Kastelentocht tussen Leie en Schelde

Bachte-Maria-Leerne · 46 km

Klik hier voor de korte versie van 29 km

Bachte-Maria-Leerne · 29 km

Klik hier voor de lange versie van 46 km
Oost-Vlaanderen ·
Sint-Martens-Leerne · Sint-Martens-Latem · Sint-Denijs-Westrem · De Pinte · Zevergem · Melsen · Vurste · Eke · Gavere · Nazareth · Astene ·
Mac Pudding

Tijdens je fietstocht door de Scheldevallei kun je even halt houden langs de waterkant op het terras van Mac Pudding. De kaart heeft heel wat meer te bieden dan de naam laat vermoeden, de kwaliteit is voortreffelijk en de prijzen zijn zacht.

Telefoonnummer
09 385 53 02
Website
www.mac-pudding.be
't Oud Sashuis

Museum-cafeetje in een historisch pand (1862). Leuke verzameling van allerhande scheepsattributen, maritieme schilderijen en authentieke documenten uit de tijd van de binnenvaart op de Leie. De verzameling is vrij toegankelijk en ... vrij uniek. Proef zeker het huisbier: een Schobiak!

Telefoonnummer
0476 81 01 14
Website
http://www.astene-sas.be
Kasteel Scheldevelde

Het laatclassicistische Scheldevelde biedt vandaag onderdak aan een rustoord voor bejaarden en het dienstencentrum van het plaatselijke OCMW. Het kasteel dateert van midden 19de eeuw en is omringd door een groot park en landerijen. Aan het toegangshek komen stervormig aangelegde dreven samen, de zogenaamde 'Zeven Dreven'.

Telefoonnummer
Kasteel Viteux

Op het Kerkplein van De Pinte is er het kasteelpark Viteux, voor iedereen vrij toegankelijk. De Gentse handelaar Hubert Viteux gaf het oorspronkelijke buitenverblijf de allure van een echt kasteel. Tijdens de Tweede Wereldoorlog deed het dienst als gemeentehuis. Vandaag is het een feestlocatie en 's middags ook een tearoom.

Telefoonnummer
09 282 27 93
Openingsuren

Van woensdag tot zondag vanaf 12 u.

Website
http://www.viteux.com
Kasteel Borluut

Kasteel Borluut werd voor het eerst vermeld in 1411, in het leenboek van de Sint-Pietersabdij. Toen al was het in het bezit van de Gentse familie Borluut. Het huidige kasteel dateert van 1858. Sinds 1978 is het eigendom van de stad Gent.

Telefoonnummer
Baarleveer

De veerpont is een attractie op zich. 'Schipper mag ik overvaren?' Jawel, het is gratis en als je binnen de gewone dienstregeling zit, hoef je niet eens zo lang te wachten. Het Baarleveer kan zeven fietsers tegelijk naar de overkant brengen.

Telefoonnummer
Kasteel van Crombrugghe

Je komt niet voorbij het imposante hek, maar kijken mag natuurlijk altijd. Het Kasteel van Crombrugghe is dan ook best fotogeniek. Het kasteel van Sint-Martens-Leerne werd voor het eerst vermeld in 1698. Aan het einde van het ancien régime kwam het in het bezit van de familie van Crombrugghe. Een van de telgen was in de 19de eeuw burgemeester van Gent.

Telefoonnummer
Kasteel van Nazareth

Het kasteel van Nazareth ligt even buiten de dorpskom. Het werd in 1772 gebouwd door Lodewijk-Emmanuel van Rockolfing, de laatste Heer van Nazareth. Het kasteel wordt bewoond door de familie Kervyn de Volkaersbeke.

Telefoonnummer
Openingsuren

Het kasteel kan niet bezocht worden.

Kasteel van Welden
Dit mooi gelegen kasteel kun je niet bezoeken, maar je kunt er wel een glimp van opvangen als je er voorbij wandelt of fietst. Dit waterkasteel, omgeven door een dubbele omwalling, werd rond 1700 in late barokstijl gebouwd. In 1926 werd het gebouw historisch gerestaureerd. Aan de Pont-Zuid en de Kriekestraat staat een heropgebouwde toegangspoort in rococostijl. Op het kasteeldomein staat ook een neerhof met een vierkante bakstenen duiventoren. Het dateert waarschijnlijk uit de 18de eeuw en werd gerestaureerd in 1931.
Telefoonnummer
Openingsuren
Het kasteel kan niet bezocht worden.
Sint-Martinuskerk
De Sint-Martinuskerk is een landelijke, grondig verbouwde driebeukige hallenkerk met nog delen uit haar romaanse verleden. Op het oude kerkhof liggen de grafstenen van Albijn Van den Abeele en George Minne; op het nieuwe kerkhof vind je talrijke kunstenaarsgraven. De voorzijde van het dienstaltaar bestaat uit een houten paneel, vermoedelijk uit de 15de eeuw, dat het bezoek van Maria aan Elisabeth voorstelt. Uit de 18de eeuw dateren een biechtstoel, de preekstoel met dubbele trap in rococostijl door Jacob Martens, en de portiekzijaltaren. Het Lovaertorgel van 1861 werd in 1966 gerestaureerd. Verder zijn er nog verscheidene prachtige schilderijen, waaronder 'Onze-Lieve-Vrouw schenkt de rozenkrans aan de heilige Dominicus' van Gustave van de Woestyne (1900) en een 'Ecce Homo' van Albert Servaes (1919).
Telefoonnummer
09 282 73 31
Openingsuren
Dagelijks van 9 tot 17 u.
Kasteel Ooidonk

Als je wilt genieten van de schilderachtige oevers van de Leie in Bachte-Maria-Leerne, kun je niet om een bezoek heen aan het kasteel Ooidonk, een sfeervol, rijk bemeubeld en goed onderhouden 16de-eeuws kasteel. Het kasteel is nog altijd bewoond. Ongetwijfeld ken je het kasteel Ooidonk van de openluchtopera's die er soms worden opgevoerd. Ook de Schotse dagen vinden er plaats. Rond het kasteel strekt zich een landgoed uit van 300 ha groot. Het interieur van het kasteel bevat erg interessant oud meubilair, wandtapijten en schilderijen. Zo is er een reiskoffer te zien die nog heeft toebehoord aan de Spaanse koning Filips V. Zowel het kasteel als het park zijn toegankelijk voor het publiek. Voor professionele aangelegenheden met ongeveer 100 personen (zakendiners, seminaries...) kan een ruimte binnen het kasteel worden afgehuurd.

Telefoonnummer
09 282 26 38
Website
http://www.ooidonk.be
Onze-Lieve-Vrouw-Geboortekerk

De huidige kerk van Nazareth werd gebouwd in 1864 in een mengeling van baksteen, witte steen en blauwe hardsteen, nadat de oorspronkelijke kerk door opeenvolgende branden bijna volledig vernield werd. Het interieur is hoofdzakelijk 19de-eeuws. De kerk is in de streek vooral bekend als bedevaartplaats ter ere van het miraculeuze beeld van Onze-Lieve-Vrouw van Nazareth. Het orgel werd tussen 1868 en 1873 door Jan Vergaert gebouwd met onderdelen uit het faillissement van orgelbouwer Van Peteghem. In 1951 werd het ingrijpend verbouwd. In 1980 werd dit orgel als beschermd monument geklasseerd.

Openingsuren

Alle dagen van 8 tot 19 u. (zon- en feestdagen tot 18 u.).

Leiebocht

Aan deze fotogenieke Leiebocht in Sint-Martens-Latem werd een steiger met zitbanken aangelegd.

Astene Sas

Een authentieke en bijzonder rustgevende omgeving is die van Astene Sas. De beschermde, houten ophaalbrug dateert van 1861 en wordt ook nu nog met de hand bediend. De Leie bij de sluis is eigenlijk niet de 'echte' Leie, maar een kunstmatige doorsteek van 300 m, gegraven tussen 1860 en 1970. De natuurlijke bedding van de grillige Leie maakte hier namelijk een rare krinkel, waardoor de scheepvaart destijds een omweg van liefst 5 kilometer moet maken, op op bijna dezelfde plaats weer uit te komen. De oude meander werd afgesloten en op de nieuwe, veel kortere vaarweg kwam het Sas van Astene.

Het Koetshuis

De adellijke omgeving van Ooidonk is in elk seizoen een belevenis en een bezoekje méér dan waard. In de oude paardenstallen van het kasteel, links van het kasteelhek, werd een combinatie van brasserie, tearoom en restaurant ingericht. De idyllische ligging en het ruime terras vormen even goede redenen om de remmen dicht te trekken en even te verpozen.

Telefoonnummer
09 282 73 13
Website
http://www.hetkoetshuis.info
Blauwe poort

Via de Blauwe poort (met rode luiken) bereik je het kasteel van Ooidonk.

De Klokkeput

Optimaal van het historische dorpscentrum van kunstenaarsdorp Sint-Martens-Latem genieten? Dat kan onder de lindebomen op het terras van De Klokkeput, met uitzicht op de Leie en het bevallige Sint-Martinuskerkje. Je zit hier goed voor zowel een koffie- of theemoment als voor een lunch.

Telefoonnummer
09 282 48 75
Website
https://www.deklokkeput.be
Doornhammeke

Voor een vlotter scheepvaartverkeer werd de Schelde in de 19de en 20ste eeuw het en der rechtgetrokken. Rond de agesneden meanders vormden zich unieke ecologische biotopen. Het hoefijzervormig gebied binnen zo'n rivierbocht noems men 'ham', vandaar dit 'Doornhammeke'. Het is tegenwoordig de meest beviste oude Scheldemeander in de regio.

Toon meer (+)Toon minder (-)

Geen enkele regio oefende - en nog altijd - zo'n grote aantrekkingskracht uit op schilders en dichters als de Leievallei. Plekjes als Sint-Martens-Latem, Bachte-Maria-Leerne en Astene werden echte kunstenaarsdorpen. Maar ook de adel raakte gecharmeerd door het idyllische decor. Getuige daarvan de imposante 16de-eeuwse waterburcht van Ooidonk, waar je aan een rit begint richting Schelde en onderweg nog meer kastelen ontdekt, zoals die in De Pinte, Zevergem en Nazareth. Tussendoor is het genieten van een uniek rivierenlandschap.

Praktische info

Afstand46 km