Festijn van fruit en bloesems

Borgloon · 64 km

Klik hier voor de korte versie van 22 km

Borgloon · 22 km

Klik hier voor de lange versie van 64 km
Limburg ·
Hendrieken · Kuttekoven · Kerniel · Gors-Opleeuw · Kortessem · Wellen · Herten · Berlingen · Gotem · Hoepertingen · Rijkel · Ordingen · Sint-Truiden · Groot-Gelmen · Broekom ·
Graethempoort

Deze opvallend gekleurde kapel doet dienst als tentoonstellings- en concertruimte en was in de middeleeuwen een gasthuis waar de zogenaamde hospitaalridders (of ‘johannieters’ en later de ridders van de Maltezerorde) pelgrims ontvingen en verzorgden.

Telefoonnummer
012 74 20 24
Website
http://www.graethempoort.be
Kasteel van Opleeuw

De naam van dit domein is ontleend aan de eerste familie die het oorspronkelijke renaissancekasteel van Opleeuw bewoonde: van eind 13de eeuw tot 1469. Daarna kende het goed meerdere eigenaars. In 1744 werd het kasteel ingrijpend verbouwd, waardoor het de vorm kreeg van een centraal gebouw met twee korte zijvleugels. De eigenaar liet de bestaande Franse tuin ook omvormen tot een tuin in Engelse landschapsstijl. In 1874 werd het classicistische kasteel afgebroken en vervangen door het huidige, veel kleinere, neo-barokke landhuis. In dit nieuwe kasteeltje werden wel enkele elementen uit het oude verwerkt: een paar wapenschilden van smeedijzer en hardsteen uit 1744. Naast het kasteel staan twee dienstgebouwen, restanten van de vroegere kasteelboerderij, en een koetshuis. Kasteel en park zijn ondertussen beschermd.

De Pastorie

Naast de parochiekerk van Gors werd de voormalige pastoorswoning omgevormd tot B&B en herberg. Het terras baadt in een dorpse rust. Dit is een heerlijke plek om een pauze in te lassen. In De Pastorie worden alle gerechten bereid met streekproducten en met groenten uit eigen tuin. (H)eerlijke schotels, met liefde bereid.

Telefoonnummer
012 74 77 94
Website
http://www.depastorie.be
Stroopstokerij van Vrolingen

Ambachtelijke en biologische stroop zonder extra toevoegingen wordt al sinds 1843 gestookt in de stroopstokerij van Vrolingen. Je kunt er zelfs terecht met je eigen fruit om het te laten verwerken. Wil je zien hoe de familie Bleus-Boonen fruitsiroop maakt, dan kan dat na afspraak.

Telefoonnummer
012 74 29 57
Website
http://www.stroopvanvrolingen.be
Brasserie 't Labierint

Moderne brasserie met prachtig terras. De eigenaar staat aan het fornuis en heeft een voorkeur voor eerlijke lokale producten.

Telefoonnummer
012 21 41 31
Website
http://www.labierintwellen.be
Kasteel Mariagaarde

Wat ooit een versterkte militaire burcht was en nadien verbouwd werd tot een adellijk landhuis, is nu toegewijd aan bezinning, cultuur en vorming. De zusters annunciaten van Heverlee houden de touwtjes in handen in het kasteel en klooster Mariagaarde. Het domein ligt in een mooi parkbos van 12 ha.

Website
http://www.kasteelmariagaarde.be
Afspanning 't Speelhof

In de voormalige paardenstallen van het buitenverblijf van de Trudoabdij werd een taverne-restaurant ingericht: Afspanning ’t Speelhof. Er werd een luchtige veranda aangebouwd en er is een groot zomerterras. In het restaurant wordt er culinair gegeten maar in de taverne kan je terecht voor broodjes, croques of tosti’s, salades of een verfrissend glas die je zowel binnen als buiten kunt gebruiken. Op de kaart: Binkbier van Kerkom, drie bieren van brouwerij Wilderen, Adelardus (7%) genoemd naar een abt van de Trudoabdij uit de 11de eeuw en Dorre, een bitter en krachtig streekbier van 10,5% uit Dormaal (Zoutleeuw). Dit bier kan normaal gezien uitsluitend in flessen gekocht worden, maar hier stroomt het gewoon uit de tap.

Telefoonnummer
011 67 38 02
Website
http://www.speelhof.be
Brasserie 't Kelshof

In Brasserie 't Kelshof kan je terecht voor een ijsje, wafel of een deugddoende maaltijd.

Telefoonnummer
011 68 06 35
Website
http://www.domeinnieuwenhoven.be
Kasteel Nieuwenhoven

Net zoals ’t Speelhof behoorde het kasteel van Nieuwenhoven toe aan de abten van de Sint-Trudoabdij. In het begin was het een zomerverblijf, later verbleven ze er permanent, aan de rand van het Galgenbos. De gerenoveerde gebouwen zijn in privéhanden, maar de eigenares stelt een deel ervan open voor permanente bewoners en een aantal verenigingen. In de weiden rond het kasteel grazen wollige alpaca’s.

Telefoonnummer
011 68 64 10
Website
http://www.kasteelnieuwenhoven.be
Taverne Haspengouw

Tegenover de Sint-Genovevakerk van Zepperen, bekend om haar laatgotische muurschilderingen, ligt taverne Haspengouw in een hoeve uit het midden van de 18e eeuw. Er is een gezellig terras op de oorspronkelijke binnenplaats, maar vooral een uitgebreide drankenlijst met 130 verschillende bieren.

Telefoonnummer
011 68 59 78
Website
http://www.tavernehaspengouw.be
Kapel van Helshoven

De Kapel van Helshoven is een eeuwenoud gebedsoord in Helshoven, een gehucht van de Borgloonse deelgemeente Hoepertingen. Edmond, grootcommandeur van Alden Biesen, herbouwde de kapel in 1661. De kapel is toegewijd aan Onze-Lieve-Vrouw van de Blije Vrede. Haar beeld werd tijdens het bezoek van paus Johannes Paulus II aan België in 1985 te Ieper gewijd.

Provinciaal domein Nieuwenhoven
Het Provinciaal Domein Nieuwenhoven is een prachtig parkbos met bewegwijzerde wandelpaden en visvijver. Het maakt deel uit van het grootste aaneengesloten bosgebied in Zuid-Limburg en ligt verspreid in de vallei en op de helling van de Kelsbeek. Het bos biedt onderdak aan heel wat planten, bloemen en dieren. Dat het bos sporen draagt van zijn kasteelverleden merk je aan de vaak kaarsrechte lanen. In het domein is er een bezoekerscentrum, een fructuarium, een bijenhal, wandelpaden, een vis- en educatieve vijver, een hondenweide, een kleinschalige waterzuivering, een speeltuin en een cafetaria.
Telefoonnummer
011 68 79 81
Openingsuren
Bezoekerscentrum, van april tot oktober van maandag tot vrijdag van 9 tot 17 u., tijdens het weekend en op feestdagen van 10 tot 18 u. (in oktober tot 17 u.); van november tot maart uitsluitend na afspraak.
Website
http://www.limburg.be/nieuwenhoven
Kasteel van Rijkel

De eerste vermelding van het kasteel, dat oorspronkelijk een herenhoeve was, dateert van 1541. De heerlijkheid Rijkel was in die periode in het bezit van de familie Bolle van Rijkel. In de 17de en 18de eeuw kreeg het kasteel, na diverse uitbreidingen, zijn huidige uitzicht. Vanaf 1831 stond het kasteel van Rijkel meer dan een eeuw leeg, waarna het in 1936 in het bezit kwam van de vzw Les Demeures historiques de Belgique asbl. In 1942 werd het beschermd. Het kasteel wordt omgeven door een hoogstamboomgaard van acht hectare. De boomgaard is nu als museum ingericht en kan bogen op onder meer 91 historische kersensoorten. Enkel de museumboomgaard is vrij toegankelijk.

Telefoonnummer
Stadhuis met belfort

Het oudste gedeelte van dit gebouw dateert uit de 13de eeuw, het jongste uit de 18de eeuw. De belforttoren behoort tot het Unesco-werelderfgoed en herbergt een gerestaureerde beiaard met 50 klokken. Op de benedenverdieping is Toerisme Sint-Truiden gehuisvest.

Telefoonnummer
011 70 18 18
Openingsuren

Dagelijks van 9 tot 12.30 u. en van 13 tot 17 u. (Enkel het infokantoor is toegankelijk.)

Website
http://www.toerisme-sint-truiden.be
Abdij Mariënlof

Klooster Colen, genoemd naar Maria Colen die het geld voor de stichting ervan in 1438 schonk, staat sinds 1990 ook bekend als abdij Mariënlof. Klooster, kerk en boerderij werden in 1822 verkocht aan cisterciënzerzusters die er nog steeds wonen. In een zijgebouw verhaalt een klein museum de geschiedenis van de fruitteelt met o.a. een oude sorteermachine en veilingklok.

Telefoonnummer
012 74 72 44
Website
http://www.vzw-fruitstreekmuseum.be
Stoomstroopfabriek Borgloon

Wie kent er de typische lekkere Loonse peren- en appelstroop niet? Meer dan honderd jaar lang verwerkte de stroopfabriek in Borgloon fruit op ambachtelijke wijze tot stroop. Borgloon is daardoor ook de 'bakermat van de stroop'. De oude fabriek, die zijn deuren sloot in 1999, werd beschermd als monument. Sinds 2006 wordt er opnieuw stroop gestookt, een jaar later won de fabriek de finale van de monumentenstrijd in Vlaanderen. Onder begeleiding en in groep kun je een bezoek brengen aan de stroopfabriek. Te reserveren bij de dienst toerisme. Op het binnenpleintje van het Kanunnikenhuis op het Speelhof staat het beeldje van de 'Strooplekker', de bijnaam van de Lonenaren. Sinds 2009 vind je in de vroegere portierswoning van de fabriek een winkel boordevol Haspengouwse streekproducten en fruit. In het weekend in de zomer kun je op het terras een lekkere wafel of pannenkoek met Loonse stroop proeven.

Telefoonnummer
Openingsuren

Streekproductenwinkel: van 1 april tot 30 september: dinsdag, donderdag en vrijdag van 12 tot 17 u., zaterdag en zondag van 11 tot 18 u.; van 1 oktober tot 31 maart: vrijdag van 13 tot 17 u.

Grote Markt Sint-Truiden

De Truiense Grote Markt beslaat ruim 2 ha en is de tweede grootste markt van België. Ze wordt omzoomd met neoclassicistische burgerhuizen uit de periode 1850-1900. Maar vooral 'de drie torens' bepalen de look van het marktplein. Rond de middeleeuwse hallentoren (met een beiaard met 50 klokken) werd in 1755 het bakstenen stadhuis gebouwd in Maasstijl. Het stadhuis staat op de scheidingslijn van twee oude heerlijkheden, waarbij de ene bestuurd werd door de abt van de Sint-Trudoabdij en de andere door de prins-bisschop van Luik. Tegenover het stadhuis priemt de Onze-Lieve-Vrouwekerk haar toren in de lucht. Binnen lonen vooral de muurschildering van Het Laatste Oordeel en het vergulde Sint-Trudoschrijn de moeite. De spitsloze toren van de voormalige Sint-Trudoabdijkerk maakt het trio compleet.

Kasteel van Rullingen

Tussen de boomgaarden, in de vallei van de Herk, ligt een beeldig kasteel met slotgracht. Het typisch Maaslandse waterslot werd gebouwd in de 17de eeuw. Later werd er een koetshuis aan toegevoegd en werd er een mooie Engelse tuin aangelegd. Het kasteel was lang eigendom van de Provincie Limburg, maar in 2014 kwam het in privéhanden.

Streek- en fietscafé Voelsprietenpad

In een van de vleugels van kasteel Nieuwenhoven is het streek- en fietscafé Voelsprietenpad ondergebracht. De naam verwijst naar de korte natuurwandelroute langs vijvers, rietvelden, de permacultuurtuin en de hoogstamboomgaard van de bewoners. De hapjes in het café variëren naargelang van het seizoen, omdat ze rechtstreeks uit hun eigen biotuin komen. Van de tien aangeboden bieren komen er drie uit de biologische brouwerij Jessenhofke in Kuringen. Er staat ook een haverbier op de kaart: 7PK (7%) van het sociaal tewerkstellingsproject De Winning uit Lummen. Theeliefhebbers worden dan weer verwend met speciale biologische mengelingen.

Telefoonnummer
011 68 64 10
Website
http://www.kasteelnieuwenhoven.be
Romeinse Kassei

In het hart van de fruitstreek fiets je op de 2000 jaar oude Romeinse heirbaan van Boulogne-sur-Mer naar Keulen, ook wel de ‘Via Belgica’ genoemd. De oude weg was van belang voor de verplaatsing van de Romeinse legioenen en hun bevoorrading. Het deel tussen Tienen en Tongeren is de best bewaard gebleven Romeinse weg in België. Ze wordt ‘Romeinse Kassei’ genoemd en snijdt kaarsrecht door het landschap.

Kluis van Helshoven

Vanaf de 17de eeuw was er achter de kapel van Helshoven een kluis. Daar verbleven de kluizenaars die de kapel en de omgeving onderhielden, zieken in de verre omtrek verzorgden en onderricht gaven aan de kinderen. Het enige wat nog herinnert aan de kluis is een beeld van de laatste heremiet, Andreas Gielen, die overleed in 1908.

Landmark Romeinse Villa

Kunstenaar Hans Lemmen bedacht Landmark Romeinse Villa: een reeks terracottakleurige banken, met vormen die verwijzen naar de Romeinse villa's. Er is een bank voor elke villa die hier destijds, verspreid in het Loonse landschap, heeft gestaan.

Toon meer (+)Toon minder (-)

Deze zacht golvende route tussen Borgloon en Sint-Truiden gidst je door het hart van de Belgische fruitstreek. Afhankelijk van het seizoen, word je hier bedwelmd door een bloesem- of fruitparfum want tussen de talloze appel-, peren- en kersengaarden zijn amper percelen met 'traditionele' landbouwgewassen te bespeuren. Dat deze regio al heel lang aantrekkelijk is, blijkt onder meer uit de talrijke sporen van Romeinse aanwezigheid. De vele kastelen en de Sint-Trudoabdij, geven aan dat je door een welvarend gebied fietst, met een rijke geschiedenis.

Wens je meer informatie over deze route (Roadbook, gpx-bestanden en praktische info)?

Al deze informatie vind je in de volgende gids:

Fietsbox Vlaanderen

Knooppunter fietsbox Vlaanderen: nu met digitale navigatie-app

Deze Knooppunter fietsbox verzamelt de mooiste fietsroutes van Vlaanderen. Bij elke fietstocht hoort een roadbook die de fietser de meest complete info in de meest compacte vorm biedt, inclusief de vermelding van de startplaats, een opsomming van de fietsknooppunten, de afstand tussen de knooppunten en de situering van de bezienswaardigheden en horecazaken onderweg.

Alle roadbooks kun je, na registratie, op deze website gratis downloaden.
Bij elke route hoort ook een fietskaartje met aanduiding van de fietsknooppunten. Je vindt de meest actuele versie van die kaartjes op deze website.

Nieuw! Vanaf nu kun je alle Knooppunter-info ook tijdens het fietsen probleemloos én gratis raadplegen via de digitale navigatie-app. Het enige wat je hiervoor nodig hebt is een opgeladen smartphone met internettoegang.

€29,99

Heb je deze gids al ?

Na aankoop kun je jouw Knooppuntergids op deze website registreren. Zo krijg je toegang tot de meest actuele versie van de routes uit je gids en alle extra informatie en mogelijkheden. Je kunt je gids activeren met de persoonlijke unieke code die je vooraan in je boek terugvindt.