Door de Voerstreek, het buitenbeentje van Limburg

's Gravenvoeren · 36 km

Klik hier voor de korte versie van 26 km

's Gravenvoeren · 26 km

Klik hier voor de lange versie van 36 km
Limburg ·
Fouron-Le-Comte · Fouron-Saint-Pierre · Fourons · Fouron-Saint-Martin · Remersdaal · Teuven ·
Herberg Moeder de Gans

Bij het betreden van deze oude 'herberg' uit 1740 valt meteen de grootschaligheid op. Het is in de loop van de jaren een populaire stop voor wandelaars en fietsers geworden. Het bier stroomt rijkelijk uit een van de twaalf tapkranen. Op de uitgebreide bierkaart staan ook eigen brouwsels en je kunt er lekker eten. Alles wordt vers bereid met biologische producten van boeren en ambachtslieden uit de streek.

Telefoonnummer
04 381 22 85
Openingsuren

Van dinsdag tot zondag vanaf 11 u.

Website
http://www.moederdegans.be
Commanderij van de Duitse Orde

De Commanderij van Sint-Pieters-Voeren - een machtig kasteelcomplex in Maaslandse renaissancestijl, omgeven door een ringgracht en vijvers - behoorde tot de Duitse Ridderorde, een van de orden die kruistochten organiseerden naar Jeruzalem. Plaatselijk heer Daniël van Voeren schonk zijn domein in 1220 aan de Duitse Ridderorde. Na de Franse Revolutie werd de orde opgeheven, waarna het domein verkocht werd. Het is sinds 2006 in handen van de Vlaming Eric Rochtus. Hij heeft de gebouwen gedeeltelijk ingericht als buitenverblijf voor zijn gezin en deels als gastenverblijf. Het rechthoekige complex heeft sinds de bouw begin 17de eeuw zijn huidige uitzicht grotendeels bewaard; de hoektoren met helmdak dateert van 1900.

Telefoonnummer
Openingsuren

De Commanderij zelf is niet toegankelijk. Alleen de visvijvers zijn tijdens het weekend toegankelijk.

Café Modern

Het bleek een lumineus idee te zijn om het oude dorpsschooltje van Teuven een nieuwe bestemming te geven. Het gebouw werd omgetoverd in een café, restaurant en feestzaal in fifties- en sixtiesstijl. Aan de hand van vintagespullen werden de vijftiger en zestiger jaren weer tot leven gebracht. Dé blikvanger is het Decap-dansorgel dat op verzoek retrodeuntjes laat horen. De oude speelplaats is nu het zomerterras en in het achterste klaslokaal vind je het restaurant. Er zijn maar liefst elf bieren van de tap, van een kriek Mort Subite (4%) tot een sterke Maredsous Tripel (10%). Bij de flesbieren zit een blond bier (6%) uit de nabijgelegen abdij van Val-Dieu (Land van Herve), het enige Belgische abdijbier dat nog in de abdij zelf wordt gebrouwen. Op de kaart staan ook twee Fassbrausebieren (0%): met vlierbloesem en rabarber.

Telefoonnummer
04 381 30 53
Openingsuren

Van maandag tot vrijdag van 11 tot 22 u., zaterdag en zondag van 10 tot 22 u.

Website
http://www.cafemodern.be
Bezoekerscentrum Voerstreek

In het bezoekerscentrum krijg je de gelegenheid om de unieke aspecten van de Voerstreek te leren kennen. De streek is immers niet te vergelijken met een andere regio in Vlaanderen. Achter de infobalie vind je twee permanente tentoonstellingen. Eerst ontdek je in een natuureducatieve en interactieve opstelling alles over fauna en fora, de geologie van het landschap en het dagelijkse leven van de Voerenaars, vroeger en nu. De tweede manier om deze oostelijke uithoek van Vlaanderen te begrijpen, zijn een korte streekfilm en een streekmaquette met alle hoogteverschillen: een voorproefje van wat je te wachten staat.

Telefoonnummer
04 381 07 36
Openingsuren

Van maandag tot vrijdag van 9 tot 17 u.; zaterdag, zon- en feestdagen van 10 tot 17 u.

Website
http://www.voerstreek.be
Sint-Martinuskerk

De ligging van dit bedehuis is opmerkelijk: op een opgeworpen terp waar Voer en Veurs samenstromen. De romaanse toren van de kerk is in de 12de eeuw opgetrokken met silex, het kerkschip dateert uit de 18de eeuw. Commandeur Quaest de Beeck was de bouwheer. Zijn grafsteen vind je bij de toegangspoort. Daar staan nog grafstenen uit de 16de eeuw.

Telefoonnummer
Forellenkwekerij

Uit enkele bronnen in een komvormig dal even ten zuiden van de commanderij ontstaat de Voer. In het kasteelpark staat het brongebouwtje uit 1633 en door de waterpoort stroomt tot 4000 liter water per minuut, afkomstig van het verderop gelegen brongebied. In de laagte naast het kasteel werden viskweekvijvers aangelegd, oorspronkelijk alleen voor de commandeur en zijn gasten, vanaf 1885 ook voor de verkoop. Het onbezoedelde en snelstromende bronwater van de Voer is een gedroomd voordeel voor de kweek van de regenboogforel en in mindere mate de rivierforel. Jaarlijks worden er via kunstmatige bevruchting, een methode uit 1775, meer dan 100.000 forellen gekweekt in 14 vijvers. Naast het water vind je een terras waar je forel kunt proeven, net zoals allerlei kleine hapjes, ijs en pannenkoeken. Het bier van het vat is La Loë (5,2%), een troebel witbier genoemd naar een vroegere commandeur.

Telefoonnummer
04 381 14 30
Website
https://commanderie7.com
Brasserie-restaurant Blanckthys

De vreemd klinkende naam van dit hotel met brasserie-restaurant gaat terug op een vroegere eigenaar van de vierkantshoeve, die in het midden van de 17de eeuw gebouwd werd. Toen erfde Thierry Blancheteste uit Dohain dit goed en werd het in de volksmond Blancktieshof genoemd, later verbasterd tot Blanckthys. Chef-kok Lucien Dijk en gastvrouw Claire Priem heten je welkom in hun zaak, gelegen in een rustige zijstraat van het centrum. Het hotelbordje doet je misschien twijfelen om door de poort te stappen. Geen nood, voor een kopje kofe of een biertje ben je ook welkom. Je kunt verder kiezen tussen het gastronomische restaurant en de brasserie die haar zomerterras heeft op de binnenplaats. Daar word je 200 jaar teruggeworpen in de tijd.

Telefoonnummer
04 381 24 66
Website
http://www.blanckthys.be
Kasteel van Obsinnich - Castel Notre-Dame

In een bosrijk kasteelpark van 600 ha weerspiegelt dit kasteel zich in een grote vijver naast de Gulp. Het huidige uitzicht dateert van rond 1870, toen baron de Fürstenberg het ingrijpend liet verbouwen. Sinds 1961 behoort het toe aan een vzw van het bis- dom Luik, die er vakantieverblijven en bezinningsweekends voor groepen organiseert.

Telefoonnummer
04 381 12 89
Website
http://www.castelnotredame.be
Steenboskapel

Op een kruispunt van veldwegen in het gehucht Schophem houden fietsers en wandelaars spontaan halt bij deze bidkapel. Zij werd rond 1850 gebouwd met stenen afkomstig van een blootgelegde Romeinse villa uit de buurt. De weg langs de kapel is de voormalige Romeinse heirbaan tussen Nijmegen en Trier.

Telefoonnummer
Kasteel van Mheer

In de 14de eeuw stond in het dorpscentrum al een burcht. In de eeuwen daarna heeft het gebouw tal van uitbreidingen en veranderingen ondergaan. Van L-vormige woonburcht groeide het uit tot een U-vormig wooncomplex met twee bouwlagen. Langs een stenen brug over een droge slotgracht en dan door een overwelfde poort kom je op de binnenhof. Rond de ingesloten binnenhof prijkt het woonhuis van de adellijke familie De Loë, die het sinds 1668 in bezit heeft. De jongste telg van dit geslacht heeft er zijn vaste woonst. Opvallend aan het woonhuis is de middeleeuws aandoende toren en de pseudo-laatgotische voorgevel uit 1927. De 17de-eeuwse kasteelhoeve beslaat de drie overige vleugels rond het binnenplein.

Telefoonnummer
Website
http://www.kasteelmheer.nl
Oranjepoort

In deze oude, gerestaureerde hoeve zijn twee vakantieappartementen ingericht. De eigenaar vond zijn binnenerf ook een geschikte plek om wandelaars en fietsers verwelkomen. Hapjes zijn er niet, maar op de kaart staan genoeg warme en koude dranken om heerlijk te genieten.

Telefoonnummer
043 81 31 03
Website
http://www.oranjepoort.be
Jetteke

In de jaren '50 van vorige eeuw begonnen de ouders van Jetteke een kruidenierswinkeltje in het afgelegen gehucht Veurs. Het kreeg naam en faam als 'het kleinste winkeltje van Vlaanderen', een plek vol landelijke nostalgie. Dochter Jette, die de winkel overnam, is ondertussen de 80 al voorbij. Voor wandelaars en fietsers is deze plek een welgekomen rustpunt en de ideale gelegenheid om een sleedoornjenevertje of andere streekdranken te proeven. Daarvoor richtte Jetteke achteraan een eenvoudig terras in. Door de stijgende populariteit kwam er een groter terras bij waar je kunt genieten van een stuk Limburgse vlaai of soep, naast de courante bieren en frisdranken. Ondertussen is de opvolging verzekerd door haar zoon en vooral schoondochter Ee, die ook enkele Thaise specialiteiten aanbiedt.

Telefoonnummer
04 381 10 40
Website
http://www.jetteke.be
Toon meer (+)Toon minder (-)

De Voerstreek is het buitenbeentje van de provincie Limburg. De regio ligt geprangd tussen Nederlands-Limburg en Wallonië en is bekend voor zijn fraai geboetseerde heuvellandschap dat garant staat voor prachtige panorama's. Geen wonder dus, dat de zeven Voerendorpen, waarbij 's-Gravenvoeren het drukste centrum is, erg in de smaak vallen bij zowel wandelaars als fietsers. Tijdens deze fietsroute maak je uitbreid kennis met de troeven van de regio: ongerept natuurschoon, stille dorpen, rijke kastelen en authentieke cafeetjes.

Wens je meer informatie over deze route (Roadbook, gpx-bestanden en praktische info)?

Al deze informatie vind je in de volgende gids:

Fietsbox Vlaanderen

Knooppunter fietsbox Vlaanderen: nu met digitale navigatie-app

Deze Knooppunter fietsbox verzamelt de mooiste fietsroutes van Vlaanderen. Bij elke fietstocht hoort een roadbook die de fietser de meest complete info in de meest compacte vorm biedt, inclusief de vermelding van de startplaats, een opsomming van de fietsknooppunten, de afstand tussen de knooppunten en de situering van de bezienswaardigheden en horecazaken onderweg.

Alle roadbooks kun je, na registratie, op deze website gratis downloaden.
Bij elke route hoort ook een fietskaartje met aanduiding van de fietsknooppunten. Je vindt de meest actuele versie van die kaartjes op deze website.

Nieuw! Vanaf nu kun je alle Knooppunter-info ook tijdens het fietsen probleemloos én gratis raadplegen via de digitale navigatie-app. Het enige wat je hiervoor nodig hebt is een opgeladen smartphone met internettoegang.

€29,99

Heb je deze gids al ?

Na aankoop kun je jouw Knooppuntergids op deze website registreren. Zo krijg je toegang tot de meest actuele versie van de routes uit je gids en alle extra informatie en mogelijkheden. Je kunt je gids activeren met de persoonlijke unieke code die je vooraan in je boek terugvindt.