In de ban van Bruegel

Limburg ·
Wijchmaal · Grote-Brogel · Peer ·
Oud stadhuis

Aan het eind van het driehoekige marktplein prijkt de trots van Peer: een gebouw uit 1637 in Maaslandse renaissancestijl, afgewerkt met een tikkeltje Rijnlandse barok. Tijdens het ancien régime namen de lakenhal en de overdekte markt de benedenverdieping in beslag, op de etage waren de vergaderruimte voor de stadsmagistratuur en de schepenkamer met de griffie. De zolder werd verhuurd voor allerlei doeleinden, doorgaans om hop en mout te drogen. De kelders dienden als gevangenis. Tot het einde van de vorige eeuw waren het stadsbestuur en het vredegerecht erin gevestigd. Het huidige uitzicht dateert van 1994.

Telefoonnummer
011 61 16 02
Website
http://www.peer.be
Sint-Trudokerk

De gotische Sint-Trudokerk heeft nog een andere naam die meteen tot de vermelding spreekt: de 'Reus der Kempen'. Deze kerk met neogotisch driebeukig schip, transept en koor werd in 1895 gebouwd naar een ontwerp van architect E. Serrure. In de monumentale toren hangt een beiaard van 64 klokken. Wie de kerk binnenwandelt, kan zijn ogen flink de kost geven. Er is het beeld van Sint Trudo (15de eeuw), de laatgotische stenen beeldengroep Graflegging (16de eeuw), Christus op de koude steen, en de H. Cornelius, die er wordt vereerd tegen stuipen (17de eeuw). In de sacristie hangt een decoratief paneel met Delftse tegels getekend L. Bakhuizen, Rotterdam, 1770; het stelt Sint Jan de Doper bij de Jordaan voor. Bij een bezoekje aan de toren vind je op de eerste verdieping een mooie collectie kerkschatten zoals kazuifels, relikwieën, kerkzilver, enz. De tweede verdieping is ingericht als museale ruimte met mechanische torenuurwerken uit de kerktorens van Peer, Linde, Kleine-Brogel en Wijchmaal. Het indrukwekkende Peerse uurwerk uit 1875 is volledig gerestaureerd. Een unicum in Vlaanderen! Een verdieping hoger vind je een bronzen schat die muziekliefhebbers tot ver buiten Peer letterlijk als muziek in de oren klinkt: een van de grootste beiaarden ter wereld, met 64 verschillende klokken en een gewicht van liefst 17.235 kg. Pronkstuk is de Mater Dolorosa die met haar 3.075 kilo de grootste klok van Limburg is.

Telefoonnummer
011 63 19 37
Website
http://www.peer.be
Grand Café 't Oud Stadhuys

De benedenverdieping van het vroegere stadhuis, die ooit gebruikt werd als lakenhal en overdekte markt, is ingenomen door een groot café-restaurant. Het interieur is sober ingericht volgens de nieuwste designtrend en dito materialen. Alleen het eiken plafond herinnert nog aan de bouw in 1637. Je hoeft er niet uitgebreid te tafelen, voor een drankje of een snack is de bediening even correct. Vanaf het terras kijk je naar het zuiden uit op het driehoekige marktplein met de stadspomp, naar het westen rijst de Sint-Trudokerk de hemel in. De zaak hoort bij het vlakbij gelegen hotel De Boskar.

Telefoonnummer
011 63 17 73
Stadspomp

Peer heeft sinds 1367 de status van stad. Op het driehoekige marktplein staat sinds 1761 de gietijzeren stadspomp, die in 1863 bekroond werd met een gouden peer. Nochtans is de stadsnaam niet ontleend aan een peer, maar wel een afeiding van het Latijnse purgus, wat 'verharde weg' betekent. Ondertussen is het peerlogo overal in de stad zichtbaar.

Telefoonnummer
Bruegelmuseum

Rond 1526 werd Pieter Bruegel de Oude in Peer geboren. Hoewel hij al op zijn vijftiende naar Antwerpen trok om zijn schildertalent te vervolmaken, loopt de stad hoog op met de schilder. In een pand op het marktplein kun je zijn hele oeuvre in de vorm van 41 reproducties gratis bekijken.

Telefoonnummer
011 61 16 02
Kleine-Brogel

Aan het einde van de Tweede Wereldoorlog legden de Engelsen in een open veld een tijdelijk vliegveld aan vanwaaruit Spitfires naar de Duitse stellingen vlogen. Deze primitieve vlieghaven evolueerde naar een moderne luchtmachtbasis waar de Tiende Tactische Wing thuis is. De F-16's staan paraat voor vredesondersteunende NAVO-operaties. Sinds 2002 heet deze luchtmachtbasis Generaal-majoor vlieger Graaf Ivan du Monceau de Bergendal-basis. Naar verluidt liggen er sinds 1961 (Amerikaanse) nucleaire wapens opgeslagen in een aantal bunkers op de basis van Kleine-Brogel. Een publiek geheim dat evenwel nooit door de politieke gezagsdragers definitief is bevestigd. Wegens een verhoogde waakzaamheid kan de vliegbasis niet langer bezocht worden.

Website
https://www.kleinebrogelairbase.be
Vlasrootput

Tot het begin van de 20ste eeuw ging het de vlasteelt voor de wind in de omgeving van Peer. Om van de harde vezels linnen kleding te weven, moesten de zachte plantendelen eerst geroot worden in water. In een grote put lieten de boeren het vlas net niet rotten om het daarna over een kam te hekelen.

Telefoonnummer
Breugelhoeve

In dit landelijke ontmoetingspunt komen fietsers, wandelaars en ruiters ruim aan hun trekken. Naast een fietscafé, fietsherstelpunt en douches fungeert het ook als Limburgs steunpunt voor plattelandsontwikkeling. Voor de jeugd worden er heel wat educatieve programma's georganiseerd rond het leven op het platteland.

Telefoonnummer
011 63 13 31
Website
http://www.breugelhoeve.be
Hotel-brasserie De Hoogmolen

Deze watermolen op de Abeek werd voor het eerst vermeld in 1500. Aanvankelijk werd er koren gemalen, later deed de Hoogmolen dienst als volmolen, om ruw laken mooi glad te maken. Na een jarenlange renovatie konden Lian en Bas hun droom realiseren: in het molencomplex is een hotel-brasserie ingericht met een droomterras op de oever van de Abeek. De brasserie is ondergebracht in de schuur waar je het binnenwerk van de molen kunt bekijken. Lian en Bas werken met dagverse producten, grotendeels uit de streek, zoals blauwe bessen. Die verwerken ze in ijs of serveren ze bij een konijnenbout. Ook boekweitkoek met spek is een lokale lekkernij. Ze tappen hier de zoete Mort Subite Xtreme Kriek (4,3%) en de gewone pils van Cristal (4,8%). Bij de flesbieren is Maes Radler (0,0%) met citroensap populair bij fietsers.

Telefoonnummer
011 66 60 47
Website
http://www.hoogmolen.be
Dullerkapel

De kapel in het gehucht Linde is genoemd naar de nabijgelegen hoeve De Dulle. Ze werd gebouwd in 1893 naar aanleiding van de honderdste verjaardag van Maria Knaepen, voor die tijd een zeldzame leeftijd. Zij gaat de Peerse geschiedenis in als de eerste honderdjarige van de stad. Opmerkelijk aan de kapel is de dakruiter met kruis en windhaan.

Telefoonnummer
Sevensmolen

De Sevensmolen is een standaard- of staakmolen: de hele molenkast draait rond een reusachtige houten spil die op gemetselde teerlingen bevestigd is. In 1853 kocht Gerard Sevens deze molen, die in 1745 gebouwd werd in Helchteren. Hij installeerde hem in Overpelt-centrum en bleef er malen tot in de jaren 1950. In 1962 kocht de gemeente Overpelt de windmolen en bracht hem over naar Heesakkerheide, een openbaar wandelpark. In de jaren 1988-89 voerde de vzw Levende Molens Noord-Limburg de nodige herstellingen uit, zodat hij weer maalvaardig werd. De wieken kunnen nu opnieuw draaien. Bij voldoende wind maalt hij graan.

Telefoonnummer
011 64 23 61
Wedelse Molen

De Wedelse Molen werd door de graaf van Loon in 1259 verkocht aan de abdij van Floreffe. Het was een banmolen, de horigen waren verplicht er hun graan te laten malen. Tot 1957 bleef deze onderslagmolen in werking. Later werd hij omgebouwd tot taverne, maar die heeft ondertussen de deuren gesloten. Sinds 1980 produceert het molenrad elektrische energie.

Telefoonnummer
011 63 22 47
Kleine Molen

Net als de Wedelse Molen kwam deze watermolen in het bezit van de abdij van Floreffe en deed hij dienst als koren- en volmolen. Hij bleef in werking tot 1978. Ondertussen is het rad verdwenen en werd het molenhuis een ambachtelijke kaarsengieterij en het kunstatelier van Marie-Paule Delhaise. In 2018 doofde zij evenwel, na 30 jaar, de kaarsjes.

Erperheide

Erperheide is een bungalowpark in Ellikom. Het is het allereerste park van Center Parcs in België en meteen het eerste vakantiepark buiten Nederland. Het park werd geopend in 1981 en beschikt over 616 bungalows die tussen de bronsgroene Limburgse eiken verscholen staan.

Telefoonnummer
011 61 62 63
Website
http://www.centerparcs.be
Toon meer (+)Toon minder (-)

Deze fietslus vanuit het centrum van Peer - je vertrekt op de Markt waar de stadspomp bekroond wordt met een vergulde peer - verkent zowat de hele landelijke agglomeratie van het stadje. Terwijl je van de Dommelvallei, met zijn fotogenieke watermolens, naar de vallei van de Abeek fiets maak je kennis met een aantal Peerse deelgemeenten: Wijchmaal, Kleine-Brogel (waar je niet naast het militair vliegveld kunt kijken) en Grote-Brogel. Op de terugweg is een ommetje naar Bocholt, en zijn unieke Brouwerijmuseum, beslist een aanrader.

Wens je meer informatie over deze route (Roadbook, gpx-bestanden en praktische info)?

Al deze informatie vind je in de volgende gids:

Fietsbox Vlaanderen

Knooppunter fietsbox Vlaanderen: nu met digitale navigatie-app

Deze Knooppunter fietsbox verzamelt de mooiste fietsroutes van Vlaanderen. Bij elke fietstocht hoort een roadbook die de fietser de meest complete info in de meest compacte vorm biedt, inclusief de vermelding van de startplaats, een opsomming van de fietsknooppunten, de afstand tussen de knooppunten en de situering van de bezienswaardigheden en horecazaken onderweg.

Alle roadbooks kun je, na registratie, op deze website gratis downloaden.
Bij elke route hoort ook een fietskaartje met aanduiding van de fietsknooppunten. Je vindt de meest actuele versie van die kaartjes op deze website.

Nieuw! Vanaf nu kun je alle Knooppunter-info ook tijdens het fietsen probleemloos én gratis raadplegen via de digitale navigatie-app. Het enige wat je hiervoor nodig hebt is een opgeladen smartphone met internettoegang.

€29,99

Heb je deze gids al ?

Na aankoop kun je jouw Knooppuntergids op deze website registreren. Zo krijg je toegang tot de meest actuele versie van de routes uit je gids en alle extra informatie en mogelijkheden. Je kunt je gids activeren met de persoonlijke unieke code die je vooraan in je boek terugvindt.