Hoge Blekker, lage Moeren

Koksijde · 54 km

Klik hier voor de korte versie van 28 km

Koksijde · 28 km

Klik hier voor de lange versie van 54 km
West-Vlaanderen ·
Koksijde · Steenkerke · Oeren · Alveringem · Vinkem · Houtem · De Moeren · Bulskamp · Veurne ·
De Leute

'Leute' is het West-Vlaamse woord voor plezier. Een halte in café De Leute is alleszins een plezante belevenis. Met de hangende glazen, honderden snuisterijen en een knoert van een buisstoof bezit het interieur een onweerstaanbare charme. Boven de deur lees je een summiere geschiedenis van deze kroeg van 1670, waar de voutekamer tot 1970 ook nog als gemeenteraadszaal dienst deed. Je kunt er nu terecht voor een hap en een drank, of in het speeltuintje.

Telefoonnummer
058 28 81 47
Website
https://www.eetcafedeleute.be
Mout- en Brouwhuis de Snoek - Brouwershof

In de museumherberg Het Brouwershof serveren ze heerlijke, ambachtelijk gebrouwen West-Vlaamse bieren. Voor de kinderen zijn oude gezelschapsspellen aanwezig. Volwassenen kunnen bij het proeven van een biertje gerust ook een gezelschapsspel uitproberen.

Telefoonnummer
058 28 96 74
Website
http://www.desnoek.be
Sint-Audomaruskerk

Net als in zoveel West-Vlaamse dorpjes is de kerk het dominante bouwwerk. Dat geldt ook voor de Sint-Audomaruskerk. Opvallend is de massieve vierkante vestingtoren. De kerk werd in fasen herbouwd na verwoesting door Franse troepen. Binnen zie je 17de- en 18de-eeuws rococomeubilair, beelden en schilderijen. Rond de kerk ligt het kerkhof met een witgekalkt muurtje met ringen. Tot 1993 werden hier stieren verhandeld op de stierenmarkt. Voor de kerk staat een natuurstenen beeld van een frontsoldaat uit de Eerste Wereldoorlog, die wijst naar het IJzerfront.

Telefoonnummer
058 28 87 52
Koksijde

Koksijde is een boeiende kustgemeente die niet alleen veel natuur te bieden heeft, maar ook heel wat cultureel interessante bezienswaardigheden telt. De geschiedenis van het voormalige kleine vissersdorpje Koksijde is verbonden met de abdij van Ten Duinen. In de vroege 12de eeuw kwam een kleine kloostergemeenschap zich in het kustgebied vestigen. In 1138 sloten de monniken zich aan bij de cisterciënzerorde. De abdij leverde een grote bijdrage aan de ontginning en de bedijking van het polderland en verwierf een aanzienlijke rijkdom. De monumentale boerderij Ten Bogaerde is daarvan het beste bewijs. Na de verwoesting van de abdij door beeldenstormers vestigden de monniken zich in Brugge, waar de gemeenschap tot 1796 bleef bestaan. De omgeving en het archeologisch museum bij de abdij is grondig gemoderniseerd. Koksijde heeft zich vanaf het begin van deze eeuw ontwikkeld tot een gezellige familiebadplaats. Liefhebbers van surrealistische schilderkunst kunnen terecht in het Paul Delvauxmuseum. Natuurreservaat De Doornpanne telt 157 ha en sluit aan bij de Hoge Blekker, met zijn 33 meter de hoogste duin aan de kust. Het gebied is grotendeels toegankelijk voor het publiek. Het vogel- en plantenreservaat kan onder begeleiding bezocht worden.

Telefoonnummer
058 53 30 30
Website
http://www.koksijde.be
Hof van Wyckhuize

Het prachtige Hof van Wyckhuize is een van de weinige grote landelijke herenwoningen uit de 17de eeuw die in de Westhoek nog bewaard zijn gebleven. Let vooral op de toegangspoort, de omheiningsmuur en het deels omwalde woonhuis: dat zijn de restanten van de oude kasteelboerderij in Vlaamse renaissancestijl. De boerderij is intussen volledig gerestaureerd en een beschermd monument. Vroeger verbleef hier de oude landadel, nu hebben de gemeentelijke diensten en de toeristische dienst van Alveringem er hun stek gevonden.

Telefoonnummer
058 28 88 81
Website
http://www.alveringem.be
't Potje Paté

‘t Potje Paté is het proefhuis bij uitstek voor lekkers uit de streek. Je bestelt er een van de Beer Bites en krijgt een Belgisch streekbier voorgeschoteld met allerlei hapjes. Het zijn Vlaamse varianten van de Spaanse tapas, op basis van bier: potjesvlees, ouderwetschen boerenpaté, karamel van Rodenbach, een garnituurtje van oude geuze enz. Bij het bier­ en eetcafé hoort overigens ook een gezellig winkeltje, waar potjesvlees, terrines, foie gras, rillettes en vooral veel patés worden aangeboden. De Veurn' Ambachtse is trouwens de eerste en de enige patéproducent in België die het label van erkend streekproduct mag dragen.

Telefoonnummer
058 29 89 33
Website
http://www.deveurnambachtse.be
Kerkhof Oeren

Op veel doden is het kerkhof van Alveringem in 1915 niet voorzien. Rond de 16e-eeuwse, laatgotische Sint-Apolloniakerk van Oeren komt een noodkerkhof. 651 gesneuvelde militairen vinden er hun laatste rustplaats, onder hen drie Duitsers. Door repatriëring van lichamen zijn er nu 509 grafstenen voor 508 soldaten (één graf is leeg). Op het kerkhof resten vijf heldenhuldezerkjes, die Joe English modelleert naar het Keltisch kruis, met inscriptie AVV-VVK en daaronder een blauwvoet. De zerkjes werden vanaf augustus 1916 geplaatst door het Vlaamsgezinde Comité voor Heldenhulde. Gesneuvelde piotten kregen gewoonlijk een houten kruis. Onbekenden metselden begin februari 1918 de letters AVV-VVK van 38 zerkjes dicht. In 1925 werd het merendeel van de 104 zerken vervangen door een Belgische grafsteen. In 1923 vond in Oeren de vierde IJzerbedevaart plaats. Daarna verhuisde dit herdenkingsfeest definitief naar Diksmuide.

Pastorie Houtem

Een blikvanger in het onooglijke Houtem is de historische pastorie – nu een privéwoning – opzij van de kerk. Het pand, met opmerkelijk torentje, werd opgetrokken in 1686 als refuge van de Veurnse Sint-Niklaasabdij. Tussen 23 januari 1915 en 18 oktober 1918 was hier het hoofdkwartier van het Belgische leger gevestigd. Koning Albert I kwam er wekelijks langs.

Hoge Blekker

De Hoge Blekker is een uniek stuifduin én de hoogste duintop van de Vlaamse kust; hij is namelijk 33 meter hoog. Hij ligt in een natuurgebied van 18 ha groot, dat eigendom is van het Vlaamse Gewest en vormt samen met de omliggende Schipgatduinen en de Doornpanne een van de meest uitgestrekte duincomplexen van de kust (250 ha). De Hoge Blekker was al bekend bij de Kelten, die het duin 'Geso riae' noemden, 'Zandberg bij de stroom'. Het is letterlijk een wandelend duin, dat door de wind wordt verplaatst, maar tegenwoordig in toom wordt gehouden door aanplanting van helmgras en kruipwilg. Toch maakten zeelui van zijn opvallende verschijning gebruik om hun koers te bepalen. De naam 'Hoge Blekker' verwijst naar het lichtweerkaatsende karakter van de kale duinflanken, die 'blekken' in de zon. De top biedt een prachtig uitzicht over het grote duingebied.

Telefoonnummer
058 51 29 10
Website
http://www.koksijde.be
Veurne
Veurne ligt in de IJzervlakte, in het uiterste westen van West-Vlaanderen, op nauwelijks enkele kilometers van de kustplaatsen De Panne en Koksijde. De zee op een steenworp, en een authentiek stadscentrum met talrijke historische gebouwen: wat wil een mens meer? Het is ook niet verwonderlijk dat de vlakke polderstreek met weidse vergezichten erg geliefd is bij fietsers en wandelaars. Wie Veurne van in de verte bekijkt, ziet meteen de drie bekende torens van de stad: de scherpe spits van de Sint-Walburgakerk, het sierlijke belfort en de stompe toren van de Sint-Niklaaskerk. Maar dat zijn niet de enige gebouwen die de moeite waard zijn! Veurne groeide in de loop van de 12de eeuw uit tot een lakenstad van niveau. Onder de aartshertogen Albrecht en Isabella beleefde Veurne zijn grootste bloei. Op de Grote Markt verrezen schitterende panden in renaissancestijl. Mooie gebouwen zijn onder meer het Stadhuis in gele baksteen, het Landshuis of voormalige gerechtshof, de voormalige Vleeshalle en de Hoge Wacht. Vanuit het stadspark heb je trouwens ook een mooi uitzicht op de torens van de stad.
Telefoonnummer
058 33 55 00
Website
http://www.veurne.be
Onze-Lieve-Vrouw-Hemelvaartkerk

De imposante Onze-Lieve-Vrouw-Hemelvaartkerk is sinds 1948 beschermd. Het is een gotische hallenkerk met een logge, zware westertoren met steunberen, uit de 15de-17de eeuw. Enkele romaanse ijzerzandstenen delen van de vroegere kerk bleven bewaard. Het meubilair omvat een 18de-eeuws orgel, een doksaal en enkele sculpturen, waaronder een calvarie met Maria Magdalena en diverse 16de-17de-eeuwse schilderijen. Je treft er ook gegroepeerde graven van kinderen aan. Op dit kerkhof ligt luitenant-generaal Wielemans uit de Eerste Wereldoorlog. Omheen de kerk is er ook een Britse militaire begraafplaats met gesneuvelden uit de Tweede Wereldoorlog.

Telefoonnummer
Kasteel Beauvoorde

Toeristische blikvanger in Wulveringem is het waterkasteel Beauvoorde. Het werd in 1617 opgetrokken door de hoogbaljuw van Veurne, op de plaats waar eerder de Saksische ridder Wulferus - vandaar 'Wulveringem' - zijn burcht had. Verscheidene adellijke families passeerden er de revue, tot het kasteel in verval geraakte. De Ieperse jonkheer Arthur Merghelynck redde het van de sloop. Hij werd in 1875 eigenaar van het goed en liet het met 'ongekende luister' herrijzen. De kunstzinnige man maakte van Beauvoorde zijn levenswerk en smukte het interieur op met antiek meubilair, talrijke schilderijen en kostbare keramiek. In 1905, drie jaar voor zijn overlijden, stelde de kinderloze Merghelynck zijn bezit ter beschikking aan de Koninklijke Academie voor Nederlandse Taal- en Letterkunde. Vandaag wordt het domein beheerd door de erfgoedorganisatie Herita.

Telefoonnummer
058 29 92 29
Openingsuren

Kasteel: van 1 april tot 31 oktober: woensdag van 14 tot 17 u., zaterdag, zon- en feestdagen van 10 tot 17 u.; in juli en augustus en tijdens de schoolvakanties van woensdag tot zondag van 10 tot 17 u.; van 1 november tot 31 maart enkel groepsbezoek. Park: het hele jaar door van dinsdag tot zondag van 10 tot 18 u. (in juli en augustus dagelijks).

Website
http://www.kasteelbeauvoorde.be
Torreelenhoeve
De Torreelenhoeve is een van de oudste boerderijen die nog resteren in Wulveringem-Vinkem. Het voormalige ridderslot werd gebouwd eind 14de-begin 15de eeuw. Het type met vier ronde hoektorens imiteerde het klassieke Franse kasteel. Na een brand in 1640 werd het kasteel omgebouwd tot een versterkte boerderij. Het grote gevelkruis werd aangebracht om de pest buiten te houden. Tijdens de Eerste Wereldoorlog lag de boerderij op ongeveer 14 km van het front verwijderd. Toen was er vlak bij deze boerderij een gedeelte van het militaire hospitaal L'Océan uit De Panne overgebracht. De torens van de boerderij zouden gefungeerd hebben als waterreservoirs voor het hospitaal. Bij het zwarte kruis, dat nog half bewaard is gebleven, werd naar verluidt de mis opgedragen. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd de boerderij gebruikt als medische post. Het boerenhuis van de boerderij werd in 1987 beschermd als monument.
Telefoonnummer
058 33 55 31
Onze-Lieve-Vrouw ter Duinenkerk

Welkom in de 'kathedraal van het licht'. Deze bijnaam dankt de Onze-Lieve-Vrouw ter Duinenkerk in Koksijde aan de grote vrije ruimte en de bijzondere lichtinval. Glas en beton zijn de belangrijkste bouwmaterialen van deze 40 meter hoge kerk. Het is dan ook een moderne kerk, gebouwd in 1959-1964 naar de plannen van de Brugse architect Lantsoght, die zich bij zijn ontwerp liet inspireren door de vloeiende bewegingen van het duinzand en de golven van de zee. Binnen vallen onder meer de glasramen op, het hoofdaltaar en de Christusfiguur, het wijwatervat, het Onze-Lieve-Vrouwebeeld, het praalmonument van de Zalige Idesbald, het moderne drieluik 'Van Kruis naar Verrijzenis', de bronzen kruisweg en het orgel (43 registers). De kerk is sinds 2004 een beschermd monument.

Telefoonnummer
058 51 16 02
Openingsuren

Dagelijks van 8 tot 18 u.

Website
http://www.onzelievevrouwterduinenkoksijde.tk
Toon meer (+)Toon minder (-)

Met het strand, de Plaatsduinen, de Doornpanne en de Hoge Blekker heeft Koksijde prachtige natuurgebieden in huis. Dankzij het Abdijmuseum Ten Duinen, Navigo, het Paul Delvaux Museum en Museos kan het ook prat gaan op een groot aanbod aan kunst en cultuur. Maar bovenal is Koksijde een echt fiets- en wandelparadijs. En bovendien een goede uitvalsbasis om te gaan uitwaaien in de verste uithoek van het land, tussen de zee en de Franse ‘schreve’. Het is een streek met piepkleine dorpjes, uitgestrekte weiden en vergezichten die, in vergelijking met de rest van Vlaanderen, nog niet aangetast zijn door lintbebouwing en andere ruimtelijke wanorde. Deze fietstocht is een uitstekend medicijn om je van alle drukte en lawaai te ontdoen. Want het is stil, daar in de Westhoek. Zo onverstoorbaar stil, dat je als fietser hoopt dat je remmen niet gaan piepen.

Wens je meer informatie over deze route (Roadbook, gpx-bestanden en praktische info)?

Al deze informatie vind je in de volgende gids:

Fietsboek Belgische Kust

Met knooppunter fiets je naar het mooiste van de Belgische kust.
De Vlaamse kustregio leent zich uitstekend om al fietsend verkend te worden: prachtige natuur, gezellige gemeentes, uitnodigende terrassen, gezonde lucht en steevast een vlak parcours.
Alleen de wind heb je soms tegen. In deze gids wijst Knooppunter je de weg naar het mooiste wat de Belgische kust te bieden heeft.

Als extraatje gidst de Beau-Séjourroute je langs alle plekken uit de gelijknamige serie.

Bij elke route hoort een roadbook. Het biedt je alle info in de meest compacte vorm: de plaats waar je van start gaat, een opsomming van de fietsknooppunten die je moet volgen, de afstand tussen die knooppunten en een situering van de bezienswaardigheden en horeca onderweg.
Alle roadbooks kun je, na registratie, gedurende twee jaar gratis downloaden via deze website.

€17,99

Heb je deze gids al ?

Na aankoop kun je jouw Knooppuntergids op deze website registreren. Zo krijg je toegang tot de meest actuele versie van de routes uit je gids en alle extra informatie en mogelijkheden. Je kunt je gids activeren met de persoonlijke unieke code die je vooraan in je boek terugvindt.