Buitenverblijf van de Brugse adel
Loppem · 42 km
Klik hier voor de korte versie van 28 kmLoppem · 28 km
Klik hier voor de lange versie van 42 kmHet gehucht Male was ooit een belangrijk centrum, met tot 1800 zelfs een eigen rechtbank. Op het kleine marktpleintje is er nog een schandpaal. Genieten van een Sint-Trudotaart (met rabarber) kan in (de achtertuin van) tearoom Usilia, genoemd naar de eerste abdis van de Sint-Trudoabdij.
Wie kent de dichtende priester niet? Guido Gezelles (1830-1899) geboortehuis werd omgetoverd tot een museum. Het staat in een rustige volksbuurt van Brugge en behalve zijn leven en oeuvre ontdek je er ook tijdelijke presentaties over (woord)kunst. Naast het huis kuier je rond in een romantische tuin waar vooral het beeld 'De man die vuur geeft' van Jan Fabre de aandacht trekt.
Van dinsdag tot zondag van 9.30 tot 12.30 u. en van 13.30 tot 17 u. (tickets tot 12 en 16.30 u.)
Een eet- en praatkroeg waar je meteen merkt dat hier meer aan de hand is. Warme tinten, veel sfeerdetails en een inspiratierijke menukaart (met o.a. vegetarische loempia's, stoofpotjes met rijst, pasta, salades, wok met scampi's en groentjes) die je laat wegdromen naar warme en verre oorden. Oosterse en mediterrane invloeden. Proef als toetje eens van de witte chocolademousse met chocolade-ijs en Brugse kletskoppen. De kaart wijzigt overigens om de drie maanden. En op zonnige zomerse dagen kun je van dat alles ook genieten op het stemmige, indrukwekkende afgesloten binnenterras. Je kunt hier heerlijk genieten tot in de vroege uurtjes, met een bijzondere jenever, een lekkere rum, een van de talrijke cocktails op de kaart of een verfrissend wereldwijntje. Je bent hier overigens nooit alleen, integendeel, het is er vaak drummen voor een plaatsje.
Van dinsdag tot zaterdag vanaf 11 u., op zondag vanaf 11.30 u.
Zin in een tussenstop? Dan trek je ongetwijfeld de remmen dicht bij bistro Du Phare, vlak bij de Dampoort in Brugge. Dit bijzondere pand dateert uit de 15de eeuw en is volledig omringd door water, wat - zeker op het terras - voor een unieke sfeer zorgt. Du Phare heeft naast een gevarieerde drankkaart ook stevige gerechten en desserts in de aanbieding.
In het verlengde van een kasseiweg staat het neogotische kasteel Ryckevelde. Oorspronkelijk was het een versterkte hoeve, afhankelijk van de heerlijkheid van Male. Het eigenlijke kasteel werd tussen 1913 en 1929 opgetrokken in opdracht van baron Raphaël Gilles de Pélichy. Aan de achterkant ligt een ruime tuin met een grote vijver. De tuin is vrij toegankelijk.
In Moerbrugge tref je bij het kanaal een merkwaardig monument aan. De verlaste gevechtstank herinnert aan het bevrijdingsoffensief in september 1944 en een vier dagen lange, meedogenloze strijd tussen de Duitsers en de geallieerden, met de brug als inzet. Veel Canadese soldaten en ook twaalf plaatselijke bewoners lieten daarbij het leven.
Een abdij met een roemrijk verleden. Ooit was deze abdij het slot van de graven van Vlaanderen. Tot 2011 was het klooster van de zusters kanunnikessen van het Heilig Graf er gevestigd. Nu is het privébezit. De hoofdtoren dateert uit de 14de-15de eeuw. Bij de ingang bevinden zich het voormalige stadhuis van de heerlijkheid Male (het 'Hooghe Huus') en een merkwaardige, oude schandpaal.
Het gebouw kan niet bezocht worden.
Veilig verscholen in de natuur ligt het neogotische kasteel van Loppem, dat in 1859 werd gebouwd naar een ontwerp van de Engelse architect Welby Pugin en de bekende architect Jean Bethune (1821-1894). Het kasteel, het interieur en het park maken deel uit van hetzelfde ontwerp. In het romantische park vind je een doolhof, waar het heerlijk verantwoord verdwalen is. Dit unieke doolhof werd in de 19de eeuw ontworpen door de broers Albert en Ernest van Caloen, onder leiding van hun huisleraar E.H. Van der Meersch. Mooie 16de-17de-eeuwse schilderijen, 15de-16de-eeuwse beelden en een verzameling aardewerk uit de 16de tot de 19de eeuw sieren het interieur van het kasteel. Koning Albert I verbleef hier een maand in 1918.
De Poertoren werd in 1397 oorspronkelijk opgetrokken als verdedigingstoren. Een kleine eeuw later werd de toren omgevormd tot opslagplaats voor buskruit. Aan zijn voet vind je vandaag, verscholen voor onoplettende passanten, een romantische moestuin.
Een van de meest idyllische plekjes van Brugge is zonder twijfel het Minnewaterpark. Tot 1784 was het de aanlegplaats van de barge of trekschuit die tussen Gent en Brugge voer. Een opvallend gebouw op de oostelijke oever is het kasteel de la Faille (1893). In het kasteel is een restaurant gevestigd. Jaarlijks wordt hier het Cactus-muziekfestival georganiseerd. Ten noorden van het park vind je het Prinselijk begijnhof Ten Wijngaerde, beslist een ommetje waard.
Uit de geschiedenisles weet je dat middeleeuwse steden door poorten, grachten en vooral ook door hoge vestingen werden beschermd. Hun verhevenheid boven de omgeving was - al sinds de 16de eeuw - de ideale locatie voor windmolens. Op de Kruisvest tref je er nog vier bijeen: de Sint-Janshuismolen, de Bonne-Chieremolen, de Koeleweimolen en De Nieuwe Papegaai - een uniek gegeven in Vlaanderen.
De geschiedenis van het leegstaande en vervallen kasteel Nieuwburg gaat terug tot begin 15de eeuw. Het werd gebouwd als buitenverblijf voor een handelaarsfamilie uit het Italiaanse Genua die in Brugge resideerde. In de loop der eeuwen wisselde het vaak van eigenaar, tot het in 1828 in handen kwam van baron Ernest Peers-Ducpétiaux - later Peers de Nieuwburg. Zestig jaar later besloten zijn nakomelingen er een melkerij te starten. Pachtboeren uit de omgeving leverden de melk. Om zijn eigen koeien te kunnen stallen, liet de baron bij het kasteel een hoeve bouwen. Ze werd, net als alle andere eigendommen van de familie, in het rood geschilderd. De melkerij stopte halfweg de jaren 1960.
Een uiting van de vroomheid 'te lande' is de neogotische Mariakapel van 1835, op de hoek van de Veldkapellestraat (Beernem) en Beverhoutstraat (Oostkamp).
Begin 16de eeuw stond hier al een hofstede met die naam. De familie Cobrysse liet er midden nieuw aangelegde dreven en parken een kasteel bouwen. In de 18de eeuw was het in handen van het bisdom Brugge als woonplaats voor de bisschoppen. Begin 19de eeuw kwam het Rooigemkasteel in het bezit van de familie Visart de Bocarmé. Het is niet toegankelijk.
Achter een witte inrijpoort staat het(privé-) Kasteel Warren. Het is gelegen binnen de oorspronkelijke omwalling uit de 15de eeuw. De oudst gekende bewoner is Jan van Nieuwenhove, telg uit een Brugse patriciërsfamilie. In 1920 werd het kasteel grondig verbouwd.
Deze van oorsprong 15de-eeuwse site werd in 1845 aangekocht door baron de Serret-van Caloen die er een imposant kasteel liet optrekken. Het werd diverse keren verbouwd en is nu een 'grote villa'. Wel is er nog de kasteeltuin die werd heraangelegd als speelpark.
Café Herbergé ligt tegenover de Sint-Martinuskerk. Het is een gezellige plek voor een pannenkoek met koffie, een kleine snack met een wijntje of gewoon een fris pintje.
Tijdens de 19de eeuw trok de Brugse adel graag een buitenverblijf op aan de rand van de stad. Vaak werd tegelijk ook een kasteelpark aangelegd. Dat gebeurde meestal in Engelse landschapsstijl: met natuurlijke en glooiende vormen, monumentale bomen en een kasteelvijver. Bij een recente inventarisatie van het bouwkundig erfgoed telde men in deze groene gordel bijna honderd kastelen en landgoederen. Tijdens de tocht verken je de zuid- en oostrand van Brugge, met bekende kastelen als die van Loppem en Ryckevelde.