Van zee naar Brugge, en terug

Zeebrugge · 48 km

Klik hier voor de korte versie van 28 km

Zeebrugge · 28 km

Klik hier voor de lange versie van 48 km
West-Vlaanderen ·
Brugge · Koolkerke · Ramskapelle · Zeebrugge ·
Bistro Du Phare

Zin in een tussenstop? Dan trek je ongetwijfeld de remmen dicht bij bistro Du Phare, vlak bij de Dampoort in Brugge. Dit bijzondere pand dateert uit de 15de eeuw en is volledig omringd door water, wat - zeker op het terras - voor een unieke sfeer zorgt. Du Phare heeft naast een gevarieerde drankkaart ook stevige gerechten en desserts in de aanbieding.

Telefoonnummer
050 34 35 90
Website
http://www.duphare.be
Fort van Beieren

Het provinciedomein Fort van Beieren (26 ha), gelegen op de buitenwal van wat ooit een fort was, dat begin 18de eeuw door Franse troepen werd opgericht naar aanleiding van de Spaanse Successieoorlog. Het aarden fort, waarvan de contouren goed bewaard zijn, heeft een stervormig grondplan. Errond ontwikkelde zich een bos- en weidelandschap.

Telefoonnummer
Onze-Lieve-Vrouw-Bezoekingskerk

Opmerkelijke en monumentale kerk in het kleine Lissewege, vlak bij Brugge. Je zult meteen zien dat deze kerk geen spits had; de oorzaak daarvoor was geldgebrek aan het eind van de 13de eeuw. Hier zie je een schoolvoorbeeld van Scheldegotiek, opgetrokken in veldsteen, lokaal gebakken baksteen en Doornikse steen. Binnen zie je voornamelijk 17de- en 18de-eeuwse barok. De pronkstukken zijn o.a. de preekstoel, de orgelkast en een marmeren doopvont. Er hangen verschillende schilderijen en de kerk bezit voorts een mooie verzameling edelsmeedwerk en liturgische gewaden. Ook de toren kan bezocht worden.

Telefoonnummer
0487 49 92 14
Openingsuren

Dagelijks van 10 tot 17 u., van 1 juni tot 30 september: van 9 tot 20 u. Toren: juli en augustus dagelijks van 14.30 tot 17.30 u.

Website
http://www.lissewege.be
Abdijschuur Ter Doest

In het mooie Lissewege, een van de tien mooiste dorpen van Vlaanderen, ligt de schitterende abdijschuur Ter Doest, het enige overblijfsel van de abdij die hier vroeger gevestigd was. De reuzenschuur is 56 m lang, 21 m breed en 17,5 m hoog. Indrukwekkend! En oud, want dit gebouw dateert van 1275. Vroeger was het dak bedekt met stro, nu met 38.000 Boomse dakpannen. Van 2001 tot 2003 werd het gebouw gerestaureerd. De schuur is dagelijks toegankelijk. Krijg je honger, dan kun je terecht in het restaurant in de boerderij. Sinds kort kun je er ook overnachten.

Telefoonnummer
050 54 40 82
Openingsuren

Dagelijks van 10 tot 17 u.

Website
http://www.lissewege.be
Lisseweegs Vaartje

In de oude bedding van de Olievliet en dwars door de dorpsterp van Lissewege werd in de 13de eeuw het Vaartje gegraven. Zelfs tot 1930 werd het nog gebruikt als aanvoerweg van en naar zee. Tijdens de zomermaanden staan er duizenden bloemen langs de oevers. Het Lisseweegs Vaartje is jaarlijks dan ook een van de decors voor de openluchttentoonstelling 'Beelden in het Witte Dorp'.

De Roste Buze

Sinds ‘Brugge, Culturele Hoofdstad 2002’ kan een tocht langs de vesten ononderbroken verder gezet worden, dankzij een nieuw kunstwerk over de Coupure, dat in de volksmond al vlug ‘de Roste Buze’ werd genoemd. De buizen draaien rond hun as, waardoor het brugdek opgetrokken wordt en toeristenboten vrije doorgang krijgen.

Gentpoort

In Brugge zijn vier van de zeven oorspronkelijke stadspoorten bewaard gebleven. Ze waren voor bezoekers een toegang tot het stadscentrum en voor de Bruggelingen een grens met de buitenwereld. De Gentpoort is er een van. Let op het beeld in de nis boven de doorgang: dit is de heilige Adriaan, die Brugge tegen de pest moest beschermen.

Admiraal Keyesplein

Het Admiraal Keyesplein is een architecturaal overblijfsel van de sociale woningbouw voor vissersgezinnen na de Eerste Wereldoorlog. Het pleintje is vernoemd naar de vice-admiraal van de Britse oorlogsvloot, die in Zeebrugge op Saint-George's Day de aanval op de Duitse bezetters leidde.

Pierre Vandammesluis

Tussen 1970 en 1985 werd de Zeebrugse haven sterk uitgebreid. De komst van een uitgestrekte voorhaven, gewonnen op zee en beschermd door twee strekdammen, gaf Zeebrugge nieuwe impulsen. Tegelijk werden in de achterhaven ook twee nieuwe, grote dokken aangelegd.
De verbinding tussen de open zee en die achterhaven, die niet onderhevig is aan getijden, wordt geregeld in de Pierre Vandammesluis. Die is maar liefst 500 m lang, 57 m breed en tot 18,5 m diep.

Minnewater

Een van de meest idyllische plekjes van Brugge is zonder twijfel het Minnewaterpark. Tot 1784 was het de aanlegplaats van de barge of trekschuit die tussen Gent en Brugge voer. Een opvallend gebouw op de oostelijke oever is het kasteel de la Faille (1893). In het kasteel is een restaurant gevestigd. Jaarlijks wordt hier het Cactus-muziekfestival georganiseerd. Ten noorden van het park vind je het Prinselijk begijnhof Ten Wijngaerde, beslist een ommetje waard.

Canadabrug

De Canadabrug - in de volksmond de 'Bizon-' of 'Buffelbrug' - herinnert aan het einde van de Tweede Wereldoorlog. Brugge werd bevrijd door de Manitoba Dragoons van het Canadese leger, die via Kristus-Koning en deze brug de stad binnentrokken. De 2 bizons verwijzen naar het symbool van Manitoba.

Toon meer (+)Toon minder (-)

Brugge is vanouds een internationale haven. Tijdens de middeleeuwen konden grote schepen via het Zwin tot bij het stadscentrum varen. Voor het graafschap Vlaanderen gold Brugge als een poort naar zee en groeide het uit tot een van de belangrijkste handelsmetropolen van Europa. Daar kwam echter een eind aan. Door verzanding en aanslibbing van de zeearm werd Brugge onbereikbaar voor schepen. Tot eind 19de eeuw een ambitieus project werd opgestart: de aanleg van een nieuwe zeehaven in ‘Brugge-aan-de- Zee’ of Zeebrugge. Tijdens deze bijzondere tocht verken je zowel oud als nieuw. Vanaf de zeehaven fiets je helemaal tot in Brugge, voor een prachtig rondje op de stadsvesten. Onderweg kom je langs het stemmige Lissewege en ontdek je de charmes van de Damse Vaart en het Leopoldkanaal. Kortom, dit wordt een rit vol verrassingen.

Wens je meer informatie over deze route (Roadbook, gpx-bestanden en praktische info)?

Al deze informatie vind je in de volgende gids:

Fietsboek Belgische Kust

Met knooppunter fiets je naar het mooiste van de Belgische kust.
De Vlaamse kustregio leent zich uitstekend om al fietsend verkend te worden: prachtige natuur, gezellige gemeentes, uitnodigende terrassen, gezonde lucht en steevast een vlak parcours.
Alleen de wind heb je soms tegen. In deze gids wijst Knooppunter je de weg naar het mooiste wat de Belgische kust te bieden heeft.

Als extraatje gidst de Beau-Séjourroute je langs alle plekken uit de gelijknamige serie.

Bij elke route hoort een roadbook. Het biedt je alle info in de meest compacte vorm: de plaats waar je van start gaat, een opsomming van de fietsknooppunten die je moet volgen, de afstand tussen die knooppunten en een situering van de bezienswaardigheden en horeca onderweg.
Alle roadbooks kun je, na registratie, gedurende twee jaar gratis downloaden via deze website.

€17,99

Heb je deze gids al ?

Na aankoop kun je jouw Knooppuntergids op deze website registreren. Zo krijg je toegang tot de meest actuele versie van de routes uit je gids en alle extra informatie en mogelijkheden. Je kunt je gids activeren met de persoonlijke unieke code die je vooraan in je boek terugvindt.