Van ruïnes naar burchten

Rekem · 56 km

Klik hier voor de korte versie van 47 km
Limburg ·
Neerharen · Rekem · Hoelbeek · Eigenbilzen · Mopertingen · Gellik · Lanaken ·
Nationaal Park Hoge Kempen

Een beschermd natuurgebied van 50 km2 met heide en bos, waar natuur en recreatie hand in hand gaan, vormt het levende bewijs dat Limburg de groenste Vlaamse provincie is. De boekhouders van de natuur tellen in dit uitgestrekte gebied meer dan 7000 soorten planten en dieren.

Telefoonnummer
089 65 56 65
Website
www.nationaalpark.be
De Pelikaan
Telefoonnummer
089764900
Website
www.de-pelikaan.be
Kasteel Groenendaal

Achter een prachtige waterpartij, een overblijfsel van de brede slotgrachten uit het begin van de 18e eeuw, ligt het landelijke kasteel Groenendaal. Het domeinbos Groenendaal dat erbij hoorde, wordt nu beheerd door het Agentschap voor Natuur en Bos, dat er een wandelpad van 4 km in aanlegde. Het kasteel zelf is nog steeds door het groen van het Engels park omgeven. Oorspronkelijk heette het goed Croonendael of Croenendael. De classicistische vorm van het gebouw, die bekendstaat als Maasstijl, dateert van de 18e eeuw. Het kasteel is nog steeds privébezit.

Jonckholt

Het mooie aan de ruïne van Jonckholt is dat archeologen elk stuk van de geschiedenis van deze vroegmiddeleeuwse burcht een plaats hebben gegeven. Je ziet er aanduidingen van de paalgaten van de eerste houten hoeve met gracht en toegangsbrug. Op de funderingen daarvan komt in de 14e eeuw een versterkte stenen burcht met militaire functie, verschanst achter een dubbele slotgracht. Als bescherming tegen de nieuwerwetse projectielen die worden afgevuurd na de opkomst van het buskruit, legt men een aarden wal aan zodat de stenen muur niet kan doorboord worden. In het midden van de 16e eeuw staat het fort leeg, waarna het bouwmateriaal netjes werd gerecupereerd voor de bouw van het nieuwe kasteel van Groenendaal.

Sluis

Samen met de bouw van het Albertkanaal werd in 1930 werk gemaakt van een doorsteek naar de Zuid-Willemsvaart. Het hoogteverschil tussen beide kanalen is niet min: bijna 20 m. Dit wordt overbrugd door twee sluizen, één in Lanaken waar schepen 8,4 m worden gelift en één in Neerharen.

Kasteel Pietersheim

Tot 1971 was het slot Pietersheim eigendom van de adellijke familie de Merode. Ze bouwden dit kasteel naast de vervallen burcht die nog dienstdoet als boerderij. De gemeente Lanaken kocht alle eigendommen over van prins Xavier de Merode, renoveerde behalve de burchtruïne ook het slot en gaf het een nieuwe bestemming als viersterrenhotel met 15 kamers.

Telefoonnummer
089 48 13 90
Website
www.pietersheim.com
Onder de Linden
Telefoonnummer
089 84 12 84
Website
www.odl-rekem.be
Eetcafé Het Oud Gerechtshof

Gezellig restaurant met mooi terras.

Telefoonnummer
089 71 84 91
Website
http://www.oudgerechtshof.be
SOTObyOG

Het pand dateert oorspronkelijk van 1630 en was in die tijd de woning van de drossaard, die in naam van de heer van Reckheim rechtsprak. In de loop der eeuwen werd dit drossaardhuis herhaaldelijk gerestaureerd en gemoderniseerd. Momenteel is hier een Euraziatische bistro gevestigd waar je onder meer kunt genieten van een gezonde lunch. Aan de straatkant is een klein terras ingericht en aan de achterzijde van het huis kun je je, in de dichtbegroeide tuin, nestelen in een knusse zithoek aan een kabbelend beekje.

Telefoonnummer
089 71 14 91
Website
www.indeoudegod.be
Vallei van de Ziepbeek

De vallei van de Ziepbeek is samen met de Mechelse Heide het meest waardevolle natuurgebied van het Nationaal Park Hoge Kempen. Dankzij het kwel water dat uit de bodem opborrelt, is het een vochtig gebied met moerassen, natte heide en vennetjes waar specifieke planten en dieren gedijen. In juli staat de dopheide er mooi in bloei.

Telefoonnummer
011 74 24 50
Openingsuren

Van zonsopgang tot zonsondergang.

Website
http://www.natuurenbos.be
Kinderboerderij Pietersheim

Behalve fantaseren over ridders en prinsen, kan het jonge volkje ravotten in de speeltuin of op de kinderboerderij, of de tanden zetten in de activiteiten van het 3 km lange kabouterpad. Verfrissing en versnaperingen staan op het menu van de cafetaria, van waaruit je de spelende kinderen in de gaten kunt houden.

Telefoonnummer
089 71 21 20
Website
http://www.lanaken.be/pietersheim
Kasteel d'Aspremont-Lynden

In het pittoreske Oud Rekem vind je het kasteel d'Aspremont-Lynden. Oud Rekem kreeg de titel 'Mooiste dorp van Vlaanderen'. Dat is niet onterecht want het dorp telt veel bijzondere monumenten en fraaie gevels. In 1597 bouwde graaf Herman van Lynden op de ruïnes van een middeleeuwse burcht een indrukwekkende waterburcht in Maaslandse renaissancestijl. Op de oorspronkelijke woonverdieping is een klein museum over de geschiedenis van het kasteel ingericht. Het kasteel kun je alleen maar in groep en onder begeleiding van een gids bezoeken. In het poortgebouw is een resaturant ondergebracht.

Telefoonnummer
089 72 24 67
Openingsuren

Enkel voor groepen na afspraak.

Domein Pietersheim

In 2010 won Waterburcht Pietersheim in Lanaken de Vlaamse Monumentenprijs. De renovatie van de cirkelvormige waterburcht uit de 12de eeuw is dan ook indrukwekkend en een toonbeeld van hoe archeologie en monumentenzorg samengaan. De 16de-eeuwse middeleeuwse kapel van de burcht pronkt weer als vanouds. Ze kan door verliefde stelletjes uit Lanaken, na bijna 300 jaar, weer geboekt worden voor een burgerlijk huwelijk. Kijkdozen, 3D-animatie en computersimulaties evoceren de geschiedenis van de heren van Pietersheim en de waterburcht. Wie meer wil weten, kan een gids inhuren voor een geanimeerde rondleiding.

Telefoonnummer
089 71 21 20
Website
http://www.pietersheim.be
Ucoverpoort / Uikhoverpoort

Een stadstaatje moest natuurlijk versterkt zijn. Vijf stadspoorten zorgden voor toegang tot Reckheim. Alleen de Ucoverpoort is bewaard gebleven. De andere stadspoorten zijn in de loop der tijden gesloopt. Naast de poort loopt de Ziepbeek, ooit stadsgracht en indertijd voorzien van een ophaalbrug. Aan de ene zijde van de Ucoverpoort stond de woning van de poortwachter, aan de andere kant die van de drossaard.

Kikbeekbron

Uit de diepe zandgroeven werd het voor de glasindustrie waardevolle fijne kwartszand gewonnen. De mens graaft hier niet meer, maar toch is de groeve nog steeds in beweging en durven er al eens paadjes in de diepte verdwijnen door grondverzakkingen. Dit gedeelte van het Nationaal Park Hoge Kempen staat bekend als Kikbeekbron.

Klooster van Opgrimbie

Koning Boudewijn schonk in zijn testament een deel van Villa Fridhem - zijn privébezit - aan de slotzusters van de orde van Bethlehem en Maria-ten-Hemel-Opgenomen om er een klooster te bouwen. Daarvoor werd een bouwvergunning afgeleverd, wat wettelijk niet kan omdat dit een natuurgebied is. Ondanks alle protesten en processen van milieuverenigingen en politieke partijen, en ondanks de vernietiging van de bouwvergunning door de Raad van State in 2009, staan de kloostercellen waar Boudewijn ze wou: in het hart van het Nationaal Park.

Lieteberg

Als een van de vijf grote toegangspoorten tot het Nationaal Park Hoge Kempen, speelt Lieteberg in Zutendaal vier extra troeven uit. Het insectenmuseum is het paradepaardje en leidt je door de onbekende en voor veel mensen onbeminde wereld der zespotigen. Naar het bijencentrum komen niet alleen leergierigen, maar ook imkers om hun moederkoninginnen te laten bevruchten door darren 'met stamboek'. Wie het niet begrepen heeft op kriebelende of prikkende beestjes, smelt hopelijk toch weg voor de tere schoonheid van de kleurrijke vlinders in de vlinderserre. Rond de Lieteberg ligt een 2 km lang blotevoetenpad. Goed voor een wellnesswandeling die leidt over allerlei soorten ondergrond en waarmee je jezelf een natuurlijke voetmassage cadeau doet.

Telefoonnummer
089 25 50 60
Website
http://www.lieteberg.be
Spoorwegbrug

De oude spoorwegbrug over het Albertkanaal in Gellik is al twee decennia buiten gebruik. Lang is gesproken over afbraak omdat ze het kanaal versmalt. De brug is een zogenaamde Vierendeel, naar de Belgische ingenieur die een nieuw soort vakwerk ontwikkelde dat minder materiaal vergt en evenveel draagkracht heeft. Ook de WTC-gebouwen in New York hadden een Vierendeelconstructie.

Rekem

Van 1623 tot 1795 was Rekem (Reckheim) een 'vrij rijksgraafschap' in het Rooms-Duitse Keizerrijk. De eerste graaf van Aspremont-Lynden-Reckheim liet zijn dorp - zijn 'rijk' - ombouwen tot een stadje. Het kasteel in Maaslandse renaissancestijl was in 1597 al gebouwd door zijn vader op de fundamenten en restanten van een middeleeuwse burcht. In de Franse tijd (vanaf 1795) kwam er een eind aan het onafhankelijke ministaatje Rekem. Het kasteel deed dienst als militair hospitaal, daarna als bedelaarsgesticht en van 1921 tot 1980 als psychiatrische instelling.

Oud-Rekem

In 2008 werd Oud-Rekem door Toerisme Vlaanderen uitgeroepen tot 'Mooiste Dorp van Vlaanderen'. Als je even in het dorp rondwandelt, waan je je in een openluchtmuseum. Kasteel d'Aspremont-Lynden, de museumkerk , de museumapotheek, likeurstokerij Senden en tal van historische gebouwen vormen samen de historische kern van het dorpje dat je een hele poos terug in de tijd voert.

Museumapotheek

In de 19de eeuw was het marketingconcept 'one stop shop' - al je noden ineens gelenigd - duidelijk ook al bekend. De huisarts was immers ook de eigenaar van de apotheek. In Oud-Rekem, dat in 2008 verkozen werd tot mooiste dorp, vind je een prachtige 19de-eeuwse museumapotheek. Je kunt er alleen binnen tijdens een gegidste groepswandeling.

Toon meer (+)Toon minder (-)

Het zuidelijke deel van het Nationaal Park Hoge Kempen, begrepen tussen Maasmechelen, Zutendaal en Lanaken, wordt als het ware omarmd door de Zuid-Willemsvaart en het Albertkanaal. Deze fietslus verkent dit prachtige gebied van naaldbossen, heide, vennen en droogdalen vanuit het 'mooiste dorp van Vlaanderen', Oud-Rekem. Natuurbeleving staat dus voorop. Maar onderweg heb je ook oog voor kasteel Groenendaal, de burchtruïnes van Jonckholt, het ingenieuze sluizencomplex op het Albertkanaal, de prachtige waterburcht en kasteel Pietersheim in Lanaken.

Wens je meer informatie over deze route (Roadbook, gpx-bestanden en praktische info)?

Al deze informatie vind je in de volgende gids:

Fietsbox Vlaanderen

Knooppunter fietsbox Vlaanderen: nu met digitale navigatie-app

Deze Knooppunter fietsbox verzamelt de mooiste fietsroutes van Vlaanderen. Bij elke fietstocht hoort een roadbook die de fietser de meest complete info in de meest compacte vorm biedt, inclusief de vermelding van de startplaats, een opsomming van de fietsknooppunten, de afstand tussen de knooppunten en de situering van de bezienswaardigheden en horecazaken onderweg.

Alle roadbooks kun je, na registratie, op deze website gratis downloaden.
Bij elke route hoort ook een fietskaartje met aanduiding van de fietsknooppunten. Je vindt de meest actuele versie van die kaartjes op deze website.

Nieuw! Vanaf nu kun je alle Knooppunter-info ook tijdens het fietsen probleemloos én gratis raadplegen via de digitale navigatie-app. Het enige wat je hiervoor nodig hebt is een opgeladen smartphone met internettoegang.

€29,99

Heb je deze gids al ?

Na aankoop kun je jouw Knooppuntergids op deze website registreren. Zo krijg je toegang tot de meest actuele versie van de routes uit je gids en alle extra informatie en mogelijkheden. Je kunt je gids activeren met de persoonlijke unieke code die je vooraan in je boek terugvindt.