Door bos en hei bij de Nederlandse grens

Achel · 45 km

Klik hier voor de korte versie van 30 km
Limburg ·
Achel · Neerpelt ·
Dodendraad Hamont-Achel

Op de grens met Nederland ontdek je een voorbeeld van draadafsluiting die er geplaatst werd om de Grote Oorlog in herinnering te brengen. Om te verhinderen dat Belgische oorlogsvrijwilligers naar het neutrale Nederland zouden vluchten, plaatste de Duitse bezetter langs de 300 km lange grens een draadconstructie. De draden stonden onder een spanning van 3000 volt. Wie ze aanraakte, werd geëlektrocuteerd. Zo moesten er veel minder soldaten ingezet worden om de grens te bewaken. Alleen de middelste draadversperring stond onder hoogspanning, de buitenste draden moesten waarschuwen voor de dodendraad. Vanaf 1916 spanden de Duitsers een extra draad op circa 80 m van de dodendraad. Alle huizen in die sperzone werden afgebroken.

Telefoonnummer
Achelse Kluis

In een uithoek van de provincie Limburg, net voor de Belgisch-Nederlandse grens, ontdek je de Sint-Benedictusabdij Achelse Kluis. Op deze plek met een lange religieuze traditie stichtten de trappistenmonniken van Westmalle in 1846 de Sint-Benedictusabdij. De monniken leven hier nog steeds volgens de strenge regel van de heilige Benedictus: 'ora et labora' - bid en werk. Zij brouwden hier o.a. bier tot de Eerste Wereldoorlog er een abrupt einde aan maakte. Pas in 1998 werd de brouwtraditie hervat en nu worden hier bieren van 5, 8 en 9,5% (volume) alcohol gebrouwen. In de omgebouwde voormalige stallen vind je nu ook de herberg-cafetaria van de abdij. Er is bovendien een uitgebreid zonneterras. Leuk is dat de herbergzaal uitzicht biedt op de brouwketels van de brouwerij. Behalve de Achel Trappist vind je hier een ruimer aanbod aan dranken, gebak, kleine gerechten (zoals lekkere abdijsoep) en zelfgemaakt trappistenijs (zonder alcohol!).

Telefoonnummer
011 80 07 60
Website
http://www.achelsekluis.org
Sint-Benedictusabdij/De Achelse Kluis

De oorsprong van de Sint-Benedictusabdij gaat terug tot de 17de eeuw. De huidige abdij en de meeste bijgebouwen dateren uit de 19de eeuw. In een nis in het poortgebouw staat een beeld van de Heilige Benedictus. De abdij is niet toegankelijk voor het publiek; de kerk met het beroemde orgel wel. Er is een galerie/boekenwinkel, een herberg en een levensmiddelenwinkel. Bezoekers zijn ook welkom bij het gebed. Naast de ingang van het gastenhuis ligt de bezoekerskapel. Die is voor iedereen dagelijks toegankelijk.

Telefoonnummer
011 80 07 60
Website
http://www.achelsekluis.org
Kaasmakerij Catharinadal

De broers Boonen verwerken de melk van hun koeien tot een zeer verscheiden aanbod aan kazen. Met hun blauwschimmelkaas behaalden ze in 2009 de Caseus Award, zeg maar de WK-titel voor kazen. De Achelse Blauwe is ondertussen zo populair, dat hij zelfs toeristen van over de grens aantrekt. Er is een hoevewinkel en de kaasmakerij kun je bezoeken na afspraak.

Telefoonnummer
011 64 13 09
Website
http://www.catharinadal.be
Verkeerde Lieve Heer

Dit gietijzeren kruis uit 1847 staat bij de bedevaarders die hier passeren op weg naar het Sint-Janskapelletje van Overpelt, bekend als de Verkeerde Lieve Heer. Die naam dankt het beeld aan het feit dat het hoofd van de Christusfiguur naar links zakt in plaats van naar rechts. Het beeld werd opgericht naar aanleiding van de irrigatiewerken vanuit het nieuwe Kempens kanaal.

Natuurreservaat Hageven-Plateaux

Het prachtige Natuurgebied Hageven grenst aan het Nederlandse reservaat De Plateaux en vormt zo een uitzonderlijke habitat van 600 ha met unieke ven- en heidebiotopen, bossen en graslanden. Tal van zeldzame dieren en planten voelen zich hier in hun nopjes. Zoals in veel natuurgebieden zorgen ijzersterke, Schotse gallowayrunderen voor de begrazing. Vanaf de uitkijktoren zie je de Dommel kronkelen en verschillende watervogels af- en aanvliegen. Het Hageven is een schitterend wandelgebied waar je geregeld getrakteerd wordt op een spectaculaire ontmoeting. Op de meest drassige plekken zijn knuppelpaden voorzien zodat je de voeten droog kunt houden. In het bezoekerscentrum leer je alles over de lokale fauna en flora.

Telefoonnummer
011 80 26 77
Website
http://www.natuurpunt.be/hageven
Archeologisch Museum De Kolonie

In een voormalige staatsboerderij stelt Erfgoed Lommel allerlei artefacten ten toon die een beeld geven van de geschiedenis van mens en landschap in de Kempen. Van het mislukte landbouwexperiment dat de overheid in de 19de eeuw hier uitvoerde tot aan het stenen tijdperk. In de museumtuin kun je picknicken.

Telefoonnummer
011 80 34 10
Openingsuren

Van zondag tot vrijdag van 13.30 tot 17 u. en op afspraak.

Website
http://www.erfgoedlommel.be
Domein De Bever

Recreatiedomein De Bever is gegroeid uit de watermolen op de Warmbeek. Rond de voormalige molenvijver is een 2 km lang wandelpad aangelegd, met belevingselementen en doe-opdrachten. Naast de taverne staat een hoge uitkijktoren met koepel. Die verbergt een telescoop die gebruikt wordt door de Vereniging voor Sterrenkunde Noorderkroon. Wie de moed heeft om naar boven te klimmen wordt beloond met een panoramisch uitzicht over de groene omgeving. Het terras kijkt uit op de vijver, die een natuurlijke rust uitstraalt. De houten constructie en aankleding van de cafetaria maakt de zaak bijzonder gezellig. Naast broodjes, croques of tosti’s, eiergerechten en pannenkoeken staan er twee specialiteiten (hoofdgerechten) op de kaart. Zo is er de ‘Salade De Bever’, met een mengeling van garnalen, tonijn, gebakken scampi’s en gamba’s. Bij de vleesgerechten is de Achelse beenham met rode wijnsaus een aanrader. Bij de bieren van het vat onthoud je de Grimbergen dubbel (7%) en bij de bieren op fles twee trappistenbieren van La Trappe (gebrouwen in de buurt van Tilburg): de La Trappe dubbel (7%) en de tripel (8%).

Telefoonnummer
011 64 15 57
Website
http://www.domeindebever.be
Joe's Bridge

In september 1944 stuurde generaal Montgomery voor de operatie Market Garden zijn troepen naar acht door de Duitsers ondermijnde bruggen. Na een verrassingsaanval kwam de brug van Lommel in handen van de Irish Guards. Eigenlijk ging het over een houten vervangbrug, gebouwd door de Duitsers nadat ze de oorspronkelijke kanaalbrug hadden opgeblazen. Via deze brug konden grondtroepen oprukken richting Nederland. De brug werd genoemd naar bevelhebber John Ormsby Evelyn (J.O.E.) Vandeleur.

Telefoonnummer
Den Brugwachter

Ideaal na een fietstocht langs het kanaal of een wandeling in de omgeving is het heerlijk vertoeven op het gezellige tuinterras van Den Brugwachter, gelegen aan de historische Joe's Bridge, de bijnaam van brug nummer 9 over het Maas - Scheldekanaal in Lommel Barrier. Op de kaart staan kleine en grote snacks, naast een uitgebreide selectie koude en warme dranken en streekbieren.

Telefoonnummer
011 66 14 84
Website
http://www.denbrugwachter.be
Beverbeekhoeve

In de 14de eeuw stond hier al een omgrachte herenboerderij. Van 1874 tot 1936 hing de hoeve af van het kasteel van Beverbeek, dat vlakbij verscholen ligt. Door een erfenis verwierf de KU Leuven in 1936 alle boerderijgebouwen en aanpalende gronden. De huidige eigenaar kocht het geheel in 1993. De ringgracht is nog duidelijk te zien.

Telefoonnummer
De Kluizenaar

Op de kaart staan salades, pasta's maar ook een aantal stevigere gerechten waaronder de specialiteit van het huis: de Kluizenaarsburger.

Telefoonnummer
011 96 89 86
Website
https://www.dekluizenaar.be
Toon meer (+)Toon minder (-)

Deze tocht is op het lijf geschreven van natuurliefhebbers en stiltezoekers. Starten doe je aan abdij De Achelse Kluis, op de grens met Nederland. Je fietst door een groengebied tot aan het Kanaal Bocholt-Herentals, dat je over een afstand van bijna 8 km volgt. Je komt in een uitgestrekt heidegebied, met een bonte mengeling van zand, naaldbossen en vijvers. Een boeiende stop is ongetwijfeld het museum De Kolonie. De Belgische staat probeerde er een nieuwe landbouwgemeenschap te creëren. Het experiment mislukte jammerlijk. Daarna fiets je door natuurgebied Hageven, goed voor 600 ha unieke ven- en heidebiotopen met zeldzame dieren en planten. Je meandert samen met de Dommel door de uitgestrekte bossen om zo terug bij de Achelse Kluis aan te komen.

Wens je meer informatie over deze route (Roadbook, gpx-bestanden en praktische info)?

Al deze informatie vind je in de volgende gids:

Groot Fietsboek België (actie Knack, Libelle, De Zondag en Plus Magazine)

Actietitel voor de lezers van Knack, Libelle, De Zondag en Plus Magazine

Fietsen is genieten. Dat weten we bij Knooppunter als geen ander. Onderweg wil je als fietser best wel wat zien. En daar speelt dit Groot Fietsboek België helemaal op in. Voor deze Knooppunter-fietsgids selecteerden Patrick Cornillie en Kristien Hansebout de mooiste rondritten: 50 kant-en-klare routes langs fietsknooppunten en - in Wallonië - ook over 'trage' RAVeL-paden, telkens met een lang en een kort parcours. 

Met deze fietsgids als bron van inspiratie én de gebruiksklare Knooppunter-roadbooks op het stuur wordt elke fietstocht gewoonweg dubbel genieten.

ACTIE

Heb je deze gids al ?

Na aankoop kun je jouw Knooppuntergids op deze website registreren. Zo krijg je toegang tot de meest actuele versie van de routes uit je gids en alle extra informatie en mogelijkheden. Je kunt je gids activeren met de persoonlijke unieke code die je vooraan in je boek terugvindt.