Van hinterland naar strand

Bredene · 40 km

Klik hier voor de korte versie van 26 km

Bredene · 26 km

Klik hier voor de lange versie van 40 km
West-Vlaanderen ·
Bredene · Oudenburg · Ettelgem · Roksem · Zandvoorde · Stene · Oostende ·
Maquette Oudenburg

In het park bij de kerk moet je beslist eens de bronzen maquette bekijken. Die toont namelijk hoe Oudenburg met zijn castella er bijna 2000 jaar geleden uitzag. De Romeinen hadden er vijf indrukwekkende legerkampen, verspreid over een oppervlakte van liefst 2,5 ha.

Telefoonnummer
Sint-Eligiuskerk

Het kleine Ettelgem telt warempel twee kerken: de 'nieuwe' (uit 1909) en de oude romaanse Sint-Eligiuskerk, deels een ruïne, die door de hoofdgemeente Oudenburg fraai gerestaureerd werd. De oorsprong van het kerkje zou teruggaan tot de vroege 11de eeuw. De contouren zijn nog duidelijk te herkennen. De toren dateert uit de 14de eeuw. En als laatste werd de sacristie in de 17de eeuw bijgebouwd. Doordat er in uiteenlopende perioden delen zijn bijgebouwd, merk je de verschillende invloeden en stijlen.

Telefoonnummer
Romeins Archeologisch Museum - RAM

Dankzij vele jaren van opgravingen en archeologisch onderzoek bezit Oudenburg een unieke archeologische Romeinse verzameling. In het prachtig vernieuwde museum kun je aan de hand van foto's, reconstructies, maquettes, archeologische vondsten, tekeningen en computersimulaties de rijke Romeinse geschiedenis van de streek ontdekken. In het bezoekerscentrum komt de middeleeuwse geschiedenis van de Sint-Pietersabdij en de figuur van de H. Arnoldus aan bod en kun je ook ontdekken welke andere bezienswaardigheden de stad en haar deelgemeenten in petto hebben.

Telefoonnummer
059 56 84 00
Openingsuren

Vanaf een week voor de paasvakantie tot eind oktober: van dinsdag tot vrijdag van 10 tot 12.30 u. en van 13.30 tot 17.30 u.; zaterdag en zondag van 13.30 tot 17.30 u. De rest van het jaar enkel na afspraak.

Website
http://www.ram-oudenburg.be
Monico

Tijdens een tocht door het polderlandschap houden veel fietsers halt bij Monico, dat zowel vooraan als achteraan een terras heeft. Bijzonder is het volkse interieur met retrofietsen en een oude buzestove (Leuvense stoof) waarop pannenkoeken worden gebakken. Monico biedt een ruim assortiment bieren aan, waaronder het exclusieve De Trieste Blondine.

Telefoonnummer
0477 33 13 33
Website
http://www.monico-ettelgem.be
Zeilschip Mercator

Bijna dertig jaar diende de Mercator als opleidingsschip voor de Belgische koopvaardijvloot. De meest gedenkwaardige tocht van deze prachtige driemaster was de overtocht van het stoffelijke overschot van pater Damiaan naar Vlaanderen in 1936. In 1960 werd het schip uit de vaart genomen. Nu is het een boeiend museum waar je kunt ervaren hoe het leven verliep aan boord van een groot zeilschip. De Mercator kun je zelfs huren voor een onvergetelijk feest of evenement!

Telefoonnummer
Website
http://www.zeilschipmercator.be
Stene

Vandaag is het helemaal 'opgeslorpt' door de Oostendse stadsuitbreiding, maar het karakter van het vroegere Stene - tot 1971 zelfstandig - is gebleven en beschermd als dorpsgezicht. Rond het charmante kerkje zijn nu veel restaurants, geliefd bij de Oostendenaars voor de gezellige sfeer. Naast bistro De Vlasschaard staat nog een molenromp uit 1853.

Standbeeld Lucy Loes

Tot haar 50ste was Lucienne Vanbesien - geboren aan de visserskaai - een gewone huisvrouw, tot ze aan een zangcarrière begon en de daaropvolgende 30 jaar als Lucy Loes de 'ongekroonde koningin van het visserslied' werd. Met liedjes als 'Mien Zeekapitein', ''t Is gedoan met de dikke madam' en 'Die visscher van mien', gezongen in het lokale dialect, was ze in Oostende waanzinnig populair.

't Fietskotje

Heb je zin in een lekkere en grote pannenkoek? Dan moet je beslist naar 't Fietskotje in Bredene! Kinderen kunnen er zich uitleven op speeltuigen in een groene tuin. Het gebouw zelf is versierd met een fraaie muurschildering op een zijgevel: een vertrekkensklare fietser in een landelijk decor. Ook opvallend is er het spandoek: pannenkoeken aan de meter. En wat je op je bord krijgt is bovendien de vraag, want je hebt keuze uit liefst 65 (!) soorten bereidingen van pannenkoeken. Kiezen is dus niet zo eenvoudig! Niet echt trek in een pannenkoek? Dan kun je altijd genieten van een verfrissend biertje alvorens je je fietstocht over het fietsknooppuntennetwerk voortzet.

Telefoonnummer
059 32 30 07
Website
http://www.fietskotje.be
Twins Club

De inplanting in de duinen zorgt er­ voor dat deze 'surfersbar' zonder meer het mooist gelegen terras van de hele Belgische kust heeft. Wie ervan houdt naar de zee en de golven te turen en daar ook graag iets bij drinkt, zit hier perfect.

Telefoonnummer
059 33 07 97
Website
http://www.twinsclub.be
De Blauwe Sluis

De naam van deze bij fietsers populaire horecazaak is ontleend aan de sluis die in 1626 op de Noordede werd gebouwd en de afwatering van het achterliggende polderland onder controle houdt. Vooraan is er een gezellig praatcafé, achterin een restaurant. Ze serveren er 30 verschillende biersoorten. Die kun je bij mooi weer ook op het zonneterras proeven.

Telefoonnummer
0476 32 93 94
Website
http://www.blauwesluis.be
Maria-Hendrikapark

Het park is 37 hectare groot, werd eind 19de eeuw aangelegd in opdracht van Koning Leopold II en genoemd naar zijn echtgenote. Blikvangers in het park zijn het Spiegelmeer, de Koninginne- en Konijnenvijver.

Paddegat

Het pad met mooie fietsbrug verbindt de Blauwe Sluis met Plassendale. Erlangs kwam een hoogstammige bomenrij. Die accentueert een historische dijk en dient tegelijk als groenscherm tussen de Oostendse industrie en het polderland, waar destijds tal van paden doorheen liepen. Zo'n samenkomst van paden - meestal bij een pont - gaf dan ook aanleiding voor een naam als 'Paddegat'.

Spuikom

Een spuikom liet men in vroegere tijden bij hoogwater vollopen om ze vervolgens bij laagwater met grote kracht te ledigen, zodat overtollig slib uit een nabije zeehaven verwijderd kon worden. De aanleg van deze in Oostende begon in 1900. De eerste proeven mislukten echter en na vernieling in WO I werd de spuiinrichting uiteindelijk nooit meer hersteld. Vandaag is er vooral watersportrecreatie.

Lange Nelle

De lichtflitsen van de ranke, blauw-witte vuurtoren Lange Nelle, 70 m hoog, zijn zichtbaar van op 27 zeemijl (50 km). Voorbij de toren bereik je het strand en kun je naar de schepen aan de einder turen.

Sluizencomplex Passendale

Bij het sluizencomplex Plassendale sluit het kanaal vanuit Nieuwpoort - of de Plassendalevaart - aan op het Kanaal Brugge-Oostende. De sluizen en de zwaaikom dateren van 1641. De kleine brug bij deze beschermde site is van een recentere datum (2011), maar wel een volmaakte kopie van de brug van weleer. Ze is een belangrijke troef voor het vele fietsverkeer.

De Schorre - Oostende

Het 70 ha grote sportpark van Oostende omvat niet alleen het trainingscentrum van KVO en de Mr. V-Arena, maar o.a. ook een atletiek- en wielerbaan, bmx- en mountainbikeparcours, baseball- en cricketterrein en maar liefst 22 voetbalvelden. Minder bekend op De Schorre zijn de mitrailleurbunkers en andere overblijfselen uit de Tweede Wereldoorlog. Het Stützpunkt Stene had een dubbele functie: bij een geallieerde invasie vanaf zee kon de Duitse bezetter het strand onder vuur nemen, maar de veldbatterij stond ook klaar voor een eventuele aanval vanuit het binnenland.

Toon meer (+)Toon minder (-)

Bredene telt van alle kustgemeenten het grootste aantal campings. Het is de enige Belgische kustplaats met een ononderbroken duinenrij en dus zonder volgebouwde zeedijk. Het is ook de enige Belgische badplaats met een naaktstrand - misschien niet het nuttigste weetje voor een fietsgids. En ook al heeft Bredene - in het plaatselijke dialect ‘Brènienge’ - geen deelgemeenten, toch zijn er veel aparte woonkernen: het aloude dorpscentrum, Sas-Slijkens, de Nukkerwijk, Bredene-Duinen, Bredene-Renbaan. Kortom, Bredene is op vele vlakken een buitenbeentje. Het is bovendien een prima startplek voor een gevarieerde rondrit, want tegenwoordig fiets je van de Blauwe Sluis naar vuurtoren Lange Nelle, via de Plassendalevaart en de Groene 62, langs Romeinse en vroegmiddeleeuwse nederzettingen, langs de Oostendse vissershaven en bruisende binnenstad terug naar de Spuikom en de stille strandroute aan de Bredense Spinoladijk.

Wens je meer informatie over deze route (Roadbook, gpx-bestanden en praktische info)?

Al deze informatie vind je in de volgende gids:

Fietsboek Belgische Kust

Met knooppunter fiets je naar het mooiste van de Belgische kust.
De Vlaamse kustregio leent zich uitstekend om al fietsend verkend te worden: prachtige natuur, gezellige gemeentes, uitnodigende terrassen, gezonde lucht en steevast een vlak parcours.
Alleen de wind heb je soms tegen. In deze gids wijst Knooppunter je de weg naar het mooiste wat de Belgische kust te bieden heeft.

Als extraatje gidst de Beau-Séjourroute je langs alle plekken uit de gelijknamige serie.

Bij elke route hoort een roadbook. Het biedt je alle info in de meest compacte vorm: de plaats waar je van start gaat, een opsomming van de fietsknooppunten die je moet volgen, de afstand tussen die knooppunten en een situering van de bezienswaardigheden en horeca onderweg.
Alle roadbooks kun je, na registratie, gedurende twee jaar gratis downloaden via deze website.

€17,99

Heb je deze gids al ?

Na aankoop kun je jouw Knooppuntergids op deze website registreren. Zo krijg je toegang tot de meest actuele versie van de routes uit je gids en alle extra informatie en mogelijkheden. Je kunt je gids activeren met de persoonlijke unieke code die je vooraan in je boek terugvindt.