Fietsen door een boerenpsalmdecor

Mariakerke · 44 km

Klik hier voor de korte versie van 27 km

Mariakerke · 27 km

Klik hier voor de lange versie van 44 km
Oost-Vlaanderen ·
Mariakerke · Drongen · Landegem · Merendree · Hansbeke · Bellem · Vinderhoute ·
Mariahove

De geschiedenis van dit kasteel gaat terug tot midden 16de eeuw. Rond 1860 kreeg het zijn huidige neoclassicistische uitzicht. In die tijd werd het bewoond door de familie de Kerchove, verre voorouders van koningin Mathilde en actief in de plaatselijke politiek. De familie bleef op het kasteel tot 1965, toen het werd overgedragen aan het Verbond der Kloosterzusters van het bisdom Gent. Toen pas kreeg het de naam 'Mariahove' en zou het worden gebruikt als centrum voor bezinning, vorming en ontmoeting. Wel bleef barones Anne-Marie de Kerchove nog in een nieuw gebouwde villa binnen het domein wonen. Ze werd 104 jaar en overleed in 2006.

Telefoonnummer
09 374 12 34
Driesselken

Hier ligt een driehoekig pleintje - een dries, in de volksmond 'driesselken'. Het was ooit een plek waar 's avonds het vee vanuit de omliggende weiden werd samengedreven rond een 'drenkput'. Na verloop van tijd ontstonden hier ook boerderijen. Het historische karakter van deze dries werd in ere hersteld. Overigens ligt de drinkpoel er nog altijd.

Telefoonnummer
Het Verdronken Eiland

Merendree is een dorp met een van de gezelligste pleintjes van het Meetjesland. Een leuk terras om te genieten van de plaatselijke sfeer is die van Het Verdronken Eiland. Ze serveren er een goede trappist of een ander drankje, bovendien ook kleine versnaperingen zoals een croque uit het vuistje of een bordje gefrituurde calamares, Spaanse ham enz.

Telefoonnummer
0471 72 27 62
Openingsuren

Van dinsdag tot zaterdag: vanaf 16 u., zondag vanaf 10 u.

Website
http://verdronkeneiland.be
Gerolfswal

Via een nauwe doorsteek tussen kerk en school kom je bij de Gerolfswal, een opvallende, want omwalde pastorie of oude 'priesteragie' uit 1764. In de mooi aangelegde hovingen organiseerde de plaatselijke priester-dichter Basiel de Craene (1880-1956) ooit de Vlaamse Poëziedagen. Honderden mensen genoten er in het lommer van poëzie en muziek.

Telefoonnummer
Kasteel Te Velde

Langs het smalle paadje in het verlengde van de Gerolfsweg heb je inkijk op het (private) Kasteel Te Velde, met zijn in het roze geschilderde gevels. De geschiedenis ervan zou teruggaan tot de 16de eeuw.

Telefoonnummer
Kasteel De Campagne

Het centrale deel van kasteel De Campagne dateert van begin 17de eeuw. Een eeuw later stond het bekend als Kasteel Haemerlinck, een lusthof met hoeve van de gelijknamige Gentse bankiersfamilie. Op het landgoed lieten de Haemerlincks een vijver aanleggen in de vorm van een H, beginletter van hun familienaam. In 1852 werd het domein het buitengoed van de paters jezuïeten van de abdij van Drongen. Sinds 1972 is het eigendom van de gemeente en toegankelijk voor het publiek. Het kasteel doet dienst als cultureel centrum. De bijbehorende boerderij is nu een educatieve kinderboerderij.

Kasteel Kervyn de Meerendré

Op de hoek van de Veldestraat en de Diepestraat staat een neoclassicistisch kasteel in een mooi omwald park naar Engels model. Het dateert van eind 17de eeuw. Tot in de jaren 1980 was het kasteel eigendom van de familie Kervyn de Meerendré. Nadien stond het enkele jaren te verkommeren, maar de huidige eigenaar liet het intussen op een voortreffelijke manier restaureren.

Van Vlaenderensmolen

De molen is gebouwd in 1905, staat op een heuvelrug en kijkt uit op de vallei van de Oude Kale, een uitgestrekt natuurgebied. De wieken stopten met draaien in 1958. In 1973 werd de molen gerenoveerd en omgebouwd tot woning. In 2009 kreeg de molen in overleg met de dienst Monumentenzorg opnieuw een grondige opknapbeurt waarbij ook de 'technieken', inclusief de wieken hersteld werden.

Kasteel Ter Beken

Het voormalige Kasteel Ter Beken is vandaag het Sint-Paulusseminarie. Ooit stond hier het feodale slot van de heren van Drongen. In 1748 liet graaf Karel-Willem d'Allegambe het slopen, om er het huidige kasteel op te trekken. Begin 20ste eeuw werd Amand Casier - Gents industrieel en vanaf 1922 baron A. Casier de Ter Beken - de eigenaar. Hij bleef er wonen tot 1940. Daarna kwamen het 18de-eeuws kasteel en het omwalde en bomenrijke domein in bezit van het bisdom Gent en werd het gebouw in 1955 ingericht als seminarie.

Kasteel Van Hoobroeck-Van ten Hulle

Langs de Poeldendries staat achter de gelijknamige kapel (1736) het Kasteel Van Hoobroeck-Van ten Hulle, in een domein van 5 hectare met eeuwenoude bomen en verscheidene vijvers in Engelse landschapsstijl. Ooit hoorde het domein toe aan de meier van Landegem, vertegenwoordiger van de graaf van Vlaanderen. Het huidige kasteel kwam er in de 19de eeuw en werd later bewoond door de Landegemse burgemeester de Kerchove d'Ousselghem. Tijdens de Eerste Wereldoorlog werd het vernield, maar daarna naar het vroegere model heropgebouwd. Het is tegenwoordig in het bezit van de Gentse familie Mahy, bekende autoverzamelaars, met eigen museum - Mahymobiles - in Leuze.

Kasteel van Hansbeke / Kasteel de Bousies-Borluut

Bij de monumentale toegangspoort met gecementeerde pijlers heb je inkijk op het kasteel van Hansbeke, gelegen in een uitgestrekt park met vijver. Het was tot midden de 18de eeuw de zetel van de plaatselijke heerlijkheid en in het bezit van de familie de Gernoval. Het goed werd herhaaldelijk vernield. De ruïnes werden verkocht aan ene Jan Baptist van de Woestijne, die er rond 1790 een nieuw classicistisch kasteel liet bouwen. Bij testament werd Borluut van Vinderhoute in 1858 de nieuwe eigenaar en vanaf 1887 kwam het door een huwelijk in handen van graaf de Bousies-Borluut. In 1985 werd het door een brand deels vernield. Intussen is het kasteel heropgebouwd, zij het met een verdieping minder.

Kasteel Ter Wallen

Deels verscholen achter hoge bomen staat Kasteel Ter Wallen. In de 18de en begin 19de eeuw was het de 'buitenplaats' van rijke Gentenaars. Het is volledig omwald. Een sluis uit 1804 leidt het overtollige water naar de aangrenzende Oude Kale. Na de verkoop aan de huidige eigenaar werd het in 1962 grondig gerestaureerd.

De Oude Kale

De vallei van de Oude Kale is een van de best bewaarde natuurgebieden van het Meetjesland. Een toplocatie om daar in eenzelfde sfeer van te genieten is het erf van een 17de-eeuwse hoeve. Die is ingericht als cafeetje dat, als vanzelfsprekend, De Oude Kale heet. Ze hebben er goeie biertjes en de spijskaart evolueert mee met de seizoenen.

Bisschoppengalerij

Achter de Onze-Lieve-Vrouw Geboortekerk bevindt zich het kerkhof van Mariakerke. Een bezienswaardigheid daar - zelfs uniek in België - is de bisschoppengalerij. Ze dateert van 1873 en is geïnspireerd op de zuilengang van het Campo Santo van Pisa. De naam herinnert aan het feit dat daar tot 1959 vijf Gentse bisschoppen begraven lagen.

Kasteel Claeys-Bouüaert

Het kasteel en bijbehorende domein is genoemd naar de laatste privé-eigenaars. In 1971 werd het eigendom van de gemeente Mariakerke - nu de stad Gent. Sindsdien is het park publiek toegankelijk. Het kasteel biedt momenteel onderdak aan het Centrum voor Jonge Kunst. Al sinds de middeleeuwen stond er een burcht. Een van de oudste relicten is de 500 meter lange lindendreef die het kasteelpark met het kerkplein van Mariakerke verbindt. In 1870 besliste de familie Bracq om het toenmalige kasteel te slopen en er een nieuw te bouwen in Vlaamse renaissancestijl. Ook het park kreeg toen zijn huidige aanzicht, met kronkelende paden, brugjes, pittoreske bijgebouwtjes en veel uitheemse planten.

Café Den Boer / Sint-Cornelius

Even verpozen bij een koffie of een biertje kan op het terras van Den Boer, een oude bruine kroeg die officieel Sint-Cornelius heet. Voor fietsers met een hongergevoel serveren ze er een roggeboterham, voor zoetekauwen een stevige ijscoupe.

Toon meer (+)Toon minder (-)

Deze fietslus situeert zich ten westen van Gent. Rijke stedelingen lieten er eind 19de eeuw kastelen optrekken als buitenverblijf. De meeste staan er nog altijd en maken van plaatsen als Mariakerke, Vinderhoute en Merendree echte kastelendorpen. Omdat ook de bijbehorende park- of bosdomeinen grotendeels bewaard bleven, is het nog steeds een uitgesproken groene regio. Je fietst door de vallei van de Oude Kale, qua natuurbeleving het neusje van de zalm. In dit beschermde landschap kom je als het ware in een echte boerenpsalm terecht.

Praktische info

Afstand44 km