Langs oude en nieuwe kastelen

Vichte · 43 km

Klik hier voor de korte versie van 31 km
West-Vlaanderen ·
Otegem · Heestert · Avelgem · Outrijve · Bossuit · Moen · Harelbeke · Deerlijk · Vichte · Ingooigem ·
Kasteel van Vichte

Dit mooie kasteeltje heeft een lange geschiedenis die teruggaat tot de 12de eeuw. Het is gebouwd op een 'mote', een aarden heuvel omringd door water. De toegangspoort dateert wellicht van de 15de eeuw en nodigt uit om even een blik te werpen op het domein. Verder gaan kan niet, want het kasteel is privé-eigendom.

Openingsuren

Het kasteel kan niet bezocht worden.

Sint-Pieterskerk

De Sint-Pieterskerk in deelgemeente Outrijve van Avelgem is van oorsprong 13de-eeuws, behoorlijk oud dus. De stijl is vroeggotisch, maar de kerk werd later grondig gewijzigd. Bij het enkelvoudige schip kwam er in 1616 een zuidelijke en in 1788 een noordelijke beuk bij. Samen met zijn omgeving vormt de kerk sinds 1983 een beschermd dorpsgezicht. Binnen kun je meubilair in Lodewijk XVI-stijl bezichtigen.

Telefoonnummer
056 64 40 99
De Brasserie

120 soorten bier. Art deco interieur. Parijse sfeer. Je knabbelt een croque uit het vuistje of geniet van een bordje Brasserie: lekkere warme aperohapjes. Op het terras is het bij een kopje kofe of een fris biertje aangenaam vertoeven.

Telefoonnummer
056 64 86 36
Openingsuren

Maandag, donderdag, vrijdag vanaf 11 u.; zaterdag vanaf 10 u.; zondag van 11 tot 14 u. en vanaf 16 u.

Website
http://www.debrasserie.be
Taverne Maraille

Origineel kleinschalig wandel- en fietscafé. Je kunt er de dorst lessen en boterhammen met kaas, paté of hesp met verse groentjes eten. In de zomer een rauwkostschotel en in de winter hutsepot. 's Zomers is het zalig toeven in de tuin, onder de bomen. Uit de kaart spreekt een voorliefde voor streek-, abdij- en trappistenbieren. Zo serveren ze hier Cuvée des Trolls (blond, 7%) en Quintine Blonde (8%).

Telefoonnummer
0468 25 72 05
Website
http://www.maraille.be
Café Molenhuis

Een mooi terras om te verpozen is dat van café 't Molenhuis, waar ze een uitgebreide bierkaart hebben.

Telefoonnummer
056 77 50 91
Transfosite

Langs het kanaal kun je niet naast dit monumentale staaltje van industrieel erfgoed kijken: de vroegere elektriciteitscentrale (1911) van Zwevegem. Ze leverde o.a. elektriciteit, stoom en warm water aan de nabijgelegen draadtrekkersgigant Bekaert. De centrale werd in 1958 vervangen door een nieuwe en grotere vestiging in Ruien, maar bleef wel tot 2001 dienstdoen als reservecentrale. Drie jaar later verkocht Electrabel de site aan de gemeente Zwevegem en de intercommunale Leiedal, die ze in combinatie met het al bestaande ontmoetingscentrum De Brug een herbestemming geven als Transfosite, een centrum voor kunst en cultuur, recreatie en avontuurlijke sporten. Zo werd de grootste olieciterne omgevormd tot een tank waarin je kunt ‘diepzeeduiken’ - uniek in Europa.

Telefoonnummer
Restaurant Beukenhof

Het kasteel Beukenhof is vandaag een bistro-tearoom. Er hoort een ruim terras bij, waar je optimaal geniet van het groene decor en enkele kunstwerken.

Telefoonnummer
0475 67 56 18
Openingsuren

Van zondag tot woensdag van 12 tot 14 u.; vrijdag van 12 tot 14 u. en van 19 tot 21 u.; zaterdag van 19 tot 21 u.

Website
http://www.beukenhofvichte.be
Oude Kerk

De bouwgeschiedenis van de Oude Kerk gaat terug tot begin 12de eeuw. Tot 1962 deed ze dienst als parochiekerk. Vandaag wordt ze gebruikt als expositieruimte en cultuurcentrum. Vlakbij bevindt zich een omwald kasteel, dat ooit toebehoorde aan het adellijke geslacht ‘van der Vichte’.

Telefoonnummer
Graf Paul Deman

In Outrijve bevindt het kerkhof zich nog letterlijk in de hof rond de kerk. Rechts van de kerk rust Paul Deman, in 1913 winnaar van de allereerste Ronde van Vlaanderen. De renner, die later ook Parijs-Roubaix won, was tijdens WO I een heldhaftige spion. Op hetzelfde kerkhof ligt ook Marc Demeyer begraven, in 1976 evenzeer winnaar van Parijs-Roubaix.

Telefoonnummer
Openingsuren

Van zonsopgang tot zonsondergang.

Cafetaria De Gavers

Een ideale plek om te verpozen tijdens een fietstocht is cafetaria De Gavers. Met uitzicht op de vijvers is het heerlijk toeven op het ruime terras.

Telefoonnummer
056 72 55 22
Openingsuren

Dagelijks vanag 9 u.

Sint-Pietersbrugje

Het sinds 2004 beschermde Sint-Pietersbrugje geeft een mooi beeld van hoe de vaart er eind 19e eeuw heeft uitgezien. De typische kenmerken die de ophaalbrug bijzonder maken als industrieel-archeologisch erfgoed is het materiaal (ijzer) en de open vakwerkconstructie.

Provinciaal domein De Gavers

De Gavers is de groene long van Zuid-West-Vlaanderen; ze ligt zowel in Harelbeke als in Deerlijk. Het 184 ha grote provinciaal domein heeft een 65 ha groot Gavermeer, waarop je watersport kunt beoefenen en waarin je in de zomermaanden kunt zwemmen. Er zijn ook tal van fiets- en wandelmogelijkheden. Bij het sport- en bezoekerscentrum werd een oude staakmolen heropgebouwd, de Koutermolen, die je in juli en augustus in het weekend kunt bezoeken. Het westelijke deel van het Gavermeer is een permanent vogelreservaat dat 's winters fors wordt uitgebreid om de dieren optimale rust te bieden. Er werden maar liefst 260 verschillende soorten waargenomen! Voorts zijn er unieke planten te vinden zoals orchideeën en zeldzame paddenstoelen. Libellen voelen zich aan het meer perfect thuis, maar ook vlinders hebben er hun eigen stekje. Er zijn bovendien zeldzame vleermuissoorten te vinden. Natuurwerkgroep de Gavers weet hier alles over. Iedere eerste zondag van de maand is iedereen welkom op hun begeleide wandelingen.

Telefoonnummer
056 23 40 21
Monding Kanaal Bossuit-Kortrijk

De monding van het Kanaal Bossuit-Kortrijk in de Schelde is een van de fotogeniekste plekken van West-Vlaanderen.

Repeat/Voormalige Sint-Amelbergakerk

De voormalige Sint-Amelbergakerk werd volledig gestript en door de Britse Ellen Harvey tot het kunstwerk Repeat getransformeerd. De lijnen op de vloer zijn een samenspel van het gebinte en een 'schaduw', gebaseerd op het silhouet van de vernielde kerktoren na WO I.

Beeld Jef Planckaert

Naast de beschermde Sint-Amanduskerk van Otegem prijkt een bronzen beeld van Jef Planckaert, in de jaren 1960 in de wijde regio aanbeden als held in de Tour de France en vele wielerklassiekers.

Kasteel Scheldeburcht

Voor de aanleg van de Kasteelstraat in 1813 werden het poortgebouw en een vleugel van het renaissancekasteel Scheldeburcht gesloopt en de omwalling gedempt. Op de koop toe ging in 1957 nog een tweede (intussen nochtans beschermde) vleugel tegen de vlakte, om plaats te maken voor de uitbreiding van het Sint-Jan Berchmanscollege. Het oorspronkelijke kasteel, dat in de 15de-16de eeuw werd gebouwd, moet dus minstens drie keer zo groot zijn geweest. De familie d'Ursel, eigenaar vanaf 1701, liet het eind 18de eeuw echter verkommeren. Vandaag is enkel de oostvleugel bewaard. Hij biedt onderdak aan het plaatselijke conservatorium.

Scheldemeersen

Vlak achter de kerk van Avelgem zijn de oude rivierarmen, afgesneden meanders na de rechttrekking van de Schelde nog altijd goed zichtbaar in het landschap. Ook een groot deel van de Scheldemeersen, het natuurlijke overstromingsgebied van de rivier, is als ongerept stukje groen intact gebleven. De marslanden vormen een natuurgebied van 450 ha.

Trimaarzate

De Trimaarzate was ooit de bedding van spoorlijn 85, die Oudenaarde verbond met Moeskroen en aansloot op het Franse spoorwegennet. De naam verwijst naar de vele pendelaars of 'trimaars' die dagelijks de trein namen om aan de slag te gaan in de Noord-Franse textielfabrieken.

Kasteel van Bossuit/Avelgem

Het deels omwald kasteel van Bossuit werd in 1710 door de heren van Bossuit verkocht aan burggraaf Michiel Maximiliaan Luytens. Die liet er een park aanleggen en gaf het oorspronkelijke kasteel een neoclassicistisch tintje. Toen het nabije kanaal in 1860 officieel werd geopend, vond daar, en in aanwezigheid van koning Leopold I, het banket plaats. De voorbije jaren kwam het imposante kasteel herhaaldelijk in het nieuws door een keiharde vete tussen de erfgenamen, de broers de Talhouet de Boisorhand. Het geschil is intussen bijgelegd en de jongste tijd werd hard gewerkt om het kasteel op te knappen en het een meer openbaar karakter te geven.

Kasteel van Stasegem

Dit kasteel in neorenaissancestijl werd in 1898 gebouwd voor brouwer-politicus Jules Deconinck-Laga. Tijdens WO I kwam er een hospitaal voor Duitse soldaten. Vandaag is het de privéwoning van vastgoed makelaar Thiers.

René De Clercqmuseum

Het geboortehuis van René De Clercq is sinds 1991 een museum, gewijd aan deze doctor in de Germaanse flologie, dichter, essayist en Vlaams activist (1877-1932). Hij schreef ook heel wat liedjesteksten; liefst 144 componisten maakten daar dankbaar gebruik van. Een van de bekendste is Tineke van Heule.

Telefoonnummer
056 72 86 70
Website
http://www.renedeclercq.be
Toon meer (+)Toon minder (-)

Het Oud Kasteel (11de eeuw) - ook wel Kasteel Verhaeghe genoemd - en het fraaie park rondom het nieuwere Kasteel Beukenhof (19de eeuw) geven het centrum van Vichte een adellijk tintje. Het dorp ligt tussen Leie en Schelde, de streek die zo vaak door Stijn Streuvels werd geportretteerd. Je fietst er richting Avelgem en het kleine Bossuit, met zijn imposante kasteel. Op de terugweg flaneer je kilometerslang langs het kanaal dat de Leie met de Schelde verbindt, om af te ronden in het provinciaal domein De Gavers en kasteeldorp Vichte.

Praktische info

Afstand43 km