Hossen door Kasteelbossen

Brugge (Sint-Andries) · 39 km

Klik hier voor de korte versie van 18 km

Brugge (Sint-Andries) · 18 km

Klik hier voor de lange versie van 39 km
West-Vlaanderen ·
Sint-Andries · Zedelgem · Jabbeke · Snellegem ·
De Trutselaar

Zowel voor een snelle hap, een drankje op het mooi gelegen terras, als een uitgebreidere maaltijd kun je terecht bij In de Trutselaar. Voor de kinderen is er een speeltuin, de rosmolen en natuurlijk het bos.

Telefoonnummer
050 38 89 00
Website
http://www.detrutselaar.be
Domeinbos Vloethemveld

Dit rustgevende domeinbos was oorspronkelijk een heide-en veengebied. In 1296 werd het geschonken aan het Brugse Sint-Janshospitaal met de bedoeling er vruchtbaar akkerland van te maken. Omstreeks 1550 werd aan de noordzijde van het gebied de 1600 m lange Vosseberm aangelegd, een dijk die het kwelwater vanaf het hoger gelegen land moest tegenhouden. Zo ontstond voor de dijk een moerassig, waterrijk gebied, dat later Vloethemvelt werd gedoopt. Tussen 1770 en 1882 werd het bebost en dempte men de vijvers. In 1980 kocht het Rijk de overblijvende bosgronden aan en die vormen nu het 113 ha grote domeinbos. Er groeit ongeveer evenveel naald- als loofhout. De dominante soorten zijn grove den, zomereik en beuk. Het bos staat bekend om zijn talrijke soorten paddenstoelen. Je zult er vooral stootvogels aantreffen, want buizerd, wespendief, sperwer, boom- en torenvalk en ransuil zijn er goed vertegenwoordigd. Een waar vogelparadijs, dus. Het bos is vrij toegankelijk op paden en dreven. De Vloethemveldzate is met zijn 5,5 km de kortste groene as van West-Vlaanderen. Deze oude militaire spoorweg verbindt de bosgebieden Vloethemveld en Merkemveld-Doeveren en vormt zo een prachtige route voor fietsers en wandelaars.

Telefoonnummer
050 28 86 05
Website
http://www.natuurenbos.be
Bistro Zevenkerken

Zelfbediening met een boomgaard als terras. Je kan er terecht voor een stuk taart, een boterham, een schotel Zevenkerken (assortiment charcuterie en monastieke kazen), een verse pannenkoek of voor een abdijbiertje.

Telefoonnummer
050 40 61 96
Website
http://www.abdijzevenkerken.be
Priorij OLV van Bethanië

Uit de verpleegsters die in 1918 gewonden helpen verzorgen in het oorlogshospitaal in de Sint-Andriesabdij van Zevenkerken, rekruteert abt Théodore Nève jongedames die zich willen inschrijven in de leer van Benedictus en die uitgestuurd kunnen worden voor missioneringswerk in Congo. In 1922 vertrekken de eerste benedictessen naar Katanga. In 1924 begint de bouw van de priorij. Op vandaag doet de priorij ook dienst als meisjesinternaat verbonden aan de Abdijschool van Zevenkerken, even verderop. Opvallend in de neoromaanse kerk is de altaar-ciborie. De overkapping staat symbool voor de tent van de Ark van het Verbond. Materiaal voor ciborie en altaar komt grotendeels uit Katanga.

Website
http://www.priorijbethanie.be
Sint-Andriesabdij Zevenkerken

Cultuur, wandelen en een lekker bier combineren in één uitstapje? Dat kan op het domein van de Sint-Andriesabdij in de Brugse deelgemeente Sint-Andries. De oorspronkelijke abdij dateert van 1100, de huidige van eind 19de eeuw. Je kunt er heerlijk wandelen in het vrij jonge Zevenkerkenbos, 50 ha groot met enkele prachtige dreven. Daarna kun je in de bistro van het Benedictusheem de benen onder tafel schuiven en genieten van een patersbiertje met of zonder paterskaas. Voor kinderen is er een speelplein. Loop zeker even de stemmige abdijkerk binnen en de abdijshop, gespecialiseerd in religieus-liturgische werken. Nu nog wonen in de abdij een 25-tal monniken.

Telefoonnummer
050 40 61 80
Openingsuren

De abdij kan niet bezocht worden; de abdijkerk is dagelijks geopend van 7 tot 21 u. Bistro: van september tot juni: maandag van 12 tot 18 u., van dinsdag tot zaterdag van 11 tot 18 u., zondag van 10 tot 19 u. In juli en augustus: maandag van 12 tot 19 u., van dinsdag tot zondag van 10 tot 19 u. Abdijshop: van dinsdag tot zaterdag van 10 tot 11.45 u. en van 14 tot 17.30 u., zondag en maandag van 14 tot 17.30 u. Bijbelhuis: woensdag, zaterdag en zondag van 14 tot 18 u.

Website
http://www.abdijzevenkerken.be
Volkssterrenwacht Beisbroek - Cozmix

De volkssterrenwacht en het planetarium bevinden zich op de tweede verdieping van het kasteel Beisbroek. Boven op de observatietoren staat een koepel. Je kunt er de zon, de maan en de planeten van dichtbij ontdekken met de grote telescoop. In Cozmix kun je ook bij slecht weer en overdag de sterren in volle pracht bewonderen. In het fantastische planetarium worden immers meer dan 7000 sterren geprojecteerd op de binnenkant van de koepel. Niet alleen de sterrenhemel wordt afgebeeld, spectaculaire videobeelden voeren je samen met de muziek mee op een overweldigende tocht door de mysteries van het heelal. Zo kun je meevliegen over het Marsoppervlak en genieten van een schitterend uitzicht op de ringen van Saturnus. Verder kun je een bezoek brengen aan de multimediale en interactieve tentoonstelling. Je komt er alles te weten over onze Melkweg, de planeten en de kometen, de toekomst van het heelal en de evolutie van sterren. Een wandeling maken langs het planetenpad behoort ook tot de mogelijkheden. Daar worden de planeten voorgesteld door beelden van hun mythologische tegenhangers en is het zonnestelsel in het bos volledig op schaal weergegeven. Elke stap op het pad komt overeen met een afstand van 9 miljoen kilometer!

Telefoonnummer
050 39 05 66
Website
http://www.cozmix.be
Permekemuseum
De bekendste Vlaamse expressionistische schilder en beeldhouwer, Constant Permeke (1886-1952), woonde en werkte meer dan twintig jaar in Jabbeke. Hij deed dat in de opvallende villa 'De Vier Winden', een, voor die tijd, bijzonder vooruitstrevend ontwerp waartoe hij zelf de opdracht gaf. Vandaag huist hier het museum en kun je zowel in zijn woonhuis en tuin als in de voormalige ateliers ronddwalen. De plek bij uitstek dus om de 150 beklijvende werken van Permeke traagjes en in alle rust te bewonderen. Het Permekemuseum is een satellietmuseum van Mu.ZEE (Kunstmuseum aan zee) in Oostende.
Telefoonnummer
059 50 81 18
Openingsuren
Van dinsdag tot zondag van 10 tot 12.30 u. en van 13.30 tot 18 u. (van 1 oktober tot 31 maart tot 17.30 u.).
Website
http://www.muzee.be
Provinciedomein Tillegembos

Tillegembos is het oudste provinciedomein van West-Vlaanderen. In 1963 was het nog maar 44 ha groot, nu al 112 ha. Je kunt er een leuke dag doorbrengen want er is een gevarieerd aanbod. Zo zijn er tal van wandelpaden waarbij je afwisselend door naald- en loofbos wandelt. Voorts is er het prachtige kasteel met zijn strakke tuin en de neogotische domeinboerderij met oude rosmolen. Je kunt er ook de trappers op en de fietsroute Kastelenroute volgen, zonnen op de lig- en speelweiden en iets lekkers eten en drinken in de landelijke herberg De Trutselaar.

Telefoonnummer
050 38 24 16
Stedelijk domein Beisbroek

Beisbroek is een van de drie groene longen van Brugge. Samen met het Tudor- en Chartreuzenbos vormt het een aaneengesloten groene en recreatiezone van 160 ha groot, waarvan 100 ha bos is. Er loopt een lusvormig wandelpad van 5 km door. Via het kasteel Tudor met zijn kruidentuin en bijententoonstelling en het Chartreuzinnengoed met een grote hoogstamboomgaard van wel meer dan 170 vruchtbomen (75 appelrassen, 32 perenrassen, pruimen en notenbomen) kom je in het domein Beisbroek met twee extra troeven. In het kasteel kun je een natuurcentrum en de Volkssterrenwacht bezoeken. De tentoonstelling in het natuurcentrum is levendig en speels en beschikt over een kidslaboratorium. Op de site www.beisbroek.be vind je het gevarieerde aanbod van de Volkssterrenwacht Beisbroek. Vertrekkend aan het kasteel tref je een planetenpad aan dat je tot aan het heideveld brengt en dan kun je naar hartenlust wandelen in het bos en rusten bij een picknickplaats.

Telefoonnummer
050 32 90 11
Website
http://www.brugge.be
Kasteel Tillegem

De geschiedenis van deze waterburcht gaat terug tot de 14de eeuw, zijn huidige neogotische uitzicht kreeg Kasteel Tillegem eind 19de eeuw. Het biedt vandaag onderdak aan het Streekhuis voor de regio Noord-West-Vlaanderen.

Kasteel Tudor

Dit neogotische landhuis in 'Tudor-stijl' (een verwijzing naar de Engelse architectuur ten tijde van de heerschappij van het vorstenhuis Tudor) is gebouwd in 1904 en is daarmee een van de recentste kastelen in het Brugse. In 1980 kwam het kasteel en het domein in handen van de stad Brugge. Begin 2000 kwamen de kasteelgebouwen in privéhanden. De omliggende tuinen, kruidentuin en bossen zijn eigendom van stad Brugge.

Kasteel Koude Keuken

Het omwalde kasteel heeft zijn naam te danken aan Catelyne Coudekeuken, de eerste bewoonster begin 14de eeuw. Zijn huidige uitzicht kreeg het kasteel in 1900. De toegangspoort is wel in zijn oorspronkelijke staat bewaard gebleven. Na de Tweede Wereldoorlog werd het domein eigendom van de stad Brugge, en het fungeerde als recreatie- en natuurgebied. Het kasteel werd ingevuld als restaurant. In 2004 werd het kasteel aan een particulier verkocht.

Kasteel Foreest

Kasteel Foreest werd begin 16de eeuw vermeld als 'Forreist' een omwalde hoeve, eigendom van het nabijgelegen kartuizerinnenklooster. Twee eeuwen later kwam de site in handen van Anselme de Peellaert, kamerheer van Napoleon Bonaparte. Hij liet de hoeve verbouwen tot een kasteel in empirestijl, met bijbehorend remisegebouw, hoeve, toegangsdreef en een park. Het kasteel werd in 1907-1909 nog eens uitgebreid; de toenmalige eigenaar was Baron Rotsart de Hertaing, burgemeester van Sint-Andries. Vandaag is het kasteel nog altijd in privébezit (en niet toegankelijk). Wel kocht de stad Brugge rond Kasteel Foreest recent 12 ha bos en kwam er een nieuw fietspad.

Kasteel Bloemendale

Al halfweg de 16de eeuw staat 't Goed Bloemendale op kaarten vermeld. Net voor WO I wordt het kasteel grondig vernieuwd en uitgebreid met een vleugel in neogotische stijl. In het bijbehorende park staat een aantal indrukwekkende bomen. Het kasteel, zichtbaar door de haag in de Bloemendalestraat, wordt nu als B&B uitgebaat.

Brasserie Mary Tudor

In de schaduw achter kasteel Tudor, gevestigd in de oude paardenstallen, vind je brasserie Mary Tudor, waar je midden in het bos kunt genieten van een kopje koffie of een fris biertje.

Telefoonnummer
050 39 76 50
Goed ter Loo

Goed ter Loo was ooit de zetel van de heerlijkheid Loppem. Van 1551 tot 1916 bewoonde de familie de Schietere de Lophem het kasteel. Daarna werd het verkocht aan de priesters van het Heilig Hart, die er een bezinningscentrum begonnen. Recent werd het park toegankelijk gemaakt en vinden fietsers er, via een pad, aansluiting op de Vloethemveldzate.

Klein Strand

Deze grote waterplas is eind de jaren 1960 ontstaan als ontginningsput voor de aanleg van de autosnelweg E40. Rond en op het water ontstonden al snel toeristisch-recreatieve activiteiten; zo bijvoorbeeld spectaculaire waterskishows. Het zogeheten 'Klein Strand' is inmiddels uitgegroeid tot een populair recreatiedomein, met o.a. een camping.

Telefoonnummer
050 81 14 40
Website
https://www.kleinstrand.be
Kasteel van Snellegem / De Boeverie

Het kasteel werd in 1875 gebouwd voor de familie Gillès de Pélichy. Tijdens beide wereldoorlogen werd het bezet door de Duitsers. Na de bevrijding bleef De Boeverie lange tijd leegstaan; het werd een toevluchtsoord voor kluizenaars. Tot het in 1975 gekocht werd door Paul de Grande, een autoriteit in de antiekwereld. Hij liet het kasteel opknappen, het middelste koepeldak vervangen door een glazen piramidedak en hij richtte er expositieruimtes in. Zowel Amerikaanse topindustriëlen als koning Filip vonden de weg naar deze antiquair-kasteelheer. Het kasteel werd in februari 2021 te koop gezet.

Koetsenhuis

Het vroegere koetshuis van Kasteel Beisbroek is vandaag een koffiehuis-tearoom en biedt naar eigen zeggen het mooiste terras van Brugge. Ideaal om te verpozen bij een goed glas, een lekker dessert of een snack.

Telefoonnummer
050 67 87 50
Toon meer (+)Toon minder (-)

Ten zuidwesten van Brugge situeren zich - deels ook op grondgebied Zedelgem en Jabbeke - de Kasteelbossen. Ze vormen de grootste boscluster van West-Vlaanderen en bestaan uit de stedelijke groendomeinen Beisbroek, Tudor, Foreest, het provinciedomein Tillegembos, Vloethemveld, Magdalenagoed en de bossen rond het Kasteel van Loppem en de abdij Zevenkerken. Ooit waren deze bossen de speeltuin van de Brugse adel, vandaag die van fietsers en wandelaars. Onderweg passeer je liefst een dozijn kastelen.

Praktische info

Afstand39 km