Op de meanderende rand met Nederland

Maaseik · 38 km

Klik hier voor de korte versie van 23 km

Maaseik · 23 km

Klik hier voor de lange versie van 38 km
Limburg ·
Stokkem · Meeswijk · Leut · Vucht · Eisden · Dilsen · Rotem · Elen ·
Veer Rotem-Grevenbicht

Het motorpontje verbindt Rotem met Grevenbicht. In mei en september elke dag van 10 tot 19 uur; in juni, juli en augustus elke dag van 10 tot 20 uur en in april en oktober enkel tijdens het weekend van 10 tot 18 uur. Het Nederlandse dorp Grevenbicht is omsingeld door de Maas en het Julianakanaal. Een mooie bezienswaardigheid is het ‘Jodenbergje’, een joodse begraafplaats op een oude Romeinse tumulus.

Kasteel Carolinaberg

Rechts van de route ligt kasteel Carolinaberg, op de plaats waar in de middeleeuwen een machtig bolwerk van de graven van Loon stond aan de Maasarm. De Hollanders schoten die burcht in 1702 aan flarden. Er restten enkel nog enkele stukken van de oorspronkelijke verdedigingsmuur. In 1878 kocht de Tongerse arrondissementscommissaris Caïmo de ruïne en bouwde er kasteel Carolinaberg, ter nagedachtenis van zijn overleden vrouw Carolina de la Brassinne.

Jud van Vucht

Tegenover het fietscafé De Passerel in Vucht kun je het standbeeld De Jud van Vucht bewonderen. De Vuchtenaren kregen in het verleden de bijnaam ‘Judden van Vucht’, omdat ze het niet konden nalaten elkaar te ‘judden’ of te treiteren met woordspelingen en grappen. Deze eretitel is vereeuwigd in dit beeld.

De Passerel

Fiets- en eetcafé De Passerel ligt tussen de Zuid-Willemsvaart en de Maas. De naam verwijst naar de fiets- en voetgangersbrug over de vaart. Niet alleen sluizen maar ook bruggen zijn van oudsher geliefde ontmoetingsplaatsen. Misschien is dat de reden waarom het café uit 1923 nog steeds bestaat? En nog wel in zijn oorspronkelijke staat. Op het terras vinden tot 150 personen een plekje, waarvan een groot deel onder de parasolboom. Davide Giangrossi serveert zestien verschillende biersoorten, maar fietsers die niet tuk zijn op alcohol kunnen een biertje proeven: een Maes Radler citroen van 0% of een amberkleurige Palm van minder dan 0,25%. Honger? Naast diverse soorten croques en tosti's, pannenkoeken en pasta's biedt Giangrossi ook huisbereide Franse bagnatbroodjes aan. Probeer eens de bagnat met bieslookroomkaas en gerookte zalm of die met roerei en spek.

Telefoonnummer
089 77 36 19
Kruinenpad

Het kruinenpad in Eisden slaagt erin een van de nefaste gevolgen van de steenkoolontginning uit te buiten als toeristische attractie. Zowat overal in de mijnstreek getuigen grondverzakkingen van de ondergrondse activiteiten. In Eisden zijn die verzakkingen echter heel spectaculair - tot 10 m! Als gevolg daarvan vloeit bijvoorbeeld het water van de Vrietselbeek in natuurgebied het Greven terug naar de bron in plaats van naar de Maas. Indien dat water niet voortdurend weggepompt werd, zou het verzakte Eisden onder water lopen. Vanaf de dijk van de Zuid-Willemsvaart kun je wandelen op het kruinenpad, een stalen wandelpad dat op 11 m hoogte door het gebied loopt. Je ziet er goed hoe het landschap onder je wegzakt, terwijl je zelf op gelijke hoogte blijft lopen. Op het einde van het pad is er een nog beter panorama, van op de 6 m hoge toren.

Oude Toren

De vierkante toren in het gehucht Oud-Dilsen is wat rest van de oorspronkelijke Sint-Martinuskerk. De onderste geleding van de toren is opgetrokken in Maaskeien. Ze werd door pastoor Simon Renard in 1851 bekleed met gebouchardeerde kalksteen. De rest van de toren dateert van circa 1550. Het schip van de kerk werd in 1927 afgebroken. Omdat de mergeltoren zelf eigendom was van de gemeente en niet van de kerkfabriek bleef die staan.

De Beurs

Diverse horecagelegenheden verwennen de voldane fietsers rond het marktplein van Maaseik. Het is er heerlijk zitten onder de lindebomen. Fietscafé De Beurs ontvangt al gasten sinds 1652.

Telefoonnummer
089 56 40 79
Website
www.debeurs.be
Maascentrum De Wissen

De Wissen is de uitgelezen plek om de machtige Maas op diverse manieren te ontdekken. Vanhieruit vertrekken diverse wandelroutes en fietstochten maar je kunt er van april tot oktober ook op de Oude Maas varen met fluisterbootjes. Reserveer wel op voorhand of je plan wordt een slag in het water. Eens op een andere manier fietsen? Probeer de FlooW eens uit: een elektrisch aangedreven vierwieler. Het vlechtwerkmuseum toont een traditionele vorm van broodwinning langs de Maaskanten, en je kunt er ook zelf leren manden vlechten. Wie van de tocht een tweedaagse maakt, kan hier overnachten op kampeervlotten op de Oude Maas. Je bereikt je kampeervlot met een kano. Er is ook een gezellige brasserie met ruim terras.

Telefoonnummer
089 75 21 71
Website
http://www.dewissen.be
Kasteel Ter Motten

Het opvallend geel geschilderde barokkasteel Ter Motten dateert uit 1725. Vandaag doet het gebouw dienst als gemeentehuis van Dilsen-Stokkem. De naam 'Ter Motten' verwijst vermoedelijk naar een ouder kasteel dat hier op een motte, een heuvel, stond. In het kasteelpark, dat nog amper de helft van het oorspronkelijke oppervlak bestrijkt, prijken enkele waardevolle bomen.

Telefoonnummer
089 79 08 60
Website
http://www.dilsen-stokkem.be
Kasteel Vilain XIIII

Het kasteel van Leut, of kasteel Villain XIIII, kende zijn oorsprong in de middeleeuwen en huisvestte diverse adellijke families, tot het in 1920 in handen kwam van een mijnmaatschappij die er een ziekenhuis voor gewonde kompels in onderbracht. In de jaren ’50, ’60 en ’70 deed het dienst als moederhuis voor de vrouwen van mijnwerkers. Opvallend in het landschapspark is de loofgang, waarbij bomen zo gesnoeid werden dat de tere, bleke velletjes van de adellijke dames niet zouden bruinen. sinds 2021 is Toerisme Vlaanderen eigenaar van het gebouw en krijgt het kasteel van Leut een herbestemming.

Telefoonnummer
089 75 57 61
Eisdense Tuinwijk

In Limburg zijn uiteraard nog sporen van het mijnwerkersverleden te vinden, en de mijnwijk ('cité') van Eisden is daar een prachtig voorbeeld van. De huizen in de tuinwijk zijn opgetrokken in Engelse cottagestijl, twee aan twee met een fraaie tuin. Het grootste deel van de wijk is gerestaureerd en de huizen kregen verschillende bestemmingen. De Sint-Barbarakerk en de kunstacademie mag je zeker niet links laten liggen! Het Museum van de Mijnwerkerswoning neemt je mee op een onvergetelijke reis door de tijd en laat je zien hoe de mijnwerkers vroeger leefden. Vanaf de 53 meter hoge toren van de kathedraal heb je trouwens een schitterend uitzicht op de Kempen en de groene Maasvallei.

Telefoonnummer
089 76 98 88
Musea Maaseik - Schatkamer van de Sint-Catharinakerk

De neoclassicistische Sint-Catharinakerk (10de eeuw) herbergt bijzondere kerkschatten. Zo loont het de moeite om af te dalen naar de schatkamer, waar je naast zilversmeedwerk, reliekhouders en -schrijnen, de Codex Eycensis kunt bewonderen, het oudste evangelieboek van de Benelux uit de 8ste eeuw. Dit unicum wordt met zorg bewaard. Je vindt er verder nog de oudst bewaarde Angelsaksische weefsels van Europa (9de eeuw) en meerdere vroegmiddeleeuwse reliekhouders.

Telefoonnummer
089 56 68 90
Website
http://www.museamaaseik.be
Tuikabelbrug

Bij de oplevering van de sierlijke tuikabelbrug in Lanklaar bleek dat de hellingsgraad van de trappen voor fietsers en voetgangers te steil was. Om de hellingsgraad van 25 naar 13 te laten zakken werd de lengte van de trappengalerij opgetrokken van 20 naar 35 m. De vaart oversteken gaat nu probleemloos en brengt je vlak bij het shoppingwalhalla Maasmechelen Village.

Musea Maaseik - Regionaal Archeologisch Museum

Eens voorbij de 17de-eeuwse deuromlijsting van het Regionaal Archeologisch Museum neem je letterlijk een duik in de geschiedenis. Dit museum presenteert chronologisch het leven van de mens in en rond Maaseik van de steentijd, bronstijd, ijzertijd en Romeinse tijd tot en met de middeleeuwen. Natuurgetrouw nagebouwde taferelen belichten bepaalde periodes uit de Maaslandse geschiedenis. Kenden de bewoners dezelfde fauna en flora als wij nu? Hoe kleedden ze zich, wat aten ze en welke werktuigen gebruikten ze?

Telefoonnummer
089 56 68 90
Website
https://www.museamaaseik.be
Sint-Gertrudiskerk

Nog altijd zakken elk jaar duizenden bedevaarders af naar de Sint-Gertrudiskerk van Heppeneert, aan de oever van de Oude Maas. Zij bidden er tot Onze-Lieve-Vrouw van Rust om bevrijd te worden van angsten en kwellingen, om inzicht te verwerven bij het nemen van moeilijke beslissingen of gewoon om geestelijk tot rust te komen. Het Mariabeeld dat in Heppeneert wordt aanbeden zou in de middeleeuwen op wonderlijke wijze aangespoeld zijn bij een overstroming van de Maas. Eigenlijk gebeurde dit in buurgemeente Elen, maar toen antireligieuze bezetters tijdens de Franse periode een bedreiging vormden, wist pastoor Coopmans uit Heppeneert het houten beeld in 1801 in veiligheid te brengen door het te verhuizen naar de Sint-Gertrudiskerk. Pas 80 jaar later volgden de devote gelovigen en verlegden ze hun religieuze aandacht van Elen naar Heppeneert.

Museum van de Mijnwerkerswoning

Het Museum van de Mijnwerkerswoning ligt in het hart van de oude tuinwijk. De koppelwoning uit 1925 en is een mooi voorbeeld van de Engelse garden city-architectuur. Je stapt binnen in een gezellig interieur met de originele meubelen, behang en decoratie.

Telefoonnummer
089 76 96 16
Website
http://www.toerismemaasmechelen.be/ Museum_van_de_Mijnwerkerswoning
De Jachthoorn

Op een steenworp van de oude kanaalarm vind je een typisch gastvrij fietscafé. Op het verwarmde terras geniet je van een lekkere kop koffie, thee of warme chocola. Je krijgt er gratis een punt Limburgs vlaai bij! Verder staan er verse gerechten en snacks op de kaart.

Telefoonnummer
089 75 51 22
Website
http://www.dejachthoorn.com
Bunkers

Langs de Zuid-Willemsvaart werd in de jaren 1930 werk gemaakt van een verdedigingsgordel van bunkers. Verloren moeite, bleek bij de inval van de Duitse troepen. Geruisloos vlogen zij met zweefvliegtuigjes bij nacht over de versterkte linie. De bunkers werden in geen tijd omsingeld en overmeesterd en lagen zo meteen in bezet België.

De Kaartridder

In het kruiswegparkje naast de Sint-Getrudiskerk van Heppeneert ontdek je een interessant beeld van de Kaartridder van Heppeneert. Volgens de legende woonde in Heppeneert ridder Riddart die, na de dood van zijn vrouw, al zijn geld uitgaf aan drank en kaartspel. Toen hij alles was kwijtgespeeld, verkocht Riddart, in ruil voor vijftien jaar weelde, zijn ziel aan de duivel. In die jaren van weelde brandde de ridder elke avond een kaars voor de heilige Gertrudis. Na vijftien jaar reed de ridder op zijn paard naar de duivel en sprak: 'Het is nu twee voor twaalf, over enkele minuten is ons contract afgelopen. Als je me dan wilt hebben, kun je me meenemen. Anders ga ik waar ik wil.' Daarop sprak de duivel: 'Jaag die zwarte heks achter op je paard eens weg, anders heb ik geen macht over je.' Toen de klok middernacht had geslagen, reed de ridder gewoon weg van de duivel. Hij werd immers beschermd door de H. Gertrudis achter op zijn paard.

Den Blauwe Leeuwe

Het huis op nummer 46 werd in 1695 gebouwd. Van 1704 tot 1959 - gedurende zes generaties - was er onafgebroken een apotheek in gevestigd. Guillaume Van Venckenray, de zesde en laatste apotheker, stond erom bekend dat hij aan de Maaskant op zoek ging naar geneeskrachtige kruiden die hij dan verwerkte tot natuurlijke 'medicijnen'. Na de dood van Guillaume besliste de stad Maaseik om deze oudste privéapotheek van het land grondig te restaureren. Opzet was om de 18de-eeuwse farmacie volledig te reconstrueren. Oude toonbanken, laden met kruiden, de vergiftenkast, tal van houten, Delfts blauwe en tinnen potten, diverse vijzels, de pillenplank en spatels ademen de sfeer uit van lang vervlogen tijden, toen het beroep van apotheker nog een ambacht was.

Website
http://www.museamaaseik.be
Heppeneert

Het beeld van de Onze-Lieve-Vrouw van Rust dat nog altijd bedevaarders naar de Sint-Geertruikerk in Heppeneert lokt, zou op wonderlijke wijze aangespoeld zijn bij een overstroming van de Maas. Oorspronkelijk in buurgemeente Elen, maar de pastoor bracht het in veiligheid voor de Franse antireligieuze bezetters en plaatste het in 1801 hier. Pas 80 jaar later volgden de devote gelovigen en verlegden ze hun religieuze aandacht van Elen naar Heppeneert.

Toon meer (+)Toon minder (-)

De start van deze Grensmaastocht ligt in het Maaseikse gehucht Heppeneert, bekend van zijn Kaartridder en van zijn wonderbaarlijke OLV van Rust. Langs de bochtenrijke Maas fiets je naar het prachtige natuurreservaat De Wissen, waar je op een vlot op de Oude Maas kunt kamperen. Via de kasteeldorpen Stokkem en Leut bereik je Maasmechelen met zijn Museum van de Mijnwerkerswoning. Met de Zuid-Willemsvaart als gezel vat je de terugweg aan. Je fietst langs Eisden, Lanklaar en Stokkem om dan van het kanaal weg te draaien en opnieuw de Maaskant op te zoeken.

Wens je meer informatie over deze route (Roadbook, gpx-bestanden en praktische info)?

Al deze informatie vind je in de volgende gids:

Fietsbox Vlaanderen

Knooppunter fietsbox Vlaanderen: nu met digitale navigatie-app

Deze Knooppunter fietsbox verzamelt de mooiste fietsroutes van Vlaanderen. Bij elke fietstocht hoort een roadbook die de fietser de meest complete info in de meest compacte vorm biedt, inclusief de vermelding van de startplaats, een opsomming van de fietsknooppunten, de afstand tussen de knooppunten en de situering van de bezienswaardigheden en horecazaken onderweg.

Alle roadbooks kun je, na registratie, op deze website gratis downloaden.
Bij elke route hoort ook een fietskaartje met aanduiding van de fietsknooppunten. Je vindt de meest actuele versie van die kaartjes op deze website.

Nieuw! Vanaf nu kun je alle Knooppunter-info ook tijdens het fietsen probleemloos én gratis raadplegen via de digitale navigatie-app. Het enige wat je hiervoor nodig hebt is een opgeladen smartphone met internettoegang.

€29,99

Heb je deze gids al ?

Na aankoop kun je jouw Knooppuntergids op deze website registreren. Zo krijg je toegang tot de meest actuele versie van de routes uit je gids en alle extra informatie en mogelijkheden. Je kunt je gids activeren met de persoonlijke unieke code die je vooraan in je boek terugvindt.