Een duik in geestrijke dranken en geschiedenis

Kessel-Lo · 45 km

Klik hier voor de korte versie van 35 km

Kessel-Lo · 35 km

Klik hier voor de lange versie van 45 km
Vlaams-Brabant ·
Wilsele · Holsbeek · Wezemaal · Nieuwrode · Sint-Pieters-Rode · Lubbeek · Pellenberg · Lovenjoel · Korbeek-Lo ·
Wijnmuur
Ook vroeger hielden mensen al van een wijntje, en daar is deze muur een mooi bewijs van. Hij zou ten vroegste in 1814 aangelegd zijn. Geschriften tonen aan dat er in 1825 herstellingswerkzaamheden aan de muur werden uitgevoerd. In de Atlas van de Buurtwegen (1841-1847) werd de muur voor het eerst afgebeeld. De muur was op sommige plaatsen meer dan 'manshoog' en 1,7 meter breed. Vandaag is de muur 1546 meter lang. De bedoeling van de muur was (en is) de gevoelige wijnranken te beschermen tegen de noordenwind. Tezelfdertijd werden de wijngaardpercelen ontdaan van een teveel aan ijzerzandstenen en werden de dieren uit het hoger gelegen bos geweerd. De muur werd op 9 maart 1995 beschermd als monument.
Telefoonnummer
016 58 17 47
Website
http://www.steenenmuur.be
Natuurreservaat Wijngaardberg

Op de Wijngaardberg zijn de terrassen op de zuidzijde duidelijk merkbaar. Een stenen muur, beschermd sinds 1995, beschut de druiventrossen tegen de noordenwind. Holle wegen in de flanken van de heuvel zijn het gevolg van erosie. Er zijn wandelroutes (één van 2,8 km en één van 7,2 km) voor wie de Wijngaardberg nader wil verkennen.

Telefoonnummer
016 58 40 98
Website
http://www.rotselaar.be
Bezoekerscentrum van de Hagelandse wijn

Wezemaal riep zichzelf uit tot wijndorp, en die status vereiste natuurlijk een bezoekerscentrum. Dat vind je in het centrum van het dorp: je krijgt er een overzicht over wijnbouw in het Hageland en je kunt er ook flessen kopen.Het is pas in de jaren 1970 dat een lange traditie van wijnbouw in deze streek nieuw leven werd ingeblazen. In de 13de eeuw was de streek bekend om haar wijnen, maar godsdienstoorlogen aan het eind van de 16de eeuw en de Kleine IJstijd die daarop volgde, gaven de wijnbouw een nekslag. Sinds 1977 heeft de Hagelandse wijn het label 'kwaliteitswijn met gecontroleerde oorsprongsbenaming' (het equivalent van de A.O.C.).

Telefoonnummer
016 61 64 40
Website
http://www.rotselaar.be
Bij Boeres - Herberg in de Ster

Deze herberg onder de kerktoren van Wezemaal in het Hageland blikt terug op een rijk verleden en staat in de volksmond ook bekend als 'bij Boeres'. Het is een van de oudste cafés in de streek en het huidige witgekalkte gebouw dateert uit 1920. De herberg moest in 1989 de deuren sluiten, maar Dirk Claes, de burgemeester van Rotselaar, kocht het gebouw in 2000. Na een grondige restauratie van één jaar opende dit legendarische café in 2001 opnieuw de deuren. Het café oogt erg rustiek en tal van oude reclamepanelen en foto's sieren het stemmige interieur. Bewonder er ook het prachtige meubilair, dat werd overgenomen van de vorige uitbater. Van februari tot oktober kun je ook van het terras aan de voorkant van de herberg van de lekkere streekbieren of een van de zeven bieren van het vat genieten. Er is ook een rustig binnenterras met pergola tussen de wijngaarden en een waterput. Behalve van bieren kun je ook proeven van Hagelandse en Kaapse wijnen. Gastvrouw Tine serveert bovendien lekkere streekgerechten. Het café is ook ideaal gelegen kort bij tal van wandel- en fietsroutes, onder meer langs de prachtigeWijngaardberg.

Telefoonnummer
016 89 38 19
Website
http://www.bijboeres.be
Abdij van Park

Via de Norbertuspoort kom je de Abdij van Park binnen. De abdij wordt sinds 1129 ononderbroken bewoond door norbertijnen. In PARCUM, het nieuwe museum van de abdij, zijn er thematische tentoonstellingen over religie, kunst en cultuur. Het intieme kerkhof is het Leuvense Père Lachaise.

Telefoonnummer
016 40 01 51
Website
http://www.abdijvanpark.be
Park Belle-Vue

Park Belle-Vue vormt het sluitstuk van de stadsvernieuwing in de Leuvense stationsbuurt, die 15 jaar duurde. Omdat het park een bijzondere vorm heeft - 750 m lang en amper 50 m breed - speelt het met hoogteverschillen. Er zijn zitbanken en picknicktafels. Kinderen kunnen zich uitleven in zandbakken, glijbanen en boomhutten.

PARCUM

In PARCUM, het museum van de Abdij van Park, zijn er thematentoonstellingen over religie, kunst en cultuur.

Telefoonnummer
016 40 01 51
Website
http://www.parcum.be
Gempemolen

De Gempemolen is een watermolen op de Molenbeek. Het klooster van Gempe verplaatste in het begin van de 17e eeuw de loop van de beek met 600 m om het verval - en dus het vermogen - aan de molen te vergroten. Na recente renovatie is het nu een sfeervolle brasserie, met streekproducten en een ‘overgrootmoederskeuken’ van chef Hans Meus (broer van tv-kok Jeroen). Behalve Vlaamse wijnen schenkt de waard ook zelfgestookte ‘chic’eau de vie’  een digestief op basis van grondwitloof - en het ambachtelijke bier Tiense Kweiker.

Telefoonnummer
016 48 73 07
Website
https://www.gempemolen.be
Brasserie Het Wagenhuis

Naast het kasteel van Horst staat een monumentaal koetshuis dat in de jaren 1990 gerestaureerd werd. In een deel van het langwerpige gebouw zijn een bezoekerscentrum en een streekproductenwinkel ondergebracht. Het andere deel werd omgetoverd tot café-restaurant. Vanaf het Wagenhuisterras kijk je ongehinderd uit op het waterslot en de kasteelvijver. Binnen kom je ongetwijfeld onder de indruk van de indrukwekkende en alom beheersende dakconstructie die de grote gelagzaal overspant. Ondanks het formaat van de ruimte is het er gezellig zitten. Het Wagenhuis is niet alleen bekend voor de heerlijke versgebakken pannenkoeken, maar ook voor de zeven bieren die er van het vat worden geschonken. De brasserie heeft zelfs een eigen huisbier, het Horstbier (6,5%): een gerstenat van lage gisting met een diepgele kleur.

Telefoonnummer
016 62 35 84
Website
http://www.hetwagenhuis.be
Kasteel van Horst

Het Kasteel van Horst is een middeleeuwse waterburcht, gelegen in een groene omgeving met canadabossen en vijvers die gevoed worden door de Winge. De donjon is 22 meter hoog en werd eind 14de eeuw opgetrokken. De hoogste verdieping met kantelen en weergang kwam er na 1489. De laatste eigenares Marie-Anne van den Tympel bewoonde het waterslot tot einde 17de eeuw. Zij liet ook de stallingen en het wagenhuis optrekken. De overige gebouwen, gegroepeerd rond een vijfhoekige binnenplaats, zijn 18de-eeuws. De waterburcht van Horst is de thuishaven van Johan, de Rode Ridder. Dat is niet de verdienste van zijn geestelijke vader Willy Vandersteen. Pas vanaf album 131, De Rode Ridder en de heren van Rode, kreeg Johan hier onderdak. Toen werden de strips al enige tijd geschreven en, iets wulpser, getekend door Karel Biddeloo, die dat deed tot aan zijn dood in 2004. Het kasteel is momenteel gesloten voor restauratie.

Telefoonnummer
016 62 33 45
Openingsuren

Van begin april tot 30 juni en van 1 september tot 31 oktober: woensdag van 14 tot 17 u., zaterdag, zon- en feestdagen van 10 tot 17 u.; juli, augustus, krokusvakantie, paasvakantie en herfstvakantie: van woensdag tot zondag en op feestdagen van 10 tot 17 u.

Website
http://www.kasteelvanhorst.be
Gehucht Gempe
Gempe is een gehucht van Sint-Joris-Winge, de zuidelijke deelgemeente van Tielt-Winge. Het ligt aan het riviertje de Winge. Op de Molenbeek, een zijbeek ervan, werd al in de 13de eeuw een watermolen gebouwd; hij is gerestaureerd en in het café-restaurant kun je nu genieten van een lekker hapje en drankje. Af en toe, op zondagochtenden, wordt er nog gemalen. Het gehucht is enkele 17de-18de-eeuwse panden rijk, onder andere de 17de-eeuwse afspanning In de drie Haringen, in traditionele bak- en zandsteenarchitectuur. In 1229 kwam zich in het gehucht een vrouwenklooster vestigen, maar het werd in 1795 opgeheven. Tegenwoordig blijven er alleen nog wat fragmenten van bijgebouwen van over.
Telefoonnummer
Openingsuren
Doorlopend toegankelijk.
Provinciedomein Kessel-Lo

Het provinciedomein van Kessel-Lo heeft naast de traditionele vormen van vertier voor recreanten van alle leeftijden - openluchtzwembad, pedalo's, speeltuin, visvijver, kinderboerderij, cafetaria - speciaal aandacht voor natuurbehoud. Voor de schoolgaande jeugd heeft het Ecohuis tal van programma's.

Telefoonnummer
016 25 13 92
Openingsuren

Van 1 april tot 31 oktober: dagelijks van 9 tot 21 u.; van 1 november tot 27 maart: dagelijks van 9 tot 19 u.

Website
http://www.vlaamsbrabant.be/kessello
Bergdorp Pellenberg

De Sint-Pieterskerk van Pellenberg ligt op 106 m hoogte. Daarmee is dit het hoogste dorp van het Hageland. In Pellenberg werd een stukje Belgische geschiedenis geschreven. Op 12 augustus 1831 werd in het kasteel van het dorp, als beslechting van de Tiendaagse Veldtocht, een vredesbestand getekend tussen de Prins van Oranje en een Engelse gezant. Met deze wapenstilstand bevestigden de Hollanders definitief de onafhankelijkheid van België.

Telefoonnummer
Brasserie De Abdijmolen

Brasserie De Abdijmolen ligt naast de vijvers van de abdij van ’t Park. Het gerestaureerde gebouw dateert van 1534. Het waterrad bleef draaien tot de laatste molenaar overleed in 1963. Het maalmechanisme met tandwielen en molensteen is ondertussen mooi geïntegreerd in de binnenruimtes. Die zijn stijlvol en modern aangekleed, met veel respect voor het industriële erfgoed. Het terras biedt een pastoraal uitzicht op de visvijvers van de abdij. Deze zaak heeft alles in huis voor de hongerige mens, van snacks tot menu’s. Je drinkt hier Stella Pils (5,2%) en blonde of bruine Leffe (6,6%) van het vat. Hier staat geen enkel plaatselijk bier op de kaart, wel enkele authentieke trappistbieren, waarvan Orval (6,2%) het laagste alcoholgehalte heeft.

Telefoonnummer
016 62 96 00
Website
https://www.lodge-hotels.be/nl/brasseries/b/de-abdijmolen-heverlee
Kasteel de Maurissens

Pellenberg is in heel Vlaanderen bekend voor zijn revalidatiecentrum. Oude en nieuwe architectuur komen hier broederlijk samen: naast het eclectische Kasteel De Maurissens prijkt de  supermoderne therapietoren van UZ Leuven.

Toon meer (+)Toon minder (-)

In het charmante Hageland wisselen eindeloze landschappen en gezellige dorpjes met een rijk verleden elkaar af. Dit parcours is op het lijf geschreven van levensgenieters en natuurliefhebbers. Je fietst over verlaten landwegen en holle wegen langs uitgestrekte valleibossen, graslanden, heidegebieden, poelen en wijngaarden. Het Hageland is dé streek van wijn, bier en verrassende monumenten. Denk maar aan het Kasteel van Horst, waarin stripliefhebbers ongetwijfeld het kasteel van de Rode Ridder herkennen. Onderweg kom je prachtige picknickplekjes en gezellige terrasjes tegen. Deze route loodst je langs het wijndorp Wezemaal en de studenten- én bierstad Leuven.

Wens je meer informatie over deze route (Roadbook, gpx-bestanden en praktische info)?

Al deze informatie vind je in de volgende gids:

Groot Fietsboek België (actie Knack, Libelle, De Zondag en Plus Magazine)

Actietitel voor de lezers van Knack, Libelle, De Zondag en Plus Magazine

Fietsen is genieten. Dat weten we bij Knooppunter als geen ander. Onderweg wil je als fietser best wel wat zien. En daar speelt dit Groot Fietsboek België helemaal op in. Voor deze Knooppunter-fietsgids selecteerden Patrick Cornillie en Kristien Hansebout de mooiste rondritten: 50 kant-en-klare routes langs fietsknooppunten en - in Wallonië - ook over 'trage' RAVeL-paden, telkens met een lang en een kort parcours. 

Met deze fietsgids als bron van inspiratie én de gebruiksklare Knooppunter-roadbooks op het stuur wordt elke fietstocht gewoonweg dubbel genieten.

ACTIE

Heb je deze gids al ?

Na aankoop kun je jouw Knooppuntergids op deze website registreren. Zo krijg je toegang tot de meest actuele versie van de routes uit je gids en alle extra informatie en mogelijkheden. Je kunt je gids activeren met de persoonlijke unieke code die je vooraan in je boek terugvindt.