Het bruisende centrum van West-Vlaanderen

Rumbeke · 42 km

Klik hier voor de korte versie van 30 km

Rumbeke · 30 km

Klik hier voor de lange versie van 42 km
West-Vlaanderen ·
Rumbeke · Roeselare · Kachtem · Emelgem · Izegem · Oekene ·
Kasteel van Rumbeke

Dit 15de-16de-eeuwse kasteel is opgetrokken in Vlaamse renaissancestijl. Volgens de legende vluchtte Boudewijn I met de IJzeren Arm, de graaf van Vlaanderen, samen met Judith, de dochter van keizer Karel de Kale, na de ontvoering in Senlis in 862 naar de burcht die hier toen stond. Dat leidde, na tussenkomst van de paus, tot een huwelijk in Auxerre en het ontstaan van het graafschap Vlaanderen. Het kasteel bevindt zich aan het Sterrebos. Bij de grote weide en vijver is een arboretum aangelegd. Op het plein voor het kasteel staat een indrukwekkende boom (een plataan), die vermoedelijk uit de 18de eeuw stamt, toen het park werd aangelegd. Het kasteel werd in 2000 gekocht door de Beroepsvereniging van Autobus- en Autocarondernemers, die er na een grondige restauratie haar kantoren in onderbracht.

Telefoonnummer
051 22 60 60
Website
http://www.kasteelvanrumbeke.be
Peegie

Bij het politiekantoor op de Botermarkt staat Peegie, een beeld van Jef Claerhout, naar de fictieve volkse fguur uit de boeken van Willem Denys. Als 'leurder' charmeerde het personage de lezers. Met zijn volkse humor en verkopersgeest werd hij al vlug het symbool van de plaatselijke volksaard. Roeselarenaars staan dan ook bekend als echte 'commerçanten'.

Telefoonnummer
Kop van de vaart

Hier sta je bij het beginpunt (of het eindpunt, zo je wil) van het kanaal dat Roeselare verbindt met de Leie - in de volksmond de 'kop van de vaart'. De waterweg werd in 1872 in gebruik genomen en bracht in de regio extra werkgelegenheid. Vooral de groeiende voedingsindustrie bezorgde het kanaal een unieke positie in ons land.

Telefoonnummer
Brasserie 't Rhodesgoed

De historische boerderij 't Rhodesgoed is vandaag een brasserie met een groot terras en een kinderspeeltuin.

Telefoonnummer
051 32 17 76
Openingsuren

Van dinsdag tot zondag vanaf 11.30 u.

Website
http://www.rhodesgoed.be
Lagaar

Vlak tegenover het station bevindt zich Lagaar, een knipoog naar het Franse 'la gare'. Het is zonder meer een van de bekendste cafés van de regio. Dat heeft te maken met de gezelligheid, maar vooral ook met de vele frivoliteiten. Zo is het binnenterras ingericht als een klein station. En om naar het toilet te gaan moet je door een echte biechtstoel!

Telefoonnummer
051 30 72 35
Openingsuren

Van dinsdag tot zondag.

Provinciaal domein Wallemote-Wolvenhof

De dubbele benaming van het parkbos Wallemote-Wolvenhof (24 ha) verwijst naar de twee kastelen die er staan, in 1913 gebouwd in opdracht van een Izegemse familie van grootgrondbezitters. Al vlug werd Wallemote in de volksmond het 'luizenkasteel' genoemd. Tijdens WO I gebruikten de Duitsers het namelijk als badinrichting voor de ontluizingsdienst. Vandaag zijn beide kastelen eigendom van de stad Izegem. Het park zelf, aangelegd in Engelse landschapsstijl, is sinds 2001 een provinciaal domein en toegankelijk voor het publiek. Er zijn diverse wandelwegen en recent werd er een nieuwe vijver uitgegraven. Bij het kasteel is er een speelterrein voor de kinderen ingericht.

Telefoonnummer
Openingsuren

Van zonsopgang tot zonsondergang.

2 Vespa'z

Bij een fris biertje even uitblazen kan bij 2 Vespa'z, vlak bij het Sterrebos. Deze brasserie­bistro heeft een Italiaanse toets en heeft tegelijk de looks van de jaren 1960. Van het vat drink je hier o.a. Kriek Mystic, Tongerlo Blond en Keizer Karel Blond.

Telefoonnummer
051 22 04 47
Openingsuren

Van woensdag tot zondag van 11.30 u. tot 21.30 u. (zaterdag tot 22 u.)

Website
http://www.2vespaz.be
KOERS - Museum van de Wielersport

Nergens komen wielerfanaten beter aan hun trekken dan in KOERS, dat in zijn genre de grootste collectie van het land bezit. Niet toevallig is dit Museum van de Wielersport in Roeselare gevestigd. De regio geldt als de bakermat van de Belgische wielersport en de stad zelf had heel wat bekende wielrenners, zoals Odiel Defraeye, de eerste Belgische Tourwinnaar, en maar liefst vier wereldkampioenen: Benoni Beheyt, Patrick Sercu, Jean-Pierre Monseré en Freddy Maertens. Langs een boeiend parcours maak je in KOERS kennis met de geschiedenis van de fiets en van de wielersport. Naast koersfietsen zijn er heel wat trofeeën, truitjes, affiches en andere wielermemorabilia te zien. Veel aandacht gaat naar de cultuur rond de koers en er is een uitgebreid documentatiecentrum en een shop. Ook het toeristisch informatiepunt van de stad is er ondergebracht, samen met het Vrijetijdspunt en een museumcafé.

Telefoonnummer
051 26 87 40
Openingsuren

Van dinsdag tot zaterdag van 10 tot 17 u. Voor groepen en scholen: na afspraak.

Website
https://koersmuseum.be
Provinciedomein Sterrebos

Met zijn 27 ha is het Sterrebos een van de kleinste provinciedomeinen. Maar wel een heel fijn! Het kasteel is gebouwd in Vlaamse renaissancestijl. Het domein ontleent zijn naam aan een tiental lanen die stervormig vanuit een knooppunt vertrekken. De sterlanen werden gericht op de kerktorens van Roeselare en Rumbeke, op molens of op beelden die in het domein waren opgesteld. De vroegere ijskelder is nu een vleermuizenreservaat.

Telefoonnummer
051 20 11 80
Openingsuren

Van zonsopgang tot zonsondergang.

Brouwerij Rodenbach

Ooit al geproefd van een heerlijk frisse Rodenbach, de ware trots van Roeselare? Dan zul je zeker genieten van een rondleiding in deze aparte en warme brouwerij, waarbij je alle fasen van het brouwproces van dichtbij kunt volgen. De nieuwe brouwzaal - officieel geopend in maart 2002 - is gebouwd in een glazen huis, zodat de bezoekers al vanaf de binnenplaats uitzicht op de installaties krijgen. Er is eveneens een interactief, multimediaal museum over het bier en de familie Rodenbach. Gidsen beschikbaar in het Nederlands, het Engels en het Frans.

Telefoonnummer
051 27 27 00
Openingsuren

Na reservatie.

Website
http://www.rodenbach.be
Kasteel Blauwhuis

Het kasteel Blauwhuis in Izegem ligt in een schitterend kasteelpark van ruim 11 ha groot, aangelegd in Engelse stijl. Het neoclassicistische kasteel is het meest imposante gebouw van deze stad. Het bezit nog een oudere kern, vermoedelijk van omstreeks 1800. Het kasteel doet nu dienst als restaurant en feestzaal. Elk jaar vindt in dit mooie kader de beurs 'Antiek en Interieur in Sfeer' plaats.

Telefoonnummer
051 31 12 14
Website
http://www.kasteelhetblauwhuis.be
Kasteel de Jonghe d'Ardoye
Jammer, maar helaas is dit prachtige kasteel in Ardooie niet te bezoeken. Het dateert van 1773 en lag ooit in een domein van 3000 ha. Het was het buiten- en zomerverblijf van de burggraven de Jonghe d'Ardoye. Nu is het kasteeldomein nog 'slechts' 28 ha groot en grenst aan het provinciaal domein 't Veld met drie visvijvers, speeltuin, cafetaria en verschillende wandelpaden. Het kasteel is privé-eigendom.
Telefoonnummer
Openingsuren
Het kasteel kan niet bezocht worden.
Provinciaal domein 't Veld
Bossen, vijvers en heidegronden: die vind je allemaal in dit provinciaal domein. Typisch zijn de vele dreven, die vroeger bij een heideomgeving hoorden. Ooit hoorde de 44 ha bij het kasteeldomein van Ardooie. De provincie kocht een deel aan en stelde het open voor het publiek. Behalve wandelen, kun je er ook vissen, spelen en iets drinken en eten in de cafetaria De Keunepupe. Er vinden ook activiteiten plaats op het domein. Daarvoor kijk je het best op www.west-vlaanderen.be. 't Veld vind je bij Provinciedomeinen.
Telefoonnummer
050 40 32 56
Openingsuren
Van zonsopgang tot zonsondergang.
Website
http://www.westtoer.be
KOERSkaffee

Het KOERSkaffee is de horeca-uitbating van het gelijknamige wielermuseum. Je kan hier genieten van een drankje, omgeven door wielerparafernalia. Ruim terras, kinderspeelpleintje.

Telefoonnummer
051 50 69 01
Website
https://koerskaffee.be
ARhus

De Munt is een 'nieuwe stad in de stad', waar wonen, werken en winkelen in één architecturaal geheel zijn verenigd. Blikvanger in dit groot stadskernvernieuwingsproject is ARhus, bibliotheek en kenniscentrum. Het bijbehorende café De Tassche is voor iedereen vrij toegankelijk.

Rhodesgoed

Rond de historische hoeve 't Rhodesgoed, een relict van de vroegere heerlijkheid van Rhode en Kachtem, werd dit relatief jonge bos (40 ha) aangeplant. Door de afwisseling van loof- en naaldhouten, weilanden, poelen en de Rhodebeek die door het gebied meandert, ontdek je hier diverse soorten vogels en amfibieën. Er is ook een brasserie met een groot terras.

Cafetaria de Keunepupe

Deze gezellige cafetaria in blokhut-stijl staat midden in Provinciedomein ’t Veld. Er is een terras en speeltuin waar de kleintjes kunnen ravotten.

Telefoonnummer
0496 77 10 74
Stormens kruis

Overal waar je gaat langs Vlaamse wegen kom je kapelletjes en kruisen tegen. Een opvallend relict van de volksdevotie van weleer zie je in het gehucht Haaipander. In 1894 liet de bisschop van Brugge weten dat aan de gelovigen die hier, geknield voor dit veldkruis, vijf onzevaders en weesgegroetjes baden, liefst veertig afaten zouden worden verleend ...

Stadhuis Izegem

Het oudste deel van het Izegemse stadhuis heeft een fraaie voorgevel. Het pand werd in 1883 opgetrokken als een herenhuis voor wijnhandelaars. Sinds 1923 doet het dienst als stadhuis. Vooral de poort, uitlopend op een vierkante toren, en de rijkelijk uitgewerkte middenpartij met typerende houten galerij zijn bijzonder.

Domeinbos De Kleiputten

Was er tot 1984 nog een steenbakkerij actief, dan staan De Kleiputten vandaag voor een 9 ha groot domeinbos, gecreëerd rond de vroegere kleigroeve. Bedoeling is de komende jaren tussen het Sterrebos en de Zilverberg liefst 125 ha groen in te richten, het zogeheten Project Bergmolenbos. Via de wandelpaden is het domeinbos vrij toegankelijk.

Toon meer (+)Toon minder (-)

Deze fietslus brengt je naar het West-Vlaamse hart, de streek rond Roeselare en Izegem, twee bruisende centra met veel winkels en horeca. Je wisselt er de stad af met het platteland, wat een al even gevarieerde als boeiende tocht oplevert. Je komt ook langs enkele provinciedomeinen en historische kasteelparken. Starten doe je bij Kasteel Rumbeke, gelegen in het Sterrebos, en dat is al een bijzondere plek op zich. Verder ontdek je ook de fraaie omgeving rond het kasteel van Ardooie en het Blauwhuis in Izegem.

Praktische info

Afstand42 km