden deze putjes in steen gemetseld, werd er een kapel opgericht en schonk jonkheer Florent le Grelle, de kasteelheer van het Rameyenhof, een groot ijzeren kruis. De grote bedevaartsdag is Goede Vrijdag wanneer gelovigen nog steeds de kruisweg komen doen. Ook de natuurliefhebbers vinden hier wat ze zoeken: op het domein achter de kapel is een heideven gelegen en rondom het ven bevindt zich een uitgestrekte vochtige heide, afgewisseld met droge zandruggen. Het geheel is nu een gemeentelijk wandelbos met een oppervlakte van 10 ha. In 2012 werd het nieuwe speelbos officieel geopend. Wie zich tussen de totempalen waagt kan zich uitleven in de heksenkringen en de wilgentakkentunnel; je kunt er zelfs een boomhut bouwen!
Telefoonnummer
Openingsuren
Van zonsopgang tot zonsondergang.
Website
http://www.nijlen.be/Bezienswaardigheden.html
Badhuis

Deze brasserie werd in 1897 door Frans 'Boske' Vrancx opgericht als het Maison des Bains: een café met een zwemdok in de Nete. Daarvoor werden 's zomers stuwbalken onder de brug gelegd, zodat er een 'beach' ontstond. In 1964 was het gedaan met de pret: het water van de Nete werd door de industrialisatie te vuil om nog in te zwemmen...

Telefoonnummer
03 480 33 52
Brasserie 't Oud Lier

Gezellige brasserie aan de Nete. Je kunt hier terecht voor een lekker hapje en een verfrissend drankje.

Telefoonnummer
0483 36 27 21
Website
http://www.toudlier.be
Gestelhof

Een bekend bouwwerk in Berlaar is kasteel Gestelhof. Zoals de naam doet vermoeden, ligt dit monument in de pittoreske deelgemeente van Berlaar, Gestel. De oudste sporen van Gestelhof gaan terug tot de 15de eeuw. Het werd in de late 19de eeuw gerestaureerd en na een brand in 1914 volledig hersteld. Het Gestelhof is aan drie zijden door water omringd en ligt in een prachtig park. Het kasteel met de toegangspoort, de aansluitende remises en de witte boerderij met vierkante toegangstoren is, samen met het park, de vijvers en de toegangsdreven, sinds 1981 beschermd. Je kunt er verblijven in een van de suites of een deelgebouw boeken voor een feest of evenement.

Telefoonnummer
Openingsuren

Het kasteel kan niet bezocht worden.

Dorpsplein Gestel

Gestel, ook wel het mooiste dorp van Antwerpen genoemd, was tot de fusie met Berlaar in 1965 het kleinste dorp van de provincie. Gestel is een schilderachtig dorpje gelegen aan de Grote Nete. Het telt slechts enkele tientallen huizen. Op het dorpsplein staat de bekende schandpaal die in 1936 beschermd werd. Samen met de kerk bepaalt die het uitzicht van het dorpsplein.

Telefoonnummer
Openingsuren

Doorlopend toegankelijk.

Abdijpoort

Deze poort uit 1616 is het enige relict van de vroegere abdij van Nazareth. Boven de korfboog prijkt het wapen van abdis Maria van Caverson (1699-1724) waarin een dolfijn te zien is. Het cisterciënzrinnenklooster dat in 1235 gesticht werd, werd tijdens de godsdienstoorlogen in 1579 een eerste keer verwoest. In 1797 werd de abdij definitief verwoest.

Kasteel Heidebloem

Na de verkoop van de goederen van de nabijgelegen abdij van Nazareth werd in 1800 het laatclassicistische kasteel Heidebloem opgericht. Het goed ligt in een dicht bebost domein van 35 ha. In 1939-1945 werd het omgrachte kasteel een laatste keer verbouwd. Het nagenoeg vierkante domein had aanvankelijk een toegangsdreef die in verbinding stond met de abdij, maar deze dreef is nu onderbroken door de spoorlijn en het Netekanaal. Naast het hoofdgebouw staan nog het oorspronkelijke koetshuis en de conciërgewoning. Het kasteeldomein staat bekend om zijn uitzonderlijke fauna en flora.

Netekanaal

Het Netekanaal verbindt het Albertkanaal bij Viersel met het bevaarbare deel van de Nete, die even verderop in de Rupel uitmondt. Dankzij het kanaal kunnen schepen uit het zuiden of het westen het Albertkanaal bereiken zonder langs Antwerpen te hoeven varen. Het deel tussen de Rupel en Duffel was al klaar in 1839, het stuk kanaal naar Viersel - via Lier - volgde in 1952.

Tibourschans

De Tibourschans is bekend sinds 1636, maar het is mogelijk dat de schans al veel vroeger bestaat. Oorspronkelijk deed ze dienst als hoeve. De naam van de schans gaat terug op Marcelis Tiebours, die in de 17de eeuw de hoeve liet omvormen tot een omwaterd landgoed. De gemeente Nijlen kocht het 4 ha grote domein in 1969 en in 1972 werd het opengesteld als wandelpark. Er kwamen aanplantingen, grasvelden met rustbanken en een grote speeltuin. In de oude hoeve zijn, na de nodige verbouwingswerken, de ateliers van de kunstacademie gehuisvest.

Brasserie Cruysberg

Brasserie Cruysberg is een fermette aan de verbndingsweg Berlaar-Herenthout. De zaak heeft een groot uitnodigend zomerterras dat van de wind wordt afgeschermd door hoge hagen. Niet verwonderlijk dat deze zaak al snel een trefpunt werd voor fietsers en wandelaars op verkenning in het Neteland. Het interieur is rustiek, met een balkenplafond en open haard. Tegen de muur hangen oude foto's van lokale wielerhelden. Hier geniet je van eenvoudige, dagverse gerechten: lekkere boerenkost en enkele pastabereidingen.

Telefoonnummer
03 237 77 04
Jezuïtenhof

De woonkern van dit door grachten omringde buitenhof van de Jezuïeten gaat terug tot de 17de eeuw. De toegang tot het erf verloopt via een brug en een poortgebouw. Het complex is opgetrokken in traditionele bak- en zandsteenstijl en bezit nog origineel raamwerk. Boven het otegangsdeurtje is een gevelsteen aangebracht met IHS-inscriptie. In de eerste verdieping bevindt zich een zandstenen nis met een interressant Onze-Lieve-Vrouwebeeld.

Toon meer (+)Toon minder (-)

Op deze heerlijke fietsroute zijn de hoofdrollen weggelegd voor de Grote en de Kleine Nete. Het is ook niet toevallig dat de vier kastelen onderweg aan de oevers van de Nete liggen. Op enkele kilometers van Lier, waar beide Netes elkaar omarmen, stroomt de Grote Nete door een nagenoeg onbewoond weidelandschap. Gestel, een klein gehucht van Berlaar, verschijnt als een kostbaar kleinood op je weg. Het is een merkwaardig goed bewaard dorp dat de rust en authenticiteit van 100 jaar geleden uitstraalt. Alleen het dorpscafé ontbreekt.

Praktische info

Afstand40 km