Door de Kempense kanalenregio

Antwerpen ·
Mol ·
Atoomdorp

Langs het kanaal van Herentals naar Bocholt zie je aan je rechterkant witte appartementsblokken en woningen: het Atoomdorp. Vooral de woonblokken met appartementen en studio’s geven ons een beeld van de architecturale geschiedenis uit de jaren 50. Hun gestandaardiseerde elementen en materialen zijn de niet-onomstreden Zwitsers-Franse architect Le Corbusier(1887-1965) schatplichtig

't Meulezicht

Vanaf het terras van deze taverne heb je een idyllisch uitzicht op de watermolen van 1765.

Telefoonnummer
014 37 18 18
Watermolen

Het verval op de Kleine Nete in Retie is een godsgeschenk voor molenaars en kajakkers, maar vormt voor vissen een serieuze hindernis. Via een ommetje, een visnevengeul met negen trappen, geraken ze toch aan hun paaigebieden. De eerste graanwatermolen verrijst hier in de 17e eeuw. Watersportliefhebbers vertrekken hier voor een afvaart.

Kapel Onze-Lieve-Vrouw ter Sneeuw

Aan de drukke steenweg Turnhout-Mol ligt de bedevaartkapel Onze-Lieve-Vrouw ter Sneeuw (1665). Prachtige glas-in-loodramen tonen de geschiedenis van de gebedsplek. Glazenier Jan Huet maakte de kunstig gebrandschilderde ramen. Het kapelletje doet nog altijd dienst voor christelijke vieringen zoals huwelijken, doopsels en jubilea.

Brasserie De Blauwe Kei

Het kanalenkruispunt is een geliefkoosd trefpunt voor fietsers, die op het terras van deze brasserie graag even halt houden. Chris en Cor bieden een bijzonder uitgebreide kaart aan dranken, kleine en grote gerechten aan. Achteraan hebben zij een groot terras met kinderspeeltuin aangelegd.

Telefoonnummer
011 55 16 82
Website
https://www.deblauwekei.be
Baileybrug

Een van de laatste originele Baileybruggen uit de Tweede Wereldoorlog ligt in Mol en is een restant van het geallieerde offensief Operatie Market Garden in september 1944. Het vanuit militair oogpunt geniale ontwerp van de Baileybrug ontstond in de hobbykamer van de Brit Donald Bailey, medewerker bij het ministerie van Defensie. Zijn oversten vonden het idee achter een van zijn modelbouwbrugjes bijzonder geschikt om in korte tijd, zonder hijskraan of speciaal gereedschap een brug te bouwen die bovendien zware lasten kon dragen. Er worden telkens brugsegmenten van 3 m doorgeschoven, tot 60 m ver.

Bezoekerscentrum Sas4-Toren
In Dessel komen drie kanalen samen op één punt: Sas 4. Een bijzondere plek, waar de gemeente een uitkijktoren bouwde, de Sas4-Toren. Onder aan de toren kun je terecht in het gloednieuwe bezoekerscentrum waar je niet alleen toeristische informatie vindt, maar ook een permanente tentoonstelling kunt bezoeken. In deze tentoonstelling maak je kennis met de gemeente Dessel, NV De Scheepvaart en Sibelco NV. Hun geschiedenis is met elkaar verweven, ze brengen dan ook een gezamenlijk verhaal. Je ziet er de verbanden tussen de kanalen in Dessel en de ontginning van kwartszand door Sibelco, de waterplassen die ontstaan zijn door zandontginning en nu gebruikt worden voor recreatie en herstel van de natuur. De gemeente Dessel pakt ook uit met enkele troeven zoals het uitgebreide aanbod wandel- en fietstoerisme. De tentoonstelling is bedoeld voor jong en oud. De vele visuele en auditieve technieken maken het boeiend en aantrekkelijk.
Telefoonnummer
014 38 99 35
Openingsuren
Bezoekerscentrum: van 15 april tot 15 oktober van woensdag tot zondag van 13 tot 17 u. In juli en augustus van dinsdag tot zondag. Toren: het hele jaar door dagelijks van zonsopgang tot zonsondergang.
Website
http://www.dessel.be
Sas IV-toren

Op het grondgebied van Dessel, aan Sas 4, kruisen de kanalen Bocholt-Herentals en Schoten-Kwaadmechelen. Een bijzondere plek, waar de gemeente een uitkijktoren bouwde, de Sas4-Toren. Onder aan de toren kun je terecht in het bezoekerscentrum waar je niet alleen toeristische informatie vindt, maar ook een permanente tentoonstelling kunt bezoeken. In deze tentoonstelling maak je kennis met de gemeente Dessel, NV De Scheepvaart en Sibelco NV. Hun geschiedenis is met elkaar verweven; ze brengen dan ook een gezamenlijk verhaal. Je ziet er de verbanden tussen de kanalen in Dessel en de ontginning van kwartszand door Sibelco, de waterplassen die ontstaan zijn door zandontginning en nu gebruikt worden voor recreatie en herstel van de natuur. De gemeente Dessel pakt ook uit met enkele troeven zoals het uitgebreide aanbod wandel- en fietstoerisme. De tentoonstelling is bedoeld voor jong en oud. De vele visuele en auditieve technieken maken het boeiend en aantrekkelijk.

Telefoonnummer
Pannenkoekenboot Den Diel

Pannenkoekenboot Den Diel ligt op een unieke plek. Maar liefst drie kanalen vloeien hier samen: het Kempisch Kanaal, het kanaal Dessel-Turnhout en het kanaal Dessel-Kwaadmechelen. In de pannenkoekenboot heb je de keuze uit 285 (!) verschillende ambachtelijk bereide pannenkoeken. Duidelijk voor iedereen wat wils!

Telefoonnummer
014 37 77 77
Website
http://www.pannenkoekenbootdendiel.be
Kanaal Dessel-Schoten

Het is aangenaam fietsen en wandelen langs het kanaal Dessel-Turnhout-Schoten.

Norbertijnenabdij van Postel

De abdij van Postel, midden in de Kempense bossen, is de draaischijf voor vijf prachtige wandelingen. De abdij werd gesticht in de 12de eeuw. Met uitzondering van de nog gedeeltelijk romaanse abdijkerk dateren de abdijgebouwen grotendeels uit de 17de en de 18de eeuw. In de kruidentuin met aanpalend kruidenlaboratorium kun je de heerlijkste geuren opsnuiven. De abdij heeft een mooie bibliotheek uit de 17de eeuw met talrijke waardevolle werken waarvan een gedeelte te bezichtigen is tijdens de rondleidingen. In het interieur van de kerk zijn diverse kunstwerken bewaard. Er is ook een bezinningscentrum, geopend voor individuen en groepen die enkele dagen op bezinning willen komen en mee willen leven in het gebedsritme van de abdij. In de kaasmakerij worden de diverse Postelse abdijkazen geproduceerd.

Telefoonnummer
014 37 81 21
Website
http://www.abdijpostel.be
Kruidentuin Abdij van Postel

Broeder Guy Van Leemput (1955) is sinds 1974 norbertijn in de abdij van Postel en herstelt een middeleeuwse traditie in ere door het kweken van kruiden om ze als geneesmiddel te gebruiken. De norbertijn is auteur van twee populaire boeken: Het kruidenboek van broeder Guy en Heilzame kruidenrecepten van broeder Guy (2010). De kruidentuin vlak bij de abdijkerk is vrij te bezoeken.

Taverne Abdij van Postel

Het abdijbier van Postel wordt niet ter plekke gebrouwen, maar door brouwerij De Smedt in Opwijk. In de tavernes bij de abdij proef je van 'de dubbel' en 'de blonde' van het vat. In het abdijwinkeltje kun je naast deze twee biertypes ook de Postel Tripel op fles kopen. De abdijkaas komt wel uit de eigen kaasmakerij.

Telefoonnummer
014 37 23 88
Website
http://www.abdijpostel.be
Dikke Lowie

Het terras van Dikke Lowie is een uitstekend adres om even bij te tanken. Je geniet er naast lekkere drankjes en ijsjes ook van een ongehinderd uitzicht op het Kanaal van Beverlo. Het is een geliefkoosd trefpunt voor fietsers.

Telefoonnummer
0485 93 26 12
Gasthof De Beiaard

De donkere houten tafels zijn uitnodigend. De bieren van de abdij van Postel zijn dé specialiteit (met een boterham). Ondanks het feit dat het heel druk kan zijn, is het hier aangenaam verpozen.

Telefoonnummer
014 37 73 50
Website
http://www.gasthofdebeiaard.be
't Hoekske

Gezellig café op de hoek van het Stationsplein.

Telefoonnummer
014 31 30 33
Toon meer (+)Toon minder (-)

Een zuurstofkuur puur natuur. Dat is waar fietsen in de Antwerpse Kempen – en in dit geval langs de Kempense kanalen – voor staat. De waterwegen bieden rust, de fietspaden zijn er veilig en comfortabel, de bewegwijzering uitstekend. Het groen overheerst er in alle tinten en het leven kabbelt er enkele versnellingen lager. Tijdens deze tocht bol je zowel langs het Kanaal Bocholt-Herentals, het Kanaal Dessel-Schoten als het Kanaal Dessel-Kwaadmechelen. Tussendoor geniet je van schilderachtige plekjes, zoals de watermolen van Retie of het groene decor rond de Abdij van Postel. En je komt langs de Blauwe Kei en de Sas 4-toren, ongetwijfeld twee van de populairste stopplaatsen op het Kempense fietsnetwerk. De Sas 4-toren biedt trouwens een schitterend uitzicht op een 'kanalenkruispunt' en de Kempense Meren, die de voorbije eeuw ontstonden door zandontginning.

Wens je meer informatie over deze route (Roadbook, gpx-bestanden en praktische info)?

Al deze informatie vind je in de volgende gids:

Groot Fietsboek België (actie Knack, Libelle, De Zondag en Plus Magazine)

Actietitel voor de lezers van Knack, Libelle, De Zondag en Plus Magazine

Fietsen is genieten. Dat weten we bij Knooppunter als geen ander. Onderweg wil je als fietser best wel wat zien. En daar speelt dit Groot Fietsboek België helemaal op in. Voor deze Knooppunter-fietsgids selecteerden Patrick Cornillie en Kristien Hansebout de mooiste rondritten: 50 kant-en-klare routes langs fietsknooppunten en - in Wallonië - ook over 'trage' RAVeL-paden, telkens met een lang en een kort parcours. 

Met deze fietsgids als bron van inspiratie én de gebruiksklare Knooppunter-roadbooks op het stuur wordt elke fietstocht gewoonweg dubbel genieten.

ACTIE

Heb je deze gids al ?

Na aankoop kun je jouw Knooppuntergids op deze website registreren. Zo krijg je toegang tot de meest actuele versie van de routes uit je gids en alle extra informatie en mogelijkheden. Je kunt je gids activeren met de persoonlijke unieke code die je vooraan in je boek terugvindt.