Dorpsschoon en kastelenpracht

Hingene · 47 km

Klik hier voor de korte versie van 28 km

Hingene · 28 km

Klik hier voor de lange versie van 47 km
Antwerpen ·
Bornem · Mariekerke · Sint-Amands · Opdorp · Lippelo · Liezele · Puurs · Hingene ·
Hof te Melis

Lodewijk XV en Leopold III – die er in 1940 zijn hoofdkwartier in onderbracht – zijn de bekendste historische passanten van het Hof te Melis in het Lippelobos. Het omgrachte kasteel uit de 15e eeuw is privé-eigendom en wordt bewoond door burggravin De Beughem. Het Lippelobos is een beschermd landschap en staat bekend om zijn vele rododendrons.

't Sas

De naam van deze taverne verwijst uiteraard naar het vroegere sas, in 1592 gebouwd tussen de nieuwe loop van de Schelde en de Oude Schelde en vandaag het oudste waterbouwkundig kunstwerk van het land. Tot 1950 werd hout uit Bornem over de Oude Schelde via het sas naar de scheepswerf van Temse vervoerd en omgekeerd werden van de steenbakkerijen uit de Rupelstreek dan weer steenschepen via het sas naar de kaai van Bornem getrokken.

Telefoonnummer
03 889 22 84
Website
https://t-sas-bvba.jimdosite.com
Sint-Amands

Sint-Amands is een dorp op de rechteroever van de Schelde, die de grens vormt met Oost-Vlaanderen. Ter hoogte van Sint-Amands is de rivier meer dan 200 meter breed. Sint-Amands is het geboortedorp van de Vlaamse, in het Frans schrijvende dichter Emile Verhaeren. Zijn graftombe ligt op een prominente plaats aan de oever van de Schelde. Het provinciaal museum Emile Verhaeren, het molenmuseum en de Archeologische site 'De Steenovens' zijn de belangrijkste culturele bezienswaardigheden. Sint-Amands is ontstaan aan een oversteekplaats bij de Schelde. In 821 werd het plaatsje door Lodewijk de Vrome geschonken aan de Sint-Amandsabdij in Noord-Frankrijk. Later behield deze abdij nog alleen het geestelijke toezicht, terwijl de wereldlijke macht in handen was van de heren van Dendermonde en van Grimbergen, de machtige Berthouts. Ook in de deelgemeente Lippelo waren de Berthouts de baas. In de 18de eeuw, bij de doortocht van de troepen van Lodewijk XIV, was het Hof te Melis in Lippelo tijdelijk het militaire hoofdkwartier. Sint-Amands leefde eeuwenlang van de visvangst op de Schelde. Die heeft nu plaatsgemaakt voor het toerisme.

Telefoonnummer
052 39 98 60
Website
http://www.sint-amands.be
Sint-Bernardusabdij
Een abdij met een rijk en lang verleden. In 1833 vestigden cisterciënzers uit de Sint-Bernardusabdij van Hemiksem zich in deze classicistische abdij, oorspronkelijk een Engels dominicanenklooster, gesticht in 1603. De cisterciënzers onderscheidden zich door gebed, soberheid en landarbeid en maakten zich erg verdienstelijk bij de ontginning van 'woeste gronden'. De cisterciënzers in Bornem behoren tot de laatste groep en leven nu in het enige cisterciënzerklooster in Vlaanderen. De abdij bezit waardevolle schilderijen en een bibliotheek met meer dan 40.000 boeken, oude handschriften en incunabels. Ze kan echter niet vrij bezocht worden. Voor meer informatie neem je een kijkje op de gemeentelijke website van Bornem, www.bornem.be.
Telefoonnummer
03 889 08 11
Openingsuren
De abdij is enkel toegankelijk na schriftelijke aanvraag bij de abdij of de VVV.
Parkdomein Hof van Coolhem

Parkdomein Hof van Coolhem is een domein tussen Ruisbroek en Kalfort. In het park is een milieu-educatief centrum gevestigd waar scholen, verenigingen en bedrijven heel wat kunnen opsteken. Je vindt er voorts een oude en een nieuwe boomgaard, een waterzuiveringsproject, een historische tuin en een bijen- en vlindertuin. Er is ook een drie kilometer lang leerpad. Hier wordt jaarlijks het aspergefestival Puurs georganiseerd, feest dat uiteraard in het teken staan van de asperge. Geniet van een hapje en een drankje in de aangename brasserie in het voormalige poortgebouw van de priorij aan de historische binnenplaats. De meerderheid van de bekendste inlandse boom-, struiken- en plantensoorten is aanwezig.

Telefoonnummer
03 890 76 20
Openingsuren

Van april tot september: dagelijks van 8 tot 21 u.; van oktober tot maart: dagelijks van 8 tot 17 u.

Website
http://www.puurs.be
Kasteel van Ursel

Meer dan 350 jaar was het 18de-eeuwse kasteel in Hingene het buitenverblijf van de hertogen van Ursel. De adellijke familie kon in 1973 de pracht en praal waarin ze leefde sinds het ancienrégimeniet meer betalen wegens de hoge erfenisrechten en deed het verblijf van de hand. De gemeente Hingene werd de nieuwe eigenaar, maar wist niet goed wat aan te vangen met het kasteel. Twee decennia verzamelde het kasteel stof, waarna de provincie Antwerpen het van de gemeente kreeg en er een culturele bestemming aan gaf. De classicistische gevel wekt niet de indruk dat het gebouw het resultaat is van vele aanpassingen, verbouwingen en toevoegingen. Het interieur geeft een mooi beeld van de evolutie van binnenhuisarchitectuur de voorbije eeuwen bij de beau monde.

 

Telefoonnummer
03 820 60 11
Website
http://www.kasteeldursel.be
De Notelaer

Vlaanderen maakte in 2001 kennis met De Notelaer in het televisiedrama Stille Waters. Het voormalige zomerpaviljoen van de adellijke familie d’Ursel is een ideale stopplaats om lichaam en geest te verzorgen. Voor lichaam: zijg neer op het tuinterras. Voor geest: wandel langs het literaire dijkpad en herkenin de basreliëfs de verzinnebeelde rivieren Leie, Schelde …

Telefoonnummer
03 889 69 20
Website
https://notelaer.be
Veerdienst Sint-Amands-Moerzeke

Op topdagen zet het veer ruim 1500 wandelaars en fietsers over tussen Moerzeke en Sint-Amands.

Sas op de Oude Schelde

Het sas op de Oude Schelde in Bornem is de oudste nog werkende sluis van het land.

Brasserie Hof van Coolhem

Hof van Coolhem bestaat uit een originele combinatie van een moderne brasserie en een mooi bosterras in een parkdomein van 13 hectare. Na afloop iets drinken, een kleinigheid eten of uitgebreid dineren? Het kan allemaal. Of wil je na het aperitief eventjes wandelen? Ook dat kan. Filip Talboom staat samen met z'n ploeg klaar om al je wensen te vervul­ len. En wat biedt de bierkaart? Hier kun je Bel pils, Liefmans on the rocks, Maredsous tripel of een bolleke van De Coninck van het vat bestellen. Bij de flesbieren worden Liefmans Kriek­ Brut en Duvel Tripel Hop aanbevolen. Voor wie thee verkiest, raden we de verse muntthee aan.

Telefoonnummer
03 298 61 09
Website
http://www.hofvancoolhem.be
De Steenovens

Na jarenlange verwaarlozing komt het verleden van De Steenovens, een hoevecomplex juit de 16de eeuw, opnieuw tot leven. Verschillende organisaties hebben de handen in elkaar geslagen om hier projecten rond milieu, sociale tewerkstelling, bioteelt en landschap op te zetten. Fietsers en wandelaars kunnen hier iets drinken en eten. Geïnteresseerden kunnen in de wijngaard, de historische moestuin en de boomgaard rondwandelen.In de zomer wordt in de oude hoeve vaak een pop-upbar ingericht. Er is ook mogelijkheid tot het organiseren van feesten, vergaderingen, congressen, ...

Telefoonnummer
+32 470 22 79 65
Website
https://www.steenovens.be
Breeven

Het gemeentelijk sport- en recreatiedomein Breeven biedt tal van mogelijkheden: er zijn een binnen- en buitenzwembad, een sporthal, speelweiden en een minigolf. Het groenpark ligt aan een grote hengelvijver waar verschillende wandelpaden samenkomen. Vanaf het terras van de brasserie geniet je van een breed uitzicht op het domein.

Fort van Bornem

Het Fort van Bornem maakt deel uit van de derde fortengordel rond Antwerpen. Het is het enige dat in de vorm van een onregelmatige vierhoek gebouwd is. Er werd met de bouw van het fort begonnen in 1908, maar bij het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog was het versterkte bouwwerk nog lang niet afgewerkt. Begin jaren 1960 kwam het fort in privéhanden. De eigenaars vormden de grachten om tot een gewaardeerd hengelparadijs.

Kasteel van Opdorp / Heemkundig Museum Ter Palen

Het oorsronkelijke kasteel van Opdorp uit de 16de eeuw werd in 1850 afgebroken. Burggraaf de Nieulant de Pottelsberghe liet een nieuw optrekje bouwen en kwam er met zijn gezin wonen. In 1924 verloor het kasteel na een brand zijn puntdak; dit werd later niet meer hersteld. In 1948 kwam het kasteel in handen van de Congregatie van de Priesters van het H. Hart. Deze geestelijken bouwden het domein om tot een 'Jongenstehuis'. In 1978 werd Jongenstehuis Prins Albert dan omgevormd tot MPI Capelderij, een school voor Buitengewoon Secundair Onderwijs. En dat is het nog steeds. Sinds 1985 vindt de heemkundige kring van Buggenhout, Ter Palen, hier onderdak. Zij bouwden een heemkundig museum uit over de geschiedenis van Buggenhout.

Middelpunt van Vlaanderen

Het geografisch middelpunt van Vlaanderen werd via gps-metingen bepaald door enkele studenten toegepaste wetenschappen van de KU Leuven. Het igt in het uiterste hoekje van Oost-Vlaanderen, in Opdorp, een deelgemeente van Buggenhout, en op amper enkele meters van het grondgebied van Sint-Amands. Vlakbij komen - toeval of niet - drie provincies bij elkaar op het zogenaamde drieprovinciënpunt.

Toon meer (+)Toon minder (-)

Klein-Brabant is een uithoek van de provincie Antwerpen waar fietsers koning zijn. Langs het jaagpad van de Schelde passeer je het ene leuke terras na het andere. De vrachtschepen glijden sloom voorbij. De Scheldebochten laten je telkens nieuwe uitzichten zien. Weg van de Schelde duik je meteen in zeeën van groen en fiets je door pittoreske dorpjes als Mariekerke en Weert. Andere parels op je route zijn: Hof van Coolhem, de Scheldepromenade in Sint-Amands, het Marnixkasteel en het jachtpaviljoen De Notelaer in Bornem.

Praktische info

Afstand47 km