Jodiumrijke tocht door het ‘verre’ westen

De Panne · 38 km

Klik hier voor de korte versie van 21 km

De Panne · 21 km

Klik hier voor de lange versie van 38 km
West-Vlaanderen ·
Veurne · Wulpen · Sluizen · Nieuwpoort · Oostduinkerke · Koksijde · De Panne ·
Grote Markt Veurne

Met zijn vele historische gebouwen is het zonder meer een van de mooiste pleinen van het land. Pronkstuk is het stadhuis (1596) in renaissance stijl. Het aanpalende landhuis (1621), nu deel van het stadhuis, was ooit de zetel van het bestuur en het gerecht van de kasselrij (of het burggraafschap) Veurne. Opmerkelijk is ook het Spaans Paviljoen (15de eeuw), op de hoek met de Ooststraat. Je hebt vanaf het plein bovendien uitzicht op de gotische Sint-Walburgakerk (14de eeuw) en de Sint-Niklaaskerk (12de eeuw), die eigenlijk op de Houtmarkt staat.

Sint-Walburgapark

In 1898 besliste Veurne om de 'Openbare Hof ter Citerneplaats' - de omgeving rond de onafgewerkte westertoren van de Sint­Walburgakerk - om te vormen tot een volwaardig stadspark. De groene oase is vandaag een van de mooiste plekjes van de stad, met onder andere een kiosk, een borstbeeld van Paul Delvaux en kunstwerken van George Grard en Willem Vermandere.

Wielrijdersrust / Het Dorstige Hart

Bij de Florizoonebrug in Wulpen tref je brasserie Het Dorstige Hart - ook wel 'Wielrijdersrust' genoemd. Er zijn twee terrassen, waarvan één letterlijk langs de oever van het kanaal Nieuwpoort-Veurne. Een uitgelezen pleisterplaats voor fietsers én fijnproevers. Echte Ostduun-
kerkse gernoarsoepe (soep met garnalen) geldt als specialiteit van het huis.

Telefoonnummer
0474 40 99 69
Website
http://www.wielrijdersrust-hetdorstigehart.be
Hoge Blekker

De Hoge Blekker is een uniek stuifduin én de hoogste duintop van de Vlaamse kust; hij is namelijk 33 meter hoog. Hij ligt in een natuurgebied van 18 ha groot, dat eigendom is van het Vlaamse Gewest en vormt samen met de omliggende Schipgatduinen en de Doornpanne een van de meest uitgestrekte duincomplexen van de kust (250 ha). De Hoge Blekker was al bekend bij de Kelten, die het duin 'Geso riae' noemden, 'Zandberg bij de stroom'. Het is letterlijk een wandelend duin, dat door de wind wordt verplaatst, maar tegenwoordig in toom wordt gehouden door aanplanting van helmgras en kruipwilg. Toch maakten zeelui van zijn opvallende verschijning gebruik om hun koers te bepalen. De naam 'Hoge Blekker' verwijst naar het lichtweerkaatsende karakter van de kale duinflanken, die 'blekken' in de zon. De top biedt een prachtig uitzicht over het grote duingebied.

Telefoonnummer
058 51 29 10
Website
http://www.koksijde.be
De Doornpanne

In bezoekerscentrum De Doornpanne kom je meer te weten over de waterwinning en de fauna en flora in het natuurgebied het natuurgebied De Doornpanne. Er zijn tijdelijke tentoonstellingen waar 'zelf doen' en 'zelf ontdekken' centraal staan. Ja kan een begeleide wandeling aanvragen, brochures, wandelkaarten en informatie krijgen. In De Doornpanne bestaat de kern van het duinencomplex uit een brede depressie (panne) waarvan de begroeiing een mozaïek vormt van bos, struikgewas en open ruimte. Eromheen bevindt zich een gordel van stuifduinen met o.a. de hoogste duintop van de Vlaamse kust, de Hoge Blekker (33 m). In De Doornpanne komen meer dan driehonderd soorten wilde planten voor waarvan een derde in Vlaanderen zeldzaam tot zeer zeldzaam is. Bepaalde delen van het gebied zijn wegens begrazing en waterwinning alleen toegankelijk onder begeleiding van een gids. Voor meer informatie neem je het best een kijkje op www.iwva.be/bezoekers, de website van de Intercommunale Waterleidingsmaatschappij van Veurne-Ambacht (IWVA) die eigenaar is van het centrale deel (123 ha) van De Doornpanne.

Telefoonnummer
058 53 38 33
Openingsuren

- Buiten de vakantieperiodes (van oktober tot mei): vrijdag en zaterdag van 10 tot 12 u. en van 14 tot 16 u.; zon- en feestdagen van 14 tot 16 u. Gesloten op zondagen in januari buiten de kerstvakantie. - Juni tot september en tijdens de schoolvakanties: van maandag tot zaterdag van 10 tot 12 u. en van 14 tot 17 u.; zon- en feestdagen van 14 tot 17 u.

Website
http://www.iwva.be/bezoekers
Beeldengroep 'Blij Weerzien'

De beeldengroep 'Blij weerzien' van kunstenares Jenny Reynaert werd in 2007 ingehuldigd. Het kunstwerk aan de Florizoonebrug symboliseert de herstelde relatie tussen de Dijk en Conterdijk in Wulpen die door de nieuwe brug wordt gerealiseerd.

Calmeynbos

Het Calmeynbos is een bijzonder stukje natuur in De Panne. Het werd in 1903 door Maurice Calmeyn aangeplant, om twee redenen. Enerzijds wilde men weten welke bomen bestand waren tegen een duinbiotoop, anderzijds kon men dankzij het bos de landbouwgronden beschermen tegen stuifzand. Nu is het 66 ha puur natuur waar je naar hartenlust kunt wandelen. Er is ook een apart ruiter- en mountainbikepad. Het Calmeynbos is met de kusttram bereikbaar.

Telefoonnummer
058 42 18 18
Openingsuren

Doorlopend toegankelijk.

NAVIGO - Nationaal Visserijmuseum

In dit moderne museum voor jong en oud vullen waardevolle pronkstukken uit de collectie en interactieve opstellingen elkaar aan. Zo kun je morseberichten verzenden, een visser in nood helpen door het gezinsparcours S.O.S. Zeemonsters te volgen, een storm beleven alsof je er middenin zit en ontdekken hoe vissers vroeger leefden en werkten aan de hand van levensechte decors: het vissershuisje, het strand, de kapel, de scheepswerf, de Oostendse vismijn, de 'cierk' en een sprot- en haringrokerijdecor. Niet alleen de kunst en het vissersambacht staan centraal in het museum. Ook de natuur, en de zee die geeft en neemt. Sta oog in oog met de aquariumbewoners onder hét pronkstuk van de collectie: de OD.1 Martha, een gerestaureerd kustvissersvaartuig dat oorspronkelijk tot de vissersvloot van Oostduinkerke behoorde en sinds 2006 een nieuwe thuishaven in het visserijmuseum vond. Het museum schenkt extra aandacht aan het heden en de toekomst van de visserij in de Noordzee en organiseert bovendien jaarlijks tentoonstellingen die een frisse blik werpen op de verschillende aspecten van de visserij. Oostduinkerke is ook de enige plek ter wereld waar garnaalvissers te paard nog actief zijn. Een aloud gebruik waarrond het museum reeds een grote verzameling erfgoed verzameld heeft. Na een bezoek kun je in het estaminet De Peerdevisscher de traditionele visserskost proeven en genieten op het binnenplein waar de visserijfolklore in de zomer telkens haar hoogtepunt krijgt. Je vindt er ook het herdenkingsmonument voor de op zee gebleven vissers.

Telefoonnummer
058 51 24 68
Openingsuren

Van 1 april tot 30 oktober: van dinsdag tot vrijdag van 10 tot 18 u.; zaterdag, zon- en feestdagen van 14 tot 18 u. Van 1 november tot 31 maart: van dinsdag tot zondag van 14 tot 18 u.

Website
http://www.navigomuseum.be
Plopsaland De Panne
Kabouter Plop, Mega Mindy, Bumba en al hun vrienden staan te popelen om je welkom te heten in Plopsaland De Panne, het meest bezochte pretpark van België aan de kust. Dit themapark combineert de magie van Studio 100 met het plezier van meer dan 50 attracties voor jong en oud. Bezoek er zeker de nieuwe attracties in het overdekte Mayaland. Je kunt er nat worden op De Bloemenmolen, dansen op De Waterlelies en swingen op De Swingboom. Breng zeker een bezoekje aan de nieuwe Vikingzone met Wickie The Battle en De Grote Golf. Ontmoet je favoriete Plopsa-figuur tijdens een onvergetelijke 'meet&greet' en ga uit de bol tijdens een van de knotsgekke liveshows. Duizend-en-één kriebels voor de hele familie!
Telefoonnummer
058 42 02 02
Openingsuren
Van paasvakantie t.e.m. kerstvakantie: dagelijks vanaf 10 u., sluitingsuur varieert. Gedetailleerde openingstijden op de website.
Website
http://www.plopsaland.be
Bezoekerscentrum De Nachtegaal

Bezoekerscentrum De Nachtegaal is een 'poort' tot de omliggende natuur die onderdak biedt aan interactieve tentoonstellingen over de ecosystemen van zee, strand en duin.

Telefoonnummer
058 42 21 51
Toon meer (+)Toon minder (-)

Fietsen aan zee, het is en blijft een belevenis. En altijd maakt dat eeuwige vakantiegevoel het verschil. Tijdens deze tocht snuif je trouwens aardig wat jodiumrijke lucht op, want kilometerslang flaneer je langs strand en duinen. Deze keer vertrek je in De Panne, de meest westelijke badplaats aan de Belgische Kust. De naam is afgeleid van een duinpanne en aanvankelijk was deze verre uithoek van Adinkerke niet meer dan een buurtschap van arm vissersvolk. Toch was het precies in de duinen rond dat gehuchtje dat Leopold I voor het eerst voet op Belgische bodem zette. Niet zozeer de komst van de eerste koning, maar wel de ontwikkeling van het kusttoerisme zorgde ervoor dat De Panne uiteindelijk groter zou worden dan het landelijke moederdorp Adinkerke. Dat werd in 1977 als kleinste entiteit een deel van de nieuwe fusiegemeente De Panne.

Wens je meer informatie over deze route (Roadbook, gpx-bestanden en praktische info)?

Al deze informatie vind je in de volgende gids:

Fietsboek Belgische Kust

Met knooppunter fiets je naar het mooiste van de Belgische kust.
De Vlaamse kustregio leent zich uitstekend om al fietsend verkend te worden: prachtige natuur, gezellige gemeentes, uitnodigende terrassen, gezonde lucht en steevast een vlak parcours.
Alleen de wind heb je soms tegen. In deze gids wijst Knooppunter je de weg naar het mooiste wat de Belgische kust te bieden heeft.

Als extraatje gidst de Beau-Séjourroute je langs alle plekken uit de gelijknamige serie.

Bij elke route hoort een roadbook. Het biedt je alle info in de meest compacte vorm: de plaats waar je van start gaat, een opsomming van de fietsknooppunten die je moet volgen, de afstand tussen die knooppunten en een situering van de bezienswaardigheden en horeca onderweg.
Alle roadbooks kun je, na registratie, gedurende twee jaar gratis downloaden via deze website.

€17,99

Heb je deze gids al ?

Na aankoop kun je jouw Knooppuntergids op deze website registreren. Zo krijg je toegang tot de meest actuele versie van de routes uit je gids en alle extra informatie en mogelijkheden. Je kunt je gids activeren met de persoonlijke unieke code die je vooraan in je boek terugvindt.