Fietsen in het hart van West-Vlaanderen

Roeselare · 42 km

Klik hier voor de korte versie van 24 km

Roeselare · 24 km

Klik hier voor de lange versie van 42 km
West-Vlaanderen ·
Roeselare · Kachtem · Emelgem · Izegem · Rumbeke ·
KOERS - Museum van de Wielersport

Nergens komen wielerfanaten beter aan hun trekken dan in KOERS, dat in zijn genre de grootste collectie van het land bezit. Niet toevallig is dit Museum van de Wielersport in Roeselare gevestigd. De regio geldt als de bakermat van de Belgische wielersport en de stad zelf had heel wat bekende wielrenners, zoals Odiel Defraeye, de eerste Belgische Tourwinnaar, en maar liefst vier wereldkampioenen: Benoni Beheyt, Patrick Sercu, Jean-Pierre Monseré en Freddy Maertens. Langs een boeiend parcours maak je in KOERS kennis met de geschiedenis van de fiets en van de wielersport. Naast koersfietsen zijn er heel wat trofeeën, truitjes, affiches en andere wielermemorabilia te zien. Veel aandacht gaat naar de cultuur rond de koers en er is een uitgebreid documentatiecentrum en een shop. Ook het toeristisch informatiepunt van de stad is er ondergebracht, samen met het Vrijetijdspunt en een museumcafé.

Telefoonnummer
051 26 87 40
Openingsuren

Van dinsdag tot zaterdag van 10 tot 17 u. Voor groepen en scholen: na afspraak.

Website
https://koersmuseum.be
Kasteel van Rumbeke

Dit 15de-16de-eeuwse kasteel is opgetrokken in Vlaamse renaissancestijl. Volgens de legende vluchtte Boudewijn I met de IJzeren Arm, de graaf van Vlaanderen, samen met Judith, de dochter van keizer Karel de Kale, na de ontvoering in Senlis in 862 naar de burcht die hier toen stond. Dat leidde, na tussenkomst van de paus, tot een huwelijk in Auxerre en het ontstaan van het graafschap Vlaanderen. Het kasteel bevindt zich aan het Sterrebos. Bij de grote weide en vijver is een arboretum aangelegd. Op het plein voor het kasteel staat een indrukwekkende boom (een plataan), die vermoedelijk uit de 18de eeuw stamt, toen het park werd aangelegd. Het kasteel werd in 2000 gekocht door de Beroepsvereniging van Autobus- en Autocarondernemers, die er na een grondige restauratie haar kantoren in onderbracht.

Telefoonnummer
051 22 60 60
Website
http://www.kasteelvanrumbeke.be
Klein Seminarie

In de Zuidstraat kom je langs de imposante gevel van het Klein Seminarie, een van de oudste colleges in het land. Het werd opgericht in 1806, en Guido Gezelle en Hugo Verriest waren er zowel leerling als priester-leraar. In 1875 leidde Albrecht Rodenbach er een opstand tegen het Frans in het Vlaamse onderwijs, bekend als de 'Groote Stooringe'.

Telefoonnummer
Brasserie 't Rhodesgoed

De historische boerderij 't Rhodesgoed is vandaag een brasserie met een groot terras en een kinderspeeltuin.

Telefoonnummer
051 32 17 76
Openingsuren

Van dinsdag tot zondag vanaf 11.30 u.

Website
http://www.rhodesgoed.be
Provinciaal domein Wallemote-Wolvenhof

De dubbele benaming van het parkbos Wallemote-Wolvenhof (24 ha) verwijst naar de twee kastelen die er staan, in 1913 gebouwd in opdracht van een Izegemse familie van grootgrondbezitters. Al vlug werd Wallemote in de volksmond het 'luizenkasteel' genoemd. Tijdens WO I gebruikten de Duitsers het namelijk als badinrichting voor de ontluizingsdienst. Vandaag zijn beide kastelen eigendom van de stad Izegem. Het park zelf, aangelegd in Engelse landschapsstijl, is sinds 2001 een provinciaal domein en toegankelijk voor het publiek. Er zijn diverse wandelwegen en recent werd er een nieuwe vijver uitgegraven. Bij het kasteel is er een speelterrein voor de kinderen ingericht.

Telefoonnummer
Openingsuren

Van zonsopgang tot zonsondergang.

2 Vespa'z

Bij een fris biertje even uitblazen kan bij 2 Vespa'z, vlak bij het Sterrebos. Deze brasserie­bistro heeft een Italiaanse toets en heeft tegelijk de looks van de jaren 1960. Van het vat drink je hier o.a. Kriek Mystic, Tongerlo Blond en Keizer Karel Blond.

Telefoonnummer
051 22 04 47
Openingsuren

Van woensdag tot zondag van 11.30 u. tot 21.30 u. (zaterdag tot 22 u.)

Website
http://www.2vespaz.be
Provinciedomein Sterrebos

Met zijn 27 ha is het Sterrebos een van de kleinste provinciedomeinen. Maar wel een heel fijn! Het kasteel is gebouwd in Vlaamse renaissancestijl. Het domein ontleent zijn naam aan een tiental lanen die stervormig vanuit een knooppunt vertrekken. De sterlanen werden gericht op de kerktorens van Roeselare en Rumbeke, op molens of op beelden die in het domein waren opgesteld. De vroegere ijskelder is nu een vleermuizenreservaat.

Telefoonnummer
051 20 11 80
Openingsuren

Van zonsopgang tot zonsondergang.

Kasteel de Jonghe d'Ardoye
Jammer, maar helaas is dit prachtige kasteel in Ardooie niet te bezoeken. Het dateert van 1773 en lag ooit in een domein van 3000 ha. Het was het buiten- en zomerverblijf van de burggraven de Jonghe d'Ardoye. Nu is het kasteeldomein nog 'slechts' 28 ha groot en grenst aan het provinciaal domein 't Veld met drie visvijvers, speeltuin, cafetaria en verschillende wandelpaden. Het kasteel is privé-eigendom.
Telefoonnummer
Openingsuren
Het kasteel kan niet bezocht worden.
Provinciaal domein 't Veld
Bossen, vijvers en heidegronden: die vind je allemaal in dit provinciaal domein. Typisch zijn de vele dreven, die vroeger bij een heideomgeving hoorden. Ooit hoorde de 44 ha bij het kasteeldomein van Ardooie. De provincie kocht een deel aan en stelde het open voor het publiek. Behalve wandelen, kun je er ook vissen, spelen en iets drinken en eten in de cafetaria De Keunepupe. Er vinden ook activiteiten plaats op het domein. Daarvoor kijk je het best op www.west-vlaanderen.be. 't Veld vind je bij Provinciedomeinen.
Telefoonnummer
050 40 32 56
Openingsuren
Van zonsopgang tot zonsondergang.
Website
http://www.westtoer.be
't Elfde Gebod

Café 't Elfde Gebod wordt geprezen als een van de leukste cafeetjes van de stad. Er zijn twee terrassen, allerlei volksspelen en het interieur met heiligenbeelden is best bijzonder.

Telefoonnummer
0494 33 62 90
KOERSkaffee

Het KOERSkaffee is de horeca-uitbating van het gelijknamige wielermuseum. Je kan hier genieten van een drankje, omgeven door wielerparafernalia. Ruim terras, kinderspeelpleintje.

Telefoonnummer
051 50 69 01
Website
https://koerskaffee.be
Krommebeek

De Krommebeek, met daarrond het Krommebeekbos, maakt deel uit van een bos 35 ha groot. Door zijn ligging sluit het bos nauw aan op de woongebieden en vormt het een mooi wandel- en fietsgebied.

Éperon d'or - Huis van de Economie

'Izegem, stad van bustels en skoen', zingt 't Hof van Commerce. Op de prachtige art deco site Eperon d'Or, een voormalige schoenfabriek, beleef je de industriële geschiedenis van Izegem. Borstels en schoenen staan op het voorplan, maar er is ook veel aandacht voor de brede impact van de industrialisatie op de stad, de streek en zijn bewoners.

Telefoonnummer
051 31 64 46
Website
https://eperondor.be
De Pekker

Het beeldje verwijst naar de plaatselijke schoeisel-­ en borstelnijverheid, maar ook naar 'bluven pekken', dialect voor 'aan de toog blijven hangen'. De verleiding om te blijven is dan ook groot, want als grootste openluchtterras steekt de Markt van Izegem stilaan de Leuvense Oude Markt naar de kroon.

Toon meer (+)Toon minder (-)

West-Vlaanderen is een populaire fietsregio. Met de kust en de Westhoek, het Brugse Ommeland en de Leiestreek heeft het dan ook vele troeven in huis. Minder bekend is het hart van de provincie, het sterk verstedelijkte gebied rond Roeselare en Izegem. Er valt nochtans veel te beleven en je hebt er een goede fietsinfrastructuur. Op naar ''t West-Vlaamse hart' dus en meer bepaald naar de Rodenbachstad, waar met KOERS het grootste wielermuseum van het land is gevestigd. Het is een echte fietsstad, met veel autovrije wegen. Dankzij het jaagpad langs het Kanaal Roeselare-Leie en je passages langs enkele kasteeldomeinen heeft deze rondrit in de regio Roeselare heel wat moois te bieden.

Wens je meer informatie over deze route (Roadbook, gpx-bestanden en praktische info)?

Al deze informatie vind je in de volgende gids:

Groot Fietsboek België (actie Knack, Libelle, De Zondag en Plus Magazine)

Actietitel voor de lezers van Knack, Libelle, De Zondag en Plus Magazine

Fietsen is genieten. Dat weten we bij Knooppunter als geen ander. Onderweg wil je als fietser best wel wat zien. En daar speelt dit Groot Fietsboek België helemaal op in. Voor deze Knooppunter-fietsgids selecteerden Patrick Cornillie en Kristien Hansebout de mooiste rondritten: 50 kant-en-klare routes langs fietsknooppunten en - in Wallonië - ook over 'trage' RAVeL-paden, telkens met een lang en een kort parcours. 

Met deze fietsgids als bron van inspiratie én de gebruiksklare Knooppunter-roadbooks op het stuur wordt elke fietstocht gewoonweg dubbel genieten.

ACTIE

Heb je deze gids al ?

Na aankoop kun je jouw Knooppuntergids op deze website registreren. Zo krijg je toegang tot de meest actuele versie van de routes uit je gids en alle extra informatie en mogelijkheden. Je kunt je gids activeren met de persoonlijke unieke code die je vooraan in je boek terugvindt.