Tochtje om te onthaasten

Kruisem-Lozer · 44 km

Klik hier voor de korte versie van 27 km

Kruisem-Lozer · 27 km

Klik hier voor de lange versie van 44 km
Oost-Vlaanderen ·
Wannegem-Lede · Huise · Mullem · Eine · Ename · Nederename · Oudenaarde · Bevere · Petegem-Aan-De-Schelde · Moregem · Ooike · Kruishoutem ·
Lozerkasteel

Het kasteel van Lozer (1654) en zijn 13 ha groot domein wordt bewoond door de tiende (!) generatie della Faille d’Huysse. De barones runt in de bijgebouwen een gezellige 4-sterren B&B én een vakantiewoning. De gedroomde gelegenheid om je heel even kasteelheer of -vrouwe te wanen.

Telefoonnummer
09 383 50 27
Website
www.lozerkasteel.be
Café Tonneke

Aan de overkant van het voetbalveld van VCE Huise-Ouwegem is het terras van café Tonneke een goeie reden om de remmen dicht te knijpen. Je zit er zelden alleen, want in deze druk befietste regio is dit een bekende en geliefde stopplaats.

Telefoonnummer
09 383 54 27
Website
http://www.cafetonneke.be
Kasteel de Gerlache / Kasteel Den Ast

Het kasteel van Mullem, opgetrokken omstreeks 1850, ligt in een mooi landschapspark, op de flanken van Den Ast. Op het domein staat nog een uitkijktoren uit de Eerste Wereldoorlog en een cichoreidrogerij of ast - vandaar de naam van de helling. Het kasteel wordt nu bewoond door Bernard de Gerlache en is niet publiek toegankelijk.

De bewoners van het kasteel zijn niet de eersten de besten. Het gaat om nazaten van Adrien de Gerlache, die tussen 1897 en 1899 de Zuidpoolexpeditie met de Belgica leidde en als eerste overwinterde op Antarctica. In de voetsporen van zijn vader ondernam Gaston de Gerlache zestig jaar later een tweede expeditie en richtte er, om wetenschappelijk onderzoek te verrichten, de Koning Boudewijnbasis op.

Schietsjampettermolen

Al in de 16e eeuw stond langs de (intussen beschermde) Huisepontweg een windmolen, maar die waaide in 1959 om. Het duurde22 jaar vooraleer er een andere kwam. Die werd gezocht en gevonden in het West-Vlaamse Houtave, waar hij vermoedelijk werd opgetrokken in 1796. Dat de molen werd afgebroken, lokte in Houtave fel protest uit. De ontmanteling werd met hand en tand verhinderd, zelfs door de plaatselijke veldwachter, die niet aarzelde zijn pistool te trekken en een kogel door het molenkot schoot. Bij de heropbouw in Wannegem-Lede hadden ze meteen een passende naam voor het gevaarte: de Schietsjampettermolen. De molen is opnieuw draai- en maalvaardig.

Kasteel van Kruishoutem / Kasteel Aaishove

Een van de zes kastelen van Kruishoutem, dat net als de andere alleen vanaf de weg te bezichtigen is, want ook dit kasteel is privaat. Het kasteel van Kruishoutem is een goed bewaard, omwald symmetrisch renaissancekasteel (1630). Het telt vier hoektorens in baksteen- en zandsteenstijl en wordt omringd door een groot park in Engelse landschapsstijl met grote vijver en kleinere plassen. Aan de overzijde van de Kasteelstraat staan enkele bijgebouwen zoals de stallingen en het neerhof. Het kasteel en de domeinen zijn beschermd als landschap en als monument. In de onmiddellijke omgeving van het kasteel liggen verschillende historische boerderijen.

Telefoonnummer
Openingsuren

Het kasteel kan niet bezocht worden.

Kasteel van Wannegem-Lede / Kasteel de Ghellinck d'Elseghem

Kruishoutem is een echte kastelengemeente. De gemeente telt maar liefst zes indrukwekkende kastelen met park. Een daarvan is het kasteel van Wannegem-Lede kasteel de Ghellinck d'Elseghem. Omdat de kasteeltuin geïnspireerd is op het park van Versailles wordt het ook 'het Petit Trianon van Vlaanderen' genoemd. Het privé karakter van dit 18de-eeuwse 'maison de plaisance' maakt dat je moeilijk door de haag kunt piepen.

Telefoonnummer
Openingsuren

Het kasteel kan niet bezocht worden.

In de Kroon

Bijzonder leuk en typisch volkscafé en taverne in de schaduw van het kasteel van poolreiziger de Gerlache in het schilderachtige dorpje Mullem bij Oudenaarde. Dit café fungeerde overigens al vaker als decor voor verfilmingen en het kwam ook in de aftiteling voor van het populaire televisieprogramma 'Man bijt Hond'. Dit is echt een landelijk café waar de tijd heeft stilgestaan en het is bovendien een uitstekend vertrekpunt voor wandelingen en fietstochten in de groene en pittoreske omgeving. Het interieur is warm en gezellig ouderwets. Ruime keuze aan (speciale) bieren en typische streekbieren. Je kunt hier ook terecht voor een lekkere hap zoals slaatjes, pasta en moussaka en in de winter voor een onvergelijkbare en overheerlijke authentieke hutspot. Maar je zakt vooral naar hier af om te genieten van de sfeer.

Telefoonnummer
09 384 28 20
Website
http://www.indekroon.be
Centrum Ronde van Vlaanderen

Ook zo 'zot' van de koers? Dan kun je je hier naar hartenlust uitleven. Het Centrum Ronde van Vlaanderen is een multifunctioneel bezoekerscentrum dat onder meer een belevingsmuseum, een tentoonstellingsruimte, een filmauditorium, een museumshop en een wielerbrasserie omvat. In het museum word je met behulp van multimediale technieken, objecten, tekst en beeld ondergedompeld in de unieke Ronde van Vlaanderen-sfeer. Aan de balie is (fiets)toeristische informatie over de Vlaamse Ardennen beschikbaar. De bezwete wielertoerist kan hier ook terecht voor een frisse douche. Er zijn groepsbezoeken mogelijk met als gids ex-wielerkampioen Freddy Maertens.

Telefoonnummer
055 33 99 33
Website
http://www.crvv.be
Peloton Café

Deze gezellige taverne in het centrum van Oudenaarde maakt deel uit van het Centrum Ronde van Vlaanderen. De sfeer is er erg relax en je duikt er in een echt wielerbad. Wielerkampioenen zitten er vaak samen aan tafel met wielersupporters bij een typisch biertje van het huis, het Flandrien-huisbier, een echte aanrader. Je proeft hier niet alleen lekker bier en verzorgde brasseriegerechten waaronder garnaalkroketten Freddy, genoemd naar oud-wereldkampioen Freddy Maertens die in het Centrum trouw mee zorgt voor boeiende rondleidingen. Je kunt er zowaar met deze kampioen een praatje slaan terwijl je 'zijn' garnaalkroketten' proeft... Maar ook de Spaghetti Boonaise en de Coupe Koppenberg zijn niet te versmaden. Geniet hier echter niet alleen van een lekker biertje en een bijbehorende eenvoudige, steeds lekkere schotel maar ook van de locatie. Het café is bijzonder sfeervol ingericht met tal van authentieke wielertruitjes van grote wielerkampioenen, bidons, een zee van foto's, en tal van andere memorabilia. Ook niet-wielerliefhebbers genieten hier van de bijzondere sfeer. Bovendien kun je er op een groot scherm de wielerwedstrijden live volgen.

Telefoonnummer
055 33 99 33
Website
http://www.crvv.be
MOU - Museum Oudenaarde en Vlaamse Ardennen

De wandtapijtnijverheid maakte van Oudenaarde in de 16de eeuw een rijke stad en stelde duizenden inwoners te werk. Pas in 1772 sloot het laatste atelier zijn deuren. Aan elk 'geweven schilderij' werd gemakkelijk vier tot vijf jaar gewerkt. In het museum van de Lakenhalle, dat tegen het stadhuis aanleunt, zijn er 25 van die wandkleden te bezichtigen.

Telefoonnummer
055 31 72 51
Openingsuren

Van 1 maart tot 30 september: van dinsdag tot zondag van 10 tot 17.30 u. (locatie Stadhuis) en van 14 tot 17.30 u. (locatie Huis de Lalaing). Kaartjes tot 17.15 u., bezoek tot 18 u. Van 1 oktober tot 28 februari: van dinsdag tot vrijdag van 10 tot 17 u. (locatie Stadhuis), van 14 tot 17 u. (locatie Huis de Lalaing). Zaterdag en zondag van 14 tot 17 u. (locatie Stadhuis ). Kaartjes tot 16.15 u.

Website
http://www.mou-oudenaarde.be
Taverne De Zandvlooi

De Zandvlooi is een stemmig fietscafé aan de rand van het Lozerbos. Het stamineetje dateert van 1850 en bezit nog een krulbolpiste. De bierkaart is er zeer uitgebreid, de pannenkoeken zijn alom bekend. Binnen of op het terras geniet je van een authentieke keuken, terwijl de kinderen zich uitleven op de speeltuigen. Hier kun je ook fietsen huren.

Telefoonnummer
09 386 35 49
Website
http://www.dezandvlooi.be
Mullem

Het idyllisch gelegen Mullem wordt wel eens het 'einde van de wereld' genoemd; voorbij het gekasseide dorpspleintje loopt de weg immers dood... Opvallend is dat tussen al het oogstrelende geel van de huizen enkel het Sint-Hilariuskerkje geen kleur bekent.

Huisbrouwerij Liefmans

Liefmans: het is een naam die bij menig liefhebber van heerlijk gerstenat meteen het water in de mond doet komen! Huisbrouwerij Liefmans brouwt vijf bieren: Oud bruin, Goudenband, kriekbier, Glühkriek en fruitbier. Voor elk wat wils, dus! Kun je meer dan vijftien dorstigen optrommelen voor een bezoek aan deze fraaie brouwerij, dan kun je een rondleiding aanvragen, waarbij het volledige brouwproces wordt toegelicht. Als kers op de taart kun je de bieren ook proeven! Op verzoek worden er trouwens ook maaltijden geserveerd. Een bezoek aan dit smakenparadijs duurt ongeveer anderhalf tot twee uur. Er zijn gidsen beschikbaar in het Engels, het Nederlands, het Duits en het Frans.

Telefoonnummer
03 860 94 00
Website
http://www.liefmans.be
Stadhuis Oudenaarde

Maak kennis met een van de mooiste gotische gebouwen in België: het Oudenaardse stadhuis! Dit ronduit imposante gebouw werd opgetrokken tijdens de periode van keizer Karel V. Op de belforttoren staat Hanske de krijger, een stadsbanier verbonden met een legende. In het stadhuis is het stedelijk museum ondergebracht. Je kunt hier een uitgebreide collectie historische wandtapijten van de 16de tot de 18de eeuw bewonderen. Ook de schitterende zilververzameling met Oudenaards en Europees zilver is een absolute aanrader! In de schepenzaal hangen portretten van o.m. keizer Karel, Margaretha van Parma, Lodewijk XIV en Leopold I.

Telefoonnummer
055 31 72 51
Website
http://www.oudenaarde.be
De Valleihoeve

In de Smulschuur of op het terras kan je genieten van vers geplukte thee, streekbieren, ijscoupes, huisbereide taarten, vers gebakken pannenkoeken en snacks (scharreleiren in de pan, hoevemaal (bruin boerenbrood met hesp, Rooigempaté van de hoeveslagerij en kaas), croque's met verse groenten, ...)

Telefoonnummer
09 383 63 43
Website
http://www.valleihoeve.be
Sint-Pietersstoelkerk

Moregem is een erg oude nederzetting; de vroegste bronnen gaan terug tot 965. Het witte Sint-Pietersstoelkerkje dateert van 1663 en is samen met het gerestaureerde plein beschermd.

Kapel Onze-Lieve-Vrouw-Ten Doorn

De huidige Kapel Onze-Lieve-Vrouw-Ten Doorn werd in 1805 opgericht door de toenmalige kasteelheer, ter vervanging van de oorspronkelijke, in 1790 vernielde kapel. Die groeide in de 18de eeuw uit tot een belangrijk bedevaartsoord. Radeloze ouders kwamen er met lintjes of strikjes aan de takken van de meidoornen de ziekte van hun kind 'afknopen'.

Lozerbos

Deze groene long van 66 ha, palend aan het gelijknamige gehucht (dat nooit een zelfstandige gemeente was), is zeer in trek bij mountainbikers, ruiters en wandelaars. De rijke bosflora bestaat o.a. uit beuk, eik, populier, ... uit een dominantie van adelaarsvaren alsook uit aronskelk, boshyacint en -anemoon.

Standbeeld Sint-Adalardus

Voor de Sint-Pieterskerk van Huise staat een beeld van Sint-Adalardus. Hij was een Karolingse abt uit de 9de eeuw. Volgens de overlevering financierde hij de bouw van de eerste kerk.

Fietstunnel

In Eine loopt een fietstunnel onder N60.

Donkvijver

De Donkvijver, aan de westelijke rand van Oudenaarde, is ontstaan in de jaren 60 door uitgraving in functie van de wegenbouw, waarbij de grond werd aangewend voor de aanleg van de N60. Het domein is 85 ha groot, de vijver 30 ha. Het wandelpad rond de Donkvijver is meer dan 2,6 km lang en is aangelegd in gestabiliseerde dolomiet. Het traject is zeer afwisselend aangelegd, gaat op en neer en biedt op bepaalde plaatsen prachtige zichten op de eerste heuvels van de Vlaamse Ardennen.

Toon meer (+)Toon minder (-)

Deze keer fiets je door een stukje Vlaamse Ardennen ten westen van de Schelde. Het is de nog tamelijk ongeschonden regio tussen Kruisem en Oudenaarde, waar de heuvelkammen het landschap domineren, maar zachter glooien dan de roemruchte kuitenbijters uit de finale van de Ronde van Vlaanderen. Je rijdt door een landschap van open velden en brede panorama's. Het is zo rustgevend dat het lijkt alsof het woord 'onthaasten' hier is uitgevonden. Je doet plekken aan die de indruk wekken dat ze - zelfs in het dicht bebouwde Vlaanderen - nog ontdekt moeten worden. Je vindt ze achter een heuvel, langs een oeroude kasseiweg of aan de zoom van een bos. Een paar voorbeelden zijn Moregem, Wannegem, Huise, Lede of het okergele dorp, Mullem. Op deze rondrit kom je ook voorbij opvallend veel kastelen. Ze zijn zelden toegankelijk, maar wel te bewonderen vanaf de openbare weg.

Wens je meer informatie over deze route (Roadbook, gpx-bestanden en praktische info)?

Al deze informatie vind je in de volgende gids:

Groot Fietsboek België (actie Knack, Libelle, De Zondag en Plus Magazine)

Actietitel voor de lezers van Knack, Libelle, De Zondag en Plus Magazine

Fietsen is genieten. Dat weten we bij Knooppunter als geen ander. Onderweg wil je als fietser best wel wat zien. En daar speelt dit Groot Fietsboek België helemaal op in. Voor deze Knooppunter-fietsgids selecteerden Patrick Cornillie en Kristien Hansebout de mooiste rondritten: 50 kant-en-klare routes langs fietsknooppunten en - in Wallonië - ook over 'trage' RAVeL-paden, telkens met een lang en een kort parcours. 

Met deze fietsgids als bron van inspiratie én de gebruiksklare Knooppunter-roadbooks op het stuur wordt elke fietstocht gewoonweg dubbel genieten.

ACTIE

Heb je deze gids al ?

Na aankoop kun je jouw Knooppuntergids op deze website registreren. Zo krijg je toegang tot de meest actuele versie van de routes uit je gids en alle extra informatie en mogelijkheden. Je kunt je gids activeren met de persoonlijke unieke code die je vooraan in je boek terugvindt.