Terug naar de belle époque

De Haan · 46 km

Klik hier voor de korte versie van 28 km

De Haan · 28 km

Klik hier voor de lange versie van 46 km
West-Vlaanderen ·
Wenduine · Blankenberge · Uitkerke · Zuienkerke · Meetkerke · Houtave · Stalhille · Klemskerke · De Haan ·
Uitkerkse polder

Uitwaaien kan niet alleen op de dijk en het strand in Blankenberge maar ook in de achterliggende polders. In het ongerepte natuurgebied de Uitkerkse polder wordt alles gedaan om de natuur zo veel mogelijk te behouden en te respecteren. Het is een 1400 ha groot weidevogelgebied. 's Zomers verblijven er zeldzame weidevogels zoals grutto's, kluten, scholeksters, slobeenden, bergeenden en zomertalingen. 's Winters is de polder een toevluchtsoord voor duizenden overwinterende vriesganzen zoals kolgans en kleine rietgans. Je kunt er een aantal wandelroutes volgen of het gebied met de ter plaatste gehuurde fiets verkennen. De auto laat je het best achter op de randparkeerterreinen. Hier vind je ook de allereerste Groene Halte-wandeling waarbij je met bus en trein tot aan de wandelroute gebracht wordt. Over dit gebied vind je alle informatie op de website van het bezoekerscentrum. Zo kom je er te weten welke activiteiten er plaatsvinden en wat er te zien is in het bezoekerscentrum van de Uitkerkse Polder. De toegang tot het centrum is gratis.

Telefoonnummer
050 42 90 40
Website
https://www.natuurpunt.be/bezoekerscentrum/bezoekerscentrum-uitkerkse-polder
Herberg Drie Koningen

Typisch bruine kroeg pal tegenover de kerk van Houtave, op de hoek van de Kerkhofstraat met de Zakstraat die al sinds... 1771 gasten verwelkomt. Tijdens en na de Franse Revolutie deed ze even dienst als gemeentehuis. Dit café werd vele jaren uitgebaat door Omer Coudeville die in 1999 overleed. Hij was zowel cafébaas, smid, accordeonist als organist in de nabije kerk. Michel Soens zet - geheel volgens de geest van Omer - de zaak en de tradities die hier leven voort. Herberg Drie Koningen vormde ook het decor voor de vijfdelige tv-serie 'De Kavijaks' van Jozef Vantorre. De reeks vertelt het verhaal van een arme vissersfamilie uit Heist-aan-Zee en speelt zich af tijdens en onmiddellijk na de Tweede Wereldoorlog. Stijn Coninx was de regisseur, topacteur Jan Decleir speelde de hoofdrol. Dompel je onder in een buitengewone sfeer en een authentiek decor. Bewonder ook de vele pispotten aan het plafond. Achter elk ervan schuilt een verhaal dat Michel je graag zal vertellen. Maar geniet vooral van een natje en een droogje en proef zeker eens de ambachtelijke boerenham. Overheerlijk!

Telefoonnummer
050 31 40 60
Openingsuren

Van donderdag tot zondag vanaf 11.30 u. In juli en augustus ook geopend op woensdag.

Website
http://www.herbergdriekoningen.be
Staakkapelletje "Gij die passeert"

In het landelijke Vlaanderen is de devotie nooit ver weg en dat geldt ook in Zuienkerke. 'Gij die hier passeert, te peerd of te voet, vereert Maria met een Weesgegroet', zo staat het te lezen bij een kapelletje op de hoek van de Heerweg en de Draaiboomstraat.

Telefoonnummer
Tramstation

Hier sta je voor een uniek stukje kustarchitectuur! Dit tramstationnetje (1903) is immers nog het enig overblijvende Belgische tramstation uit de belle-époquetijd. Het is gebouwd in de typische villastijl die rond 1900 aan de kust zeer populair was. Nu huist de toeristische dienst in het beschermde station, ook al stopt hier dagelijks de kusttram nog.

Telefoonnummer
059 24 21 35
Openingsuren

Van april tot eind juni en in september-oktober dagelijks van 9.30 tot 12 u. en van 13.30 tot 17 u.; in juli en augustus dagelijks van 9.30 tot 18 u.; van november tot maart: op werkdagen van 9.30 tot 12 u. en van 14 tot 17 u., zondag van 10 tot 14 u.

Website
http://www.dehaan.be
Villawijk 'de Concessie'

De Concessie, de historische villawijk die rond dat tramstation ontstond, dankt zijn naam aan het feit dat de Belgische staat het duinengebied in 1889 in 'concessie' of erfpacht gaf. Enkele bekende architecten, zoals Valentin Vaerwyck en Leo Ide, kregen de vrije hand om De Haan een eigen karakter te bezorgen. Het resultaat was een geslaagde combinatie van villa's in Normandische en Engelse trant, de zogenaamde Anglo-Normandische of 'cottage'-stijl, met witgeschilderde bakstenen, laagreikende daken en houten luiken en ramen met kleine vensters. Het zijn precies die architecturale pareltjes - én het ontbreken van hoogbouw op de zeedijk - die De Haan zo aantrekkelijk maken.

Telefoonnummer
059 24 21 34
Openingsuren

Doorlopend toegankelijk.

Website
http://www.visitdehaan.be
Beaufort

In De Haan zijn er tal van gezellige tearooms en koffiehuizen waar je o.a. terecht kan voor heerlijke pannenkoeken en wafels, lekkere koffie, een ontbijt als ideale start voor je fietstocht, …

Telefoonnummer
059 23 63 33
Website
http://www.beaufort.be
Grand Hotel Belle Vue

Een must voor een mondaine badplaats eind 19de eeuw was een 'grand hotel'. Om die titel te verdienen, moest het gebouw aan een zekere status voldoen. Grand Hôtel Belle Vue (1910), vlak bij de tramhalte, bestaat nog steeds.

Telefoonnummer
059 23 34 39
Website
http://www.hotelbellevue.be
Paravang

Bij de zogeheten Paravang - het windscherm met zitbanken uit de belle époque - bevond zich destijds een vissershaventje.

Hubertmolen
De Haan telt twee molens, waarvan eentje in deelgemeente Wenduine: de Hubertmolen. Deze kleine staakmolen is een vaste waarde in zijn omgeving, die trouwens de Molenwijk werd genoemd. Het is een uniek type voor Vlaanderen, uitgerust met een houten askop. De houten molen is gebouwd in 1880 door molenaar Jan Hubert en gerestaureerd in 1995 en 2006. Geregeld wordt er nog graan gemalen. Een bezoekje aan de molen is mogelijk. Meer informatie krijg je bij de toeristische dienst van De Haan.
Telefoonnummer
059 24 21 34
Openingsuren
Van april tot en met september: elke eerste zondag van de maand van 14 tot 17 u.; tijdens de Molenfeesten (de laatste zondag van juni) en Open Monumentendag: van 10 tot 12 u. en van 14 tot 16 u.
Website
http://www.dehaan.be
Sint-Bavo-en-Sint-Machutuskerk
Voor het ontstaan van de gotische Sint-Bavo-en-Sint-Machutuskerk moeten we terug naar de 13de-14de eeuw. De kerk werd in de 17de eeuw verbouwd en voorzien van een nieuw westwerk en een koor. Het interieur is beslist de moeite waard en bevat onder meer een polychroom houten drieluik uit de 16de eeuw. Neem ook zeker een kijkje bij het mooie zijaltaar, met een voorstelling van Onze-Lieve-Vrouw van de Rozenkrans.
Telefoonnummer
Duinbossen

In De Haan hoef je niet alleen te zonnebaden, lange duinwandelingen maken kan ook! Daarvoor duik je het 157 ha groot bos- en duingebied De Staatsduinen in. Je vindt er heel wat bewegwijzerde wandelpaden. Aanvankelijk werd het reservaat beplant met loofbomen om zandverstuiving tegen te gaan. De loofbomen werden sinds 1922 systematisch vervangen door dennen.

Telefoonnummer
059 23 59 09
Openingsuren

Doorlopend toegankelijk. Maandelijkse themawandelingen met Natuurpunt.

Website
http://www.natuurenbos.be/nl-BE/Domeinen/West-Vlaanderen/Duinbossen_van_De_Haan.aspx
Natuurreservaat De Kijkuit
Bos in de duinen? Dat vind je in De Haan! De gemeente telt maar liefst 157 ha beboste duinen. Je hoeft niet te rekenen op een zee van groen, maar op een afwisselend landschap van duinen, heide, bomen en zandpannen. Je kunt er wandelen en paardrijden op de vele wandel- en ruiterpaden. Natuurreservaat De Kijkuit ligt onmiddellijk achter het strand. De planten zijn er ruw en stekelig. Vroege vogels kunnen er deelnemen aan een wandeling met gids. Het reservaat, dat zijn oorspronkelijke plantengroei grotendeels heeft bewaard, is van bijzondere ornithologische waarde. Als gevolg van de kwetsbaarheid is het helaas niet toegelaten het natuurgebied vrij te betreden. Toch zin om eens een kijkje te nemen in het natuurgebied? Raadpleeg de wandelkalender van Natuurpunt De Haan.
Telefoonnummer
059 23 59 09
Openingsuren
Enkel onder begeleiding van een gids.
Website
http://www.natuurenbos.be/nl-BE/Domeinen/West-Vlaanderen/Duinbossen_van_De_Haan.aspx
Pallieterhof

Wat ooit een herenhoeve was, is sinds enkele jaren omgebouwd tot een tearoom en restaurant. Het stemmige interieur geeft uit op een aangename patio, waar het voor de fietser leuk pauzeren is. Je krijgt er dagverse producten op je bord en met een verwenkoffie voel je je inderdaad ... verwend! In de ruime tuin zijn er voor de kinderen ook een springkasteel en speeltoestellen. Ze serveren hier onder andere Agnus Tripel, Blanche de Namur, Tempelier en Corsendonk (Blond en Bruin) van het vat.

Telefoonnummer
059 44 56 53
Website
http://www.pallieterhof.be
Duinbossen

De Duinbossen zijn een unieke groenstrook aan de kust, die de hele afstand tussen De Haan en haar deelgemeente Wenduine 'overspant'. Ze beslaat ruim  157 ha en werd vanaf 1836  aangeplant o.l.v. de vader van  Guido Gezelle. In deze naaldbossen zijn ook open ruimtes  met kaal zand en helmgras,  mosduinen en duingraslanden.

Spioenkop

De Spioenkop is een uitkijkpost op de op één na hoogste duin aan de Belgische kust (31 m). Er prijkt een wit paviljoentje met rood dak. Je krijgt er een prachtig panorama op het achterliggende polderland en de kustvlakte.

La Potinière

Centraal rustpunt in de Haanse Concessiewijk is La Potinière, een parkdomein met paadjes en zitbanken, tennisterreinen, minigolf en een taverne met zonneterras. Er vinden geregeld concerten plaats.

Toon meer (+)Toon minder (-)

In beton en hoogbouw was De Haan nooit een haantje de voorste, waardoor de kustgemeente zijn belle-époque-stijl en authenticiteit heeft bewaard. Getuige daarvan zijn het bevallige tramstation, het romantische Grand Hotel Belle Vue en het bijzondere karakter van de Concessie-wijk, met zijn villa’s in Anglo-Normandische stijl. Zelfs Albert Einstein raakte erdoor gecharmeerd; hij woonde er in 1933 ruim een half jaar. Deze tocht laat je niet alleen kennismaken met de badplaats zelf, maar ook met al zijn deelgemeenten en woonkernen: Wenduine, Harendijke, Vlissegem, Klemskerke en Vosseslag. Je fietst aardig wat kilometers in een groen decor: eerst langs de bossen van de Zandpanne, vervolgens landinwaarts dwars door de polders, om te besluiten op de Driftweg, langs de Duinbossen van De Haan.

Wens je meer informatie over deze route (Roadbook, gpx-bestanden en praktische info)?

Al deze informatie vind je in de volgende gids:

Fietsboek Belgische Kust

Met knooppunter fiets je naar het mooiste van de Belgische kust.
De Vlaamse kustregio leent zich uitstekend om al fietsend verkend te worden: prachtige natuur, gezellige gemeentes, uitnodigende terrassen, gezonde lucht en steevast een vlak parcours.
Alleen de wind heb je soms tegen. In deze gids wijst Knooppunter je de weg naar het mooiste wat de Belgische kust te bieden heeft.

Als extraatje gidst de Beau-Séjourroute je langs alle plekken uit de gelijknamige serie.

Bij elke route hoort een roadbook. Het biedt je alle info in de meest compacte vorm: de plaats waar je van start gaat, een opsomming van de fietsknooppunten die je moet volgen, de afstand tussen die knooppunten en een situering van de bezienswaardigheden en horeca onderweg.
Alle roadbooks kun je, na registratie, gedurende twee jaar gratis downloaden via deze website.

€17,99

Al deze informatie vind je in de volgende gids:

Groot Fietsboek België (actie Knack, Libelle, De Zondag en Plus Magazine)

Actietitel voor de lezers van Knack, Libelle, De Zondag en Plus Magazine

Fietsen is genieten. Dat weten we bij Knooppunter als geen ander. Onderweg wil je als fietser best wel wat zien. En daar speelt dit Groot Fietsboek België helemaal op in. Voor deze Knooppunter-fietsgids selecteerden Patrick Cornillie en Kristien Hansebout de mooiste rondritten: 50 kant-en-klare routes langs fietsknooppunten en - in Wallonië - ook over 'trage' RAVeL-paden, telkens met een lang en een kort parcours. 

Met deze fietsgids als bron van inspiratie én de gebruiksklare Knooppunter-roadbooks op het stuur wordt elke fietstocht gewoonweg dubbel genieten.

ACTIE

Heb je deze gids al ?

Na aankoop kun je jouw Knooppuntergids op deze website registreren. Zo krijg je toegang tot de meest actuele versie van de routes uit je gids en alle extra informatie en mogelijkheden. Je kunt je gids activeren met de persoonlijke unieke code die je vooraan in je boek terugvindt.