Langs de optrekjes van della Faille en de Gerlache

Oudenaarde · 43 km

Klik hier voor de korte versie van 27 km

Oudenaarde · 27 km

Klik hier voor de lange versie van 43 km
Oost-Vlaanderen ·
Bevere · Oudenaarde · Petegem-Aan-De-Schelde · Moregem · Ooike · Wortegem-Petegem · Wortegem · Nokere · Kruishoutem · Wannegem-Lede · Huise · Mullem · Eine ·
Café Tonneke

Aan de overkant van het voetbalveld van VCE Huise-Ouwegem is het terras van café Tonneke een goeie reden om de remmen dicht te knijpen. Je zit er zelden alleen, want in deze druk befietste regio is dit een bekende en geliefde stopplaats.

Telefoonnummer
09 383 54 27
Website
http://www.cafetonneke.be
Kasteel de Gerlache / Kasteel Den Ast

Het kasteel van Mullem, opgetrokken omstreeks 1850, ligt in een mooi landschapspark, op de flanken van Den Ast. Op het domein staat nog een uitkijktoren uit de Eerste Wereldoorlog en een cichoreidrogerij of ast - vandaar de naam van de helling. Het kasteel wordt nu bewoond door Bernard de Gerlache en is niet publiek toegankelijk.

De bewoners van het kasteel zijn niet de eersten de besten. Het gaat om nazaten van Adrien de Gerlache, die tussen 1897 en 1899 de Zuidpoolexpeditie met de Belgica leidde en als eerste overwinterde op Antarctica. In de voetsporen van zijn vader ondernam Gaston de Gerlache zestig jaar later een tweede expeditie en richtte er, om wetenschappelijk onderzoek te verrichten, de Koning Boudewijnbasis op.

In de Kroon

Bijzonder leuk en typisch volkscafé en taverne in de schaduw van het kasteel van poolreiziger de Gerlache in het schilderachtige dorpje Mullem bij Oudenaarde. Dit café fungeerde overigens al vaker als decor voor verfilmingen en het kwam ook in de aftiteling voor van het populaire televisieprogramma 'Man bijt Hond'. Dit is echt een landelijk café waar de tijd heeft stilgestaan en het is bovendien een uitstekend vertrekpunt voor wandelingen en fietstochten in de groene en pittoreske omgeving. Het interieur is warm en gezellig ouderwets. Ruime keuze aan (speciale) bieren en typische streekbieren. Je kunt hier ook terecht voor een lekkere hap zoals slaatjes, pasta en moussaka en in de winter voor een onvergelijkbare en overheerlijke authentieke hutspot. Maar je zakt vooral naar hier af om te genieten van de sfeer.

Telefoonnummer
09 384 28 20
Website
http://www.indekroon.be
Peloton Café

Deze gezellige taverne in het centrum van Oudenaarde maakt deel uit van het Centrum Ronde van Vlaanderen. De sfeer is er erg relax en je duikt er in een echt wielerbad. Wielerkampioenen zitten er vaak samen aan tafel met wielersupporters bij een typisch biertje van het huis, het Flandrien-huisbier, een echte aanrader. Je proeft hier niet alleen lekker bier en verzorgde brasseriegerechten waaronder garnaalkroketten Freddy, genoemd naar oud-wereldkampioen Freddy Maertens die in het Centrum trouw mee zorgt voor boeiende rondleidingen. Je kunt er zowaar met deze kampioen een praatje slaan terwijl je 'zijn' garnaalkroketten' proeft... Maar ook de Spaghetti Boonaise en de Coupe Koppenberg zijn niet te versmaden. Geniet hier echter niet alleen van een lekker biertje en een bijbehorende eenvoudige, steeds lekkere schotel maar ook van de locatie. Het café is bijzonder sfeervol ingericht met tal van authentieke wielertruitjes van grote wielerkampioenen, bidons, een zee van foto's, en tal van andere memorabilia. Ook niet-wielerliefhebbers genieten hier van de bijzondere sfeer. Bovendien kun je er op een groot scherm de wielerwedstrijden live volgen.

Telefoonnummer
055 33 99 33
Website
http://www.crvv.be
Stadspark en kasteel Liedts

Na afbraak van de middeleeuwse vesten rond Oudenaarde werd een deel van de vrijgekomen gronden gekocht door baron Charles Liedts, liberaal minister van Binnenlandse Zaken (1840-1841) en Financiën (1852-1855). In 1865 liet hij er een zomerverblijf bouwen. Tegelijk werd er een grote privétuin aangelegd, met waterpartijen, prieeltjes en veel hoogstambomen. Het kasteeltje werd in 1883 door zijn zoon Amedée uitgebreid en 'aangekleed' in eclectische stijl. De kinderloze Amedée schonk het kasteel en de tuin in 1907 aan de stad, op voorwaarde dat de begrenzing van het Park Liedts (6 ha) nooit zou wijzigen. Het park is vrij toegankelijk, het kasteel is vandaag de thuisbasis van diverse vrijzinnige verenigingen.

Telefoonnummer
De Carillon

Een aanrader is het terras van de Carillon, gevestigd in twee kleine, 17de-eeuwse bak- en zandstenen huisjes vlak bij het koor van de Sint-Walburgakerk. Op de kaart staan heel wat streekbieren, zoals Ename, Adriaan Brouwer en Liefmans. Binnen geniet je van de charmes van een nog authentiek bruin café.

Telefoonnummer
055 31 14 09
Website
http://www.decarillon.be
Schietsjampettermolen

Al in de 16e eeuw stond langs de (intussen beschermde) Huisepontweg een windmolen, maar die waaide in 1959 om. Het duurde22 jaar vooraleer er een andere kwam. Die werd gezocht en gevonden in het West-Vlaamse Houtave, waar hij vermoedelijk werd opgetrokken in 1796. Dat de molen werd afgebroken, lokte in Houtave fel protest uit. De ontmanteling werd met hand en tand verhinderd, zelfs door de plaatselijke veldwachter, die niet aarzelde zijn pistool te trekken en een kogel door het molenkot schoot. Bij de heropbouw in Wannegem-Lede hadden ze meteen een passende naam voor het gevaarte: de Schietsjampettermolen. De molen is opnieuw draai- en maalvaardig.

Huisekoutermolen

De houten molen van Huise werd in 1971 overgebracht uit Waregem; hij staat op de plaats van de vroegere Cnudde's molen, een stenen bovenkruier die reeds afbrandde in 1851. Hij dateert vermoedelijk uit de 13de-14de eeuw. De molen werd grondig en op authentieke wijze gerestaureerd en in 1975 opnieuw maalvaardig gemaakt. De Huisekoutermolen draaide tot in 2001, maar daarna begon het te gevaarlijk te worden om nog met de molen te draaien omdat de houten molenwieken versleten waren. Begin 2009 nam molenvereniging Levende Oost-Vlaamse molens (LOM) de molen onder haar hoede en ondertussen is de molen opnieuw maalvaardig. In het weekend worden er vaak demonstraties gegeven.

Telefoonnummer
Openingsuren

Alleen na afspraak en tijdens molenevenementen.

Kasteel van Kruishoutem / Kasteel Aaishove

Een van de zes kastelen van Kruishoutem, dat net als de andere alleen vanaf de weg te bezichtigen is, want ook dit kasteel is privaat. Het kasteel van Kruishoutem is een goed bewaard, omwald symmetrisch renaissancekasteel (1630). Het telt vier hoektorens in baksteen- en zandsteenstijl en wordt omringd door een groot park in Engelse landschapsstijl met grote vijver en kleinere plassen. Aan de overzijde van de Kasteelstraat staan enkele bijgebouwen zoals de stallingen en het neerhof. Het kasteel en de domeinen zijn beschermd als landschap en als monument. In de onmiddellijke omgeving van het kasteel liggen verschillende historische boerderijen.

Telefoonnummer
Openingsuren

Het kasteel kan niet bezocht worden.

Centrum Ronde van Vlaanderen

Ook zo 'zot' van de koers? Dan kun je je hier naar hartenlust uitleven. Het Centrum Ronde van Vlaanderen is een multifunctioneel bezoekerscentrum dat onder meer een belevingsmuseum, een tentoonstellingsruimte, een filmauditorium, een museumshop en een wielerbrasserie omvat. In het museum word je met behulp van multimediale technieken, objecten, tekst en beeld ondergedompeld in de unieke Ronde van Vlaanderen-sfeer. Aan de balie is (fiets)toeristische informatie over de Vlaamse Ardennen beschikbaar. De bezwete wielertoerist kan hier ook terecht voor een frisse douche. Er zijn groepsbezoeken mogelijk met als gids ex-wielerkampioen Freddy Maertens.

Telefoonnummer
055 33 99 33
Website
http://www.crvv.be
Stadhuis Oudenaarde

Maak kennis met een van de mooiste gotische gebouwen in België: het Oudenaardse stadhuis! Dit ronduit imposante gebouw werd opgetrokken tijdens de periode van keizer Karel V. Op de belforttoren staat Hanske de krijger, een stadsbanier verbonden met een legende. In het stadhuis is het stedelijk museum ondergebracht. Je kunt hier een uitgebreide collectie historische wandtapijten van de 16de tot de 18de eeuw bewonderen. Ook de schitterende zilververzameling met Oudenaards en Europees zilver is een absolute aanrader! In de schepenzaal hangen portretten van o.m. keizer Karel, Margaretha van Parma, Lodewijk XIV en Leopold I.

Telefoonnummer
055 31 72 51
Website
http://www.oudenaarde.be
Sint-Walburgakerk
Is er je bij het bewonderen van deze kerk iets opmerkelijks opgevallen? Goed gezien! De gotische Sint-Walburgakerk bestaat namelijk uit twee halve kerken, wat het verschil verklaart tussen het hoge schip enerzijds en het lagere koor anderzijds. Na het beklimmen van de toren moet je misschien even naar adem happen, maar de tocht is zeker de moeite waard: boven wacht je immers een schitterende beiaard met maar liefst 49 klokken!
Telefoonnummer
055 31 17 83
Openingsuren
Van juni tot september: van dinsdag tot zaterdag van 14.30 tot 17 u., donderdag eveneens van 10 tot 11 u., zondag van 14 tot 17.30 u. In april, mei en oktober: dinsdag, donderdag en zaterdag van 14.30 tot 17 u., donderdag eveneens van 10 tot 11 u.
Website
http://www.oudenaarde.be
MOU - Museum Oudenaarde en Vlaamse Ardennen

De wandtapijtnijverheid maakte van Oudenaarde in de 16de eeuw een rijke stad en stelde duizenden inwoners te werk. Pas in 1772 sloot het laatste atelier zijn deuren. Aan elk 'geweven schilderij' werd gemakkelijk vier tot vijf jaar gewerkt. In het museum van de Lakenhalle, dat tegen het stadhuis aanleunt, zijn er 25 van die wandkleden te bezichtigen.

Telefoonnummer
055 31 72 51
Openingsuren

Van 1 maart tot 30 september: van dinsdag tot zondag van 10 tot 17.30 u. (locatie Stadhuis) en van 14 tot 17.30 u. (locatie Huis de Lalaing). Kaartjes tot 17.15 u., bezoek tot 18 u. Van 1 oktober tot 28 februari: van dinsdag tot vrijdag van 10 tot 17 u. (locatie Stadhuis), van 14 tot 17 u. (locatie Huis de Lalaing). Zaterdag en zondag van 14 tot 17 u. (locatie Stadhuis ). Kaartjes tot 16.15 u.

Website
http://www.mou-oudenaarde.be
Mullem

Het idyllisch gelegen Mullem wordt wel eens het 'einde van de wereld' genoemd; voorbij het gekasseide dorpspleintje loopt de weg immers dood... Opvallend is dat tussen al het oogstrelende geel van de huizen enkel het Sint-Hilariuskerkje geen kleur bekent.

Kasteel Casier

Kasteel Casier is genoemd naar huidig eigenaar, baron Philippe Casier. Ooit stond in de vallei van de Hollebeek een totaal ander kasteel, maar dat werd in 1596 door een brand vernield. Mathieu-Xavier de Ghellinck, die in 1727 de heerlijkheid Nokere had gekocht, liet er tussen 1773 en 1783 het huidige kasteel optrekken.

Sint-Pietersstoelkerk

Moregem is een erg oude nederzetting; de vroegste bronnen gaan terug tot 965. Het witte Sint-Pietersstoelkerkje dateert van 1663 en is samen met het gerestaureerde plein beschermd.

Kapel Onze-Lieve-Vrouw-Ten Doorn

De huidige Kapel Onze-Lieve-Vrouw-Ten Doorn werd in 1805 opgericht door de toenmalige kasteelheer, ter vervanging van de oorspronkelijke, in 1790 vernielde kapel. Die groeide in de 18de eeuw uit tot een belangrijk bedevaartsoord. Radeloze ouders kwamen er met lintjes of strikjes aan de takken van de meidoornen de ziekte van hun kind 'afknopen'.

Sint-Amanduskerk

Het kerkje van Ooike (1704) priemt boven de hoge kouters uit. Patroonheilige is Sint-Amandus, maar merkwaardig genoeg komen gelovigen er van oudsher een relikwie van de heilige Catharina aanbidden. Bedevaarders doen er de ommegang en hopen op de genezing van huidziekten (o.a. het gevreesde 'katrienewiel').

Onze-Lieve-Vrouw Geboortekerk

Delen van het koor en de toren van de kerk in Wortegem zijn zeker 800 jaar oud. Zowel in de 16de als de 19de eeuw werd het hooggelegen bedehuis uitgebreid. De neogotische stijl kreeg de kerk in 1905. Patrones is Onze-Lieve-Vrouw Geboorte, terwijl ze in het café ertegenover zichtbaar Sint-Arnoldus aanbidden, niet voor niets patroonheilige van de brouwers.

Sint-Petrus-en-Urbanuskerk

De Sint-Petrus-en-Urbanuskerk is als monument beschermd. De kerk stond hier al in de 13de eeuw en werd in 1889 grondig herbouwd. Gelegen op een heuvelrug speelde Huise een belangrijke rol in de Slag om Oudenaarde op 11 juli 1708. Het leger van Lodewijk XIV moest het toen afeggen tegen een alliantie van Engelsen, Nederlanders en Pruisen.

Toon meer (+)Toon minder (-)

Oudenaarde wordt terecht de 'parel van de Vlaamse Ardennen' genoemd. De stad kent een rijke geschiedenis, wat zich weerspiegelt in een prachtig stadhuis en diverse historische gebouwen. Ten noorden van Oudenaarde tref je een paternoster van fraaie dorpjes aan, gelegen in een zacht glooiend en zo goed als onaangetast landschap. Deze fotogenieke fietslus wordt opgesmukt met molens en bijzondere kastelen. Als toetje krijg je er het 'gele' kasteeldorp Mullem bij, een van de mooiste dorpen van Vlaanderen.

Praktische info

Afstand43 km