Op zoek naar Reinaert de Vos

Stekene · 50 km

Klik hier voor de korte versie van 33 km

Stekene · 33 km

Klik hier voor de lange versie van 50 km
Oost-Vlaanderen ·
De Klinge · Sint-Gillis-Waas · Kemzeke · Stekene ·
Als de vos de passie preekt - Hulst

Reinaert de Vos veegde aan zoveel zaken zijn voeten dat hij zich ook niks van een landsgrens aantrok. Vandaar dat je voor de grote Sint-Willibrordusbasiliek in Hulst een beeldengroep aantreft waarin de mooiprater de passie preekt voor een familie goedgelovige ganzen. Het middeleeuwse Van den Vos Reynaerde is een epos dat de fratsen van een lepe vos beschrijft. Door de naïeve dieren in het verhaal als mensen te laten spreken en handelen, wil de auteur zijn medemens een spiegel voorhouden. In het verhaal wordt Hulst vernoemd. De Hulstenaar voelde zich vereerd en plaatste daarom twee monumenten: een voor de basiliek en een bij de Gentsepoort. Andere vermelde plaatsen in het dierendicht situeren historici in het Waasland.

Bollewerckpoort / Keldermanspoort

Deze middeleeuws poort uit 1506 werd ontworpen door de Antwerpse architect de Waghemakere. Let op het beeld van kunstenaars Kathleen Verhegge en Ronald de Maet. Het symboliseert hoe de overwonnene met gebogen hoofd zijn zwaard aanbiedt aan de overwinnaar.

Free Foxes

Het Land van Waas is het land van Reinaert. Met haar beeldengroep Free Foxes uit 2009 legde beeldend kunstenaar Caroline Coolen duidelijk een link naar het dierenepos Van den vos Reynaerde.

Kreken van Saleghem

De Grote Saleghemkreek is de grootste van het kronkelige snoer plassen, rietkragen, wilgenbosjes en moerassen bij Sint-Gillis-Waas. Kreken zijn overblijfselen van oude dijkdoorbraken. Zo ontstonden de kreken van Saleghem tijdens de Tachtigjarige Oorlog (1568-1648), toen in 1584 de Wase Polder onder water werd gezet ter verdediging van Antwerpen. Eb en vloed kregen hierdoor vrij spel, en er ontstonden diepe geulen die na het herstel van de dijken achterbleven als kreken en wielen.

Stadsmolen

Hulst pronkt met een goed bewaarde stadsomwalling van 3,5 km. Je kunt boven op de wal helemaal rond het stadje wandelen of fietsen. Zo heb je een mooi zicht op de compacte binnenstad en de waterpartijen en bolwerken die de vesting ooit beschermden. Onderweg passeer je hoog op de dijk de mooie Stadsmolen van Hulst.

Domeinbos Stropersbos

Het Stropersbos is een bos dat ooit deel uitmaakte van het jachtgebied van de Vlaamse graven. Het leent zich met zo'n 500 ha perfect voor een fikse wandeling. Vroeger was het gebied een mozaïek van waardevolle biotopen zoals elzenbroekbossen, heidevelden en heischrale graslanden, die ondertussen in Europa vrij zeldzaam zijn geworden. Dankzij enkele ingrepen werden ideale omstandigheden gecreëerd om deze typische habitats opnieuw de kans te geven zich optimaal te ontwikkelen. Je kunt hier genieten van schitterende natuur in een landschap van weleer. Voorts kreeg het Stropersbos er een paar extra attracties bij zoals een speelbos, een laarzenpad, een speciale route voor andersvaliden en twee begrazingsblokken voor schapen, Gallowaykoeien en Konikpaarden, een bivakzone en enkele wandelpaden.

Telefoonnummer
Website
http://www.natuurenbos.be/Domeinen/Oost-Vlaanderen/Stropersbos
Hof Sanders

Het exacte bouwjaar van dit kasteel is niet bekend, maar op basis van stijlkenmerken wordt het rond 1600 gedateerd. Op architecturaal vlak is het kasteel een typisch voorbeeld van de traditionele stijl waarbinnen zandsteen en baksteen op een harmonieuze manier met elkaar worden verwerkt. Alleen de linkergevel en de toren zijn authentiek. De rechtergevel is eind jaren vijftig van de vorige eeuw volledig verbouwd. De eerste bewoners van het kasteel waren de familie Sanders. Later kwam het gebouw in het bezit van andere adellijke families zoals Thierijn, de la Kethulle en de Moerman d'Harlebeke. Tijdens de Eerste Wereldoorlog werd het kasteel opgeëist door de Duitsers. De benedenverdieping diende als woning voor de officieren terwijl de bovenverdieping ingericht werd als gevangenis. In 1950 onteigende het gemeentebestuur het intussen vervallen kasteel van zijn laatste private eigenaar, burggraaf De Vaulogé. Een ingrijpende verbouwing onder leiding van architect De Boom tussen 1957 en 1961 zorgde ervoor dat het gebouw vanaf 1961 dienst kon doen als gemeentehuis.

Telefoonnummer
03 727 17 00
Openingsuren

Alle werkdagen van 8.30 tot 12 u.

Website
http://www.sint-gillis-waas.be
Bistro De Route

Deze bistro met terras is een uitstekend plekje om te verpozen. Je ziet er een grote foto van het vroegere stationsgebouw.

Telefoonnummer
03 707 15 67
Website
http://www.bistroderoute.be
Café De Oude Statie

Een stemmig plekje om halt te houden is het vroegere stationsplein van De Klinge. Een stoomlocomotief, een laadmal en vooral Café De Oude Statie zijn de getuigen van dit spoorverleden.

Telefoonnummer
03 430 97 29
Dierenepos Van den Vos Reynaerde

Reinaert de Vos, Tiecelyn de Raaf, Cante cleer de Haan, Tybeert de Kater en Bruun de Beer zijn de personages uit het bekende epos Van den Vos Reynaerde zich afspeelt in het Waasland en voor een deel ook in het aangrenzende deel van Zeeuws-Vlaanderen. Het dierenverhaal werd in het midden van de 13de eeuw geschreven, met in de hoofdrol uiteraard de listige vos Reynaert, die met zijn sluwe streken de waarden en normen uit die tijd stevig op de korrel neemt.

Telefoonnummer
Café 't Anker

Gezellig café met ruim terras in het hartje van Hulst. Je kan hier terecht voor een heerlijk hapje en een fris drankje.

Telefoonnummer
0031 114 31 28 77
Het Steengelaag

Ontdek de Stekense oase van rust en groen al wandelend. Het Steengelaag, ook wel de Gelaagputten genoemd, is een natuurgebied van 31 ha groot, ontstaan rond de verlaten kleiwinningsputten van de voormalige steenbakkerij. Je vindt er o.a. een jong elzenbos, een oudere populierenaanplanting met veel dood hout, een grote vijver en een bloemrijk hooilandje, waar men door jaarlijks maaibeheer de opslag van struiken tegengaat. Typische voorjaarsplanten zijn pinksterbloem, echte koekoeksbloem en moeraswalstro. In de zomer vind je vooral riet, maar eveneens wederik, kale jonker, grote ratelaar, heelblaadjes en brunel. Ook de vogels zijn talrijk aanwezig: in de het bos hoor je het roffelen van de grote bonte specht of het kluu-kluu-kluu van de groene specht. In de lente is de zang van zwartkop, winterkoning of vink niet uit de lucht. Op de Grote vijver kun je heel wat eenden en andere watervogels waarnemen: kuifeend, wintertaling, slobeend, tafeleend, fuut, blauwe reiger, aalscholver, om er maar enkele te noemen.

Telefoonnummer
03 779 89 31
Openingsuren

Doorlopend toegankelijk.

Eetcafé De Meet

In het moderne eetcafé aan de sporthal van Stekene is het aangenaam verpozen met zicht op de sporthallen, klimmuur, squashzalen, ... of in de zomer op het grote terras met weids uitzicht. Je kan hier terecht voor een à la carte of een lunchmenu, voor een pannenkoek of een drink.

Website
https://www.eetcafedemeet.be
Reinaert de Vos

In de schaduw van de kerk staat een van de vele beelden in de regio die verwijzen naar Reinaert de Vos

Oude Vaart

Deze vaarweg verbond vroeger Hulst met de Westerschelde en de open zee.

Reynaertmonument

Het Reinaertmonument (1938) aan de Gentsepoort (1720) toont een bronzen vos die de trap bestijgt naar het hof van koning Nobel, uitgebeeld op een reliëf in kalksteen.

Buitenvest

De Buitenvest vormt de zuidgrens tussen het centrum van Hulst en de rest van de stad. In de vest ligt een eiland waarop regelmatig evenementen georganiseerd worden.

Toon meer (+)Toon minder (-)

Aanleunend tegen de Nederlandse grens strekt het Land van Waas zich uit van het Kanaal Gent-Terneuzen tot de Schelde. Het is misschien niet de grootste regio van Vlaanderen, maar het is in elk geval een paradijs voor fetsers. Zowat de hele regio bestaat uit nog relatief ongerept groen. Of je voorkeur nu uitgaat naar fietsen over polderdijken of oude spoortrajecten, door bosrijke buurten of open krekengebied, langs akkers en weiden afgeboord door knotwilgen en populieren, in het Waasland kan het allemaal. Dit is ook de streek waar het middeleeuwse dierenepos Van den vos Reynaerde zich afspeelt. Wees dus niet verbaasd wanneer de personages Reinaert de Vos, Cantecleer de Haan en Tybeert de Kater her en der langs het parcours opduiken.

Wens je meer informatie over deze route (Roadbook, gpx-bestanden en praktische info)?

Al deze informatie vind je in de volgende gids:

Groot Fietsboek België (actie Knack, Libelle, De Zondag en Plus Magazine)

Actietitel voor de lezers van Knack, Libelle, De Zondag en Plus Magazine

Fietsen is genieten. Dat weten we bij Knooppunter als geen ander. Onderweg wil je als fietser best wel wat zien. En daar speelt dit Groot Fietsboek België helemaal op in. Voor deze Knooppunter-fietsgids selecteerden Patrick Cornillie en Kristien Hansebout de mooiste rondritten: 50 kant-en-klare routes langs fietsknooppunten en - in Wallonië - ook over 'trage' RAVeL-paden, telkens met een lang en een kort parcours. 

Met deze fietsgids als bron van inspiratie én de gebruiksklare Knooppunter-roadbooks op het stuur wordt elke fietstocht gewoonweg dubbel genieten.

ACTIE

Heb je deze gids al ?

Na aankoop kun je jouw Knooppuntergids op deze website registreren. Zo krijg je toegang tot de meest actuele versie van de routes uit je gids en alle extra informatie en mogelijkheden. Je kunt je gids activeren met de persoonlijke unieke code die je vooraan in je boek terugvindt.