De oostkant van het Brugse Ommeland

Beernem · 46 km

Klik hier voor de korte versie van 30 km

Beernem · 30 km

Klik hier voor de lange versie van 46 km
West-Vlaanderen ·
Oostkamp · Damme · Oedelem ·
Damme

Damme is zeker een uitje waard. Deze kleine, voormalige havenstad is schitterend gelegen in een uniek polderlandschap. De Damse vaart is een uitstekend fiets- en wandelgebied. Via de Damse Vaart zijn onder meer Oostkerke en Hoeke bereikbaar. Damme heeft een schat aan historische gebouwen; het is de stad van de middeleeuwse dichter Jacob van Maerlant en van de legendarische schelm Tijl Uilenspiegel. Over deze volksheld kom je alles te weten in het vernieuwde Uilenspiegelmuseum. Andere bezienswaardigheden zijn het stadhuis, de historische monumenten Huyse De Grote Sterre en Huyse Sint-Jan, de Haringmarkt, de Schellemolen en nog veel meer. Ook het neogotische complex met kerk en kloostergebouwen in het gehucht Vivenkapelle zijn een bezoekje waard. Wie graag boeken leest en koopt zal Damme extra plezierig vinden. Elke tweede zondag van de maand is er boekenmarkt in het centrum en bovendien zijn er heel wat boekhandels en antiquariaten gevestigd. Leuk om rond te snuffelen! In Damme kun je ook heerlijk tafelen in enkele bekende gastronomische restaurants. Al deze troeven, samen met de ligging dicht bij de zee, maken van Damme een toeristische trekpleister.

Telefoonnummer
050 28 87 30
Website
http://www.damme.be
Raderboot 'Lamme Goedzak'

Wie kent Lamme Goedzak niet? De eeuwige kompaan van volkslegende Tijl Uilenspiegel, die in Damme geboren zou zijn. De nostalgische rivierboot Lamme Goedzak vaart vijf keer per dag van Brugge naar het mooie Damme. Je vertrekt aan de Noorweegse kaai in Brugge en komt aan in het centrum van boekenstad Damme. De boot vaart van 1 april tot 30 september. Een enkele reis duurt 35 minuten.

Telefoonnummer
050 28 86 10
Openingsuren

Afvaarten van Brugge naar Damme dagelijks van Pasen tot 30 september om 10, 12, 14 en 16; van Damme naar Brugge dagelijks om 11, 13, 15 en 17.20 u.

Website
http://www.bootdamme-brugge.be
Bistro Du Phare

Zin in een tussenstop? Dan trek je ongetwijfeld de remmen dicht bij bistro Du Phare, vlak bij de Dampoort in Brugge. Dit bijzondere pand dateert uit de 15de eeuw en is volledig omringd door water, wat - zeker op het terras - voor een unieke sfeer zorgt. Du Phare heeft naast een gevarieerde drankkaart ook stevige gerechten en desserts in de aanbieding.

Telefoonnummer
050 34 35 90
Website
http://www.duphare.be
Usilia

Het gehucht Male was ooit een belangrijk centrum, met tot 1800 zelfs een eigen rechtbank. Op het kleine marktpleintje is er nog een schandpaal. Genieten van een Sint-Trudotaart (met rabarber) kan in (de achtertuin van) tearoom Usilia, genoemd naar de eerste abdis van de Sint-Trudoabdij.

Telefoonnummer
050 35 36 16
Vredesmonument

In Moerbrugge tref je bij het kanaal een merkwaardig monument aan. De verlaste gevechtstank herinnert aan het bevrijdingsoffensief in september 1944 en een vier dagen lange, meedogenloze strijd tussen de Duitsers en de geallieerden, met de brug als inzet. Veel Canadese soldaten en ook twaalf plaatselijke bewoners lieten daarbij het leven.

Sint-Trudoabdij / Kasteel van Male

Een abdij met een roemrijk verleden. Ooit was deze abdij het slot van de graven van Vlaanderen. Tot 2011 was het klooster van de zusters kanunnikessen van het Heilig Graf er gevestigd. Nu is het privébezit. De hoofdtoren dateert uit de 14de-15de eeuw. Bij de ingang bevinden zich het voormalige stadhuis van de heerlijkheid Male (het 'Hooghe Huus') en een merkwaardige, oude schandpaal.

Telefoonnummer
050 36 70 20
Openingsuren

Het gebouw kan niet bezocht worden.

Schepenhuys Oedelem

Oedelem gaat prat op zijn fraaie gemeentehuis met bordes, in 1752 opgericht in Vlaamse stijl, met merkwaardige topgevels en muren in oud metselwerk. In de 18de-eeuwse raadszaal vallen vooral de prachtige balken op. Verder is er nog een mooie eikenhouten tafel in barokstijl, een 18de-eeuwse koperen inktpot en de lotingstrommel, die nog dienstdeed omstreeks 1900. Oedelem was toen de hoofdplaats van een militiekanton. Op de deur van de raadszaal staat de naam van de schrijnwerker: Pieter Coppée, anno 1762. In dit gebouw huist de toeristische dienst, ideaal om info in te winnen over deze streek.

Telefoonnummer
050 78 86 24
Openingsuren

Van maandag tot vrijdag van 8.30 tot 12 u.; van april tot september ook van 13.30 tot 17 u. Juli, augustus en september: eveneens op zaterdag, zon- en feestdagen van 10 tot 15 u.

De Roste Buze

Sinds ‘Brugge, Culturele Hoofdstad 2002’ kan een tocht langs de vesten ononderbroken verder gezet worden, dankzij een nieuw kunstwerk over de Coupure, dat in de volksmond al vlug ‘de Roste Buze’ werd genoemd. De buizen draaien rond hun as, waardoor het brugdek opgetrokken wordt en toeristenboten vrije doorgang krijgen.

Kasteel Ryckevelde

In het verlengde van een kasseiweg staat het neogotische kasteel Ryckevelde. Oorspronkelijk was het een versterkte hoeve, afhankelijk van de heerlijkheid van Male. Het eigenlijke kasteel werd tussen 1913 en 1929 opgetrokken in opdracht van baron Raphaël Gilles de Pélichy. Aan de achterkant ligt een ruime tuin met een grote vijver. De tuin is vrij toegankelijk.

Tante Marie

Tante Marie ligt in het hartje van het historisch stadje Damme. De zaak ik onder andere bekend voor de verfijnde huisgemaakte patisserie. Op de eetkaart staan salades, pasta's, of degustaties van hartige gerechtjes voor wie van alles wat wenst. De huisgemaakte garnaalkroketten zijn een echte aanrader. Ook de pannenkoeken van Tante Marie, altijd geserveerd met een assortiment suikers, boter en een potje huisgemaakte confituur, zijn zeer geliefd. Er is een groot zonneterras achteraan.

Telefoonnummer
050 35 45 03
Website
https://www.tantemarie.be
Koffieboetiek Eliana

Hier kan je genieten van een artisanaal koffietje en al het lekkers die erbij hoort! Op warme dagen staat het terras op je te wachten met een frisse verse cocktail.

Telefoonnummer
0460 97 64 97
Website
https://eliana.be
't Boothuis

Gelegen langs het kanaal Gent-Brugge in Beernem, op het domein van de Beernemse Watersportvereniging vzw, is 't Boothuis een ideale locatie voor een heerlijke maaltijd, een lekkere snack, een ijsje of pannenkoek.

Telefoonnummer
050 82 29 68
Website
http://www.tboothuis.com
Zuidleiebrug

De 98 m lange overspanning hangt op aan vijf paar tuien, verbonden met één enkele A-vormige pyloon - een knap staaltje architectuur. De naam is niet toevallig gekozen: het huidige kanaal volgt er grotendeels de loop van de 'Suytleye' - ook 'Leye' of 'Reie'. Dat was de middeleeuwse benaming voor het riviertje dat ooit de bovenloop was van wat nu de bekende Brugse Reien zijn.

Tredmolenkraan

Als herinnering aan de vroegere binnenhaven staat vlak bij Bistro Du Phare een replica van een tredmolenkraan.

Steenbrugge

Eeuwenlang was Steenbrugge een landelijk gehucht zonder eigen parochiekerk. In 1875 kwam er in één moeite een kerk, een pastorie en een school met een klooster. Vier jaar later startte in het klooster de bloeiende Sint-Pietersabdij, die vooral bekend zou worden voor zijn religieuze boekuitgaven.

Gentpoort

In Brugge zijn vier van de zeven oorspronkelijke stadspoorten bewaard gebleven. Ze waren voor bezoekers een toegang tot het stadscentrum en voor de Bruggelingen een grens met de buitenwereld. De Gentpoort is er een van. Let op het beeld in de nis boven de doorgang: dit is de heilige Adriaan, die Brugge tegen de pest moest beschermen.

Domeinbos Ryckevelde

In Ryckevelde sieren beuk, eik en verschillende naaldbomen het landschap. Naast het bos zelf vind je er ook het kasteelpark Ryckevelde, het militair domein en het natuurreservaat Schobbejakshoogte. Afwisseling troef dus in dit 173 hectare grote domein. Vergeet zeker niet de heemtuin te bezoeken, die je onderdompelt in het typische planten- en dierenrijk van dit gebied.

Damse Vaart

De Damse Vaart heet officieel 'Napoleonkanaal'. Het was namelijk de Franse keizer die de waterweg vanaf 1810 liet graven. De verbinding Brugge-Westerschelde was de missing link in een netwerk van kanalen achter de kust en moest ervoor zorgen dat de Franse scheepvaart niet 'gehinderd' werd door de Engelse vijand op zee. Na de val van Napoleon stokten de graafwerken. De Hollanders herbegonnen in 1856, maar besloten er in Sluis mee op te houden. Daarom is de Damse Vaart maar 15 km lang.

Toon meer (+)Toon minder (-)

Het Brugse Ommeland is een van de populairste fietsregio's van het land. Met zijn kasteelparken en abdijen, uitgestrekte groengebieden en schilderachtige polderlandschappen heeft het vele troeven om je te verleiden tot bekoorlijke uitstapjes. Voor deze tocht vertrek je in het groene Beernem, om via het jaagpad langs het Kanaal Gent-Oostende de oostkant van Brugge te bereiken, met zijn historische stadspoorten en bekende molens. Vervolgens rijd je, voorbij het al even historische Damme, door een pastoraal decor waar bos en weiland, boerenweggetjes en karakteristieke dreven elkaar afwisselen. Voeg daarbij nog de passages langs de Sint-Trudoabdij en door domein Ryckevelde en je begrijpt dat dit een heel gevarieerde fietslus wordt.

Wens je meer informatie over deze route (Roadbook, gpx-bestanden en praktische info)?

Al deze informatie vind je in de volgende gids:

Groot Fietsboek België (actie Knack, Libelle, De Zondag en Plus Magazine)

Actietitel voor de lezers van Knack, Libelle, De Zondag en Plus Magazine

Fietsen is genieten. Dat weten we bij Knooppunter als geen ander. Onderweg wil je als fietser best wel wat zien. En daar speelt dit Groot Fietsboek België helemaal op in. Voor deze Knooppunter-fietsgids selecteerden Patrick Cornillie en Kristien Hansebout de mooiste rondritten: 50 kant-en-klare routes langs fietsknooppunten en - in Wallonië - ook over 'trage' RAVeL-paden, telkens met een lang en een kort parcours. 

Met deze fietsgids als bron van inspiratie én de gebruiksklare Knooppunter-roadbooks op het stuur wordt elke fietstocht gewoonweg dubbel genieten.

ACTIE

Heb je deze gids al ?

Na aankoop kun je jouw Knooppuntergids op deze website registreren. Zo krijg je toegang tot de meest actuele versie van de routes uit je gids en alle extra informatie en mogelijkheden. Je kunt je gids activeren met de persoonlijke unieke code die je vooraan in je boek terugvindt.