Heerlijk heuvelen in het wiel van kapitein Zeppos

Sint-Martens-Lennik · 56 km

Klik hier voor de korte versie van 42 km

Sint-Martens-Lennik · 42 km

Klik hier voor de lange versie van 56 km
Vlaams-Brabant ·
Lennik · Sint-Martens-Lennik · Vlezenbeek · Itterbeek · Dilbeek · Sint-Martens-Bodegem · Sint-Ulriks-Kapelle · Ternat · Wambeek · Sint-Katherina-Lombeek · Borchtlombeek · Onze-Lieve-Vrouw-Lombeek · Leerbeek · Sint-Kwintens-Lennik ·
Brouwerij Lindemans

Lambiek is een bier dat uitsluitend in het Pajottenland gebrouwen wordt. De noodzakelijke wilde gisten hangen immers alleen hier in de lucht. Lambiek vormt de basis voor de bekende geuze- en kriekbieren. Een dozijn brouwerijen houdt die brouwtraditie in ere. Brouwerij Lindemans is een van de grotere.

Telefoonnummer
02 569 03 90
Website
http://www.lindemans.be
Café Sint-Anna

Het meer dan een eeuw oude cafeetje Sint-Anna is een volkscafé met een lange geschiedenis dat intussen uitgroeide tot een ontmoetingsplek voor jong en oud. Bij de eerste zonnestralen kan je op het knus en rustig terras genieten van een drankje van de uitgebreide drankkaart.

Telefoonnummer
02 569 24 11
De Ster

De kerkomgeving van Sint-Anne-Pede straalt nog steeds authenticiteit uit, onder meer dankzij het historische estaminet De Ster.

Telefoonnummer
02 305 40 39
Website
https://www.restaurantdester.com
Brouwerij Timmermans

Een ander dorp, een andere lambiekbrouwerij. Zo gaat dat in het Pajottenland. In Itterbeek brouwt de familie Timmermans al zeven generaties lang hun bier volgens een doorgegeven familiegeheim. Net zoals de meeste Pajotse brouwerijen kun je ook deze brouwerij bezoeken, maar alleen op afspraak. Tip: een lambiek moet je vooral proéven.

Telefoonnummer
02 569 03 57
Zepposmolen / Hertboommolen

Deze eenzame Zepposmolen (officiële naam Hertboommolen) is genoemd naar kapitein Zeppos, omdat hij in de jaren ‘60 vaak te zien was in die toen populaire televisieserie. In de volksmond spreekt men ook wel van de Tragische Molen, omwille van de twee moordpartijen die er ooit plaatsvonden.

Herberg Den Haas

In deze oude herberg kun je terecht voor lekkere streekbieren en lokale gerechten van de plank. Neem ook een kijkje bij de bolbaan. Daar wordt op zondag het oude bolspel beoefend.

Telefoonnummer
054 33 45 98
Woestijnkapel

De naam van deze afgelegen kapel verwijst naar een wastine, een onontgonnen woest terrein. De bedevaarders naar Compostela die langs deze plek moesten, waren dus blij dat de kapel hun beschutting bood. De Kerk moedigde de pelgrimstocht aan door iedereen die bij de Woestijnkapel op bedevaart kwam, een aflaat te schenken.

Kasteel de Viron

Kasteel de Viron werd in 1862 gebouwd, in opdracht van de familie de Viron. Die zat er duidelijk warmpjes in. Hun nieuwe woonst lag immers in een groot park met vijver. Vandaag mag heel Dilbeek van park en kasteel genieten, want de gemeentediensten hebben er sinds 1923 hun intrek. Je kunt er even uitrusten op een bank. Wie tijd en zin heeft, kan de jaarkalender die in het kasteel verstopt zit natellen: 365 vensters, 52 deuren, 12 torens en 7 trappen.

Telefoonnummer
02 451 68 00
Website
http://www.dilbeek.be
Sint-Anna-Pede

In de 16de eeuw trok schilder Pieter Bruegel, nadat hij zich in Brussel gevestigd had, zich graag terug in het Pajottenland. Een aantal van zijn bekendere schilderijen heeft deze streek als decor. Beroemd is het schilderachtige kerkje van Sint-Anna-Pede, dat meermaals op zijn doeken opdook. De mooie kerkomgeving was niet alleen toen maar ook vandaag een ommetje waard. Het vele groen en de oude herbergen rondom tonen nog een verrassende gelijkenis met de schilderijen van Bruegel. Net zoals de schilder toen, verbaas je je over de bruuske overgang tussen de stad (de Grote Markt van Brussel ligt in vogelvlucht op minder dan 9 km) en het platteland.

Volksinstrumentenmuseum

Wil je weten hoe een draailier, een hommel of een klompviool klinken of eruitzien? Wil je een doedelzak in de handen nemen? Op de museumzolder boven het gezellige volkscafé De Cam werden meer dan vierhonderd oude volksinstrumenten bijeengebracht. Samen met de tekeningen en schilderijen voeren ze de bezoeker mee naar de feesten en kermissen uit vervlogen tijden.

Telefoonnummer
02 532 21 32
Openingsuren

Van woensdag tot zondag van 10 tot 18 u.

Website
http://www.decam.be
De Cam

In De Cam, ook nog 'Oude Cam' genoemd, klopt het culturele hart van Gooik, hét mekka van de volksmuziek. De Cam is een oude brouwerij, waarvan de gebouwen teruggaan tot de 18de eeuw. In het vernieuwde gedeelte is een volkscafé gehuisvest, met volks- en kinderspelen uit vroeger tijden, en verder ook een heel interessant Volksinstrumentenmuseum (400 instrumenten uit de verzameling van Herman Dewit, beelden en foto's die het volksmuziekleven in Vlaanderen illustreren). In een schuur werd een geuzestekerij ingericht.

Telefoonnummer
02 532 21 32
Openingsuren

Van woensdag tot zondag van 10 tot 18 u.

Website
http://www.decam.be
Volkscafé De Cam

Pieter Breughel schilderde het leven te lande op een realistische manier in zijn prachtige doeken. Een gebruiksvoorwerp verschijnt daarop steevast terug: de kruik. Daarin zat ongetwijfeld dikwijls lambiek, een bier van spontane gisting, dat eertijds vaak het licht zag in een van de talrijke boerderij-brouwerijen van het Pajottenland. De bekendste boerderij-brouwerij is nu het gemeenschapscentrum De Cam, de brouwerij van de Baanderije van Goycke, eigendom van de adellijke familie van Gottignies. In De Cam vind je nu nog een geuzestekerij en een Europees volksinstrumentenmuseum, dat je beslist moet bezoeken (het is trouwens gratis toegankelijk). Besluit je visite in volkscafé De Cam, waar je een breed aanbod van streekbieren zoals lambiek, kriekenlambiek en geuze van stekerij De Cam wachten. Samen met een hartig en typisch streekgerecht zoals balletjes met warme krieken, bloedworsten met appelmoes of stoofvlees met geuze en friet. En vermaak je na de maaltijd in de gelagzaal met een van de vele oude caféspelen die er nog staan.

Telefoonnummer
02 532 21 32
Website
http://www.decam.be
De Zeppos

De Zeppos, bij de Hertboommolen is vooral een feest- en eventlocatie. Op zondagnamiddag is de zaak open als brasserie.

Telefoonnummer
0478 84 02 50
Openingsuren

Vrijdag en zaterdag van 17.30 tot 22.30 u.; zondag van 11 tot 22 u.

Website
https://www.de-zeppos.be
Sint-Martens-Bodegem

Het woondorp Sint-Martens-Bodegem, een van de deelgemeenten van Dilbeek, heeft een schilderachtige dorpskern, met centraal de laatgotische Sint-Martinuskerk (1500-1550, met verbouwingen uit 1650-1700). Het is een op een heuvel gebouwde burchtkerk omringd door een zandstenen vestingmuur (op zichzelf een beschermd monument). Achter de kerk ligt de pastorie van 1754. Vanaf het dorpsplein is het lemen huisje Mostinckx te zien; het werd in 1556 gebouwd en is een van de laatste restanten van de traditionele leembouw in het Pajottenland. Op 1 april 2012 opende het huisje na een grondige restauratie de deuren: het is een klein museum geworden met authentiek meubilair en gebruiksvoorwerpen van voor de Tweede Wereldoorlog. In de bezoekersruimte, die ondergebracht is in de hoppeschuur, kun je een tentoonstelling bezoeken over de lokale hoppecultuur.

Telefoonnummer
Toon meer (+)Toon minder (-)

Tijdens deze fietstocht zullen niet alleen de zweetdruppels rijkelijk vloeien. In deze groene, heuvelachtige streek in het hart van het Pajottenland kun je proeven van een heerlijke lambiek. Het Pajottenland is natuurlijk ook de bakermat van het Brabants trekpaard. Je zult de stoere viervoeters in alle rust zien grazen in een van de eindeloze weiden. De landschappen lijken zo uit een oud schilderij geplukt! Het was dan ook in deze streek dat Pieter Bruegel de Oude eeuwen geleden zijn inspiratie vond. Onderweg kun je bekomen van het vele klimwerk in een van de gezellige herbergen. Aan streekbieren en -gerechten is er in deze regio geen tekort.

Wens je meer informatie over deze route (Roadbook, gpx-bestanden en praktische info)?

Al deze informatie vind je in de volgende gids:

Groot Fietsboek België (actie Knack, Libelle, De Zondag en Plus Magazine)

Actietitel voor de lezers van Knack, Libelle, De Zondag en Plus Magazine

Fietsen is genieten. Dat weten we bij Knooppunter als geen ander. Onderweg wil je als fietser best wel wat zien. En daar speelt dit Groot Fietsboek België helemaal op in. Voor deze Knooppunter-fietsgids selecteerden Patrick Cornillie en Kristien Hansebout de mooiste rondritten: 50 kant-en-klare routes langs fietsknooppunten en - in Wallonië - ook over 'trage' RAVeL-paden, telkens met een lang en een kort parcours. 

Met deze fietsgids als bron van inspiratie én de gebruiksklare Knooppunter-roadbooks op het stuur wordt elke fietstocht gewoonweg dubbel genieten.

ACTIE

Heb je deze gids al ?

Na aankoop kun je jouw Knooppuntergids op deze website registreren. Zo krijg je toegang tot de meest actuele versie van de routes uit je gids en alle extra informatie en mogelijkheden. Je kunt je gids activeren met de persoonlijke unieke code die je vooraan in je boek terugvindt.