Op zoek naar devotie en aflaten

Diest · 60 km

Klik hier voor de korte versie van 37 km
Vlaams-Brabant ·
Diest · Zichem · Averbode · Testelt · Scherpenheuvel-Zichem · Assent · Loksbergen · Halen · Linkhout · Zelem ·
Standbeeld Ernest Claes

Zichem was al voor 1303 een stad. In dat jaar omringde Godfried van Brabant de nederzetting met een muur. Maar Zichem zou nooit uitgroeien tot een belangrijke plaats. Toch biedt de kleine kern vandaag nog historische restanten, die de tijd nog niet helemaal heeft uitgevlakt. Op de Markt staat een standbeeld van Ernest Claes en een handvol brasserieën verwijst er naar zijn werk, zoals Floere het Fluwijn en Heren van Sichem.

Maagdentoren

Deze toren dateert van rond 1400. Om belegeringen te kunnen doorstaan zijn de muren tot 4 m dik. De naam verwijst naar een jonge adellijke vrouw die niet met haar geliefde van simpele afkomst mocht trouwen. Daarom werd ze opgesloten in de toren. Uiteindelijk wierp het meisje zich radeloos in de Demer.

Bedevaartsoord O.L.V. Scherpenheuvel

Scherpenheuvel is het bekendste en meest bezochte bedevaartsoord van België. De verering van Maria op de 61 m hoge 'Scherpen Heuvel' gaat terug tot de 16de eeuw. Toen stond op de heuvel een eik waaraan een Mariabeeld was bevestigd. Verschillende opvallende genezingen werden toegeschreven aan een bezoek aan de bedevaartsboom. In 1602 kwam er een kleine houten kapel. Daarop vertrok de eerste georganiseerde bedevaart vanuit Zichem. Er verzamelden liefst 20.000 pelgrims. In 1627 werd de huidige barokke bedevaartskerk ingewijd. Ze heeft een zevenhoekig patroon met een koepel, waarop 298 vergulde sterren prijken. De verering van Maria bleef in Scherpenheuvel altijd zeer levendig. Ook de kraampjes met religieuze souvenirs zijn al eeuwenlang met het bedevaartsoord verbonden. Rond de basiliek is er ruime keuze aan tavernes en tearooms.

Telefoonnummer
013 35 56 40
Website
http://www.scherpenheuvel.be
Taverne Hof van Zichem

Vlakbij het geboortehuis van Ernest Claes is het Hof van Zichem een aangename rustplaats tijdens een tochtje doorheen het Hageland.

Telefoonnummer
013 66 66 42
Openingsuren

Dagelijks vanaf 11 u.

Website
http://www.hofvanzichem.be
Norbertijnenabdij van Averbode

Averbode kan terugblikken op een rijke geschiedenis, die intussen al tien eeuwen overspant. De abdij werd in 1134 gesticht op initiatief van Arnold II, graaf van Loon. Bloeiperiodes en crisisjaren wisselden elkaar af. Maar de norbertijnen toonden zich veerkrachtig: oorlogen, plunderingen, de pest, branden en de Franse Revolutie konden Averbode niet klein krijgen.
Tijdens de 19de eeuw wakkerde het uitgedoofde kloosterleven weer aan en de abdij werd een inspirerende regionale draaischijf voor missiewerk, boekpublicaties en onderwijs. Ook startte men in die tijd de eerste brouwersactiviteiten op. Vandaag zijn nog altijd een zeventigtal norbertijnen aan Averbode verbonden. Het binnenplein van de abdij en de barokke Onze-Lieve-Vrouwbasiliek (1672) zijn vrij toegankelijk.

Telefoonnummer
013 78 04 40
Website
http://www.abdijaverbode.be
Begijnhof Diest

Het begijnhof van Diest is een van de mooiste straatbegijnhoven van ons land. De toegangspoort uit 1671 toont symbolisch dat je er een stad in de stad binnentreedt. Een begijnhof was een gemeenschap van ongetrouwde vrouwen, die het midden hielden tussen leken en kloosterlingen. Ze leefden volgens strikte regels. In het hof staat de Sint-Catharinakerk. Het is een gotisch bouwwerk uit de 14de eeuw, opgetrokken in voor de streek typische ijzerzandsteen. Stap links om de kerk heen. Daar duikt de voormalige infirmerie op, vandaag het cultureel centrum van Diest. Kuier verder door het handvol straten. De rust overvalt je meteen. De kleine huisjes en de gekasseide straten maken het begijnhof tot de meest schilderachtige plek van Diest.

Telefoonnummer
013 35 32 73
Website
http://www.toerismediest.be
Provinciedomein Halve Maan

Diest is altijd een garnizoenstad geweest, met een versterkte gordel werd rond het centrum. De laatste wallen werden gebouwd tussen 1837 en 1853. Later werden die grotendeels ontmanteld. Het Provinciedomein Halve Maan is gedeeltelijk op de plaats ervan aangelegd. Je ziet nog restanten. Op vandaag is er een recreatiepark met tal van attracties.

Telefoonnummer
013 31 15 28
Openingsuren

Van april tot september dagelijks van 9 tot 21 u.; van oktober tot maart dagelijks van 10 tot een uur voor zonsondergang. Zwembad van 1 mei tot 15 september, attracties van 1 april tot 30 september.

Website
http://www.vlaamsbrabant.be/diest
Stedelijk museum - bezoekerscentrum 'Huize Ernest Claes'

Langs de weg naar Averbode staat het geboortehuis van Ernest Claes (1885-1968), de auteur van De Witte van Zichem. Al in 1934 werd dit in 1920 gepubliceerde boek verfilmd. In 1980 gebeurde dat nog eens met Robbe De Hert in de regisseursstoel. De Witte is een vrolijke roman met een speelse rakker in de hoofdrol én met enkele rauwe trekjes. Het is een herinnering aan Claes' jeugd, zoals hij die rond 1900 in dit Brabantse dorp beleefde. Een groot deel van de roman speelt zich af langs de boorden van de Demer. Het geboortehuis is nu een klein museum. Ook wanneer het gesloten is, kun je er rondwandelen en krijg je een glimp van het leven in een landelijke boerderij rond de voorlaatste eeuwwisseling.

Telefoonnummer
013 77 20 81
Website
http://www.scherpenheuvel-zichem.be
Koffiepotje

In koffiehuis Koffiepotje kan je niet alleen terecht voor koffie. Er is een uitgebreide drankenkaart en er worden snacks, broodjes, salades, gebak, ijsjes, ... geserveerd. Er is een ruim afgesloten terras achteraan.

Telefoonnummer
013 46 26 16
Website
http://www.brasserie-koffiepotje.be
Herdenkingsmonument Eerste Wereldoorlog

Om de Eerste Wereldoorlog te herdenken, werd er voor elke Limburgse gemeente een betonnen helm van 1800 kilo geplaatst. Plaatselijke kunstenaars, verenigingen en scholen gaven aan de verzameling een kunstzinnige toets. De helmen liggen trouwens op het veld waar de Slag der Zilveren Helmen heeft plaatsgevonden.

't Vloot

Het alleenstaande gebouw aan het Schulensmeer doet sterk denken aan een boot. 't Vloot is genoemd naar een afwateringsgracht in het natuurgebied. Het doet niet alleen dienst als uitvalsbasis voor zeilers, surfers en kajakkers, maar ook als cafetaria voor passerende fietsers en wandelaars. Je kunt er zelfs een driegangenmenu bestellen. Vanaf het zonneterras heb je een ongehinderd uitzicht op de grillige vormen van het meer. Bovendien heeft Natuurpunt er een bezoekerscentrum ingericht waar je meer te weten komt over de fauna en flora in en rond het meer. In de vochtige graslanden groeien meer dan 400 soorten grassen en bloemen, en de oevers staan vol wilgen en rietkragen. En met wat geluk krijg je de zeldzame waterspitsmuis te zien.

Telefoonnummer
013 30 64 74
Openingsuren

Van 9 u tot 1 uur na zonsondergang. Van 1 november tot 31 maart alleen tijdens het weekend.

Website
http://www.tvloot.be
Herberg De Pastorie

De gemeente Zelem kende ooit drie pastorieën. De hoeve Oude Pastorij gaat terug tot de 15de eeuw, maar werd herhaaldelijk aangepast. In de middeleeuwen was de pastoorswoning vaak verbonden aan een hoeve die in de levensbehoeften van de pastoor kon voorzien. De Oude Pastorij diende als filmlocatie voor Wij, Heren van Zichem. Het personage van pastoor Munte zou trouwens ontleend zijn aan Dominicus Minten, die van 1877 tot 1897 pastoor van Zichem was, in 1897 naar Zelem verhuisde en bij de Oude Pastorij begraven ligt. Een tweede pastorie, die in de huidige pastorietuin stond, werd in 1865 afgebroken. In de huidige pastorie hebben, tussen 1868 en 1997, liefst zeven pastoors gewoond. Vandaag is er een gezellige herberg ingericht met een groot terras en een mooie tuin.

Telefoonnummer
013 29 37 07
Website
http://www.pastoriezelem.be
Schulensmeer

Het 1000 ha uitgestrekte meer ligt in het moerassige Schulensbroek. De plas is ontstaan door zandwinning voor de aanleg van de E314 eind jaren 1970. Ondertussen kon de natuur er ongestoord haar gang gaan en is het broek uitgegroeid tot een waardevolle biotoop voor planten en dieren, vooral watervogels. Stille recreatie gaat hier hand in hand met natuurbehoud. Het Schulensmeer is een paradijs voor watersporters.

Het Moment

Het Moment is het toeristisch-educatief belevingscentrum aan de Westpoort van de Abdij van Averbode. Het centrum is ondergebracht in de oude dienstgebouwen en biedt nu onderdak aan het abdijcafé met de imposante huisbrouwerij. De bieren kan je enkel hier drinken want ze worden niet gebotteld. De meeste gerechten op het menu zijn ook met minstens één Averbode-product bereid: bier, kaas, brood, peperkoek of speculaas.

Telefoonnummer
013 69 99 34
Website
https://averbodemoment.be
Natuurreservaat Schulensbroek

Het Schulensbroek, een 600 ha groot natuurreservaat, is tot ver in het buitenland bekend voor zijn vogelrijkdom. Er leven niet minder dan 250 verschillende weide- en watervogelsoorten. Er zijn ook 400 plantensoorten gevonden. Wandelen in het Schulensbroek is elke keer opnieuw een plezier. De drukke bezigheden van de grutto, de acrobatie van de kievit, de zang van de blauwborst... zijn voor elke natuurliefhebber een boeiende belevenis. Wandelaars hebben keuze tussen zeven bewegwijzerde wandelpaden met vertrek aan de kerk van Schulen of aan het Natuureducatief Centrum 't Vloot in Linkhout. Geleide wandelingen zijn mogelijk mits tijdige afspraak. In het broekgebied vind je ook de grootste waterplas van Vlaanderen: het Schulensmeer. Je kunt er onder meer surfen, zeilen en kajakken.

Telefoonnummer
013 55 32 57
Website
http://www.schulensbroek.be
Sint-Sulpitiuskerk
Deze gotische kerk siert de Grote Markt van Diest en is alleen al om haar rijke kunstschatten een bezoek waard. De meest waardevolle stukken zie je in het Museum voor Religieuze Kunst in het hoogkoor voor het altaar. Daar bevindt zich ook het graf van Filips Willem van Oranje-Nassau, de heer van Diest en de oudste zoon van Willem de Zwijger. Andere pronkstukken zijn het koorgestoelte met uniek beeldsnijwerk, de 16de-eeuwse glasramen en een authentiek tabernakel in renaissancestijl.
Telefoonnummer
013 35 32 73
Openingsuren
Van 15 mei tot 15 september van dinsdag tot zondag van 14 tot 17 u.
Toon meer (+)Toon minder (-)

Garnizoenstad Diest is behoorlijk onbekend. Onterecht, zo zal blijken aan het einde van deze prachtige fietsroute. Diest kan bogen op een rijke geschiedenis. Men is er fier op de titel van Oranjestad, die verwijst naar de prinsen van Oranje-Nassau. Het begijnhof - Unesco-werelderfgoed - is een pareltje. Je vertrekt aan provinciedomein De Halve Maan, bij de versterkte wallen. Dit fietscircuit dompelt je onder in de natuurpracht van het Hageland. Maar je valt ook van de ene religieuze verrassing in de andere. Zo maak je kennis met de indrukwekkende norbertijnenabdij van Averbode en de impressionante basiliek van Scherpenheuvel. Je fietst veelal door velden en bossen, door het golvende landschap langs de Demer. Je verlaat even de provincie Vlaams-Brabant voor een ommetje in Limburg. Het Schulensmeer in Linkhout is dan ook een uniek natuurgebied.

Wens je meer informatie over deze route (Roadbook, gpx-bestanden en praktische info)?

Al deze informatie vind je in de volgende gids:

Groot Fietsboek België (actie Knack, Libelle, De Zondag en Plus Magazine)

Actietitel voor de lezers van Knack, Libelle, De Zondag en Plus Magazine

Fietsen is genieten. Dat weten we bij Knooppunter als geen ander. Onderweg wil je als fietser best wel wat zien. En daar speelt dit Groot Fietsboek België helemaal op in. Voor deze Knooppunter-fietsgids selecteerden Patrick Cornillie en Kristien Hansebout de mooiste rondritten: 50 kant-en-klare routes langs fietsknooppunten en - in Wallonië - ook over 'trage' RAVeL-paden, telkens met een lang en een kort parcours. 

Met deze fietsgids als bron van inspiratie én de gebruiksklare Knooppunter-roadbooks op het stuur wordt elke fietstocht gewoonweg dubbel genieten.

ACTIE

Heb je deze gids al ?

Na aankoop kun je jouw Knooppuntergids op deze website registreren. Zo krijg je toegang tot de meest actuele versie van de routes uit je gids en alle extra informatie en mogelijkheden. Je kunt je gids activeren met de persoonlijke unieke code die je vooraan in je boek terugvindt.