Door de groene longen van 't Stad

Deurne · 40 km

Klik hier voor de korte versie van 27 km
Antwerpen ·
Deurne · Borsbeek · Berchem · Mortsel · Hove · Edegem · Borgerhout ·
Kasteel Cantincrode (Cantecroy)
De geschiedenis van dit ronduit imposante kasteel gaat terug tot erg ver in de middeleeuwen (en zelfs daarvoor). Dit is een van de oudste burchten uit Antwerpen. Het huidige kasteel werd in de 17de eeuw gebouwd op de grondvesten van de 13de-eeuwse burcht. De dichteres Alice Nahon bewoonde van 1927 tot 1932 de kapel, en ook Albert Einstein, op de vlucht voor het antisemitisme in nazi-Duitsland, verbleef een tijdje in het kasteel in afwachting van een visum voor de Verenigde Staten. Sinds begin 2012 huisvest dit kasteel 52 luxueuze serviceflats voor senioren. Het riante domein van Cantecroy is niet aleen toegankelijk voor de bewoners, ook buitenstaanders kunnen genieten van de tuinen en iets gaan drinken of eten in het Grand Café. Er is eveneens een wellnesscentrum aanwezig in het kasteel.
Telefoonnummer
03 449 73 31
Park Den Brandt

Dit park behoort tot een groen complex in de zuidrand van de Antwerpse agglomeratie. Het kasteel Den Brandt, uit 1789, is een typisch voorbeeld van de speelhoven of huysen van playsantie, die rijke ambachtslui tijdens en na de Antwerpse Gouden Eeuw op het platteland lieten optrekken. Het waren buitenverblijven waar gerust en gefeest werd. Het park is vooral bekend doordat het elk jaar gedeeltelijk gereserveerd wordt voor de organisatie van Jazz Middelheim.

Kasteel Sterckshof

Kasteel Sterckshof gaat terug tot een 13de-eeuwse versterkte hoeve die 'Hooftbunder' heette. De huidige benaming verwijst naar Gerard Sterck (1505-1564), koopman, bankier en geheim raadsman van keizer Karel V, die eht in 1524 kocht. Sterck verbouwde het kasteel tot een riant buitengoed. In latere eeuwen raakte het echter volledig in verval. Eind de 18de eeuw koopt bankier Jan Baptist Cogels het goed om het toe te voegen aan zijn domein Ter Rivieren. In 1921 koopt het Antwerpse provinciebestuur Ter Rivieren - met inbegrip van het Sterckshof waarvan er op dat ogenblik nog slechts een stuk benedenverdieping, een toren, de toeganspoort en een handvol bijgebouwen overeind staan. In 1930 verrees een nieuw kasteel, naar tekeningen van architect Van der Gucht. Hij baseerde zich op oude afbeeldingen en archeologische vondsten voor zijn ontwerp. Tot 2013 was hier een zilvermuseum in ondergebracht.

Telefoonnummer
03 360 52 52
Openingsuren

Van dinsdag tot zondag van 10 tot 17.30 u.; open op paasmaandag en pinkstermaandag.

Website
http://www.zilvermuseum.be
Middelheimmuseum
Voor je het park bezoekt, vraag je het best een plannetje aan het loket met een overzicht van de beelden. Dit is een indrukwekkende verzameling beeldende kunst, gepresenteerd in een schitterend park. Puur genieten van kunst in een groene omgeving. De verzameling werd in 2000 uitgebreid met nieuwe terreinen. Je vindt er werk van klinkende namen als Auguste Rodin, Panamarenko, Rik Wouters en Dan Graham. 200 beelden in een park van 25 ha. Niet te missen zijn de 'Koning en Koningin' van Henry Moore, 'Twee figuren voor Middelheim' van Juan Muñoz en 'Yayoi, 2005' van Corey McCorkle.
Telefoonnummer
03 828 13 50
Openingsuren
Van oktober tot maart van dinsdag tot zondag van 10 tot 17 u.; in april en september tot 19 u.; in mei en augustus tot 20 u; in juni en juli tot 21 u. Open op paasmaandag en pinkstermaandag.
Website
http://www.middelheimmuseum.be
Provinciaal domein Rivierenhof
Je ziet er Antwerpse gezinnen die bij mooi weer het groen opzoeken, maar ook voor toeristen is dit een verademing buiten de stad. Je kunt er heerlijk wandelen, minigolf spelen en de kinderen laten ravotten op de speelpleinen. Er zijn voorts een kinderboerderij, verhalen in het sprookjeshuis, themawandelingen en een prachtige rozentuin. In de zomermaanden is er muziek, film en dans in het openluchttheater. Het programma vind je vanaf maart-april op de website van het Openluchttheater (OLT).
Telefoonnummer
03 360 52 00
Website
http://www.rivierenhof.be
Bar Stark

Bar Stark ligt in de tuin van Kasteel Sterckshof. De kasteeltuin achteraan is voor iedereen vrij toegankelijk.

Fort van Wommelgem

Het Fort van Wommelgem was een onderdeel van de Brialmontgordel. Deze fortengordel werd gebouwd in 1860-1864. Het Wommelgemse fort fungeerde na WO II als kazerne en werkplaats voor militaire voertuigen. Vandaag biedt het fort onderdak aan plaatselijke socioculturele verenigingen. De grachten rond het fort zijn een paradijs voor vissers.

@The Park

In het romantische park van kasteel Boekenberg prijkt een pagodevormig paviljoen. Je kunt er terecht om wat te drinken en te eten. Vooral de natuurlijke limonades van het huis smaken naar meer. 's Zomers geniet je op het ruime terras volop van de pooie omgeving.

Telefoonnummer
03 336 43 49
Website
https://the-park.be
Kasteel Boekenberg

Het Boekenbergkasteel werd gebouwd in 1752 in rococostijl. Het kasteel werd met grachten omringd. In opdracht van de kasteelheer werd het omliggende park (10 ha) rond 1800 door architect Keilig aangelegd als een reusachtig kitschdecor. Opmerkelijk is de nep-vervallen jagerstoren en de al even nep-rotsbrug. De ruïnetoren en het grottencomplex zijn nog intact; ze bieden tegenwoordig onderdak aan het Natuurhistorisch Museum Boekenberg (dat zichzelf promoot als 'het meest onverwachte museum van Antwerpen') en aan een speleologische stichting.

Zwemvijver Boekenberg

De serpentinevijver in het Boekenbergpark doet nu dienst als openbare, ecologische zwemvijver.

Kasteel Fruithof

De oorsprong van het domein gaat terug op hoeve ' Cleyn Frythout. Het historische Fruithofkasteel kwam tot stand tussen 1750 en 1800 als huis van plaisantie. Tussen 1927 en 1928 liet Philippe Moretus de Bouchout, een telg van de bekende uitgeversfamilie, het domein ombouwen tot een kasteeltje in neorococostijl. Aan de voorgevel bemerk je dan ook het waapenschild van Moretus de Bouchout, maar ook dat van gravin Legrelle. Het Fruithof werd in 1986 gekocht en gerestaureerd door de Antwerpse drukkersfamile Onzea.

Stampe-Vertongen Museum

Het museum Stampe-Vertongen brengt hulde aan luchtvaartpioniers Jean Stampe en Maurice Vertongen die in 1923 in Antwerpen een vliegschool én vliegtuigfabriek oprichtten. Samen met Jan Olieslagers, een man met heel wat snelheidsrecords op zijn naam, waren zij de initiatiefnemers van de luchthaven van Deurne.

Website
http://www.stampe.be
Taverne De Jongste Telg

In 1998 werd het koetshuis van Kasteel Fruithof verbouwd tot een ongedwongen taverne. Je kan er terecht voor een snelle hap en een drankje. Er is ook een toffe speeltuin.

Telefoonnummer
03 455 23 56
Website
https://www.dejongstetelg.be
Kasteel Middelheim

Het verhaal van het Middelheimkasteel gaat terug tot 1342. Toen werd een 'stede te Middelem' eigendom van de kartuizers. In 1780 bouwt architect Guimard hier een groot hof van plaisantie in calssicistische stijl met dubbele grachten, een vijver en diverse bijbehorende gebouwen: een kapel, een stalling met remise, een hovenierswoning, een neerhof en een gloriëtte. Kasteel Middelheim is de laatste 250 jaar nauwelijks veranderd. Guimard besteedde bijzonder veel aandacht aan de uitbouw van het omliggende park. In 1909 kocht de stad Antwerpen het uitgestrekte Middelheimdomein. Sinds een paar jaar is in het kasteel een sfeervol museumcafé ingericht waar o.a. broodjes, kleine warme gerechten, soep, wintersalades en gebak worden geserveerd.

Taverne / Kasteel Rivierenhof

Midden in het Rivierenhofpark ligt Taverne Ter Rivierenhof. 's Zomers zoek je een plek op het gezellige terras dat uitkijkt over de grote vijver en de fraaie plantsoenen van het parkdomein. Hier kun je terecht voor een drankje of een snelle lunch, maar ook voor een hoogstaand viergangenmenu met seizoensgebonden heerlijkheden.

Telefoonnummer
03 324 30 31
Toon meer (+)Toon minder (-)

Kun je wel rustig fietsen in een dichtbevolkte agglomeratie als Antwerpen? Jazeker! Het fietsknooppuntennetwerk Antwerpse Kempen voert je naar de plekken waar Antwerpenaars hun longen vullen in de rand van de metropool. Je zet koers naar enkele prachtige kasteelparken verspreid over vier districtsgemeenten: Deurne, Borgerhout, Berchem en Wilrijk. Maar je doet ook Edegem, Mortsel, Borsbeek en Wommelgem, met hun prachtige villawijken, aan. In Deurne ga je zelfs even van de grond in het museum Stampe-Vertongen.

Praktische info

Afstand40 km