Van Wissekerke naar Cortewalle

Bazel · 39 km

Klik hier voor de korte versie van 30 km
Oost-Vlaanderen ·
Rupelmonde · Steendorp · Temse · Haasdonk · Melsele · Kruibeke ·
Den Duiventoren

De oude waterburcht van Wissekerke maakte deel uit van een verdedigingsgordel van forten aan de Schelde. Tot 1989 bewoonde de grafelijke familie Vilain XIII het kasteel, waarna het eigendom werd van de gemeente Kruibeke. Opvallende constructies zijn de 28 m lange smeedijzeren hangbrug uit 1820, met een draagkracht van 20 ton, en de ronde duiventoren waarin 700 duivenhokken zijn gemetseld. Den Duiventoren is dan ook de naam van de taverne op het kasteeldomein. Behalve van een slok en een hap kun je er in alle rust genieten van het uitzicht op kasteel, vijver en brug.

Telefoonnummer
03 744 02 40
Website
www.denduiventoren.be
Onze-Lieve-Vrouwekerk
Deze laatbarokke kerk dateert uit de 17de-18de eeuw. De bouwjaren van de kerk werden op drie gevels in een chronogram weergegeven. In het gebogen fronton van de gevel is het wapen van de Gentse bisschop Maximiliaan van der Noot aangebracht. Achteraan in de kerk hangt een merkwaardig schilderij: 'Bezoek van Maria aan haar nicht Elisabeth'. Het is een kopie naar een werk van Jacob Jordaens, die het originele doek voor deze kerk schilderde. Dat werd in 1794 door de Fransen gestolen en overgebracht naar het Museum voor Schone Kunsten in Lyon. Het meubilair is hoofdzakelijk 18de-eeuws, met als belangrijkste bezienswaardigheden de classicistische communiebank, de zijportiekaltaren, twee gebeeldhouwde biechtstoelen en een rococopreekstoel van J.J. Montoisi. Er zijn nog enkele interessante schilderijen te zien, zoals een Kruisverheffing, naar Antoon Van Dijck, en een Kruisafneming, naar P.P. Rubens.
Telefoonnummer
Kasteel Wissekerke

Het kasteel van Wissekerke was één van de eerste kastelen in ons land in neogotische stijl waarbij de vroegere Empire-elementen waren geïntegreerd. De voorname status van Philippe Vilain XIIII en Zoe De Feltz aan het keizerrijk van Napoleon vereisten een waardige leefomgeving naar de toen heersende stijl en smaak, zoals het Empire. Deze stijlkenmerken zijn tot op heden nog steeds overheersend aanwezig in het kasteel zoals in het grote salon, de vestibule en de Egyptische zaal. Het kasteel is heringericht en is in hoofdzaak bedoeld om een tijdsbeeld weer te geven van de vroeg 19de eeuwse glorieperiode van de familie Vilain XIIII.

Telefoonnummer
03 740 04 00
Openingsuren

Elke laatste zondag van de maand (van 1 april tot 30 september) begeleidt een gids de bezoeker doorheen het kasteel en vertelt over het leven van de bedienden en de adellijke inwoners. Geleide bezoeken na afspraak.

Website
https://www.kruibeke.be/product/441/bezoek-kasteel-wissekerke
Kasteel Cortewalle

Kasteel Cortewalle is hét pronkstuk van de gemeente Beveren. Deze mooie waterburcht ligt in een groot domein van 10 ha en is een beschermd monument. Het oudste deel dateert van de 15de eeuw. Sinds een aantal jaren is het onderdeel van cultuurcentrum Ter Vesten en worden er tentoonstellingen, concerten, aperitiefgesprekken enzovoort georganiseerd. Je kunt terecht in een taverne-restaurant, ondergebracht in het koetshuis en oranjerie. Er is ook een ijskelder en een gietijzeren hangbrug uit 1905. In het park zelf ontdek je ook verschillende kunstwerken, van onder meer Piet Staut en Georges Staes. Van mei tot september kun je als individuele bezoeker elke eerste en derde zondag van de maand gratis rondgeleid worden in een deel van het kasteel. Afspraak om 15 u. aan de ingang van het kasteel. Op de zolder van het kasteel kun je het gerestaureerde Aubusson-tapijt bewonderen en het heemkundig museum met kantafdeling bezoeken.

Telefoonnummer
03 750 15 80
Mercatormuseum
Mercator, de wereldberoemde cartograaf Gerard de Kremer (1512-1594), werd geboren in Rupelmonde. Ter ere van deze prestigieuze burger werd er op het marktplein een standbeeld opgericht en halfweg de 20ste eeuw een Schelde- en Mercatormuseum ingericht in de Graventoren. Deze toren is het enige overblijfsel van de middeleeuwse burcht aan de Schelde waar het archief van het Graafschap Vlaanderen werd bewaard. Er is een permanente tentoonstelling over het leven en het werk van Mercator te bezoeken. Een unieke kans ook om de bakstenen Graventoren te beklimmen en te genieten van het adembenemende panorama over Rupelmonde en de Scheldestreek!
Telefoonnummer
03 219 17 40
Openingsuren
Van Pasen tot Allerheiligen dagelijks van 10 tot 17 u.
Hof ter Saksen
Beveren telt enkele boeiende bezienswaardigheden, waaronder Hof ter Saksen, gelegen in deelgemeente Haasdonk. Hier kun je niet alleen genieten van een arboretum, een natuurtuin, een bos en een hoogstamboomgaard, maar ook tentoonstellingen bezoeken, rondleidingen en cursussen volgen enzovoort. Elk jaar is er begin mei een plantenruilbeurs en om de twee jaar Beeldig Hof ter Saksen, een beeldententoonstelling in het park van mei tot september.
Telefoonnummer
03 750 18 60
Openingsuren
Van maart tot en met oktober: dagelijks van 10 tot 20 u, van november tot en met februari: alle werkdagen en op zon- en feestdagen van 10 tot 16.30 u. In de oranjerie is een tuincafetaria, geopend van maart tot oktober op zon- en feestdagen van 14 tot 18 u. Je kunt er een drankje met gebak nuttigen. Het hof ter Saksen heeft een aktiviteitenkalender die je kunt aanvragen via 03/775.28.51 of raadplegen op www.beveren.be.
Website
http://www.beveren.be
Onze-Lieve-Vrouwekerk
De Kruibeekse 15de-16de-eeuwse Onze-Lieve-Vrouwekerk is een van de grootste en fraaiste laatgotische kerken van het Land van Waas. Ze heeft een driebeukig schip, een dwarsbeuk met achtkantige vieringtoren, een veelhoekig koor en een zuidersacristie. In de 18de eeuw werd het grootste deel van het meubilair vernieuwd: zijaltaren, communiebank, koorgestoelte, lambrisering met biechtstoel. Het orgel (1696) is van J.B. Forceville. De schilderijenschat is belangrijk, met onder meer werk van Gasper de Crayer en vijftien geschilderde voorstellingen van de geheimen van de Rozenkrans (17de eeuw).
Telefoonnummer
03 760 92 62
Standbeeld Mercator

Cartograaf Gerard de Kremer (1512-1594), geboren in Rupelmonde, verlatijnste als wetenschapper zijn familienaam: de ‘Kremer’ of ‘Kramer’ werd ‘Mercator’ - letterlijk ‘verkoper’. Groot was zijn productie van kaarten niet, maar ze waren des te invloedrijker door de manier waaropze de realiteit projecteren. Hij vond ook de term ‘atlas’ uit.

Telefoonnummer
Openingsuren

Doorlopend te bekijken.

Graventoren

Op de plaats waar de Graventoren staat, domineerde in de middeleeuwen een indrukwekkende waterburcht alle scheepvaartverkeer op de Schelde en de Rupel. Die vesting werd in de 12de eeuw opgetrokken op bevel van de graven van Vlaanderen. De vesting met 17 (!) torens bewaarde het archief van het graafschap en deed ook dienst als gevangenis. Onder andere Mercator zat er zeven maanden vast op betichting van lutheranisme. Na de vernieling van de burcht in 1678, werden de bouwmaterialen hergebruikt in onder andere de bouw van de Onze-Lieve- Vrouwkerk in het stadscentrum. De Graventoren dateert van 1817 en deed dan dienst als jachtpaviljoen. Sinds 1955 is er een Schelde- en Mercatormuseum in ondergebracht. Boven op de toren staat een oriëntatietafel en heb je een prachtig uitzicht over de machtige Schelde.

Getijdenmolen

Een curiosum vlak bij het eilandje in Rupelmonde - alleszins uniek voor Vlaanderen en zelfs behoorlijk zeldzaam in Europa - is de goed bewaarde en nog altijd maalvaardige getijdenmolen. Al in 1187 stond op deze plek een watermolen. De huidige dateert van 1516 en functioneert met het water van het afgaande getij op de Schelde. Bovendien is deze molen voorzien van het grootste binnenwaterrad van het land: 1,2 m breed, met diameter van 6 m. In 1997 werd de molen volledig gerestaureerd.

Sint-Pieterskerk

De gotische Sint-Pieterskerk uit de 14de eeuw is omringd door lindebomen en horecazaken met trapgevels, opgetrokken in dezelfde stijl als kasteel Wissekerke. Opvallend zijn ook de vele beeldhouwwerken rond de kerk, o.a. als hulde aan kardinaal Cardijn, stichter van de KAJ.

De Kaailopers

De beeldengroep verwijst naar de scheepslossers en -laders van vóór WO II. Voor de realisatie ervan baseerde kunstenaar Valeer Peirsman zich op authentieke kaailopers, bekend als den Bruine, de Mekker en de Schele Wringer. De vierde kaailoper, de tweede van rechts, staat symbool voor alle kaailopers.

Brug over de Schelde

De indrukwekkende brug over de Schelde (374 meter) is een van de langste van Vlaanderen. Al in 1870 realiseerde de Franse ingenieur Gustave Eifel - de man van de Parijse toren - hier een brug voor de spoorlijn Mechelen-Terneuzen. In 1955 kwam er een brug voor spoor- en autoverkeer en in 2009 een tweede parallelle brug met een apart fietspad.

Voormalig gemeentehuis

Opvallend is het bijna... onopvallende gemeentehuis - of beter: voormalig gemeentehuis(je), want tegenwoordig hoort Haasdonk bij Beveren. Ondanks de dubbele steektrap met tien treden lijkt dit pand toch wel bijzonder klein. Dit is evenwel niet het originele gemeentehuis uit de 16de eeuw, want dat werd in 1926 wegens zijn slechte toestand gesloopt en op dezelfde plaats identiek heropgebouwd.

Fort van Haasdonk

Net als in Breendonk, Liesele en Bornem werd tussen 1906 en 1914 ook in Haasdonk een fort gebouwd, als onderdeel van de buitenste fortengordel - de 'hoofdweerstandstelling - rond Antwerpen. Het is volledig uitgevoerd in beton en omringd door een 40 à 50 meter brede watergracht. Het fort (niet toegankelijk) werd nooit gebruit waarvoor het was bedoeld.

Hof ter Welle

In de 17de eeuw werd de middeleeuwse herenboerderij Hof ter Welle omgebouwd tot een riant renaissancekasteel. Het werd in 1723 door de vrome Anna Piers opgekocht om er de nonnen van haar pas opgerichte congregatie Onze-Lieve-Vrouw-Presentatie te huisvesten. De laatste zusters verlieten Hof ter Welle in 1988. Beveren-Waas kocht het complex en huisvest er de Hertogelijke Heemkundige Kring Het Land van Beveren vzw.

CultuurCafé

Aan 't Leutig Pleintje (!) tref je een uitnodigend terrasje aan, met uitzicht op het kasteelpark Cortewalle. Het CultuurCafé hoort bij het cultuurcentrum Ter Vesten. In deze brasserie staan prijs-kwaliteitverhouding en klantvriendelijkheid centraal. Je kunt er genieten van een lunch, een tussendoortje of gewoon een koffie of een biertje.

Café De Voermansrust

Het 18de-eeuwse café De Voermansrust is de oudste kroeg van Kruibeke. Dit gezellige etablissement, in de buurt bekend als 'Bij Roos Pap' werd in 2017 uitgeroepen tot beste café van Oost-Vlaanderen. Hier gaat het er al bijna 100 jaar op dezelfde manier aan toe: advocaten en landbouwers zitten naast elkaar aan de toog. 's Zomers wordt in de tuin van deze oude langgevelhoeve een loungebar geïnstalleerd.

Bazel

Hoeft het te verwonderen dat Bazel in het lijstje van 'mooiste dorpen van Vlaanderen' prijkt? Dat heeft uiteraard te maken met het imposante kasteel Wissekerke, maar pittoresk en gezellig is ook de dorpskern. Rond de Sint-Pieterskerk staan enkel beelden, o.a. van Jozef Cardijn. Fascinerend is ook het enorme natuurgebied, gelegen tussen het dorp en de Schelde.

Restaurant De Wase Wis

Een leuk adresje is de Wase Wis, dat ook een gezellige, Provençaals getinte binnentuin heeft. De zaak is bekend voor zijn huisgemaakte wafels en pannenkoeken en eigentijdse gerechten.

Telefoonnummer
03 774 28 61
Website
http://www.wasewis.be
Toon meer (+)Toon minder (-)

Toerisme Vlaanderen wil de Scheldevallei als toeristische bestemming nadrukkelijker gaan promoten. Het project heet 'Van Steen tot Steen' en voorziet nieuwe bezoekerscentra bij drie kastelen langs de Schelde, waaronder Wissekerke in Bazel. Een uitstekende uitvalsbasis om de Scheldestreek in te trekken, langs unieke natuurgebieden, pittoreske dorpjes en nog méér kastelen. Zo rijd je tijdens deze tocht naar Beveren, met zijn charmante Hof ter Saksen en aantrekkelijke park rond Kasteel Cortewalle.

Praktische info

Afstand39 km