Op zoek naar 'Opa Zeilboot'

Zeebrugge · 36 km

West-Vlaanderen ·
Lissewege · Dudzele · Ramskapelle · Zeebrugge ·
Onze-Lieve-Vrouw-Bezoekingskerk

Opmerkelijke en monumentale kerk in het kleine Lissewege, vlak bij Brugge. Je zult meteen zien dat deze kerk geen spits had; de oorzaak daarvoor was geldgebrek aan het eind van de 13de eeuw. Hier zie je een schoolvoorbeeld van Scheldegotiek, opgetrokken in veldsteen, lokaal gebakken baksteen en Doornikse steen. Binnen zie je voornamelijk 17de- en 18de-eeuwse barok. De pronkstukken zijn o.a. de preekstoel, de orgelkast en een marmeren doopvont. Er hangen verschillende schilderijen en de kerk bezit voorts een mooie verzameling edelsmeedwerk en liturgische gewaden. Ook de toren kan bezocht worden.

Telefoonnummer
0487 49 92 14
Openingsuren

Dagelijks van 10 tot 17 u., van 1 juni tot 30 september: van 9 tot 20 u. Toren: juli en augustus dagelijks van 14.30 tot 17.30 u.

Website
http://www.lissewege.be
Seafront Maritiem Park

In Seafront ontdek je alle geheimen van de zee en proef je de rijke visserijgeschiedenis. Je vindt er een schat aan informatie over de evolutie van de haven, de visserij, het ontstaan van de Noordzee... De veilingmeester met zijn typische roep brengt je terug naar lang vervlogen tijden! Er loopt ook een interactieve visserij-expo 'Vis van boot tot bord'. Verder kun je nog een heus lichtschip bezoeken! Nieuw is de grote herdenkingsexpo over de Eerste Wereldoorlog 'Belegerde Kust, bezette haven - Zeebrugge & WO I'.

Telefoonnummer
050 55 14 15
Openingsuren

Dagelijks van 10 tot 17 u. (juli en augustus tot 18 u.). Aangepaste openingsuren in de november/december: raadpleeg de website.

Website
http://www.seafront.be
For Freedom Museum

Het For Freedom Museum brengt op een realistische wijze de sombere tijden van de Tweede Wereldoorlog in beeld. Geen enkele inwoner uit de Zwinstreek en West-Zeeuws-Vlaanderen bleef tussen 1940 en 1944 gespaard van repressie en ontbering. Deze zwarte periode in onze geschiedenis vormt het hoofdthema van het museum. For Freedom toont in zeer natuurgetrouwe decors de verschillende facetten van de Tweede Wereldoorlog. De sfeer ademt de bezetting, de vervolging en de bevrijding van de oorlog uit. Als bezoeker word je werkelijk ondergedompeld in deze donkere bladzijden van onze geschiedenis tussen 10 mei 1940, de eerste dag van de bezetting, en 1 november 1944, de verlossende datum van de bevrijding van deze regio.

Telefoonnummer
050 68 71 30
Openingsuren

Van begin paasvakantie tot 15 november: van dinsdag tot zondag van 10 tot 17 u. Van 15 november tot begin paasvakantie: zaterdag en zondag van 11 tot 17 u.

Website
http://www.forfreedommuseum.be
Zeebos

Het Zeebos is een vrij jonge groenzone van 46 ha, die er kwam op initiatief van de provincie en de stad Blankenberge. Een bos in de polders en dicht bij de kust is niet zo alledaags. Het heeft dan ook een belangrijke bufferfunctie tegen de activiteiten van de haven van Zeebrugge.

Café De Kavijaks

In Zwankendamme heet het dorpscafé De Kavijaks. Dat is niet toevallig, aangezien de gelijknamige VTM-reeks (2007) grotendeels in deze omgeving werd opgenomen.

Telefoonnummer
050 34 45 55
Zwankendamme

Zwankendamme was ooit een gehucht van Lissewege, omringd door weids polderland. Tot het, tegelijk met de aanleg van de haven van Zeebrugge en het Boudewijnkanaal, ten prooi viel aan de industrialisatie. Er kwam in 1900 een sterk vervuilende cokesfabriek en in 1924 ook een vestiging van de Verreries de Damprémy uit Charleroi. De Waalse arbeiders van de glasfabriek werden gehuisvest in een tuindorp. Die cité bestaat trouwens nog altijd.

Sint-Pietersbandenkerk Dudzele

Dudzele heeft twee torens: die van de huidige Sint-Pietersbandenkerk (1871) en een alleenstaande romaanse toren, het enige wat over is van de kerk die er tussen 1150 en 1200 werd gebouwd en al in 1634 gesloopt.

Surfclub Icarus

Vlak bij surfclub Icarus werd de openingsscène van de TV-reeks Beau Séjour gedraaid.

Telefoonnummer
050 54 76 59
Website
https://www.icarussurfclub.be
Admiraal Keyesplein

Het Admiraal Keyesplein is een architecturaal overblijfsel van de sociale woningbouw voor vissersgezinnen na de Eerste Wereldoorlog. Het pleintje is vernoemd naar de vice-admiraal van de Britse oorlogsvloot, die in Zeebrugge op Saint-George's Day de aanval op de Duitse bezetters leidde.

De man die de boot zag in de lucht

Prominent aanwezig op het strand van Zeebrugge – én in de reeks Beau Séjour – is het kunstwerk De man die de boot zag, in de lucht van Jean Bilquin. Het is een van de werken van het Beaufort Beeldenpark, een kunstproject langs de Belgische kust. De 13 m lange kano met onherkenbare menselijke figuren staat op schragen van 10 m hoog en wordt gadegeslagen door een gespleten figuur uit beton.

Saint-George's Day-wandeling

Op de westelijke strekdam is een wandelpad aangelegd - de langste promenade in zee langs onze kust - dat de naam 'Saint-George's Day-wandeling' kreeg. Het is een verwijzing naar een belangrijke episode uit de Eerste Wereldoorlog.

Saint-George's Day Memorial

Op 23 april 1918, de naamdag van Saint-George, ondernam vice-admiraal Sir Roger Keyes pogingen om de Duitse onderzeeërs, die vanuit de haven van Zeebrugge opereerden, hun uitvalsbasis te ontnemen. Deze raid op Zeebrugge wordt bij het begin van de strekdam in herinnering gehouden met een groot gedenkteken.

Palace Hotel / Résidence Palace

De Zeedijk, bij de hoek met de westelijke strekdam, wordt beheerst door het imposante Palace Hotel - later omgedoopt tot Résidence Palace. Het werd opgetrokken in 1913, in het kader van de transcontinentale Hamburg-Amerikalijn, die Zeebrugge als tussenstop koos. Het was een luxehotel, afgestemd op Duitsers die rijk genoeg waren om de oceaan over te steken. De plechtige opening van het hotel vond plaats exact veertien dagen voor het begin van de Eerste Wereldoorlog. Naar verluidt eindigde de Brugse burgemeester Visart de Bocarmé zijn speech toen met '... en laat ze nu maar komen!' Het waren profetische woorden, want de Duitsers kwamen inderdaad, zij het niet als toeristen.

Callantmolen / De Kruier

De Callantmolen is een grondzeiler, die in 1897 is gebouwd ter vervanging van een eerdere molen. In 1936 werd de molen onttakeld en werd gemalen met behulp van een gasmotor. In 1960 werd het maalbedrijf stilgelegd.

Pierre Vandammesluis

Tussen 1970 en 1985 werd de Zeebrugse haven sterk uitgebreid. De komst van een uitgestrekte voorhaven, gewonnen op zee en beschermd door twee strekdammen, gaf Zeebrugge nieuwe impulsen. Tegelijk werden in de achterhaven ook twee nieuwe, grote dokken aangelegd.
De verbinding tussen de open zee en die achterhaven, die niet onderhevig is aan getijden, wordt geregeld in de Pierre Vandammesluis. Die is maar liefst 500 m lang, 57 m breed en tot 18,5 m diep.

Toon meer (+)Toon minder (-)

Topfictie van eigen bodem. Dat is het minste wat je kunt zeggen over Beau Séjour, de dramaserie op één waarin een vermoorde persoon zijn of haar eigen dood onderzoekt. De tweede reeks focust op de gewezen marineofficier Maurice. De man is sinds zeven jaar voortvluchtig, tot zijn lijk plots op het strand wordt aangetroffen. Maurice heeft zich verhangen aan de mast van zijn zeilboot Beau Séjour. Niemand weet waarom… Het verhaal speelt zich grotendeels af in Zeebrugge. De opnames vonden er plaats tussen juni en november 2019, zowel op de zeedijk als in de haven en op de marinebasis. Tijdens deze fietstocht gidsen we je naar enkele filmlocaties. Ongetwijfeld herken je surfclub Icarus en het appartement van Yasmine of herinner je je de beelden van de zoektocht naar kleinzoon Jasper op het strand.

Wens je meer informatie over deze route (Roadbook, gpx-bestanden en praktische info)?

Al deze informatie vind je in de volgende gids:

Fietsboek Belgische Kust

Met knooppunter fiets je naar het mooiste van de Belgische kust.
De Vlaamse kustregio leent zich uitstekend om al fietsend verkend te worden: prachtige natuur, gezellige gemeentes, uitnodigende terrassen, gezonde lucht en steevast een vlak parcours.
Alleen de wind heb je soms tegen. In deze gids wijst Knooppunter je de weg naar het mooiste wat de Belgische kust te bieden heeft.

Als extraatje gidst de Beau-Séjourroute je langs alle plekken uit de gelijknamige serie.

Bij elke route hoort een roadbook. Het biedt je alle info in de meest compacte vorm: de plaats waar je van start gaat, een opsomming van de fietsknooppunten die je moet volgen, de afstand tussen die knooppunten en een situering van de bezienswaardigheden en horeca onderweg.
Alle roadbooks kun je, na registratie, gedurende twee jaar gratis downloaden via deze website.

€17,99

Heb je deze gids al ?

Na aankoop kun je jouw Knooppuntergids op deze website registreren. Zo krijg je toegang tot de meest actuele versie van de routes uit je gids en alle extra informatie en mogelijkheden. Je kunt je gids activeren met de persoonlijke unieke code die je vooraan in je boek terugvindt.