In het wiel van de flandriens

Oudenaarde · 42 km

Klik hier voor de korte versie van 26 km

Oudenaarde · 26 km

Klik hier voor de lange versie van 42 km
Oost-Vlaanderen ·
Bevere · Oudenaarde · Leupegem · Melden · Kluisbergen · Kwaremont · Renaix · Maarkedal · Maarke-Kerkem · Etikhove · Edelare ·
Station

Het station van Ronse is het oudste van het Europese vasteland, maar stond oorspronkelijk niet hier, maar in Brugge. Langs de spoorweg in Ronse stond van 1841 tot 1879 een bescheiden stationsgebouw. Door de bloei van de textielindustrie en de uitbreiding van het spoorwegnetwerk om steenkool uit de Borinage naar de haven van Gent te verschepen, werd het gebouw te klein. Toeval wou dat Brugge met een soortgelijk probleem zat. Om geen nodeloze kosten te maken voor een nieuw ontwerp en nieuwe materialen, werd het classicistische station van Brugge (1844) in 1879 steen voor steen ontmanteld, op de trein geladen en in Ronse heropgebouwd. De werfleider van dienst beging echter een flater, waardoor de oorspronkelijke voorgevel nu richting sporen wijst…

Nieuwe Bossenaeremolen

De Nieuwe Bossenaeremolen in Etikhove is nieuw in zoverre hij op de huidige plek is heropgebouwd tussen 1996 en 1998. Tot 1939 stond vlak in de buurt een staakmolen, de Bossenaeremolen. De molen die nu met zijn 22 m lange wieken het weidse landschap domineert, stond oorspronkelijk in Impe en was er bekend als de Tukmolen, genoemd naar molenaar Tucswer die hem in 1452 pachtte. De molen hield in 1959 op met malen. Dankzij de huidige molenaar Mark De Merlier is de Nieuwe Bossenaeremolen maalvaardig. Samen met de heropgerichte molens in Huise, Wannegem-Lede en Sint-Denijs- Boekel maakt deze molen deel uit van de ‘molenrenaissance van de Vlaamse Ardennen’.

Centrum Ronde van Vlaanderen

Ook zo 'zot' van de koers? Dan kun je je hier naar hartenlust uitleven. Het Centrum Ronde van Vlaanderen is een multifunctioneel bezoekerscentrum dat onder meer een belevingsmuseum, een tentoonstellingsruimte, een filmauditorium, een museumshop en een wielerbrasserie omvat. In het museum word je met behulp van multimediale technieken, objecten, tekst en beeld ondergedompeld in de unieke Ronde van Vlaanderen-sfeer. Aan de balie is (fiets)toeristische informatie over de Vlaamse Ardennen beschikbaar. De bezwete wielertoerist kan hier ook terecht voor een frisse douche. Er zijn groepsbezoeken mogelijk met als gids ex-wielerkampioen Freddy Maertens.

Telefoonnummer
055 33 99 33
Website
http://www.crvv.be
Peloton Café

Deze gezellige taverne in het centrum van Oudenaarde maakt deel uit van het Centrum Ronde van Vlaanderen. De sfeer is er erg relax en je duikt er in een echt wielerbad. Wielerkampioenen zitten er vaak samen aan tafel met wielersupporters bij een typisch biertje van het huis, het Flandrien-huisbier, een echte aanrader. Je proeft hier niet alleen lekker bier en verzorgde brasseriegerechten waaronder garnaalkroketten Freddy, genoemd naar oud-wereldkampioen Freddy Maertens die in het Centrum trouw mee zorgt voor boeiende rondleidingen. Je kunt er zowaar met deze kampioen een praatje slaan terwijl je 'zijn' garnaalkroketten' proeft... Maar ook de Spaghetti Boonaise en de Coupe Koppenberg zijn niet te versmaden. Geniet hier echter niet alleen van een lekker biertje en een bijbehorende eenvoudige, steeds lekkere schotel maar ook van de locatie. Het café is bijzonder sfeervol ingericht met tal van authentieke wielertruitjes van grote wielerkampioenen, bidons, een zee van foto's, en tal van andere memorabilia. Ook niet-wielerliefhebbers genieten hier van de bijzondere sfeer. Bovendien kun je er op een groot scherm de wielerwedstrijden live volgen.

Telefoonnummer
055 33 99 33
Website
http://www.crvv.be
Kapel OLV Lorette

De kapel werd gebouwd in 1676 door de toenmalige pastoor van de Sint-Martinusparochie Christophe De le Tenre op grond die werd geschonken door landbouwer Hermes Haustraete. Zo konden de gelovigen op zondag naar de mis zonder naar Ronse te hoeven gaan. Tijdens de Franse Revolutie werd de kapel verkocht aan een lokale boer, die het gebouw als schuur gebruikte. Enkele families kochten begin 19de eeuw het gebouw terug over van de boer. Sinds 1922 is het gebouw opnieuw opengesteld. De jaarlijkse Fiertel houdt er halt en de jaarlijkse noveen van Maria-Boodschap (rond 25 maart) wordt er nog steeds gehouden. Sinds 1947 is de kapel als monument beschermd.

Oude Kwaremont

Met een hoogteverschil van 93 m en een totale lengte van 2,2 km, waarvan 1600 m smalle kasseiweg, is de Oude Kwaremont een van de lastigste hellingen in de Ronde van Vlaanderen. De Kwaremont is sedert 1974 onafgebroken in het wedstrijdboek opgenomen.

Telefoonnummer
Kwaremont

Gelegen in de ongerepte schoonheid van de Vlaamse Ardennen oogt Kwaremont, met zijn witte kerkje bovenop de heuvel, als een schilderij van Valerius de Saedeleer. Die woonde en werkte weliswaar in het nabije Etikhove. In Kwaremont zelf had je Gies Cosyns. Minder bekend, maar toch ook best een fijnbesnaarde schilder. En tegelijk burgemeester. Hij was het die halfweg vorige eeuw het idee opperde om zijn magnifieke geboorteplaats op de kaart te zetten als ‘kunstenaarsdorp’.

Monument Karel van Wijnendaele

Als journalist, auteur, ploegleider en manager injecteerde Karel van Wijnendaele Vlaanderen met het wielervirus. Nadat hij in 1912 hoofdredacteur werd van het pasopgerichte 'Sportwereld', pakte hij, om de verkoop van de krant aan te zwengelen, een jaar later uit met de allereerste Ronde van Vlaanderen. Zijn schrijfsels lazen als een roman en werden gretig afgenomen. 'Koarle' werd bijzonder populair, in zoverre zelfs dat sommigen beweren dat niet Hendrik Conscience, maar wel Van Wijnendaele zijn volk leerde lezen ...

Telefoonnummer
Gehucht Louise-Marie
Het schilderachtige gehucht Louise-Marie leunt aan tegen een plek met een al net zo poëtische naam: de Muziekberg. Dat de eerste Belgische koningin, Louise-Marie van Orléans, overleed op de dag van de eerstesteenlegging van de kerk, zou de naam van de parochie verklaren, hoewel dat niet met zekerheid gezegd kan worden. Vanuit Louise-Marie heb je toegang tot het Muziekbos.
Telefoonnummer
d' Oude Hoeve

D'Oude Hoeve: nog zo'n typisch landelijk cafeetje van weleer. Het dateert van het midden van de 19de eeuw en werd in 2015 helemaal gerenoveerd zonder afbreuk te doen aan het authentieke karakter. Ze serveren er o.a. LeFort en Ename van 't vat.

Telefoonnummer
055 61 39 60
Brasserie Harmonie

Als ooit het mooiste café van Vlaanderen wordt verkozen, dan zou De Harmonie in Ronse zeker meedingen naar de hoofdprijs. Het gebouw werd tussen 1900 en 1905 opgetrokken in opdracht van de toenmalige Cercle Liberal, een clubje van lokale textielbaronnen. Er werd op geen frank gekeken en, geïnspireerd door de chique Parijse brasseries, kozen ze voor het interieur voor muurbekleding in faience. De tableaus stellen 3 jachttaferelen voor en werden uitgevoerd door Bosch Frères uit La Louvière, in die tijd hét Belgische centrum voor geglazuurde tegel. Ook door de authentieke zitbanken en de houten vloer heeft Brasserie Harmonie ruim een eeuw later nog altijd haar oorspronkelijke grandeur. Je kan hier terecht voor een plaatselijk biertje of een koffie met 'Bommelke' (plaatselijk gebakje).

Telefoonnummer
055 21 11 74
Website
http://brasserie-harmonie.be
Les Soeurs Louise

In de buurt van de kerk van het gehucht Louise-Marie vind je een eet- en drinkcafé met een schitterend interieur, een mooi terras en veel streekbieren.

Telefoonnummer
0495 23 73 06
Website
http://www.tavernelouise.be
O.L.V. van La Salettekerk

De Onze-Lieve-Vrouw La Salettekerk is de parochiekerk van Louise-Marie, een gehucht op de grens van Maarkedal en Ronse. De eerste steen van de kerk werd gelegd in 1850. Dat de eerste Belgische koningin, Louise Marie van Orléans, overleed op de dag van de eerstesteenlegging van de kerk, zou de naam van de parochie Louise-Marie verklaren, hoewel dit niet met zekerheid gezegd kan worden.

Kanarieberg

Kuurne-Brussel-Kuurne is de enige van alle Vlaamse voorjaarswedstrijden die steevast de Kanarieberg in het parcours opneemt. De jongste jaren kwam ook de Ronde van Vlaanderen erlangs. Over een afstand van 1100 m klim je aan een gemiddelde van 7,7%, al loopt de steilste knik wel op tot 14%.

Taaienberg

Weinig renners waren of zijn in staat de venijnige Taaienberg zo hard op te stormen als Tom Boonen. Dat demonstreerde hij herhaaldelijk in de Ronde van Vlaanderen en nog vaker in de E3 Harelbeke, een wedstrijd die hij vijf keer won. De wielersupporters noemden de Taaienberg dan ook al gauw de 'Boonenberg'. De kasseiklim is 800 m lang en heeft een gemiddeld stijgingspercentage van 7%, met een piek tot 18%.

Toon meer (+)Toon minder (-)

Fietsen door de Vlaamse Ardennen, het is alsof je even mag voetballen in Camp Nou of tennissen op Roland Garros. Je beleeft er de koers in het echte decor. Je ondervindt aan den lijve hoe steil de Taaienberg is en hoe de kasseien van de Oude Kwaremont er werkelijk bij liggen. Als de Omloop het Nieuwsblad, de E3 Harelbeke of de Ronde van Vlaanderen voorbij zijn, liggen les voies sacrées van de wielersport in ieders bereik. De wielerfan, de sportieveling en de recreatieve fietser - al dan niet elektrisch - kunnen dan op hetzelfde parcours fietsen als de wielrenners. Tijdens deze lus sturen we jou van Oudenaarde naar Ronse, twee steden die onlosmakelijk verbonden zijn met de koers. Je kruipt in het wiel van Peter Sagan, Mathieu Van der Poel, Marianne Vos of Annemiek van Vleuten en je wordt een echte fandrien(ne).

Wens je meer informatie over deze route (Roadbook, gpx-bestanden en praktische info)?

Al deze informatie vind je in de volgende gids:

Groot Fietsboek België (actie Knack, Libelle, De Zondag en Plus Magazine)

Actietitel voor de lezers van Knack, Libelle, De Zondag en Plus Magazine

Fietsen is genieten. Dat weten we bij Knooppunter als geen ander. Onderweg wil je als fietser best wel wat zien. En daar speelt dit Groot Fietsboek België helemaal op in. Voor deze Knooppunter-fietsgids selecteerden Patrick Cornillie en Kristien Hansebout de mooiste rondritten: 50 kant-en-klare routes langs fietsknooppunten en - in Wallonië - ook over 'trage' RAVeL-paden, telkens met een lang en een kort parcours. 

Met deze fietsgids als bron van inspiratie én de gebruiksklare Knooppunter-roadbooks op het stuur wordt elke fietstocht gewoonweg dubbel genieten.

ACTIE

Heb je deze gids al ?

Na aankoop kun je jouw Knooppuntergids op deze website registreren. Zo krijg je toegang tot de meest actuele versie van de routes uit je gids en alle extra informatie en mogelijkheden. Je kunt je gids activeren met de persoonlijke unieke code die je vooraan in je boek terugvindt.