Geuze, rozen en ... kastelen!

Sint-Pieters-Leeuw · 56 km

Klik hier voor de korte versie van 27 km

Sint-Pieters-Leeuw · 27 km

Klik hier voor de lange versie van 56 km
Vlaams-Brabant ·
Sint-Pieters-Leeuw · Gaasbeek · Sint-Laureins-Berchem · Elingen · Lennik · Sint-Kwintens-Lennik · Sint-Martens-Lennik · Borchtlombeek · Sint-Katherina-Lombeek · Wambeek · Ternat · Sint-Martens-Bodegem · Sint-Ulriks-Kapelle · Groot-Bijgaarden · Berchem-Sainte-Agathe · Dilbeek · Itterbeek · Vlezenbeek ·
Standbeeld Prins

Het marktplein van Sint-Kwintens-Lennik is een halte waar het behoorlijk druk kan zijn. Maar Prins laat dat niet aan zijn hart komen. Dit enorme bronzen Brabants trekpaard (4 m hoog!) is een werk van Koenraad Tinel. Van de vele Brabantse monumenten ter ere van dit Belgische trekpaard is dat van Sint-Kwintens-Lennik het zwaarste - 2 ton. Prins, ook bekend als Orange I, is de stamvader van het Belgische trekpaard: het resultaat van allerlei kruisingen van Belgische rassen. Het standvastige dier laat zich gewillig, maar trots bewonderen.

Kasteelpark van Gaasbeek

Wandel door het kasteelpark van Gaasbeek en waan je terug in vervlogen tijden, toen jonkheren en -vrouwen door dit romantische park flaneerden. Het merendeel van het kasteelpark bestaat uit bos dat doorsneden wordt door brede wandelwegen. Wilde hyacint, bosanemoon en daslook trakteren je in de lente op een prachtig kleurenpalet. Na een wandeling even wat cultuur opsnuiven? Bezoek dan de verschillende historische gebouwen waaronder het kasteel of de prachtige museumtuin.

Telefoonnummer
02 531 01 30
Openingsuren

Van april tot september dagelijks van 8 tot 20 u, van oktober tot maart tot 17 u.

Website
http://www.natuurenbos.be/nl-BE/Domeinen/Vlaams-Brabant/Kasteelpark_Gaasbeek.aspx
Kasteel van Gaasbeek

Net buiten Brussel maar midden in de glooiende heuvels van het Pajottenland troont het Kasteel van Gaasbeek. De middeleeuwse burcht had een bewogen geschiedenis en evolueerde van strategisch bolwerk naar riant buitenverblijf. De graaf van Egmond was een van de bekendste eigenaars. Het huidige gebouw kreeg zijn romantische restyling aan het einde van de negentiende eeuw dankzij de excentrieke markiezin Arconati Visconti. Zij richtte het kasteel in als museum voor haar enorme kunstcollectie en bespeelde het als historisch theaterdecor. De droomburcht die toen ontstond, heeft ook nu nog iets van een tijdmachine. Je dwaalt er door historiserende interieurs en ontdekt er wandtapijten, schilderijen, meubilair, beelden en andere waardevolle objecten. Het kasteelpark met zijn eeuwenoude bomen, vijvers, dreven, kronkelende paden en her en der opgetrokken historische gebouwen, vormt een gedroomde plek voor onthaasting. In het domein bevindt zich ook de unieke museumtuin, waar oude fruit- en groentesoorten gekoesterd worden.

Telefoonnummer
02 531 01 30
Openingsuren

Van 1 april tot 31 oktober van dinsdag tot zondag van 10 tot 18 u. (laatste bezoek om 17 u.). Raadpleeg de website voor variabele openingstijden.

Website
http://www.kasteelvangaasbeek.be
Schandpaal

Op het Arconateplein tegenover de kerk klauwt dit leeuwtje als vanouds op de middeleeuwse schandpaal. Begin 21e eeuw werd de Gaasbeekse ‘paal der vernedering’ gerenoveerd en plechtig ingehuldigd. Gelukkig niet meer met de bedoeling er veroordeelde mensen te kijk te stellen en te onderwerpen aan de willekeur van de bevolking.

Brasserie Graaf van Egmond

In de voormalige conciërgewoning van het kasteel van Gaasbeek is een brasserie ingericht.

Telefoonnummer
02 532 29 06
Website
http://www.graafvanegmond-gaasbeek.be
Kasteelpark Coloma

Deze groene long (15 ha) is aangelegd rond een 15de-eeuws kasteel dat in de 18de eeuw verbouwd werd. In een deel van het park vind je een heerlijk geurende rozentuin met meer dan 3300 rozensoorten. Door de steeds verdere uitbreiding van de rozentuin begeeft die zich buiten haar muren. Er is een Japanse en een Chinese rozentuin. In de boomgaard groeit tegen elke hoogstamboom ook nog eens een klimroos. Deze techniek wordt van oudsher toegepast om de bomen, en vooral het fruit dat ze dragen, te beschermen tegen het vee. Hier zorgt het vooral voor een idyllisch plaatje.

Telefoonnummer
02 371 22 62
Website
http://www.natuurenbos.be/nl-BE/Domeinen/Vlaams-Brabant/Rozentuin_Coloma.aspx
De Koetsier

Aan de achterkant van het kasteelpark Coloma vind je taverne De Koetsier, ondergebracht in het voormalige koetshuis (1731).

Telefoonnummer
02 378 25 85
Kasteel van Groot-Bijgaarden

Schitterend kasteel uit de 17de eeuw; de slottoren dateert uit de 14de eeuw. Je hebt er een mooi uitzicht op de wijde omgeving. In 1110 werd dit kasteel al bewoond, door Almaric de Bigard, de eerste heer van Bijgaarden. Bijna 800 jaar later kocht Raymond Pelgrims het vervallen en beschadigde kasteel en hij werkte dertig jaar lang aan een nauwgezette en historisch verantwoorde restauratie. Hij breidde het domein ook uit tot 31 ha. Het kasteel is een uniek voorbeeld van Vlaamse renaissancestijl, heeft een langgerekte vorm en is opgebouwd uit roze zandsteen met een blauw leien dak. Elk jaar vindt er in de lente de bloemententoonstelling plaats. Delen van het kasteel kunnen gehuurd worden voor feesten, seminaries en bedrijfshappenings.

Telefoonnummer
0494 47 72 56
Openingsuren

In april en mei tijdens de jaarlijkse bloemententoonstelling: dagelijks van 10 tot 18 u.

Website
http://www.kasteelgrootbijgaarden.be
Onze-Lieve-Vrouwkerk

De hooggelegen en beschermde Onze-Lieve-Vrouwkerk domineert het dorpsplein van Gaasbeek. Zoals nog maar zelden het geval is in Vlaanderen, is het kerkhof dat eromheen ligt nog steeds in gebruik. Vinden er ook eeuwige rust: telgen van de Milanese patriciërsfamilie Arconati Visconti, de laatste particuliere eigenaars van het kasteel van Gaasbeek.

Kasteelpark Groenenberg

Dit prachtige Engelse landschapspark (47 ha) werd ontworpen door E. Gallopin en aangelegd rond een neoclassicistisch kasteel, dat natuurlijk de wondermooie blikvanger van het park is. De plannen ervoor werden rond de eeuwwisseling getekend door Y. Evrard. In het park bevinden zich schitterende collecties voorjaarsbloemen, naast verzamelingen heesters zoals azalea's, rododendrons, heesterrozen, vlinderstruiken en hortensia's. Ook de solitaire parkbomen weten hun portie van de aandacht op te eisen in het glooiende parklandschap. Daarbij zijn de zowat 30 ha natuurreservaat een geliefkoosde plek voor talrijke dieren en floreren rond de vijver heel wat vochtminnende planten.

Telefoonnummer
02 454 86 35
Website
http://www.natuurenbos.be/nl-BE/Domeinen/Vlaams-Brabant/Park_Groenenberg.aspx
VRT-toren
Op de krinkelwegen krijg je hem altijd weer in het vizier, de betonnen toren voor radio­ en televisietransmissie - in de volksmond de VRT­-toren, al is hij sinds 2009 wel in handen van het Noorse Norkrin. Hij werd gebouwd tussen september 1991 en januari 1994. Met zijn 302 meter is hij, na die van Egem in West-­Vlaanderen, de hoogste zendmast van het land.
Brouwerij Girardin

De brouwerij ligt op de top van de Lindenberg en is een van de laatste boerderij-brouwerijen. Brouwerij Girardin ging in 1845 van start. Sinds 1882 verwerkten vier opeenvolgende generaties van de familie Girardin hier het zelfverbouwde graan tot het typisch Pajotse lambiekbier. Dat dient als basis voor het 'steken' van geuze, kriek, framboise en faro. Naast deze lambiekbieren brouwt Girardin nog een pilsbier, Ulricher, en produceert hij de Girlilimonade.

Telefoonnummer
02 453 94 19
Kasteelzicht

In taverne Kasteelzicht, tegenover het gemeentehuis, kan je terecht voor een uitgebreide en gevarieerde (bier)kaart.

Telefoonnummer
02 466 71 19
Kasteel de Man d'Attenrode

Het kasteel de Man d'Attenrode (niet te bezoeken) dateert van 1761 en is opgetrokken in Frans-classicistische stijl. In 1948 werd het wapenschild van deze adellijke familie dat van de gemeente en later ook van de fusiegemeente Lennik.

Sint-Martinuskerk

De kerk van Sint-­Martens­-Lennik staat een stuk hoger dan die van buurdorp Sint­-Kwintens. Je kunt het zelf vaststellen vanaf de oude trambedding, nu een geasfalteerd pad waar autoverkeer verboden is. Ook de massieve vierkante 15de-­eeuwse toren en de steunpijlers verlenen de Sint-­Martinuskerk een grootse uitstraling.

Kasteel Neufcour

Het classicistische Kasteel Neufcour uit de 18de eeuw is gebouwd op de grondvesten van een middeleeuwse burcht. Het diende aanvankelijk als buitenverblijf en later als vaste woonplaats voor diverse adellijke families: Huysman de Neufcour, de Bourbon en van Pottelsberghe de la Potterie. De zusters van het klooster van Eizeringen kochten het kasteel in 1923 en richtten het in als Franstalig pensionaat voor meisjes en jongens. Het raakte na de Tweede Wereldoorlog danig in verval. Na meer dan een halve eeuw van leegstand, begon een nieuwe privé-eigenaar vanaf 2005 het kasteel grondig te restaureren. Het bijbehorende park is in gebruik als fruit- en moestuin.

Sint-Wivina-abdij

De gemeenschap van benedictinessen werd in 1796 verdreven door het Franse regime; enkel het poortgebouw, het priesterhuis, de infirmerie en de boerderij bleven overeind. Het beschermde parkdomein wordt nu als seniorenresidentie heringericht.

Pampoelhuis

Naast de classicistische Sint­Egidiuskerk (1776) valt op het Bijgaardse dorpsplein vooral het Pampoelhuis op. Ooit maakte het deel uit van een historische hoeve in Ganshoren. Het werd in 1933 door kasteelheer Raymond Pelgrims de Bigard heropgebouwd om als gemeentehuis te dienen. Het gebouw is sinds 1940 beschermd en kreeg na de fusies diverse andere bestemmingen.

Seniorenresidentie Armonea

Het kasteeltje langs de Keperenbergstraat is omgebouwd tot een hypermoderne residentie voor senioren.

Kasteel Inkendaal

De vroegste geschiedenis van het gebouw gaat terug tot eind 15de eeuw. Het was ooit het landhuis van graaf de Coloma. Na WO II werden kasteel en park gekocht door de vzw De Bijtjes. Het is vandaag een revalidatiecentrum en gespecialiseerd ziekenhuis.

Toon meer (+)Toon minder (-)

Aan kastelen geen gebrek in het Pajottenland. Sommige zijn in privéhanden en verschuilen zich achter hoge hagen en hekken. Andere hebben gelukkig een openbaar karakter of laten zich op zijn minst in volle glorie bewonderen. Hét pronkstuk van deze streek is het Kasteel van Gaasbeek, gelegen in een schitterend park. Maar ook het Kasteel van Groot-Bijgaarden en het Colomakasteel in Sint-Pieters-Leeuw met zijn unieke rozentuin, zijn historische pareltjes. Ten westen van Brussel fiets je tijdens deze tocht door het land van de geuze.

Praktische info

Afstand56 km
Parkeren

In Sint-Pieters-Leeuw kun je gratis parkeren bij het kasteelpark Coloma en taverne De Koetsier aan de Joseph Depauwstraat.

Start

Met de parking in de rug fiets je naar rechts, tot bij de kerk. Volg vandaar richting fietsknooppunt 70.

Aard van de weg

Je fietst twee keer over een onverharde weg.

Parcours

Een glooiend parcours.

FietsnetwerkkaartFietsnetwerk Vlaams-Brabant