De hoven van het 'soete' buitenleven

Oostmalle · 50 km

Klik hier voor de korte versie van 37 km

Oostmalle · 37 km

Klik hier voor de lange versie van 50 km
Antwerpen ·
Oostmalle · Malle · Westmalle · Sint-Job-In-'t-Goor · 's Gravenwezel · Schilde · Halle · Zoersel ·
Brasserie Het Koetshuis

Het voormalige koetshuis van het kasteel de Renesse is nu een eet- en praatcafé. Je kan hier prinselijk genieten op het terras.

Telefoonnummer
03 888 18 18
Website
www.het-koetshuis.be
Zoerselbos

Het Zoerselbos is een beschermd bosgebied van 400 ha met een zeer gevarieerd landschap. Er zijn twee mooie wandelingen van elk 6 km uitgestippeld. Aan de rand van het bos, tegenover het boshuisje, vind je een bezoekerscentrum, dat zijn naam ontleent aan het bosgebied tussen Zoersel en Halle. In het Boshuisje zou Hendrik Conscience ooit hebben geschuild voor een onweer. Hier zouden de bewoners de schrijver een verhaal verteld hebben, dat hem inspiratie bezorgde voor een van zijn bekendste werken, 'De Loteling'.

Telefoonnummer
03 384 05 12
Website
http://www.natuurenbos.be/nl-BE/Domeinen/Antwerpen/Zoerselbos.aspx
't Boshuisje

Deze authentieke ruim 200 jaar oude herberg te midden van het 400 ha grote Zoerselbos is niet alleen van oudsher een trekpleister voor wandelaars, maar ze was ook een inspiratiebron voor een van onze meest legendarische schrijvers. Hendrik Conscience, die zijn volk leerde lezen, bezocht immers regelmatig deze plek en vond hier de inspiratie voor een van zijn beroemdste romans, 'De Loteling'. Het verhaal werd zelfs in de jaren zeventig verfilmd met Jan Decleir in de hoofdrol. En ook striptekenaar Willy Vandersteen bracht deze oude Kempische boerderij tot leven in zijn Suske & Wiske-album 'De Gouden Ganzenveer'. Het authentieke interieur laat je wegdromen naar de 19de eeuw. En tijdens de donkere wintermaanden is het er gezellig zitten bij de knetterende open haard. Ter herinnering aan Conscience liet de waard er een donkere en lichte (tripel) Loteling brouwen. Beide bieren hergisten op fles, de afdronk is bitter maar maakt snel plaats voor een zacht, hartverwarmend gevoel.

Telefoonnummer
03 385 94 53
Website
http://www.boshuisje-zoersel.be
Marcel Kiekeboe

Aan de Sint-Elisabethkerk in Zoersel vind je het standbeeld van Marcel Kiekeboe. Hij is een van de hoofdpersonages van de stripreeks De Kiekeboes, die getekend en geschreven wordt door Merho, pseudoniem van Robert Merhottein. Marcel, de vader van het gezin Kiekeboe, is jarig op 24 oktober, net als de striptekenaar.

Telefoonnummer
Fort van Oelegem

Het 3 miljoen goudfranken kostende fort van Oelegem bewijst zijn nut meer voor vleermuizen en vissers dan dat het ooit een militaire rol van betekenis heeft gespeeld. Gebouwd aan het begin van de 20e eeuw was het al dadelijk voorbijgestreefd omdat de constructie in ongewapend beton geen enkele weerstand kon bieden tegen het kaliber granaten dat de Duitsers in de Eerste Wereldoorlog gebruikten. Ook de extra verdedigingslinie in de vorm van een 40 tot 50 m brede antitankgracht in het interbellum was een maat voor niets. Hier werd niet echt strijd geleverd: welgeteld één militair sneuvelde er in 100 jaar. Natuur2000 huurt de plek nu van een private eigenaar en zorgt ervoor dat er een duizendtal vleermuizen rustig kunnen overwinteren. Een van de soorten vliegende zoogdieren is de franjestaart, een bedreigde soort.

Website
http://www.fortoelegem.be
Zoerselhof

Het statige, witte Zoerselhof werd aan het einde van de 18e eeuw door de abt van de Zoerselse Sint-Bernardusabdij gebouwd. Het ontginnen van de Kempen door de monniken was niet alleen lovenswaardig pionierswerk, maar ook een lucratieve bezigheid.

Groot Kasteel van 's-Gravenwezel
Het Groot Kasteel of 'Het Hof' is niet weg te denken uit de geschiedenis van 's Gravenwezel. Het werd reeds in 1100 vermeld in de archieven. Midden 18de eeuw werd het door architect J.P. Van Baurscheit de Jonge verbouwd tot 'château de plaisance'. De locatie is ideaal: het kasteel ligt te midden van een prachtig 21 ha groot park. In 1984 kocht Axel Vervoordt, bekend antiquair en interieurvormgever, het kasteel. Hij restaureerde het kasteel, de bijgebouwen en de parktuin en bracht er zijn kunst- en antiekzaak in onder.
Telefoonnummer
Openingsuren
Het kasteel kan niet bezocht worden.
Kasteel van Westmalle

Sinds de 16de eeuw is dit kasteel eigendom van de heren van Westmalle. Via een lange mooie, lange dreef kom je bij het kasteel van Westmalle, dat omgeven is door een gracht en beschikt over een mooi park, met een beroemde moerascypres. Lang geleden verbouwde Ridder Evrard de Coterea de oorspronkelijke herenboerderij tot een ware burcht met poort en valbrug. Einde 19de eeuw werd deze burcht nogmaals verbouwd tot zijn huidige vorm. Vanaf de statige ingangspoort bemerk je de 'Ronde Bouw', een eigenaardig en uitzonderlijk bouwwerk waarvan men nu nog steeds niet de oorspronkelijke bedoeling kent.

Telefoonnummer
03 310 05 14
Openingsuren

Het kasteel kan niet bezocht worden, het park wel (enkel onder begeleiding van een gids).

Domein de Renesse

Het kasteel de Renesse was oorspronkelijk een 15de-eeuwse burcht, die in 1542 werd verwoest en vervangen door een groots kasteel, waar trouwens heel wat historische beroemdheden logeerden! Omstreeks 1830 werd het kasteel omgeven door een fraai park in Engelse landschapsstijl. Karakteristiek zijn de vijvers, die in het landschap geïntegreerd zijn. Tijdens de enorme tornado die Malle trof in 1967, werd het park zwaar gehavend. Het kasteel bleef vanaf 1970 praktisch onbewoond. Sinds 1983 is het, samen met het omringende parkbos, eigendom van de gemeente Malle. Elke zondag kun je het bezoeken tijdens een rondleiding om 15 u. Bij de toegang staat het fraaie Koetshuis, dat dienstdoet als café-restaurant en als bibliotheek, archief en museum van de heemkundige kring. In het parkbos kun je vrij wandelen, en daar zul je beslist van genieten! Het aangrenzende bos Wolfschot is eigendom van het Vlaamse Gewest en dus een domeinbos. Beide bossen vormen een zeer aantrekkelijk groen gebied van 60 ha groot.

Telefoonnummer
03 311 55 91
Openingsuren

Van zonsopgang tot zonsondergang.

Website
http://www.domeinderenesse.be
Lindepaviljoen

Het toerismebureau van Zoersel is gevestigd in het Lindepaviljoen, waar zich ook een gebeeldhouwde lindeboom, de meest opmerkelijke bezienswaardigheid van de gemeente, bevindt. Eeuwenlang speelden alle belangrijke gebeurtenissen, zoals feesten, huwelijken, doopsels en begrafenissen, zich af onder de kruin van de reusachtige boom. Zoersel was dan ook 'het dorp onder de linde'. Maar in 1974 moest de oude boom eraan ge loven. Twee kunstenaars voelden zich geroepen om de trots van de gemeente een nieuwe betekenis te geven. Zo sculpteerde Pol van Esbroeck meer dan tachtig plaatselijke figuren op de stam, terwijl Mariëtte Coppens het verhaal van Hendrik Consciences De Loteling uitbeeldde op de takken.

Telefoonnummer
03 312 94 10
Openingsuren

Van paasmaandag tot 30 september elke werkdag van 8.30 tot 12.30 u. en van 13.30 tot 16.30 u. (vrijdagnamiddag gesloten), op zon- en feestdagen van 13 tot 18 u. Van oktober tot Pasen elke werkdag van 8.30 tot 12 u. Groepsbezoek enkel na afspraak.

Kasteelcafé Het Binnenhof

Elke zondag- en maandagnamiddag kun je in domein de Renesse terecht voor een heerlijke verfrissing in kasteelcafé Het Binnenhof. Het terras kijkt uit over de grote vijver. Er wordt ook geserveerd in de hal en in de ridderzaal. Meteen een gelegenheid om je zelf even ridder te wanen en te genieten van het bijzondere kasteelinterieur.

Telefoonnummer
03 311 55 91
Website
http://www.domeinderenesse.be
Bezoekerscentrum Zoerselbos

Tegenover Het Boshuisje staat een ouderwets hoevetje waar je van alles en nog wat te weten komt over het natuurgebied Zoerselbos. Het is dankzij de monniken van het Zoerselhof dat dit boerderijtje onaangetast kon blijven. Achter dit bezoekerscentrum ligt een prachtig Kempense boerenbloementuin. Er groeien meer dan 200 soorten bloemen en sierstruiken.

Telefoonnummer
03 384 05 12
Website
http://www.zoerselbos.be/Bezoekerscentrum
Mariapark

In het grote Mariapark (ca. 1 ha) staat een gotische kapel uit 1847. Het heiligdom werd helaas jarenlang verwaarloosd; vrijwilligers waren vele jaren in de weer om het opnieuw op te knappen. Met resultaat. De kapel is intussen beschermd als monument. Het Mariapark werd pas in 1930 aangelegd door de adellijke familie de Renesse. Langs de wandelpaden ontdek je nog een Lourdesgrot, een kruisweg en een calvarieberg.https://www.mariaparkoostmalle.be

Website
https://www.mariaparkoostmalle.be
Kasteel de Caters / Catershof

Het nagenoeg rechthoekige kasteel ligt in een sterk bebost domein waarvan het grootste gedeelte opgesteld is voor wandelaars. Het goed wordt vaak, gekscherend, 'Kattenhof' genoemd. Het kreeg zijn huidige uitzicht van lusthof in de 19de eeuw, maar zijn oorsproong ligt in de 15de eeuw. Alleen de toren bevat nog delen uit de oudste periode. Bij het kasteel horen nog een wagenhuis, diverse stallingen, een kleine bediendenwoning en een oranjerie. Vanaf de straat is alleen de gemoderniseerde oranjerie duidelijk te zien. Wistjedatje: baron Pierre de Caters (1875-1944) was de eerste die een officieel Belgisch vliegbrevet behaalde. Hij deed dit op 2 december 1909.

Schans van Schilde / Schans Smoutakker

De Schans van Schilde maakte deel uit van de fortengordel rond Antwerpen. Het was een langgerekt gebouw van 65 m breed e opgetrokken uit ongewapend beton. Het was omring door een 15 meter brede gracht. Schans Smoutakker was bewapend met enkele kanonnen die op 5 oktober 1914 tegen de Duitsers in actie kwamen. Enkele dagen later, op 9 oktober, werd 'de Schans' verlaten en opgeblazen door het terugtrekkende Belgische leger.

Kasteel Hallehof

Het was baron Victor de Borrekens die het oude kasteel van Zoersel liet afbreken om aan de rand van de eeuwenoude vijver een nieuw adellijk verblijf te bouwen. Na het vertrek van de de Borrekens, kocht de gemeente Halle in 1978 het kasteel om het tot 2008 als gemeentehuis te gebruiken. Daarna huurde de provincie Antwerpen het pand. Zo kreeg het Natuur- en Landschapshuis van het Regionaal Landschap Voorkempen er een plek. Al die tijd bleef de ridderzaal in gebruik als trouwzaal. Sinds 2015 trok ook de provincie weg uit het Hallehof. Om verkrotting te voorkomen beheert  vzw Prevenda het kasteel. Zo kunnen kunstenaars er een poos een aantal ruimtes gebruiken. Om een duurzame invulling voor het Hallehof te vinden en een degelijk onderhoud te verzekeren wordt het kasteel ondertussen in erfpacht gegeven.

Toon meer (+)Toon minder (-)

In Malle, 's-Gravenwezel en Zoersel staan heel wat 'hoven van plaisantie'. Kooplui en industriëlen, rijk geworden door allerlei activiteiten in de haven van Antwerpen lieten hun buitenverblijf in de bosrijke Kempen optrekken om er te genieten van het 'soete' buitenleven. Naast al die adellijke hoven leer je ook schrijver Hendrik Conscience op een speciale manier kennen. Je fietst door grote bosgebieden als het 's-Herenbos in Oostmalle, de Brechtse Heide, het Zoerselbos en de Halse Bossen.

Praktische info

Afstand50 km