Langs de 'Golden River'

Kortrijk · 41 km

Klik hier voor de korte versie van 29 km

Kortrijk · 29 km

Klik hier voor de lange versie van 41 km
West-Vlaanderen ·
Harelbeke · Moen · Zwevegem · Marke · Bissegem ·
Transfosite

Langs het kanaal kun je niet naast dit monumentale staaltje van industrieel erfgoed kijken: de vroegere elektriciteitscentrale (1911) van Zwevegem. Ze leverde o.a. elektriciteit, stoom en warm water aan de nabijgelegen draadtrekkersgigant Bekaert. De centrale werd in 1958 vervangen door een nieuwe en grotere vestiging in Ruien, maar bleef wel tot 2001 dienstdoen als reservecentrale. Drie jaar later verkocht Electrabel de site aan de gemeente Zwevegem en de intercommunale Leiedal, die ze in combinatie met het al bestaande ontmoetingscentrum De Brug een herbestemming geven als Transfosite, een centrum voor kunst en cultuur, recreatie en avontuurlijke sporten. Zo werd de grootste olieciterne omgevormd tot een tank waarin je kunt ‘diepzeeduiken’ - uniek in Europa.

Telefoonnummer
Sint-Pietersbrugje

Het sinds 2004 beschermde Sint-Pietersbrugje geeft een mooi beeld van hoe de vaart er eind 19e eeuw heeft uitgezien. De typische kenmerken die de ophaalbrug bijzonder maken als industrieel-archeologisch erfgoed is het materiaal (ijzer) en de open vakwerkconstructie.

Sint-Pietershof

Het Sint-Pietershof is een bekend trefpunt voor fietsers. Op het zuidgerichte terras op het binnenerf is het aangenaam verpozen.

Telefoonnummer
056 45 64 51
Website
http://www.lavastamondo.be
Broeltorens

De twee bijna identieke Broeltorens vind je in Kortrijk aan de Broelkaai en de Verzetskaai. Tussen de twee torens is een brug met in het midden het beeld van de heilige Johannes Nepomucenus, de patroonheilige van de drenkelingen. De middeleeuwse Broeltorens zijn de enige overblijfselen van de oude stadsvesting rond Kortrijk. De zuidelijke Speyetoren (± 1385) vormde een deel van de omheining rond het grafelijk kasteel, de noordelijke Inghelborchtoren (± 1413) werd gebouwd voor de verdediging met primitief artilleriegeschut. Bij sommige activiteiten kun je de torens bezoeken.

Telefoonnummer
056 27 78 40
Openingsuren

De torens zijn alleen open tijdens bepaalde manifestaties.

Website
http://www.kortrijk.be/toerisme
Koutermolen

De Koutermolen kende een bewogen geschiedenis. De eerste houten korenmolen uit 1768 ging in 1892 in vlammen op, de tweede werd in 1917 gesloopt, toen de Duitsers in de vlakke Gavermeersen een vliegveld wilden aanleggen. Na de oorlog werd de Statiemolen uit Deerlijk verplaatst naar Harelbeke, om er de nieuwe Koutermolen te worden. Hij draaide tot 1968. Tien jaar later kocht de provincie hem voor een symbolische frank. In 1981-1986 werd de korenmolen volledig gerestaureerd en heropgebouwd op een nieuwe, zes meter hoge belt, niet ver van de oorspronkelijke standplaats. De sierlijke voluteversiering op de standaard wijst erop dat de oudste molenonderdelen uit de 18de eeuw dateren.

Telefoonnummer
Standbeeld Peter Benoit

Aan het stadspark, prijkt het standbeeld van Peter Benoit (1834-1901), geboren in Harelbeke. In de rechterhand houdt Benoit een ganzenpen, symbool van de vele oratoria, cantates en opera's die hij componeerde, en in de linkerhand houdt hij de lier, zinnebeeld van de muziek. Hij was ook een belangrijk muziekpedagoog.

Telefoonnummer
Provinciaal domein De Gavers

De Gavers is de groene long van Zuid-West-Vlaanderen; ze ligt zowel in Harelbeke als in Deerlijk. Het 184 ha grote provinciaal domein heeft een 65 ha groot Gavermeer, waarop je watersport kunt beoefenen en waarin je in de zomermaanden kunt zwemmen. Er zijn ook tal van fiets- en wandelmogelijkheden. Bij het sport- en bezoekerscentrum werd een oude staakmolen heropgebouwd, de Koutermolen, die je in juli en augustus in het weekend kunt bezoeken. Het westelijke deel van het Gavermeer is een permanent vogelreservaat dat 's winters fors wordt uitgebreid om de dieren optimale rust te bieden. Er werden maar liefst 260 verschillende soorten waargenomen! Voorts zijn er unieke planten te vinden zoals orchideeën en zeldzame paddenstoelen. Libellen voelen zich aan het meer perfect thuis, maar ook vlinders hebben er hun eigen stekje. Er zijn bovendien zeldzame vleermuissoorten te vinden. Natuurwerkgroep de Gavers weet hier alles over. Iedere eerste zondag van de maand is iedereen welkom op hun begeleide wandelingen.

Telefoonnummer
056 23 40 21
Begijnhof Kortrijk

Rust en sereniteit, daar geniet je volop van in het Kortrijkse begijnhof, hoewel het midden in het drukke stadscentrum ligt. Dit pleinbegijnhof is een ommuurde woongemeenschap van 41 huisjes. Het werd in de 13de eeuw gesticht, maar het huidige uitzicht dateert van de 17de eeuw. Op 19 april 1937 werd het begijnhof in zijn totaliteit erkend als beschermd monument en toegevoegd aan de lijst van het cultureel en natuurlijk werelderfgoed van Unesco op 2 december 1998. De laatste jaren werd het begijnhof stap voor stap gerestaureerd. In de loop van 2013-2014 zal ook de publieke ontsluiting vernieuwd worden door de opening van een nieuw bezoekerscentrum, een belevingscentrum en een kijkwoning.

Telefoonnummer
056 24 48 00
Openingsuren

Begijnhof: dagelijks van 7 tot 21 u. (in de winter tot 20 u.). Bezoekerscentrum (Begijnhof 2): van dinsdag tot zondag van 10 tot 17 u.

Texture, museum van vlas en textiel

Al eeuwenlang is Vlaanderen befaamd om zijn textiel, en linnen speelt daarin een glansrol. In de drie kamers van Texture wordt het ruime verhaal van het vlas verteld. Het bezoek begint in de Wonderkamer, een speels laboratorium over vlas in het dagelijks leven. Het is wonderlijk in hoeveel producten vlas verwerkt zit! Kijken, voelen, proeven... alles mag. In de Leiekamer tonen authentiek beeldmateriaal, getuigenissen en intrigerende objecten welke invloed de vlasnijverheid gehad heeft op de ontwikkeling van deze agrarische streek naar een industriële, verstedelijkte regio. Afsluiten doe je in de Schatkamer, onder het gouden dak, waar je kunt genieten van een selectie pronkstukken uit de museumcollectie: damast, kant, handwerk en fijne weefsels.

Telefoonnummer
056 27 74 70
Openingsuren

Van mei tot en met september van dinsdag tot zondag van 10 tot 18 u.; van oktober tot en met april van dinsdag tot zondag van 10 tot 17 u.

Website
http://www.texturekortrijk.be
Collegebrug

De Collegebrug is de spectaculairste van de zeven nieuwe bruggen die de jongste twee decennia, naar aanleiding van de grote Leiewerken, in Kortrijk werden opgetrokken. De pyloonbrug is een technisch hoogstandje: het 203 meter lange brugdek is opgehangen in de vorm van een grote S. De brug dankt haar naam aan de nabijgelegen campus Kaai van het Guldensporencollege, waarvoor ze een fietsverbinding met het Buda-eiland biedt.

El Dorado Koffiebar

Deze koffiebar vind je in het oude stationsgebouw van Zwevegem. Je kan er naast koffie ook terecht voor thee, streekbieren, smoothies en wijn. Voorts is er een keuze aan taarten. Het terras is een leuk plekje om bij mooi weer te vertoeven.

Huyze Begga

Huyze Begga is gevestigd in het voormalige Huis van de Grootjuffrouw in get Kortrijkse Begijnhof. Op de kaart staat een ruime keuze aan koude en warme dranken, en voor hongerige magen zijn er salades, pasta's en croques. Wie het liever zoet heeft kan kiezen voor een pannenkoek, wafel of een ijsje.

Telefoonnummer
0498 76 16 24
Website
http://huyzebegga.be
Bar Amorse

Bar Amorse is een openlucht zomerbar naast het water in de schaduw van de College- en de Groeningebrug op Buda Beach. Vlakbij is er een speeltuin. Enkel geopend bij mooi weer tijdens de zomer.

Sluis 11

De oude Sluis 11 is een stukje waterbouwkundig erfgoed. De sluis overbrugt het niveauverschil tussen het Kanaal Bossuit-Kortrijk en de Leie. Ze geeft een uitstekend beeld van het vrachtvervoer in de 19de eeuw en is samen met de karakteristieke sluiswachterswoning een beschermd monument. Ze voldoet niet meer aan de hedendaagse maten van de binnenscheepvaart en daardoor kan het kanaal, verderop nochtans gemoderniseerd, niet gebruikt worden om de kortste verbinding te maken tussen Schelde en Leie. En dat was wel de reden waarom het kanaal destijds werd gegraven.

Markebekepad

Zoals de naam doet vermoeden, volgt dit pad grotendeels de loop van de Markebeek. In de zomermaanden baadt het pad in weelderig groen.

Toon meer (+)Toon minder (-)

Kortrijk doet er alles aan om de meest wandel- en fietsvriendelijke centrumstad van Vlaanderen te worden. En ze is aardig op weg om daar nog in te slagen ook. Recente stadsvernieuwingsprojecten gaven Kortrijk een nieuwe look en dynamiek. Vooral dankzij de Leiewerken, met de bouw van liefst zeven nieuwe bruggen en het verlagen van de historische Leieboorden, is fietsen door Kortrijk echt een belevenis geworden. Voeg daarbij nog klassiekers als de Broeltorens en het begijnhof en je begrijpt dat je aan een mooie citytrip begint. Ook de onmiddellijke omgeving van de Leiestad is best aantrekkelijk voor fietsers. Zo kom je tijdens deze tocht bijvoorbeeld door domein De Gavers in Harelbeke, flaneer je langs het Kanaal Bossuit-Kortrijk, tuf je op een oude spoorbedding én ontdek je aan de zuidkant van de stad een glooiend gebied dat nog verrassend landelijk is.

Wens je meer informatie over deze route (Roadbook, gpx-bestanden en praktische info)?

Al deze informatie vind je in de volgende gids:

Groot Fietsboek België (actie Knack, Libelle, De Zondag en Plus Magazine)

Actietitel voor de lezers van Knack, Libelle, De Zondag en Plus Magazine

Fietsen is genieten. Dat weten we bij Knooppunter als geen ander. Onderweg wil je als fietser best wel wat zien. En daar speelt dit Groot Fietsboek België helemaal op in. Voor deze Knooppunter-fietsgids selecteerden Patrick Cornillie en Kristien Hansebout de mooiste rondritten: 50 kant-en-klare routes langs fietsknooppunten en - in Wallonië - ook over 'trage' RAVeL-paden, telkens met een lang en een kort parcours. 

Met deze fietsgids als bron van inspiratie én de gebruiksklare Knooppunter-roadbooks op het stuur wordt elke fietstocht gewoonweg dubbel genieten.

ACTIE

Heb je deze gids al ?

Na aankoop kun je jouw Knooppuntergids op deze website registreren. Zo krijg je toegang tot de meest actuele versie van de routes uit je gids en alle extra informatie en mogelijkheden. Je kunt je gids activeren met de persoonlijke unieke code die je vooraan in je boek terugvindt.