Waterrijke rondrit in het land van Damiaan

Haacht · 54 km

Klik hier voor de korte versie van 38 km
Vlaams-Brabant ·
Wespelaar · Tildonk · Wijgmaal · Rotselaar · Werchter · Tremelo · Haacht · Rijmenam · Hever · Boortmeerbeek ·
Cafetaria De Meander

Het domein Ter Heide is een recreatiedomein dat zich uitstrekt rond een grote plas. Deze ontstond in 1976 door zandwinning voor de aanleg van de E314. Je kunt er zwemmen, surfen of gewoon wat zonnen op de ligweide. ’s Winters is het rustiger rond de plas. Vanuit een vogelkijkhut kun je er dan vogels observeren. Cafetaria De Meander verzorgt hapjes en tapjes.

Telefoonnummer
016 44 54 48
Geboortehuis Pater Damiaan

Het geboortehuis van Pater Damiaan is nu een museum dat gewijd is aan de Grootste Belg, die zijn leven offerde voor de melaatsen van Molokaï. In Damiaans tijd was Ninde een gehucht van Werchter.

Telefoonnummer
016 53 05 19
Website
www.damiaandorp.be
Gemeenteplein Rijmenam

Rijmenam is een deelgemeente van de Antwerpse gemeente Bonheiden. Behalve de prachtige natuur met veel bos en de mooie Dijle, is ook het dorpsplein een must om te bezoeken. Aan dit fraaie plein vind je de gotische Sint-Maartenskerk. Die heilige wordt in Rijmenam gevierd met een lichtstoet en een Sint-Maartensvuur op 11 november. Oude panden aan het Gemeenteplein zijn de boerderij Schueremans (17de eeuw) en de brouwerij uit begin 19de eeuw. Het plein telt heel wat bomen en bloemen en is driehoekig van vorm. Op deze plek ontstond het dorp, dat aanvankelijk bewoond werd door veetelers.

Telefoonnummer
015 50 07 00
Oude Hansbrug

Tussen Keerbergen en Haacht ligt er over de Dijle een nieuwe Hansbrug en een oude. De oude oorspronkelijke ophaalbrug werd gerestaureerd en is enkel toegankelijk voor wandelaars en fietsers. Ooit bevond er zich bij de Hansbrug een machtig slot, het kasteel van Roost. Daar is nu echter niets meer van overgebleven.

Telefoonnummer
Openingsuren

Doorlopend toegankelijk.

Remy-toren

De wit-blauwe Remy-silo is het landmark van Wijgmaal. Sinds begin 20ste eeuw huisvesten de gebouwen de grootste producent van rijstzetmelen – meestal verwerkt in stijfsel – van Europa. Eigenaar was industrieel Edward Remy. In 1987 werd de silo beschermd als monument. In 2005 volgden de stijfselfabriek en de overslagtoren.

Café 't Werrek

Egotripel, Wolf 7, Floreffe, Tempelier, Hopus, ... en ga zo maar door. Bierliefhebbers uit het ganse land komen naar café 't Werrek om er een van de meer dan 50 Belgische speciale bieren op de kaart te proeven!

Telefoonnummer
016 44 07 15
Website
http://www.werrek.be
Molen van Doren

Al in 1217 lag hier een watermolen op de Dijle. Tot 1968 maalde een molenaar er. Daarna raakte het complex in verval en dreigde de afbraak. Gelukkig werd de molen in 1983 beschermd en volgde de renovatie. Nu is het een soort woonerf waar 30 mensen in 9 woningen samenwonen. Een aantal gemeenschappelijke ruimten wordt gedeeld.

Brouwerij Haacht

Brouwerij Haacht is in volume de derde belangrijkste pilsbrouwerij van België. Oorspronkelijk was hier een melkerij, tot Eugène de Ro er in 1898 het eerste bier brouwde. Ondertussen staat de vierde generatie aan het roer. Brouwerij Haacht is 100% Belgisch én onafhankelijk. De paradepaardjes van de brouwerij zijn Primus (5,2% vol. alc.) en de SUPER 8-bieren. Maar ook andere topbieren (onder andere Tongerlo, Keizer Karel en Mystic) worden hier gebrouwen. Tongerlo Blond (6%) werd in 2014 verkozen tot het beste bier ter wereld. Bezoeken zijn mogelijk in kleine groepen op afspraak.

Telefoonnummer
016 60 15 01
Website
https://haacht.com
Café Maritime

Dit sluiswachtershuis dateert van 1763. Het pand deed niet alleen dienst als woning, maar was ook een ontmoetingsruimte voor schippers en voermannen. Vroeger moesten zij immers vaak lang aanschuiven voor de sluis vrij was. Binnen valt de oude plavuizen vloer op en ook de monumentale trap die naar de woonruimtes leidt. Maar dé blikvanger is het voorsteven van de Balboa, dat vandaag als barmeubel gebruikt wordt. Vanaf het heerlijke terras kun je de fietsers op het jaagpad gadeslaan. In Café Maritime worden vooral bieren van Brouwerij Palm geserveerd, maar ook het gerstenat van de andere brouwerijen uit de Palmgroep: Rodenbach uit Roeselare, Boon uit Lembeek, de Gouden Boom uit Brugge en de Hoorn van Steenhuffel. Voorts kun je hier de meeste trappistenbieren proeven, en ook enkele Leuvense streekbieren zoals Keizersbergabdijbier (9%) en Leuvense Tripel (9%). De menukaart is net zo uitgebreid als het bieraanbod. Het streekgerecht bij uitstek, zwarte pens met appelmoes en speculaas, ontbreekt daarbij niet.

Telefoonnummer
016 85 46 80
Website
https://www.cafe-maritime.be
Brouwershof

Op wandelafstand van het station van Haacht vind je een statig herenhuis met prachtige tuin uit begin vorige eeuw. Het unieke kader is nog steeds intact, nu kan je hier genieten van een dagverse brasseriekeuken, een lekker biertje, een perfect kopje koffie, ... Het Brouwershof is de enige plek in België waar je Primus met gist kan proeven.

Telefoonnummer
016 60 71 26
Website
http://www.brouwershofhaacht.be
Leuvense vaart

Het Kanaal van Leuven naar de Dijle - of de Leuvense Vaart in de volksmond - werd gegraven in 1750-1753 en is een van de oudste van het land. Het werd bekostigd door de Leuvenaars. Het kanaal zorgde voor een economische bloei van de brouwersstad. De geringe diepgang en later de steenwegen en spoorwegen verzwakten de concurrentiepositie van de vaarweg. De industrie langs het kanaal verloederde en werd niet vervangen. Sinds de jaren 80 is er echter een kentering. Het kanaal werd gemoderniseerd. De scheepvaart trekt zo opnieuw wat aan én het toeristisch potentieel wordt volop benut. De oevers worden druk bereden door fietsers en er worden in de zomer toeristische boottochten georganiseerd.

Domein Ter Heide

Ter Heide is een recreatiedomein dat zich uitstrekt rond een grote plas, die in 1976 ontstond door zandwinning voor de aanleg van de E314. Je kunt er zwemmen, surfen of gewoon wat zonnen op de ligweide. Vanuit een vogelkijkhut kun je vogels observeren. 's Winters is het rustiger rond de plas.

Rock Werchter X

In het centrum van Werchter behoort een bezoek aan het belevingscentrum van Rock Werchter X tot de mogelijkheden. Je krijgt er een gratis herdruk van een Rock Werchter poster en een frisdrank of Jack-Opbier.

North West Walls

Langs de Steenweg naar Haacht kan je niet naast de street art containers van Arne Quinze kijken.

Hof ten Dormaal

Je vindt de fraaie vierkantsboerderij Hof ten Dormaal van de familie Janssens goed verstopt tussen graanakkers en weiden. Dit is een unieke boerderij-brouwerij waar uit zelf gewonnen koolzaad ook bier wordt gebrouwen. Het is een echt levendig en modern familiebedrijf. Sinds 2009 brouwen ze hier de Dormaal Amber, die vanaf 2010 ook op de boerderij wordt gebotteld. De Dormaal Amber bleek een schot in de roos. Dit amberkleurige bier van hoge gisting was meteen erg populair. Dormaal Blond en Donker ontstonden een jaartje later, even later kwam er ook nog Witgoud (op basis van witloof) bij. En inmiddels kweken ze hier zelfs hun eigen hop en gerst. Zijn brouwinstallatie kocht André Janssens in de staat Montana, in Amerika. Want zowaar goedkoper dan hier! Het proeflokaal, waar je steevast op zaterdagnamiddag terechtkunt, en de brouwzaal kregen een onderkomen in hetzelfde gebouw.

Telefoonnummer
0477 51 59 91
Website
http://www.hoftendormaal.com
Belevingscentrum '14-'18

In het voormalige urselinenklooster belicht het Belevingscentrum '14-'18 de Vlaams-Brabantse oorlogsgeschiedenis. Luister naar de levensverhalen en anekdotes, lees de beklijvende verhalen van een boer, een Belgische generaal, een Duitse militair en een kloosterzuster.

Telefoonnummer
0471 97 36 42
Baileybrug

De bron van de Demer ligt op het Haspengouws Plateau bij Tongeren. Vervolgens stroomt de rivier via Hasselt en Aarschot in de Dijle te Werchter. Tot in de jaren 1920 was de Demer bevaarbaar voor platschuiten. Kort voorbij de monding zie je een baileybrug. Ze is in 1950 door militairen in elkaar gezet ter vervanging van de overzetboot.

Hever City

Café Hever City is de ideale tussenstop tijdens een wandeling of een fietstocht. Je kan hier genieten van een drankje, een hapje of een smaakvolle snack.

Telefoonnummer
0489 67 76 50
Website
https://www.hever-city.be/
Toon meer (+)Toon minder (-)

Van bij de start in Wespelaar geniet je de schoonheid van het uitzonderlijke arboretum. Een paar trappen verder bezoek je in Tildonk het Belevingscentrum '14-'18, ondergebracht in het voormalige ursulinenklooster. Je komt op kruissnelheid op het jaagpad langs het Kanaal Leuven-Dijle. Net voorbij Wijgmaal fiets je door het unieke Wijgmaalbroek. Via de pittoreske watermolen van Rotselaar - tegenwoordig een woonerf - rijd je door een landbouwgebied naar Domein Ter Heide, beter bekend als 'De Plas'. In dit recreatiedomein kun je even op adem komen om daarna langs de weelderige oevers van de Demer tot in Werchter te fietsen. Vanaf hier volg je het jaagpad langs de Dijle. Je rijdt voorbij het geboortehuis van pater Damiaan naar het mondaine Keerbergen. Het meer van deze gemeente ligt verscholen achter luxueuze villa's. Bij de oude Hansbrug kom je weer aan de Dijle, de rode draad van deze fietslus.

Wens je meer informatie over deze route (Roadbook, gpx-bestanden en praktische info)?

Al deze informatie vind je in de volgende gids:

Groot Fietsboek België (actie Knack, Libelle, De Zondag en Plus Magazine)

Actietitel voor de lezers van Knack, Libelle, De Zondag en Plus Magazine

Fietsen is genieten. Dat weten we bij Knooppunter als geen ander. Onderweg wil je als fietser best wel wat zien. En daar speelt dit Groot Fietsboek België helemaal op in. Voor deze Knooppunter-fietsgids selecteerden Patrick Cornillie en Kristien Hansebout de mooiste rondritten: 50 kant-en-klare routes langs fietsknooppunten en - in Wallonië - ook over 'trage' RAVeL-paden, telkens met een lang en een kort parcours. 

Met deze fietsgids als bron van inspiratie én de gebruiksklare Knooppunter-roadbooks op het stuur wordt elke fietstocht gewoonweg dubbel genieten.

ACTIE

Heb je deze gids al ?

Na aankoop kun je jouw Knooppuntergids op deze website registreren. Zo krijg je toegang tot de meest actuele versie van de routes uit je gids en alle extra informatie en mogelijkheden. Je kunt je gids activeren met de persoonlijke unieke code die je vooraan in je boek terugvindt.