In het hart van het Houtland

Torhout · 39 km

Klik hier voor de korte versie van 21 km

Torhout · 21 km

Klik hier voor de lange versie van 39 km
West-Vlaanderen ·
Veldegem · Ruddervoorde · Torhout ·
Kasteel d'Aertrycke

Dit kasteel ziet er net zo chic uit als zijn naam klinkt. Het oorspronkelijke landhuis (d'Aerdenhutte) werd eind 18de eeuw afgebroken en de eigenaar, baron August de Maere, liet er een neogotisch kasteel optrekken. Het prachtige park met vijver en botenhuis werd grotendeels in zijn oorspronkelijke staat behouden. Achter de gerestaureerde gevel van het voormalige koetshuis werden hotelkamers en twee vergaderzalen ingericht. In het kasteel kunnen de lekkerbekken aan hun trekken komen, want er is nu een restaurant gevestigd.

Telefoonnummer
0477 35 22 45
Website
http://www.kasteeldaertrycke.be
Kasteel Wijnendale
Bezoek dit historische kasteeldomein met zijn imposante waterslot, en je zult nog lang onder de indruk zijn. De oorsprong van het Kasteel Wijnendale is te situeren in de 11de eeuw. In de jaren dertig van de 19de eeuw was het slot erg vervallen. De wederopbouw duurde vijftig jaar. Kasteel Wijnendale wordt nog steeds bewoond. In zijn linkervleugel is het kasteelmuseum ingericht. De rol van het kasteel en zijn bewoners in de belangrijkste episodes van de geschiedenis van Vlaanderen, België en Europa staat centraal. Het museum is echter zoveel meer dan gegoochel met jaartallen en historische figuren. Hoe verliep het dagelijkse leven van de bewoners, met hun grote feesten en banketten? Hoe was het om te werken in het kasteel? Het museum besteedt ruime aandacht aan hoe er in het kasteel werd gewoond, gewerkt en plezier gemaakt. In de portierswoning is een bezoekerscentrum ondergebracht, waar de bezoekers informatie krijgen over de regio (Brugse Ommeland).
Telefoonnummer
050 22 07 70
Openingsuren
April, mei, juni en september: woensdag, zon- en feestdagen van 13.30 tot 17.30 u. Juli en augustus van dinsdag tot zondag en op feestdagen van 13.30 tot 17.30 u. Groepen na afspraak via Toerisme Torhout.
Website
http://www.kasteelwijnendale.be
Kasteel Wijnendale
In het museum wordt de geschiedenis van het kasteel verteld. Wijnendale is meermaals het toneel geweest van belangrijke historische gebeurtenissen: het jachtongeval van Maria van Bourgondië, gravin van Vlaanderen, en de ontmoeting van Leopold III met zijn ministers in mei 1940.
Telefoonnummer
050 22 07 70
Openingsuren
April, mei, juni en september: woensdag, zon- en feestdagen van 13.30 tot 17.30 u. Juli en augustus van dinsdag tot zondag en op feestdagen van 13.30 tot 17.30 u. Groepen na afspraak via Toerisme Torhout.
Website
http://www.kasteelwijnendale.be
Provinciaal Domein d'Aertrycke
Het 49 ha grote, aantrekkelijke Provinciaal Domein d'Aertrycke, op de grens tussen Torhout en de Verloren Kost, bestaat uit gemengd loofhout (met in de ondergroei onder andere valse salie en salomonszegel), gazons, kleurrijke bloemperken en vijvers. Tussen 1869 en 1871 liet August de Maere er het bouwvallige landhuis d'Aerdenhutte afbreken om er een neogotisch kasteel te bouwen. Je vindt er ook een bezienswaardige duiventoren. Konijnen, hazen en patrijzen zijn hier veel geziene bewoners.
Telefoonnummer
050 22 07 70
Brasserie Heuvelhof

Brasserie vlak bij het Kasteel van Wijnendale. Je kan hier terecht voor een snelle lunch, een snack, een lekker ijsje en een verfrissend drankje. Groot terras en speelplein voor de kleinsten.

Telefoonnummer
050 21 50 01
Openingsuren

Van woensdag tot vrijdag: vanaf 11 u. en vanaf 18 u.; zaterdag en zondag vanaf 11 u.

Website
http://www.heuvelhof.be
Gedenkplaat Karel Van Wijnendaele

Onder het pseudoniem Karel - 'Koarle' -Van Wijnendaele was Karel Staeyaert de pionier van de Vlaamse sportjournalistiek en in 1913 stichter van de wielerklassieker 'Ronde van Vlaanderen'.

Telefoonnummer
De Beiaard

Zin in een drankje? Dat kan op een van de vele terrasjes op de Markt van Torhout. Eén ervan is dat van hotel-restaurant De Beiaard, aan de zuidwestkant van het stadhuis. Ze serveren er niet alleen lekkere biertjes, maar ook dagmenu's, streekgerechten en à la carte.

Telefoonnummer
050 22 13 45
Website
http://www.debeiaard.be
Het Koetshuys

Het Koetshuys is gevestigd in een opvallend bijgebouwtje op het kasteeldomein d'Aertrycke in Torhout. De overwelfde poort bood ooit toegang tot een kweekplaats voor kleinvee. In dit historische kader geniet je van een mooi uitzicht op het kasteel en de waterpartijen, perfect voor een koel drankje in de zon.

Telefoonnummer
050 22 19 29
Openingsuren

Juli en augustus: dagelijks. De rest van het jaar enkel tijdens het weekend.

Website
http://www.hetkoetshuys.be
Wijnendalebos
Wijnendalebos is botanisch, ornithologisch, landschappelijk en historisch erg belangrijk. Het is sinds generaties eigendom van de familie Matthieu de Wynendaele, die het als jachtterrein benut en het hout ervan gebruikt. In 1983 werd 175 ha aangekocht door de Vlaamse Gemeenschap. Een deel ervan is als wandelzone opengesteld terwijl een ander deel voorbehouden is voor wetenschappelijk onderzoek. Voor de allerkleinsten is er een leuke speelzone en zowel voor volwassenen als voor kinderen is een educatief bosleerpad aanwezig. Natuurliefhebbers kunnen hier echt hun hart ophalen. Alle informatie over het bos vind je in het bezoekerscentrum van kasteel Wijnendale.
Telefoonnummer
050 22 07 70
Openingsuren
Van zonsopgang tot zonsondergang.
Website
http://www.natuurenbos.be/nl-BE/Domeinen/West-Vlaanderen/Wijnendalebos.aspx
Stadhuis Torhout

Het ronduit statige stadhuis van Torhout is een echte blikvanger in deze stad! Torhout kreeg in 1183 van Filips van den Elzas de privileges van stad. Op dat ogenblik liet ook de noodzaak tot het bouwen van een 'stedehuys' zich voelen. Het eerste Torhoutse stadhuis werd dan ook kort na 1183 gebouwd. Nadat het in de 16de eeuw was afgebrand, werd in 1713 een nieuw stadhuis opgetrokken in barokke stijl.

Telefoonnummer
050 22 11 22
Website
http://www.torhout.be
Groenhovebos
Het 120 ha grote Groenhovebos is sterk versnipperd. Het stadsbestuur van Torhout kocht er 20 ha van aan en stelde het open als wandelbos. Niemand die hier ontgoocheld zal vertrekken, want er is werkelijk voor elk wat wils: een speeltuin voor de kinderen, een vijver waarop hengelen mogelijk is, een joggingpad, en paardenliefhebbers vinden hun gading in de tot manege omgebouwde 19de-eeuwse boerderij. Het bos omvat loof- en naaldhoutbestanden, die omstreeks 1900 aangeplant werden. Er groeien zomereik, beuk, grove den en fijnspar en bovendien ook een aantal ongewone boomsoorten als vleugelnootboom, Hickorynoot, wilde kerselaar en thuja. Je kunt hier ook genieten van een grote soortenrijkdom aan kruiden, met onder andere dalkruid, tormentil, blauw glidkruid en veenmos. Het bos is ook de thuis van talrijke vogelsoorten.
Telefoonnummer
050 22 07 70
De Groene Specht

Het mooiste terras van Torhout, dat van De Groene Specht, is een oase van rust tussen de bomen. Het hoort bij het Diocesaan Centrum Groenhove, tot voor kort een vakantieoord voor kloosterorden, vandaag een congrescentrum met wandeldomein (33 ha), een 'religiowinkel' en cafetaria.

Telefoonnummer
050 74 56 00
Website
http://www.groenhove.net
Domein Hoogveld

Het kasteel van domein Hoogveld is pas echt goed zichtbaar als je de dreef naar het jeugdverblijfcentrum inrijdt. Dat is sinds 1982 de bestemming van dit kasteel. Het werd in 1861 opgetrokken in opdracht van ene Antonius Herrebout. Tot dan was dit een woest gebied. Pas begin 19de eeuw werd het omgezet in bosgebied en doortrokken met de nu typerende lange perceeldreven in dambordpatroon. Het kasteel kwam later in handen van de familie van Outryve d'Ydewalle-de Thibault de Boesinghe en vanaf 1920 was de familie van Zuylen de Nyevelt de eigenaar. Baron van Zuylen was van 1933 tot 1938 en van 1947 tot 1962 burgemeester van Veldegem.

Kasteel Pecsteen

Al meer dan twee eeuwen is het domein Pecsteen in handen van de gelijknamige familie. In vroegere tijden stond op deze plaats het buitenverblijf van ene Charles Martin de Cuyper, advocaat in de Raad van Vlaanderen. Jacques-Philippe Pecsteen, die van 1813 tot 1830 burgemeester van Ruddervoorde was, liet het landhuis verbouwen tot het huidige kasteel in neorenaissancestijl. Er zijn ook nog twee koetsgebouwen en een deels bewaarde omwalling achter het kasteel. Naar verluidt diende Kasteel Pecsteen tijdens WO I als onderkomen van de Duitse kroonprins Frederik Wilhelm van Pruisen.

Kasteel Raepenburg

Kasteel Raepenburg is eigendom van Bernard d'Udekem d'Acoz, een neef van koningin Mathilde. Het werd rond 1800 gebouwd door Bernard van Severen, een Brugs advocaat en politicus. In 1837 erfde zijn dochter Clémence, getrouwd met ridder Eugène van Outryve d'Ydewalle, het landgoed. Tot op vandaag wordt Kasteel Raepenburg bewoond  door afstammelingen van deze adellijke familie. In 1933 trouwde Suzanne van Outryve d'Ydewalle namelijk met Charles d'Udekem d'Acoz. Suzanne en Charles waren de grootouders van o.a. koningin Mathilde (dochter van Patrick) en de bewoner van dit kasteel, Bernard (zoon van Raoul d'Udekem d'Acoz). Het kasteel is niet toegankelijk, het domein evenmin.

Kasteel Lakebos / Rood kasteel

Het kasteel vormde het decor voor de eerste van de zogeheten 'Moorden van Beernem'. Het was namelijk hier dat in mei 1915 de toenmalige bewoner Henri d'Udekem d'Acoz, een grootoom van koningin Mathilde, verdween. Zijn lichaam werd maanden later teruggevonden in een bos in Beernem. Hij werd in de rug geschoten en levend begraven. Vandaag is het kasteel eigendom van de familie Dejonckheere, die er in de jaren 1950 in de voormalige paardenstallen begon met de productie van de intussen bekende donsdekens Lakebos.

Zingende watermolen

De zingende Watermolen - tegenwoordig een B&B - is een industrieel-archeologisch pareltje. De naam van deze fraai gerestaureerde maalderij verwijst naar het houten onderslag dat ene Francis Maes daar in 1821 op de Grote Beek liet bouwen. De maalderij bleef productief tot 1987, zij het de laatste jaren wel op een elektromotor.

Telefoonnummer
0476 58 24 90
Website
https://www.dezingendewatermolen.be
Het Kaarsenhof / Curling candles

Het Kaarsenhof is een hoeve uit 1910. Zoals de naam verklapt, produceren ze er ambachtelijke kaarsen. Het atelier bezoeken kan op aanvraag en is gratis. Er is ook een B&B en een tearoom met terras op het erf. Voor fietsers is er een picknickruimte voorzien. De B&B verhuurt ook fietsen en gastvrouw Sigrid heeft in de buurt een paar fietszoektochten uitgestippeld.

Telefoonnummer
051 61 38 61
Website
https://www.curlingcandles.be
Toon meer (+)Toon minder (-)

Torhout telt drie kastelen en ook het aangrenzende Ruddervoorde ligt rijk bezaaid met adellijke domeinen. Beide gemeenten maken deel uit van het Houtland, de geografische streek die in het noorden tot aan Brugge grenst. Pas begin 19de eeuw werd deze regio echt ontgonnen. De betere gronden veranderden in akkers en weiden, de minder vruchtbare werden bos. Zodra die bossen tot volle wasdom waren gekomen, vielen ze in de smaak bij adellijke families, die ze opkochten en er - vaak buitenproportionele - zomerverblijven lieten optrekken.

Praktische info

Afstand39 km